Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Kubusiowo 20:15, 13 kwi 2011

Do góry
Danuś ja żartuję Jednak powiem Ci szczerze, że sporo w necie przeglądałam ale takiego ukształtowania terenu jak w naszym ogrodzie nigdzie nie znalazłam.... I owszem są skarpy ale zagospodarowane jak zwykle, w całości, czyli skarpa=rabata. Poszperam jeszcze, może coś mi sie uda wypatrzeć...

Przemek to tylko część działki hahahha. Jakbym miała zrobic całość to chyba na rolce papieru toaletowego
Podlasie :) 17:30, 10 kwi 2011

Do góry
hmm.. chyba nie moją, bo to jesienne nasadzenie Ta mała skarpa została utworzona latem, a ja wciąż nie mogę zabrać się do zaplanowania jakiejś ciekawej aranżacji.. w tym roku muszę to zrobić! I bardzo mi się chce
Na początku jest chaos 11:24, 09 kwi 2011

Do góry
Pani Danusiu irgi mam posadzone dwa rodzaje (niższą i wyższą), bardzo ładnie sie rozkrzewiła przy samej bramie. Natomiast mam problem ze ściółkowaniem bo skarpa jest stroma i podczas deszczu wszystko zjeżdża w dół. Pozostaje mi tylko częste pielenie. Czasem stosowałam oprysk środkiem na chwasty ale teraz krzewy się rozrosły i problemem jest dotarcie dokładnie pod nie, Myślę że jeśli krzewy dokładnie zakryją całą ziemię to utrudnią z czasem przebicie się chwastom.
Trzmieliny tam występują ale na pewno dosadzę jeszcze kilka, żeby zrobić większą plamę tego krzewu .
Na początku jest chaos 11:09, 09 kwi 2011

Do góry
Linka napisał(a)
Skarpa jest od południowej strony. Zdecydowanie najwięcej ma słońca w ciągu dnia

Skarpa jest ładnie i bogato obsadzona, można byłoby jeszcze dosadzić troszkę roślin płożących typu trzmielina Fortunego i niziutkie irgi np. Major, żeby przykryć ziemię, albo wykorować całość, ochraniając glebę przed wysychaniem.
Na początku jest chaos 10:35, 09 kwi 2011

Do góry
Skarpa jest od południowej strony. Zdecydowanie najwięcej ma słońca w ciągu dnia
Na początku jest chaos 10:26, 09 kwi 2011

Do góry
witaj zaglądnęłam do ciebie pokaż więcej co masz , skarpa to fajne miejsce napisz jak to strona świata czego więcej słońca czy cienia
Na początku jest chaos 10:17, 09 kwi 2011

Do góry
Dom usytuowany jest na niewielkim wzniesieniu terenu i za ogrodzeniem powstała skarpa. Uparłam się aby ją obsadzić krzewami, co początkowo niezbyt podobało się mężowi ( chciał obsiać trawą).
Obecnie krzewy prawie wszystkie dobrze się zadomowiły z wyjątkiem miniaturowych tawuł, które mocno podsychają i planuję je podmienić na coś innego. Wiem , że lepszym pomysłem na zadarnienie skarpy byłoby obsadzenie jej całej irgą lub podobnymi roślinami rozłogowymi ale "napaliłam" się na kwitnące krzewy i ciekawszy efekt kolorystyczny.

Uploaded with ImageShack.us

Kubusiowo 21:22, 23 mar 2011

Do góry
Pokażę Wam troszkę bardziej aktualne zdjęcia

Tu jest widok na drugą stronę działki, czyli widok na wieś

Tu widok na jezioro z tarasu

... normalnie na sankach po tej górze do samego jeziora się zjeżdża Obecnie ten fragment jest nieco wyrównany ale to dało tylko kolejną skarpę. No ale przynajmniej w jednym punkcie jest płasko

Tu przyjechała pierwsza partia ziemi

Widok z okien na piętrze od strony wsi

A tu, na moją prośbę, złagodzona skarpa

... i "wygładzone"

Rabata my Garden Michael 23:06, 17 mar 2011

Do góry
możesz zastosować krawężniki betonowe, obsadzisz roślinami zadarniającymi, jak floksy płożące i tego typu i szybko ten krawężnik zarosną a skarpa będzie bezpieczna i nie będziesz musiał po 3 latach nic wymieniać, iglaki też są płożące)
Rabata my Garden Michael 23:01, 17 mar 2011

Do góry
Dokładniej mówiąc mam zamiar zrobić to z krawężników betonowych niezbyt wysokich ale w formie płaskich jakby tarasów z kolorowymi bylinami i iglakami
Tylko zastanawia mnie czy te krawężniki nie będą zbyt blokowiskowe?? i czy ogród nie będzie wyglądał smutno.?

Dlaczego chcę zastosować krawężniki?
Moja skarpa jest dość stroma, przez parę lat, no chyba z jakieś 5-6 max była zbudowana w formie schodów z trawą. Zbudowane z drewnianych impregnowanych belek ale pod wpływem deszczu i innych czynników atmosferycznych wszystko spróchniało i się obsypało. Niestety spowodowało to, że górna warstwa (czyli warstwa tarasowa) zaczęła się obsuwać i zniekształcać równą powierzchnię tarasu.....
Oczywiście chciałbym to jakoś sensownie rozwiązać ale jedynie takie rozwiązanie przyszło mi do głowy...

Czemu nie inny materiał?
Chodziło o b.niski nakład finansowy, a zarazem b.skuteczne, coś co potrwa na kilkanaście lat a nie co 3-4 lata wciąż od nowa konstrukcję układać...
W planach był piaskowiec lecz :
-> nakład finansowy na tę powierzchnię którą chce wykonać przekroczyłby ok 2000-2500,-
-> nie do końca pasowało by to z resztą ogrodu.
Podkład kolejowy:
-> tani materiał, lecz szkodliwy dla roślinności i gleby oraz człowieka... 12,-/szt
-> małe dzieci... czyli zabawa w szkodliwym otoczeniu....

Jeżeli macie jakieś propozycję z jakiego materiału można było by to wykorzystać miło będzie wiedzieć...
Czekam na wasze propozycję

Pozdrawiam Michael - Michał
Moje ustronie 16:43, 13 mar 2011

Do góry
Oj Grażynko Grażynko gdzie Ty się schowałaś
Że w jesiennym konkursie nie występowałaś ?
Kamienna skarpa , kwiaty z każdej strony
I świerk pełnoletni bluszczem podsadzony.

Ogród dostojny ze starymi drzewami
Aż dziw bierze - powiedzcie sami
Urodziwa właścicielka kawkę popija
Czy to samo urosło i sprawka niczyja ?

Może ktoś podpowie.... :) 20:41, 07 mar 2011

Do góry
No faktycznie, to racja. W zeszłym sezonie jedna z hortensji mojej teściowej miała tylko jeden kwiat....

Wiesz co Danuś.... tak sobie przeglądam różne projekty (i te co od Ciebie dostałam) i doszłam do wniosku, że chyba zdecyduje się zrobić łąkę kwietną na mazurach... (matko jak ja mieszam w tematach hihhihi) Po prostu podziele ogród na dwie części: - pierwszą leśno-łakową, - drugą rodzinno-wypoczynkową Barierą między tymi ogrodami będzie skarpa. Tylko kurcze boje się, że za wąska ta moja działka.. no nic zobaczymy
Nauka projektowania 13:21, 06 mar 2011

Do góry
a moze jak jest ta skarpa i schody zrobic inaczej?
schody wykonac z kostki brukowej plus krawezniki z tego materilalu i zrobic je szesze i z ukosa bo bokach,a na srodku tam gzie ma byc ognisko zrobic porostu (duza na kilka metrow podloge w krztalcie kregu z tego kilka slupow z pustakow bialch a na gorze z metalu kopule(ocynkowac mozna za 2.50 za kilo materialu i wykonal by to jakis znajomy w 4 czesciach ta kopule hm co ty na to ?
Nauka projektowania 10:52, 05 mar 2011

Do góry
Witam Temat skarpy już zamknęłam ale jeśli masz ochotę coś innego na tej skarpie stworzyć to jak najbardziej proszę Wszystkie pomysły mile widziane. Fajna zabawa i można się dużo nauczyć.
Ta skarpa ma zostać w takiej postaci jak na załączonym zdjęciu. Również myślałam o trochę innej formie ale to się wiąże z wydatkami zdecydowanie większymi
Również serdecznie pozdrawiam
Nauka projektowania 10:33, 05 mar 2011

Do góry
Witam serdecznie.
Widzę, że projektujecie tu ogrody też bardzo lubię sobie coś powymyślać ale niestety jakoś czasem nie mam weny.

Widzę, że na "temacie" jest jakaś skarpa która ma być w tylu wiejskim dobrze rozumiem?
Jeżeli będę mógł pomóc albo coś dorzucić to można ?

pozdrawiam Michael

PS. jeżeli można zapytać...
czy końcowa faza tego projekt ma być z niezmienioną formą skarpy, czyli mam na myśli, że skarpa ma być o naturalnym wyglądzie jak pokazana na zdjęciu?
Ogród średniowieczny i nie tylko 11:14, 02 mar 2011

Do góry
jacuswilczek26 napisał(a)
hm bluscz na scianie wejscie w stylu roamtnycznm czyli mur z kamieni i w tym dzwi z metaloplastyki i w ksztalcie gotyckim tez spicaste , moze z boku male okienko malutkie porosniete blusczem i gotyckie spicaste, hm i mysle zebys jak te prostokoty sa zrobil 2 lub 3 i w nich wode ktora delikatnie sie pieni.Jako podloze zwirek jasny w ogrodzie. po srodku ogrodu jak skarpa wybrac delikatnie ziemie w ksztalcie pol kola na 3 lub 4 metry ulozyc z lupkow piaskowca murek (z starej stodoly jak byly duze prostokatne kamienie lub piaskowiec),i w tym wkomponowac lawke z kamienia taka pol lukowata, z murku maja wystawac prety do gury w ksztalcie pol kola i laczone na gorze calosc porosnieta winoroscla lub roza. ja mieszkam przy granicy z niemcami oni maj taki may skrawek kolo muru fajnie zagospodarowany gorlitz , przepraszam ze niedam fotek jak cos meil jacekbuko@wp.pl

Pomysł godny uwagi ale ze względu na warunki muszę go dostosować. Wymyśliłem bramkę ale z niskim drewnianym płotkiem - coś jak w ogrodach królowej Bony na Wawelu. Sama bramka z drewnianym ostrym łukiem a na niej albo bluszcz, albo jeszcze jedna róża Co się tyczy tych prostokątów to są przeznaczone na rabaty wyniesione z warzywami i może jakimiś kwiatami.
Ogród średniowieczny i nie tylko 22:54, 01 mar 2011

Do góry
hm bluscz na scianie wejscie w stylu roamtnycznm czyli mur z kamieni i w tym dzwi z metaloplastyki i w ksztalcie gotyckim tez spicaste , moze z boku male okienko malutkie porosniete blusczem i gotyckie spicaste, hm i mysle zebys jak te prostokoty sa zrobil 2 lub 3 i w nich wode ktora delikatnie sie pieni.Jako podloze zwirek jasny w ogrodzie. po srodku ogrodu jak skarpa wybrac delikatnie ziemie w ksztalcie pol kola na 3 lub 4 metry ulozyc z lupkow piaskowca murek (z starej stodoly jak byly duze prostokatne kamienie lub piaskowiec),i w tym wkomponowac lawke z kamienia taka pol lukowata, z murku maja wystawac prety do gury w ksztalcie pol kola i laczone na gorze calosc porosnieta winoroscla lub roza. ja mieszkam przy granicy z niemcami oni maj taki may skrawek kolo muru fajnie zagospodarowany gorlitz , przepraszam ze niedam fotek jak cos meil jacekbuko@wp.pl
Nauka projektowania 13:53, 22 lut 2011

Do góry
No to super bo ona mi się b.podoba dzięki za inf.
Co do nasadzeń to jednak skarpa w szerszej jej części dostanie jałowca tamariscifolię , a jej węższa część obsadzona będzie irgą . Nasadzenia będą rzadkie ze wzgl. na chęć wyeksponowania ładnych kolorowych kamieni różnych wielkości.
Natomiast na łezkę przewiduję kosodrzewinkę (3), lawendę (4), rozplenicę(1), a skalnika (żółta), rozchodnik (czerwony) (2).

Ewentualnie poprzeplatam gdzie niegdzie jałowiec z kosodrzewiną winter gold

Ale wiesz Gosiu , ta róża również jest obłędna Zapisuję ją do swojego zeszytu. Dzięki
Nauka projektowania 12:00, 22 lut 2011

Do góry
goniak napisał(a)
Wydaje mi się, że ta skarpa jest dosyc stroma, czy tak ??
Osobiscie unikałabym form strzelistych i takich, które po posadzeniu będą się znacznie odchylały w przeciwna stronę do stoku skarpy, bo może to zaburzac estetykę kompozycji.
Ja bym tę skarpę obsadziła u samej góry dużymi plamami floksa szydlastego(zimozielony),poniżej różą okrywową Fairy Dance przeplecioną choiną kanadyjską (Yedelloh lub Nana).
Na rabatę-łezkę dałabym w zarysie kostrzewę siną a dalej jałowiec płożący Holger poprzetykany jałowcem (pionowym) Gold Cone.
Na styku rabaty i skarpy możnaby dac ze 3 kępy rozplenic.

Skarpa jest stroma. Te rozplenice mnie nurtują . Ogromnie mi się podobają ale nie wiem czy zniosą wiaterki , które tam sobie hulają Cała działka jest ukośnie położona. Jedynie z tyłu ogród jest nieco wypłaszczony.
Dzięki Gosiu za inwencję twórczą muszę sobie obaczyć każdą roślinkę na spokojnie.
Nauka projektowania 10:33, 22 lut 2011

Do góry
Wydaje mi się, że ta skarpa jest dosyc stroma, czy tak ??
Osobiscie unikałabym form strzelistych i takich, które po posadzeniu będą się znacznie odchylały w przeciwna stronę do stoku skarpy, bo może to zaburzac estetykę kompozycji.
Ja bym tę skarpę obsadziła u samej góry dużymi plamami floksa szydlastego(zimozielony),poniżej różą okrywową Fairy Dance przeplecioną choiną kanadyjską (Yedelloh lub Nana).
Na rabatę-łezkę dałabym w zarysie kostrzewę siną a dalej jałowiec płożący Holger poprzetykany jałowcem (pionowym) Gold Cone.
Na styku rabaty i skarpy możnaby dac ze 3 kępy rozplenic.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies