Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na zielonej... trawce :)

Na zielonej... trawce :)

Magleska 08:37, 20 maj 2018

Macham
jak tam remont ? .....i co tam nowego w ogrodzie
_Martini_ 08:44, 20 maj 2018

Czytam o miodówce. Mam taki biały nalot na bukszpanach co roku wiosną. Nigdy nic z tym nie robiłam i nigdy nie chorowały. Czy powinnam się jednak przejmować? Za to są brzydkie po cięciu, pewnie zabrakło im oprysku przeciwgrzybowego?
AngelikaX 09:49, 21 maj 2018

Mari ja bym prysnęła, z tego nalotu (jaj) wylęgną się coś ala mszyce Moich właśnie kolor zaniepokoił nie był taki soczyście zielony (piszę o młodych przyrostach) i podwiędłe... taże zaczynały już żreć...

Na grzyba też zapobiegawczo prysnęłam...
AngelikaX 09:57, 21 maj 2018

Magleska napisał(a)
Macham
jak tam remont ? .....i co tam nowego w ogrodzie

Macham także Magdaleno

Hmmm... remontu mam już po dziurki w nosie.... napiszę tak... najczystszym (co nie znaczy czystym) miejscem w domu jest garaż... jestem na półmetku... powinno już być z górki wręcz odliczam dni

Ogrodowo to przy Salonie ogrodowym mam kosteczkę pięknie ułożoną i ścieżka do niej tez prowadzi, co by rano po mokrej trawie nie śmigać cieszy mnie, że zdecydowaliśmy się na kostkę - wyszło ładnie
W czwartek u nas pięknie popadało i mimo, że po fachowcach trzeba było bajzelownik ogarnąć (wiadomo niby sprzątają po sobie ale to nie to do czego ja jestem przyzwyczajona ) to ruszyłam z nawozami... poszło na trawnik, hortki, lawendę... chwilę później jak skończyłam pięknie lunęło z nieba

Poza tym mam już cudne kapustki anabellek
Szałwia do kwitniena się zbiera - cały czas chce dać coś zamiast evergoldów (wyglądają delikatnie pisząc średnio) i nie wiem co.... chciaąłm AM ale skoro po zimie Reni się dłgo zbierały... to jestem w kropce...

Wieczorem może jak dam radę ogrodowych fotek wrzucę

AngelikaX 09:58, 21 maj 2018

inka74 napisał(a)
Plag współczyję i trzymam kciuki za uratowanie roślinek

Dzięki Myślę, że się ogarną
AngelikaX 10:05, 21 maj 2018

dorczix napisał(a)
Angeliko a jak tam Twoje ambrowce? Bardzo jestem ciekawa jak wyglądają

No i tu jest problem... dwa się obudziły (całkiem niedawno - zaledwie 2 tygodnie temu) trzeci się zastanawia... czwarty już po drugiej stronie niestety...

Poinformowałam sprzedawcę początkiem maja - pisał aby czekać... nie wiem za bardzo jak podejść do tematu... ponieważ przy dostawie (koniec listopada) ambrowce miały liście (całkiem zielone - co wskazywało by na przechowywanie w jakiś tunelach foliowych) zwróciłam mu uwagę, że to tak nie bardzo w takim stanie przywozić i sadzić, uspokajałał, że nic im nie będzie... okrywać też nie trzeba, bo spokojnie do -15 wytrzymują... Zastanawiam się czy forma listna mogła w jakiś sposób osłabić je... jest to podstawa do reklamacji? Te dwa bardzo powoli się budzą... wydać kasę i mieć takie wiechcie... czy raczej mam sobie pluć w twarz bo nie zabezpieczyłam przed mrozem i to jest główna przyczyna.

Poproszę Was o opinię, bo nie wiem...
AngelikaX 10:06, 21 maj 2018

Jaskier napisał(a)

Nie będziesz musiała daleko szukać. Jest o niej wątek na naszym forum

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7857-cydalima-perspectalis-cma-bukszpanowa

Zaglądam do Ciebie od dawna, bo masz cudowny ogród.

Przeczytałam... monitoruje na bieżąco moje buksy - nic nie wypatrzyłąm na szczęście

Dziękuję :* i zapraszam na dalsze spacery
dorczix 11:50, 21 maj 2018

AngelikaX napisał(a)

No i tu jest problem... dwa się obudziły (całkiem niedawno - zaledwie 2 tygodnie temu) trzeci się zastanawia... czwarty już po drugiej stronie niestety...

Poinformowałam sprzedawcę początkiem maja - pisał aby czekać... nie wiem za bardzo jak podejść do tematu... ponieważ przy dostawie (koniec listopada) ambrowce miały liście (całkiem zielone - co wskazywało by na przechowywanie w jakiś tunelach foliowych) zwróciłam mu uwagę, że to tak nie bardzo w takim stanie przywozić i sadzić, uspokajałał, że nic im nie będzie... okrywać też nie trzeba, bo spokojnie do -15 wytrzymują... Zastanawiam się czy forma listna mogła w jakiś sposób osłabić je... jest to podstawa do reklamacji? Te dwa bardzo powoli się budzą... wydać kasę i mieć takie wiechcie... czy raczej mam sobie pluć w twarz bo nie zabezpieczyłam przed mrozem i to jest główna przyczyna.

Poproszę Was o opinię, bo nie wiem...

Angeliko a czy te ambrowce są szczepione na podkładce?
Bardzo późno się obudziły..aż dziwne..oby to nie podkładka wypuściła liście..
Reklamacje można złożyć zawsze..zobaczysz czy zostanie uwzględniona..bo powodów ich stanu może być wiele..nie dowiesz się nigdy..
Pokaż tych kawalerów
lindsay80 12:13, 21 maj 2018

szkoda by było tych ambrowców, ja mam zwykłego i dwa na stelażach i one raczej wcześnie liście mają.

Napisz co objęte remontem masz, bo z opisu wygląda, że cały dom

Za zdjęciami już tęsknię.
Makusia 12:18, 21 maj 2018

Z ambrowcami nie pomogę nic, a nic- wspieram tylko je i Ciebie
Natomiast przyczajam się na te fotki wieczorem