Dokładniej mówiąc mam zamiar zrobić to z krawężników betonowych niezbyt wysokich ale w formie płaskich jakby tarasów z kolorowymi bylinami i iglakami
Tylko zastanawia mnie czy te krawężniki nie będą zbyt blokowiskowe?? i czy ogród nie będzie wyglądał smutno.?
Dlaczego chcę zastosować krawężniki?
Moja skarpa jest dość stroma, przez parę lat, no chyba z jakieś 5-6 max była zbudowana w formie schodów z trawą. Zbudowane z drewnianych impregnowanych belek ale pod wpływem deszczu i innych czynników atmosferycznych wszystko spróchniało i się obsypało. Niestety spowodowało to, że górna warstwa (czyli warstwa tarasowa) zaczęła się obsuwać i zniekształcać równą powierzchnię tarasu.....
Oczywiście chciałbym to jakoś sensownie rozwiązać ale jedynie takie rozwiązanie przyszło mi do głowy...
Czemu nie inny materiał?
Chodziło o b.niski nakład finansowy, a zarazem b.skuteczne, coś co potrwa na kilkanaście lat a nie co 3-4 lata wciąż od nowa konstrukcję układać...
W planach był piaskowiec lecz :
-> nakład finansowy na tę powierzchnię którą chce wykonać przekroczyłby ok 2000-2500,-
-> nie do końca pasowało by to z resztą ogrodu.
Podkład kolejowy:
-> tani materiał, lecz szkodliwy dla roślinności i gleby oraz człowieka... 12,-/szt
-> małe dzieci... czyli zabawa w szkodliwym otoczeniu....
Jeżeli macie jakieś propozycję z jakiego materiału można było by to wykorzystać miło będzie wiedzieć...
Czekam na wasze propozycję
Pozdrawiam Michael - Michał