Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 14:35, 08 lis 2016

Do góry
Milka napisał(a)
Pociesze cie, u mnie z liscmi, na dodatek, tak jak u ciebie, nie moje, walka do stycznia, mimo regularnego zbierania. Plus taki, ze jest gimnastyka

O tak właśnie sie wygimnastykowałam za wszystkie czasy w niedzielę...oto fotorelacja :
...........tak było przed grabieniem.........

........tak w trakcie...........

.......a tak na koniec pracy.....
Mały miejski ogród w rekonstrukcji z nadzieją na lepsze 14:32, 08 lis 2016

Do góry
Dzień dobry,

Mam mały ogród w mieście, na powierzchni niecałych trzech arów. Mam 15 lat i to ja się nim zajmuję w głównej mierze. Rodzina jest dość zajęta na co dzień, ja zresztą też, jednak co piątek staram się poświecić ogrodowi co najmniej dwie godziny. W ogrodzie nie jest zbyt kolorowo, nie był on planowany od początku. Trochę w nim bałaganu, który stopniowo planuję naprawiać. Pomimo braku programu i zdolności spróbowałem stworzyć prosty plan ogrodu. W ubiegłym roku z mojej inicjatywy założyłem system nawadniania wynurzalnego. Niby mała rzecz a cieszy.
Na przyszły rok planuję zamknąć trochę widok na ogród z ulicy (odgrodzić się) i w związku z tym pojawiło się kilka pytań. Uprzejmie prosiłbym o pomoc w rozwianiu wszelkich wątpliwości.
Póki co każdy jadący ulicą może zajrzeć do ogrodu, ponadto z okna mam brzydki widok na śmietnik. Bardzo chciałbym to zmienić, teoretycznie mógłbym obsadzić np. thują szmaragd płot, ale posesja jest narożna i kiedyś (za czasów gdy był zamontowany płot nieprzepuszczający) były skargi od mieszkańców. Przeglądałem kiedyś kodeks i nie znalazłem żadnego zapisu, który by to regulował. Jeśli ktoś coś wie proszę o wypowiedzenie się. Wracając do meritum-wymyśliłem coś, dzięki czemu i od ulicy będzie miło spojrzeć i ja z okna będę miał również ciekawy widok. Mianowicie chciałbym stworzyć rosnąca na wysokość patrząc od śmietnika kompozycję traw ozdobnych (jakieś miskanty, kostrzewy itp.) Zaznaczyłem ten obszar na żółto. Dzięki takiemu rozwiązaniu nie ograniczę widoczności i trochę się osłonię. Natomiast od strony ogrodu (czarny obszar) chciałbym stworzyć wielobarwną kompozycję, w większości z iglaków cobym za dużo nie musiał jesienią zbierać, ale na pewno pokusiłbym się tam o jakiś krwistoczerwony klon. Moje pytanie brzmi, czy powinienem odgrodzić rabatę z iglakami od tej z trawami pasem tuj szmaragd? Czy wystarczy ze sobą zestawić te dwa kwietniki tudzież rabaty i wszystko będzie ładnie osłonięte. Pytam również z tych względów, że dość często przechodzi tamtędy mróz, oraz nie wiem jaki wpływ na trawy bezie miał cień o tuj.
Pozdrawiam
Mateusz
Thalia dealbata 14:29, 08 lis 2016

Do góry
Thalia dealbata

Dorasta nawet do 2m, Z liści przypomina kannę i mi strelicje, zwana też kanną wodną. Uprawiana najczęściej w oczkach wodnych, na głębokość ok. 30-50 cm. Zimowanie co do tego nie mam sprawdzonych metod na internecie pisze aby zimować pod lustrem wody na dnie oczka . Mi osobiście si to nie spodobało więc zabrałem roślinę do domu wstawiłem doniczkę gdzie rośnie w plastikową osłonkę gdzie ma cały czas wodę, w domu wypościła już 4 liście idą kolejne, Możliwe że się uda zimowanie w pomieszczaniu, wilgotność powietrza ma ok 60%, i z ok 18*C. Na razie jest dobrze oby do wiosny .Kwitnie drobnymi fioletowymi kwiatami. Wymaga zasobnego podłoża, ja stosowałem nawozy osmocote taki sam jak do Lili wodnych foto przedstawia stan z dziś.

Wnętrzowisko - dom i wnętrze 14:26, 08 lis 2016

Do góry
katel napisał(a)

Jeszcze wrzucę lampę samoróbkę, wiadomo przy wykańczaniu kasy już nie było to do wiatrołapu sama robiłam - sznurka mi zabrakło to sweterek sprułam .

Rety jak się robi taką czadową lampę?
Ogrodowy spektakl trwa ... 14:12, 08 lis 2016

Do góry
mira napisał(a)

A teraz kontynuując moją drogę do Vivy żeby zakończyć temat pokażę co nabyła w Nowej Dębie w muzeum bombki -
tam były emocje

i tym sposobem wyprzedziłam wszelkie markety i reklamy

.
Gożdzikowa - wiejski ogród 14:08, 08 lis 2016

Do góry
BasiaLT napisał(a)
piękne kolorki u ciebie Widzę że masz dereń, faktycznie przycinasz go co roku bardzo nisko tak jak piszą?

przycinam go tylko troszeczkę .. rośnie w takim miejscu ( rośnie przy bramie wjazdowej ),że chcę aby był trochę większy i szerszy...tak wyglądał z liścmi w sierpniu

Gożdzikowa - wiejski ogród 14:03, 08 lis 2016

Do góry
Rumianka napisał(a)
Basiu, dorodne te Twoje trawy, a ta z kłoskami jest piękna...Moja posadzona wiosną, a nie pokazała kłosów w tym sezonie...Czekałam na nie ale nic...

moje kupione latem i zakwitły...dzisiejsze fotki

Gożdzikowa - wiejski ogród 14:00, 08 lis 2016

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Ech te trawy, jesienią i zimą cudnie się prezentują

moja przygoda z trawami dopiero się zaczyna ...ale już je pokochałam

kupione wiosną malutkie kłącze w markecie..myślałam ,że nic z tego nie będzie a on nawet wiechy wypuścił...ciekawe czy przezimuje?

Gożdzikowa - wiejski ogród 13:56, 08 lis 2016

Do góry
violka171 napisał(a)
buziam Basiu

Violu ;

Ogród pod lasem 13:52, 08 lis 2016

Do góry
Róża w doniczce, czeka na Ciebie. Kiedy miałabyś czas wpaść?

Takietamy przy okazji:

Gożdzikowa - wiejski ogród 13:51, 08 lis 2016

Do góry
Kiścień i perukowiec

i goły dereń

Gożdzikowa - wiejski ogród 13:47, 08 lis 2016

Do góry
Ale piękna dziś pogoda ..

to już ostatnie kolory ,tej jesieni
zrobiłam fotki rano,bo po dzisiejszym mrozie liście lecą na potęgę ...jutro będa gołe badyle

berberys- Cobolt i Bagatella

Irga i tawuła

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 13:47, 08 lis 2016

Do góry
makadamia napisał(a)

ROTFL

No dobra, Martusiu

Pamiętasz, że na początku kombinowania podobały Ci się takie wycinki z kół koncentrycznych?
I znasz pewnie te inspiracje z żywopłotami przeplatanymi bylinami:
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859337281/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859235313/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859235599/

No więc wymyśliłam, żeby to połączyć:

Mam nadzieję że widać te ciemnozielone pasy: to są żywopłoty różnej wysokości - przy trawniku najniższe, przy brzozach najwyższe. Pod samymi brzozami, tak jak Gruszka radziła, nic bym nie sadziła, tylko przed żywopłotem.

Problem jest jedynie taki, że ten tył zupełnie nie pasuje do przodu

Fajny pomysł
U siebie kombinuję z kołami ... ale z czym się je te koncentryczne?
Ogród nowoczesny w pradolinie Warty 13:45, 08 lis 2016

Do góry
Hej Ewelino Dziś zaskrońców nie spotkałam, ale za to po raz kolejny dostrzegłam coś, co mi się spodobało w moim własnym ogrodzie Zmrożone opadłe liście, szron na roślinach, nawet nagrałam filmik z odgłosem opadających liści. Kilka widoczków z dzisiejszego poranka:

Czy to byłaby dobra miejscówka dla aminka ?

Słońce usiłuje się przedrzeć

Molinii ze szronem do "twarzy:

Klon już goły, zmrożone liście leżą koło lawendy:

Efffa napisał(a)
Pokaż aktualne fotki...
Co do zaskrońca, to na jego widok pewnie by mnie z 2 wsie dalej słyszeli.Wpadłabym w panikę, Nie odróżniam tych wszystkich "glistów"od siebie.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 13:30, 08 lis 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
Z tymi żywopłotami to się trochę zamieszanie zrobiło.
W tym rysunku powinnam go wygumkować, bo po naradzie z Gruszką ustaliłyśmy, że żywopłot tam nie da rady.

W międzyczasie była również wersja nowoczesna, w której żywopłot był przed brzozami, za to dereni nie było wcale. Z tej wersji rezygnujemy

Zostają same brzozy i derenie. Trudno, zimą będzie... mniej ładnie

Przerobienie stożków na choinki to super pomysł, ale wystawa zostaje ta sama - północna.
Co więcej, dużo więcej światła tam nie będzie, bo widzę, że sąsiad tuj nie ma zamiaru przycinać, więc urosną.

Za to zrobi się więcej miejsca na chciejstwa

Podejrzewam, że sąsiedzi po definitywnym zakończeniu inwestycji "basen", wezmą ekipę, która zrobi totalny roz....i cały ogród. Zatem temat tuj -kto wie...

W zimie będzie pięknie- białe brzozy i czerwone derenie- będzie patriotycznie

PS. Dla zainteresowanych Widzicie moją balkonową balustradę......?
Ogród w cieniu brzozy 13:26, 08 lis 2016

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Znalezione inne kolorki, słabo się rozrastają te moje astry.

Górnego piętra astrów wciąż brak.

[img size=640x480]

Nie można przejść obojętnie!
Przepiękna jesienna rabata i gdzie tu brak kolorów ?
Niejeden by chciał tak umalować swoje jesienne rabaty

pozdrawiam

p.s.

a te trawki zwiewne to co? proso?
Ogród tworzony z pasją 13:21, 08 lis 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)
U mnie dzisiaj przymroziło trochę.

Piękności widoki
Ogród tworzony z pasją 13:08, 08 lis 2016

Do góry
U mnie dzisiaj przymroziło trochę.
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:56, 08 lis 2016

Do góry
Milka napisał(a)
(...)

miłorzęby się połączyły, cudownie świeciły żółcią w słońcu, choc go na lekarstwo, ale juz liści nie ma, poleciały, raptem około 12 dni były widowiskowe, Mariken jeszcze swoje trzyma

Jestem pod wrażeniem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies