Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Witam, i o radę pytam :-) 19:14, 11 maj 2018

Do góry
Cisy:

Robinia:

Szałwia caradonna tuż tuż:

Podmiejski ogródek 15:02, 11 maj 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)
Asia, wiesz że ja to się mało znam ale trzy grosze dorzucę, a co pomysł z drzewem typu amonagawa mi się podoba, brakuje tej rabacie jak dla mnie wysokości, przy okazji zakryłoby faktycznie tą rynnę, a może bez Black Tower też rośnie kolumnowo, jakby co i kolor ładnych liści ma, nie byłoby za zielono
trawkę bym jednak tam dla zwiewności rabaty wrzuciła, buksy, rogownicę, jeżówki, liatrę i kłosowiec Blue Fortune bym zostawiła. A reszta by dostała eksmisję, no chyba że jeszcze szałwia jakaś fajna zwarta odmianahmmm, no nie wiem czy pomogłam...

pierwotnie planowałam na niej jakieś wysokie trawy, typu miskanty czy trzcinniki i nie pamiętam już z jakich względów ostatecznie wyleciały. Chyba mi się po prostu już nie zmieściły razem z floksami, kłosowcem i wysoką jeżówką.

a wiesz skąd się wziął cały ten ogrom? z cholern...o pinteresta!
takie cudne zestawienia tam pokazują
śmiałek i liatra
mikołajek, jeżówka i floks
jeżówka i kłosowiec
kłosowiec i zawilec
mikołajek i przetacznik

No czyż można z czegoś zrezygnować?!
Podmiejski ogródek 13:14, 11 maj 2018

Do góry
Asia, wiesz że ja to się mało znam ale trzy grosze dorzucę, a co pomysł z drzewem typu amonagawa mi się podoba, brakuje tej rabacie jak dla mnie wysokości, przy okazji zakryłoby faktycznie tą rynnę, a może bez Black Tower też rośnie kolumnowo, jakby co i kolor ładnych liści ma, nie byłoby za zielono
trawkę bym jednak tam dla zwiewności rabaty wrzuciła, buksy, rogownicę, jeżówki, liatrę i kłosowiec Blue Fortune bym zostawiła. A reszta by dostała eksmisję, no chyba że jeszcze szałwia jakaś fajna zwarta odmianahmmm, no nie wiem czy pomogłam...
Podmiejski ogródek 13:01, 11 maj 2018

Do góry
makadamia napisał(a)
[musiałam wyjść na chwilę]

Widzę, że piszecie i radzicie, zaraz się odniosę ale najpierw skończę swój strumień świadomości

Ograniczanie gatunków chciałabym zacząć .... uwaga: fanfary .... od dodania amanogawy

W sam róg, przy rynnie. Chciałabym ją zasłonić (tą rynnę); znajoma, która była na grillu pod koniec kwietnia poradziła mi, żebym jakieś kwitnące rośliny sobie posadziła
Obraziła mnie tym śmiertelnie ale fakt jest faktem, że wczesną wiosną, zanim byliny zaczną, to jest łyso (w cebulowe - jak wiadomo - nie umiem)

Więc może zrezygnować z traw, bo są szerokie i za dużo miejsca zajmują
i z bylin kulkowatych, czyli lawendy i bylicy?

Z reszty: zostawić po jednej odmianie jeżówki i jedną szałwi (do przetestowania, która się lepiej odnajdzie w tych warunkach), kłosowca, floksa (jak będzie bez mączniaka), zawilca
poutykać między nimi liatrę/driakiew
nie wiem czy na przodzie dawać - zgodnie z pierwotnym planem - te niskie byliny - rogownicę/przetacznika, czy zostawić tylko te wyższe?

i co z tym mikołajkiem?

1. szałwia
2. jeżówka
3. kłosowiec
4. floks
5. zawilec
6. liatra/drakiew
7. drakiew/liatra
8. amanogawa
9. mikołajek
10. rogownica/przetacznik
11. przetacznik/rogownica
12. wyższe byliny

O obsadzeniu tym dobrem ilu rabat myślałaś? Swoich, sąsiadowych, krewnych i znajomych Królika?
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:00, 11 maj 2018

Do góry
effka napisał(a)
Piękna frontowa Podreguluj tylko conicom czuprynki

Jestem zadowolona . Jak ta szałwia zakwitnie to będzie fajnie .
Conici chcę trochę podformować tylko nie wiem jak.
Podmiejski ogródek 11:52, 11 maj 2018

Do góry
Jak doczytałam co Ty tam masz to pobiłaś nawet mnie ilością ;p
może takie trójkątami grupowanie?
makadamia napisał(a)

Widzę, że mój balkon szczególnie Ci zapadł w serce, bo napisałam o nim JEDEN post w zeszłym roku, a Ty go do tej pory wspominasz

Piwonie są chyba dość tolerancyjne, ale czy wolą więcej słońca czy mniej to Ci nie powiem. Chyba więcej, bo choć w półcieniu mi kwitła, to niezbyt obficie. Po lepsze informacje lepiej iść do dziewczyn, które mają z nimi więcej doświadczenia.

A z roślinami, to powiem Ci tak:

Na przodzie od lewej rośnie
- rogownica - ona uwielbia nasze tutejsze piaski, więc chyba zostanie
- kostrzewa sina - nad nią się zastanawiam, bo jeszcze w zeszłym roku była ładną kuleczką, a teraz już nie jest; jak mi się uda ją odmłodzić, to zostanie;
- przetacznik heideking (o ile dobrze pamiętam) - niziutka odmiana, fajna na przód rabaty, chcę go rozmnożyć;
- przy buksach jest kępka bylicy schmidta - miałam się jej pozbyć w ramach "odchudzania rabaty" ale to taka fajna kępka że nie mam sumienia
- za buksami, w samym roku znowu przetacznik - więcej go chcę dawać przy buksach, bo nie ma ryzyka, że ich będzie dotykał

drugi rząd, znowu od lewej:
- z samego końca widać żurawkę krwistą - ładnie trzyma liście w zimie, ale z kwitnienia nie jestem zadowolona
- szałwie
- lawenda - sama nie wiem, nie lubię jej jakoś nadzwyczajnie, ale szkoda mi zrezygnować z rośliny która tak długo kwitnie;
- mikołajek blue hobbit - jeszcze mi nie kwitł i na razie nie daje znaku że zamierza (co jest dziwne, bo podobno kwitną od czerwca)

i trzeci rząd - o rany! - też od lewej
- zawilce jesienne christian - nie planowane tutaj, przeniesione z lipowej, bo tam nie kwitły
- floksy - testuję je w mniej zacisznej miejscówce i pryskam co tydzień PW, jeśli uda mi się powstrzymać mączniaka, to zostaną
- kłosowiec blue fortune - na razie malutki, ale kwitnie bardzo długo i suchelce trzymają się zimą - chciałabym, żeby został, ale jedna sadzonka (jako jedyna w całym ogrodzie!) nie przetrwała zimy, co źle wróży
- dwie kupki siana to smiałek, któremu się nie spodobała przeprowadzka
- między śmiałkami liatra wyłazi - ona dość krótko kwitnie, ale ze względu na prosty pokrój dobrze się wpasowuje między bardziej krzaczaste byliny
- inna szałwia (caradonna?)

i jeszcze dwie odmiany jeżówki
i jedna sztuka driakwi
.......
o matko!
to nie rabata! to ekstremalne poletko doświadczalne
Ogród z wilkiem zamkn. 11:40, 11 maj 2018

Do góry
Klony pieknie przełamują stonowaną zieleń na skalniaku. Ożywiają to miejsce o tej porze, ale widzę, że już Ci szałwia kwitnie.
Podmiejski ogródek 10:17, 11 maj 2018

Do góry
Makusia napisał(a)
Cisza zapada, bo ja np. muszę się zaznajomić z mnogością roślin, które posiadasz. Przestudiować nazwy, doczytać. Sporo czasu zajmuje mi również poszukiwania na zdjęciach balkonu- wątpię, że naprawdę go masz
Piwonia, to w jakim miejscu lubi rosnąć? Słońce, półcień? Cały czas mi jedna w donicy zalega i boję się, że ją przesuszę.

Widzę, że mój balkon szczególnie Ci zapadł w serce, bo napisałam o nim JEDEN post w zeszłym roku, a Ty go do tej pory wspominasz

Piwonie są chyba dość tolerancyjne, ale czy wolą więcej słońca czy mniej to Ci nie powiem. Chyba więcej, bo choć w półcieniu mi kwitła, to niezbyt obficie. Po lepsze informacje lepiej iść do dziewczyn, które mają z nimi więcej doświadczenia.

A z roślinami, to powiem Ci tak:

Na przodzie od lewej rośnie
- rogownica - ona uwielbia nasze tutejsze piaski, więc chyba zostanie
- kostrzewa sina - nad nią się zastanawiam, bo jeszcze w zeszłym roku była ładną kuleczką, a teraz już nie jest; jak mi się uda ją odmłodzić, to zostanie;
- przetacznik heideking (o ile dobrze pamiętam) - niziutka odmiana, fajna na przód rabaty, chcę go rozmnożyć;
- przy buksach jest kępka bylicy schmidta - miałam się jej pozbyć w ramach "odchudzania rabaty" ale to taka fajna kępka że nie mam sumienia
- za buksami, w samym roku znowu przetacznik - więcej go chcę dawać przy buksach, bo nie ma ryzyka, że ich będzie dotykał

drugi rząd, znowu od lewej:
- z samego końca widać żurawkę krwistą - ładnie trzyma liście w zimie, ale z kwitnienia nie jestem zadowolona
- szałwie
- lawenda - sama nie wiem, nie lubię jej jakoś nadzwyczajnie, ale szkoda mi zrezygnować z rośliny która tak długo kwitnie;
- mikołajek blue hobbit - jeszcze mi nie kwitł i na razie nie daje znaku że zamierza (co jest dziwne, bo podobno kwitną od czerwca)

i trzeci rząd - o rany! - też od lewej
- zawilce jesienne christian - nie planowane tutaj, przeniesione z lipowej, bo tam nie kwitły
- floksy - testuję je w mniej zacisznej miejscówce i pryskam co tydzień PW, jeśli uda mi się powstrzymać mączniaka, to zostaną
- kłosowiec blue fortune - na razie malutki, ale kwitnie bardzo długo i suchelce trzymają się zimą - chciałabym, żeby został, ale jedna sadzonka (jako jedyna w całym ogrodzie!) nie przetrwała zimy, co źle wróży
- dwie kupki siana to smiałek, któremu się nie spodobała przeprowadzka
- między śmiałkami liatra wyłazi - ona dość krótko kwitnie, ale ze względu na prosty pokrój dobrze się wpasowuje między bardziej krzaczaste byliny
- inna szałwia (caradonna?)

i jeszcze dwie odmiany jeżówki
i jedna sztuka driakwi
.......
o matko!
to nie rabata! to ekstremalne poletko doświadczalne
Od nowa ... na przekór wszystkim 10:07, 11 maj 2018

Do góry
szałwia zaczyna kwitnąć

piwonie nigdy nie miały tylu pąków

to chwast czy jakaś bylina?

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 08:07, 11 maj 2018

Do góry
Agania napisał(a)
Gradu nie zazdroszczę...

Wiesz roślinki szybko się odbudują

Dzisiaj przycinałam kulasy bukszpanowe...ha, ha myśląc o Tobie...i jeszcze zaraziłaś mnie Caradonną...jutro powinny przyjechać roślinki

Ciekawe dlaczego tnąc bukszpany o mnie myślisz? Ja bukszpany dopiero końcem czerwca przycinam, jak zdrewnieją im młode przyrosty.
Ja mam w wielu miejscach Caradonnę, to moja ulubiona szałwia i chyba to już u mnie kolejna choroba
Małymi kroczkami do celu... 22:21, 10 maj 2018

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Szałwia i u mnie się sieje, zyskałam kilkanaście nowych sadzonek i mamie dałam również pełno

Ooo no to popatrz to u mnie,aż tak się nie sieje, a może i sieje tylko znając mnie ją pielę fajnie uzyskać rośliny " własnej produkcji "
Małymi kroczkami do celu... 22:16, 10 maj 2018

Do góry
Szałwia i u mnie się sieje, zyskałam kilkanaście nowych sadzonek i mamie dałam również pełno
Ogród w remoncie 15:52, 10 maj 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
Ooo, to widzę że nie tylko szałwia mdleje po posadzeniu...
Ja dziś zdjęłam rano parawany i ciekawa jestem co zastanę po powrocie - stojące czy leżące. Ale ja osłaniałam kilka szuk a nie milion na rondzie...

Szałwie też mam do przesadzenia ale czekam jeszcze,może przyjdzie choć kilka dni bez palącego słońca. Mogę sadzić nawet w deszczu,ich też muszę milion przesadzić
Ogród w remoncie 14:02, 10 maj 2018

Do góry
Ooo, to widzę że nie tylko szałwia mdleje po posadzeniu...
Ja dziś zdjęłam rano parawany i ciekawa jestem co zastanę po powrocie - stojące czy leżące. Ale ja osłaniałam kilka szuk a nie milion na rondzie...
Droga do spełnienia 20:10, 09 maj 2018

Do góry
ren133 napisał(a)

Wysoka u Ciebie ta sesleria jest!
Bardzo jestem ciekawa efektu jak szałwia zakwitnie)))))

Sama jestem ciekawa już niedługo bo szałwia w blokach startowych
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 20:05, 09 maj 2018

Do góry
Trochę zielonego miało być....Czosnki wzięły we władanie gabionowy.
Globemaster
Purple Sensation?

W duecieCzosnki są spoko.
Szałwia Ost...coś tam zaczyna puszczać kolory.Fajnie byłoby gdyby utrzymała się w takiej zwartej kupce cały sezon.

Jeżówy wypuszczają pąki...

A taka kurzawa zapędziła mnie do domu.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 16:44, 09 maj 2018

Do góry
kasia_c napisał(a)
A jakie trawy chcesz tam posadzić? Jakie już masz? Jak utrzymujecie czystość na takim żwirze? Na korze to jakoś potem się cały brud rozkłada, a na żwirze to chyba wszystko jest bardziej widoczne.
Może i to wziąć pod uwagę. Żeby było ładnie i żeby się przy tym bardzo nie narobić.
tak właśnie to utrzymanie czystości po jesieni mnie też powstrzymuje przed żwirem... Jest tam ice dance, śmiałek darni owy, sesleria jesienna, molinia ed, i stipa i kilka akcentów w postaci szałwia i przetacznika
Droga do spełnienia 15:45, 09 maj 2018

Do góry
Kawa napisał(a)

Wysoka u Ciebie ta sesleria jest!
Bardzo jestem ciekawa efektu jak szałwia zakwitnie)))))
Małymi kroczkami do celu... 15:36, 09 maj 2018

Do góry
Hortensje phantom mam nadziejęzze w tym roku już zakwitną w towarzystwie klona

Szałwia już tuż tuż no i w końcu przezimował u mnie red baron ( uwielbiam go)

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:59, 09 maj 2018

Do góry
malgol napisał(a)
Cofnęłam się chyba rok i nie znalazłam nazwy twojej rózowej szałwii na rabacie kulkowo szałwiowej...zdradź proszę co to za szałwia bo boje się ,że znając siebie kupie jakąś co albo zgłuszy trawy albo nie będzie jej widać z rabaty..pleeeeas

Pomysł na rabatę w kostce -rewelacja! tez bym odgapiła ,ale nie mam miejsca na Razie jestem na etapie namiastki szałwiowej

Ja mam taką: http://www.sklep.zielonypunkt-zieba.pl/salvia-x-superba-merlau-rose-improved-szalwia.html i tu właśnie kupowałam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies