Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mirkowy ogród (początki) 08:49, 02 lut 2017

Do góry
kitek81 napisał(a)
Witaj Kochana dzięki, że o mnie jeszcze pamiętasz <3
plany na nowy sezon pewnie masz-jestem pewna, że spod Twojej ogrodowej ręki wszystko ładnie urośnie, ukorzeni się i rozrośnie
pozdrawiam
Witaj kochana Miło że choć na chwilkę zajrzałaś Dziś u mnie od rana pada snieg a już myślałam że zima odchodzi.Na ocieplenie kwiatuszek
Ogród w remoncie 08:48, 02 lut 2017

Do góry
No więc tak:

Kawałek z sumakami tak jak zaplanowałaś.
Na lewo od chodnika, to kółeczko to standardowy trawnik.
Grupa trzech śliw przy bramie razem z sosną bonsai podsadzona jak sumaki (choć niekoniecznie też hakone - może być coś innego)
Przy bramie ze dwa duże drzewa - nie wiem co tam masz w zanadrzu, pasowałyby mi brzozy lub klony.
Wzdłuż ogrodzenia - tak jak Bogdzia - chciałam zaproponować jakieś kaliny ale zdecydowałam się na derenie sibirica i midwinter fire.
Tam gdzie masz sosny, dosadzić parę sztuk jakiejś szlachetniejszej odmiany sosny a niżej dać rododendrony (najgęściej od ogrodzenia) z innymi kwaśnolubnymi (enkianty, fotergille, azalie, epimedium itd.).
Na środku albo zrobić zwykłą, niekoszoną łąkę albo nasadzenia blokami traw i bylin jesienno-letnich. To drugie rozwiązanie bardziej pasuje do Twoich nowoczesnych ciągotek, ale będzie droższe i trudniejsze w utrzymaniu niż zwykła łączka.
Od trawnika do domku zrobić jakąś ścieżynkę, która swobodnie będzie się wiła najpierw pomiędzy łąką a potem przez lasek.

Tym sposobem masz coś ciekawego przez cały rok:
- wiosną: kwitną rododendrony i śliwy wiśniowe
- latem: kwitnie łąka
- jesienią: kwitną trawy i przebarwiają się klony/brzozy
- zimą: kompozycja dwóch dereni robi wrażenie.

Trzeba jeszcze przemyśleć przejście do drugiego "pokoju" ale za mało zdjęć z tej strony widziałam, żeby móc coś zaproponować.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 08:19, 02 lut 2017

Do góry
ren133 napisał(a)
Iwonko
Pytałaś u Edytki o donice Polnix ... ja mam ich donice seria Fiberglass:
https://sklep.polnix.com.pl/fiberglass-c-38_36.html
W lutym ubiegłego roku kupilam te
a planuję jeszcze te kwadratowe zakupić

Świetne są!!
Też mam na celowniku Polnixy-Te Edytki-lindsay80 też super.

Ivo jakbyś zrobiła rekonesans donicowy to pisz-jestem ciekawa co wybierzesz
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:09, 02 lut 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

Dla Ciebie Małgosiu wszystko

O jaaaaa!!!Renia oczy me pieścisz takimi widokami.To mnie powoli przygotowuje to Inwazji Cebulowych na O, która tu zapanujeCzosneczki to?
Pszczelarnia 08:06, 02 lut 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Lekka odwilż przyniosła zamiecie. A wczoraj strumień był taki:

Śnieg jak nadmorski piasek:

Słońce już delikatnie ogrzewa i nawet opala. można chwilkę posiedzieć przy domu

Pięknie!!!
A na tej ławce to chyba i zimą można kolanka ogrzać
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 08:06, 02 lut 2017

Do góry
Moje papryki posiane

Ogrodowy song 08:02, 02 lut 2017

Do góry
frezja napisał(a)
Trochę wspomnień

Pięknie!!!Moje ulubione kolory
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 08:02, 02 lut 2017

Do góry
Zamówiłam sobie w ramach poprawy nastroju kilka sukienek w Chinach, jestem ciekawa kiedy i co dostanę
[zdjęcia zmoderowane]

Za oknem sniegu przybywa

Od sasiadki dostalam swiezy piernik, pycha milego dnia!!!
Rytlogród na 18 stóp -hop siup! 07:49, 02 lut 2017

Do góry
Rytla napisał(a)
A wiesz, drugie zdecydowanie bardziej realne, niż trzecie, z pewnością sobie nawet najładniejszej budy nie ustawie w miejscu, które najczęściej widzę z kuchennego okna. Tamten kawałek z wiatą jest zdecydowanie mniej na widoku, choć psy pewnie wolałyby bliżej do listonosza.

Dziękuję!

No tak...choć budy teraz wyglądają jak pałace
Gożdzikowa - wiejski ogród 07:00, 02 lut 2017

Do góry
dziękuję za troskę moi kochani...już trochę lepiej

Ukojenie 06:52, 02 lut 2017

Do góry
Przedstawiam pierwsza w tym roku siewke

To pelargonia
Jak wroce z pracy spodziewam sie zobaczyc jeszcze co najmniej jedna
Pszczelarnia 00:36, 02 lut 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Liczę na tę odmianę ostrokrzewu "Alaska", że będzie kiedyś moim ogrodowym wzorcowym topiarem:

Pojedynczy egzemplarz? U mnie, trzy Meservy jakoś boją się zostać wzorcowymi topiarami. Nawet owoców nie zawiązują, a tak się dopytywałam u sprzedawcy. Ciekawe jak strzyże się ostrokrzewy? Odrobinę trudniej niż bukszpany, pewnie i formowana bryła powinna być z tych większych?
Sielskie obrazki sprzed domu pokazujesz, aż się rozmarzyłam
Ogród prawie romantyczny 23:33, 01 lut 2017

Do góry
Napia napisał(a)

Mój też spał Obudził się całkiem niedawno i od razu chce wiosny. Wczoraj przeszłam się po ogrodzie i gdyby tylko ziemia była rozmarznięta, to zaczęłabym wyrywać chwasty Zaczynam się sama siebie bać

Też zastanawiałam się nad iglakiem -np. cyprysikiem Golden Wonder, ale za płotem tyle iglaków, że nie wiem, czy to jest dobry pomysł. Może jak podpowiada Ania z Kamiennego jakies drzewo kolumnowe, ale ładnie wybarwione - na żółto czy czerwono. A może dereń pagodowy czy klon shirasawy, by związać stylistycznie z drugim klonem lub coś na pniu. Sama już nie wiem

Ostatnio wychodzę z założenia że lepiej nie dawać za dużo kolorów. Zwłaszcza po tym jak Danusi ogród znalazł się w setce najpiękniejszych ogrodów świata i jednym z kryteriów była ograniczona kolorystyka.
Zielonego jak najwięcej a kolorki ograniczyć.

Wiem nasze ogrody pewnie nigdy takie nie będą bo my lubimy kolory ale można spróbować nie szaleć

edit. Chodzi mi o to że ten klon czerwony ładnie wygląda na tle tych wielkich choinek i gdyby otoczyć go innymi zielonymi iglakami i roślinami a do tego dodać pasujące lilie czy róże czy inne kwitnące to byłby skromnie i może fajnie.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:31, 01 lut 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

Witaj Anetko
... albo zaserwować sobie jeszcze parę "ciepłych zdjęć"

Zacytowałam tylko jedno zdjęcie, choć wszystkie piękne. Bardzo, ale to bardzo podoba mi się to zestawienie
Ogród prawie romantyczny 23:26, 01 lut 2017

Do góry
ryska napisał(a)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5381-spotkanie-w-pechcinie-u-szmitow-2015?page=42
Szukałam i znalazłam, te niepozorne liliowce zrobiły na mnie piorunujące wrażenie w 2015 na spotkaniu Ogrodowiska u Państwa Szmitów.
15 zdjęcie

Tak się zaczytałam, że przeleciałam wątek ze spotkania do końca Widziałam, że oni w kilku miejscach mają liliowce wzdłuż ścieżki. Najładniejsze oczywiście żółte (na zdjęciu 15. i nie tylko, ale ponieważ z żółtym mi nie po drodze, robię casting na średniej wielkości liliowiec w kolorze białym (także kremowym), różowym lub fioletowym, który pięknie i obficie kwitnie przez cały sezon

Kwiatek dla Ciebie w bieli

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 23:24, 01 lut 2017

Do góry
Dziękuję Mireczko, Izeczko, tez lecę w łóżeczko!

Ogród prawie romantyczny 23:06, 01 lut 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)
Tyle czasu Cię nie było i jak się pokazałaś to od razu ruszasz z kopyta. W rewolucji na razie nie pomogę bo mój umysł jeszcze śpi snem zimowym. Nawet u siebie nie mogę nic wymyślić.

Faktycznie tło z iglaków sąsiada już masz teraz przydałoby się posadzić coś niższego aby zakryło siatkę np. też zimozielone iglaki, no a z brzega to i liliowce będą pasowały.

Mój też spał Obudził się całkiem niedawno i od razu chce wiosny. Wczoraj przeszłam się po ogrodzie i gdyby tylko ziemia była rozmarznięta, to zaczęłabym wyrywać chwasty Zaczynam się sama siebie bać

Też zastanawiałam się nad iglakiem -np. cyprysikiem Golden Wonder, ale za płotem tyle iglaków, że nie wiem, czy to jest dobry pomysł. Może jak podpowiada Ania z Kamiennego jakies drzewo kolumnowe, ale ładnie wybarwione - na żółto czy czerwono. A może dereń pagodowy czy klon shirasawy, by związać stylistycznie z drugim klonem lub coś na pniu. Sama już nie wiem

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:55, 01 lut 2017

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Mireczko, nie. Chodzi o Trifolium rubens: https://pl.pinterest.com/pin/259379259764607666/
Niech Cię w weekend do ogrodu czasami nie wywieje, wyleż się porządnie i rozkoszuj wspomnieniami wakacyjnymi. Jak dojadę, to hucznie sezon rozpoczniemy

Zobacz tutaj pisze że siew jesienią i że daje sporo nasion to poczekam siej

https://zojalitwin.wordpress.com/tag/trifolium-rubens/

W tym pinie nie mogę wypatrzeć.RRaczej widziałam ale chyba nie tak spektakularnie jak na zdjęciu no ale jak to rodzima roślina to u nich nie może dobrze rosnąć

Oby hucznie.Mam dość leżenia a jak słyszę że wszędzie wkoło to jakaś epidemia. W week jak pójdę to tylko na spacer, a jutro już czwartek nawet do lekarza nie chce mi się iść.

Masz rację poszukam we wspomnieniach.

a skoro mam otwarte to wstawię
zobacz sadź wysokie byliny ja się już przekonałam, stale wtykam coś małego no już nie wspomnę że po jednej roślineczce

fajne co?

ja w ogrodzie muszę mieć trawnik dla potrzeb rodzinnych ale gdyby nie to mogłabym mieć caly zarośnięty

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:41, 01 lut 2017

Do góry
Niagara napisał(a)
Witam
Zwracam się z prośbą o pomoc z rabatą pod domem od północnej strony.
Posadziłam tu cis, bukszpan, thuje danica, ostnice, dzwonek dalmatyński. Jest też forsycja i niezapominajki które rozświetlają to miejsce wiosną. Latem dosadzam begonie i lobelie. I robi się chaos.

Chaos jest od tego, że jest wszystkiego po jednym. A powinno być jedno mocne, wyższe - może na pniu, może wielopniowe, podsadzone jednym, gatunkiem dywanem z kórego ewentualnie będą wychodzić tulipany w sezonie czy inne rośliny cebulowe, ukryte oczywiście w tym dywanie, który jest zimozielony.

Teraz masz tyle i w zasadzie nic nie widać. Czyli kolekcję przypadkowych roślin, małe i za mało, a powinnaś mieć kompozycję przemyślaną.

Poznajemy ptaki 22:32, 01 lut 2017

Do góry
Grubodziób.
Zaliczył chyba zderzenie z szybą i wylądował na tarasie. Wydawało się, że już po nim, ale podniósł się i zastygł na jakiś czas w takiej pozie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies