Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 22:31, 29 sty 2017

Do góry
vita napisał(a)
Mira pytała jakiś czas temu jak poradzić sobie z tęsknotą za wiosną? Właśnie! Gdzie jest Mira?
Też tęsknię, obchód ogrodu nic nie przyniósł, wszystko śpi. Pszczółka kupiła ciemierniki, objechałam wszystkie możliwe miejsca, gdzie pojawiały się u nas, nic! To może robótki?

W Jula kupiłam na wyprzedaży skrzynie (za dużo powiedziane, skrzyneczki raczej, 4 sztuki różnych rozmiarów) deski świerkowe, wygodnie łączone, tanizna, więc nie mam pretensji.
Na zielnik, lub na okrywę worków z pomidorami w sam raz. Trzeba to teraz zabezpieczyć. Kupiłam impregnaty w kolorach: naturalnym, szarym i czerwieni makowej. Czerwień zachwyciła mnie, chociaż nie jestem przekonana czy jest to dobry kolor na skrzynie. Zastanawiam się.

Buszuję też w piwnicy. Sporo tam nagromadziłam, pod hasłem: może się przydać. Podziwiam wszystkich, którzy potrafią utrzymać idealny porządek w przechowalniach. Czego ja nie znalazłam, a szukałam kiedyś!
Szelak, mikstion, lejki do wosku (z Ukrainy ściągane, rozpaczliwie szukane przez kilka lat z rzędu!), klucze, mozaiki zaczęte, druty, silikon do odlewów, gotowe elementy do odlania.

Co najpierw?

Makówki, właśnie Mira takie pokazała w relacji z ogrodowych wyjazdów.
Zrobiłam formy z plasteliny. Mam też kupioną glinę, ale co to za glina?
Ciągnie się za palcami jak nie wyrobione ciasto. Nie bardzo wierzę, że zamysł doprowadzę do końca, może jednak tak?

Zamiast tęsknić za wiosną rozkoszuję się zimą tak zrobiłam.
A teraz słyszę jakieś wieści o ciepłym lutym - czyli robota jest tuż.

No piwnica z takimi przydasiami to dla mnie klimaty - uwielbiam i nie wiem skąd takie piękne cudeńka masz bierzesz.
Skrzyneczki super - u mnie nie ma tej sieci.

czytam dalej
Ptasi gaj 22:27, 29 sty 2017

Do góry
Mirela na stronie 3 to lawenda waskolistna prawdopodobnie odmiana "blue scent" lub "aromatico blue", ale prawde mowiac nie za bardzo mi sie podoba bo jest wysoka potrafi wyrosnac na 60 cm, dlugie prawie 10 cm klosy, niebiesko fioletowe. Ma srebrne ulistwienie nadaje sie na niskie zywoploty zobacz na poprzedniej stronie "roze pod doniczkami". Od bkedy moze byc, bo kupowana w supermarkiecie m ok 5 lat.
Arimatico silwer - kwitnie tez na bielo - kwitnie bialo.
Bardzo ładna odmiana lawendy waskolistnej to "hidcote blue", "munsted" i "dwart blue" ja mam bardzo duzo roznych lawend imdlatego mam porownanke. Lubie lawendy nizsze. Ta moja sie poklada troche. Mam filmy, bardzo ja kochaja motyle, male trzmieliki, fruczaki, pszczoly. Bardzo ladnke pachnie.
Nie moge znalezc tych lawend jak znajde to umieszcze w watku
TO zdjecia z 2015 r lipiec.

W moim małym ogródeczku - Dorota 22:15, 29 sty 2017

Do góry
Anabell napisał(a)
Białe goździki mam pewnie takie same jak u Ciebie b. pachnące, zapuszczam się na przesadzanie, ale powinnam to zrobić po przekwitnięciu. Powinno się ukorzenić odrosty (sztobry).
Ukorzeniać zacznę w kwietniu w szklarni jeśli będzie ciepło, może coś się uda. W ubiegłym roku kupiłam jedną doniczkę czerwonych ale wyglądają na inną odmianę.

Teraz żałuję zamawiałam nasiona w kilku miejscach były goździki to zastanawiałam się czy bawić się w wysiewy.

Ja rozmnażam około sierpnia goździki, inną porą nie próbowałam. Moje czerwone są troszkę wyższe od pozostałych, ale mają sztywne łodyżki, więc też mi się podobają.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:11, 29 sty 2017

Do góry
Ktoś wie czy to nasiona katalpy? Czy czego ? Urwałam na spacerze z drzewa za płotem
takie strączki wisiały
W moim małym ogródeczku - Dorota 22:08, 29 sty 2017

Do góry
asiak napisał(a)
Goździki prześliczne... ja mam u siebie takie jasno różowe, ale nie tak ładne jak Twoje
Miałam jasnoróżowe, pachnące, ale pękały kwiaty, były takie trochę rozczochrane. Zrezygnowałam z nich, szkoda mi było miejsca.

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:01, 29 sty 2017

Do góry
Zagajanka napisał(a)

Tu zacytuję mema z bloga Jankosi

I to w całosci o mnie

Ja to nawet dzisiaj podobnie wyglądałam z łopatą w dłoni odkuwałam psie miny Sąsiedzi mogliby pomyśleć, że już mnie mocno bierze hehe
...uDany ogród 21:58, 29 sty 2017

Do góry
dana1s napisał(a)

Po prawej stronie róży na tej samej wysokości co to za krzew? Ciekawe ma liście
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 21:58, 29 sty 2017

Do góry
Agcia napisał(a)
Wizytówka wymagała aktualizacji.
Dziś mam tylko kilka zdjęć zza kuchennej szyby, pojawiły się dzwońce i krogulec

Ale najpierw spóźniona modraszka, po spotkaniu z szybą grzecznie odpoczywała mi na dłoni. Jak wydobrzała to poleciała do reszty rodzinki.

Modraszki są szczególnie bliskie memu sercu - takie maleńkie, urocze kruszynki .
Moja bajka 21:56, 29 sty 2017

Do góry
Bożenko budka dla rudzika miała wisieć na tej sośnie, ale nie będzie tu, bo kiciuś swobodnie sobie po niej wchodzi. Przyłapałam go dwa razy.

myślałam przywiesić tę budkę na tej szopie lub na drewnianej. Szop Ci u mnie dostatek . Co sądzisz?

Moja bajka 21:53, 29 sty 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Cudnie te ptaszyny focisz Piękna ta fotka z grzybkami

u mnie już rosną Twoje borowiki
to jeszcze ptaszek dla Ciebie
zięba

dzwoniec

a to chyba samica kosa, albo kwiczoł. Bogdzia musi rozstrzygnąć

i miniaturowy rh cudnie obiecujący wiosnę
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:52, 29 sty 2017

Do góry
Dorotko ja sadzę w starych plastikowych donicach do ziemi i niektóre kwitną mi w przydomowym kilka lat, nie wiem czy z tej samej cebuli, ale tulipany takie same, ja nie wykopuje cebul bo nie mam na to czasu, więc pewnie po kilku sezonach będą do całkowitej wymiany.
Zdarzy się, że nornica górą wejdzie , ale sporadycznie, no i jeśli rok bardzo mokry to czasem któraś wygnije, ale ogólnie jest o wiele lepiej niż gdy sadziłam bez doniczekW większe donice sadzę po 5-6 cebul.

Śliczne te goździki i jeśli to te pachnące to są to dokładnie te ,które wiele lat temu miała moja babcia w górach cudnie pachnęły, poluję na nie już kilka lat bo te z marketu, rzadko mają zapach W tamtym roku jakieś wysiałam ,jeśli pachnieć nie będą to poproszę Cię o szczepeczki dla mnie w zamian mogę dać moich
Też sadzę w starych donicach i czasem gdy już zapomnę, że tam miałam tulipany w donicach i chcę coś tam posadzić wykopuję donicę, wywalam z niej ziemię a w ziemi nie ma nic. To znaczy, że tulipany albo zjedzone, albo wyginęły.
Chętnie podzielę się zaszczepkami. W ubiegłym roku poobrywałam po kilka gałązek, żeby odmłodzić goździki, ale czy się uda to się dopiero okaże. Moje pięknie pachną. Mam jeszcze takie białe goździki, mają dość duże kwiaty, ale pod ich ciężarem pokładają się w różne strony. Czerwone prawie są na wyrodzeniu, myślę, że uda mi się uratować ten gatunek.

Moja bajka 21:48, 29 sty 2017

Do góry
Jeszcze sporo śniegu u Was, u mnie miejscami trawa już powyłaziła na wierzch

patrz jakie azalie schowane

wrzosy tak samo

ciekawe co ta sosenka w tym sezonie pokaże JEdno jest pewne - gorzej nie będzie . Nad modrzewiem też pracuję

Moja bajka 21:44, 29 sty 2017

Do góry

z tym dziobkiem lepiej się bliżej nie spotkać . Budzi respekt

mój pieris

Moja bajka 21:39, 29 sty 2017

Do góry
nasza Nuka staruszeczka. Ma już 9 lat. Schroniskowy psiak . Jest z nami od szczeniaka .

moim zdaniem kłosowce są piękne nawet zimą
Moja bajka 21:37, 29 sty 2017

Do góry
Katkak napisał(a)
kosik odpoczywa

Kasiu kosik odpoczywa na drzewku bardzo przygotowanym do wiosny
Całe w pąkach ach jak blisko jupi
Skrzyneczka fajna z obu stron. W domu bym wolała stronę bez malunków.
Ogrodowe przygody 21:35, 29 sty 2017

Do góry
iwonadm napisał(a)

Ewa ja Twój podziwiam, mój na razie powoli buduję.

Powiem tak samo tylko w odwrotną stronę
Cieszę sie , że ogrodowo zakręceni mogli spotkać sie w takim miejscu jak O.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:34, 29 sty 2017

Do góry
Danusiu zostawiam Ci to zdjęcie bo wiem, że się do niego uśmiechniesz .
Moja bajka 21:33, 29 sty 2017

Do góry
i grubodziób pokazał doopinkę
Ogrodowe przygody 21:31, 29 sty 2017

Do góry
Ewik napisał(a)
Iwona, nie musisz nic zmieniać, uwielbiam Twój ogród
Dla mnie to jest ogrodoterapia , i nie przejmuje sie dziwnym spojrzeniom .

Ewa ja Twój podziwiam, mój na razie powoli buduję.
Moja bajka 21:29, 29 sty 2017

Do góry
Widzicie ją?

Bogdziu czy mi się wydaje, czy też ta sikorka jest jakoś nietypowo ubarwiona?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies