Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Droga do spełnienia

Droga do spełnienia

JoannaDe 10:41, 17 mar 2017

Toszka napisał(a)
Wystarczy papierem przetrzeć aby było suche

:*
Kawa 10:48, 17 mar 2017

Toszka napisał(a)

Przepraszam, tak to jest jak czyta się z doskoku (kilkanaście wątków) i w efekcie wychodzą "babole"

Zazwyczaj to normalne że obcięte gałązki lekko na końcu podsychają - dokłada się do tego tępy sekator i cięcie razem z igłami, a nie pomiędzy. Sekator musi byc czysty i dezynfekowany - cięcie to praca na otwartych ranach żywego organizmu.

Kiedy tego cisa sadziłaś? Daj go w całości.

kochana wiem że ty tyle wątków odwiedzasz że nie masz czasu na zgebanie treści

sekator był czysty ale faktycznie tępy przed cięciem cisa go umyłam bo pamiętałam o tej dezynfekcji ale nie mam jeszcze wszystkich niezbędnych środków

cis sadzony w czerwcu zeszłego roku - teraz widze zę mi zmarniał bardzo
kurde - nie mam zdjęcia całego po cięciu - dzisiaj zrobię po południu jak wrócę z pracy - chciaż jak go oglądałam to widziałam jak od pnia puszcza nowe przyrosty

Toszka 11:08, 17 mar 2017

Na razie kieruj się zasadą - musi byc gorzej by było lepiej. I póki jest "łysy" zanurkuj w niego, wytnij wszystkie cieniutkie, suche gałązki. One nie zazielenieją się.
Następnie BARDZO starannie skróć wszystkie gałązki naokoło, tak by już uformować w staranny, chudy stożek. Na razie CHUDY, ale starannie uformowany.
Od pnia, w równych odległosciach ustaw w trójkąt np. kije bambusowe i tnij. Nie przejmuj się, że niektóre gałązki nie są w równej linii. Ważne by każdą gałązkę skrócić, bo pobudzisz do rozkrzewienia. Łatwiej jest zapuścić wzrost stożka aniżeli szerokość. Pamiętaj. Nie bój się skrócić wierzchołek.

Mam wrażenie, ze nasada pnia jest za bardzo zasypana. One na to są wrażliwe. Sprawdź. Lepiej by wokół pnia był dołek tzw. misa, aniżeli górka.
Kawa 11:13, 17 mar 2017

Toszko bardzo Ci dziękuję
dzisiaj się nim zajmę wytnę wszystkie gałązki

czubek mu ucięłam- i jak ucięłam to pomyślałam ze źle zrobiłam

to zdjecie zaraz po posadzeniu
ziemia nie jest usypana

dołem teraz ma dużo suchych gałązek - je też uciąć mimo że chwilę może być łysawy?

zrobię fotkę i wstawię wieczorem co i jak
mam nadzieję że go nei zepsuje

bardzo dziękuję Toszko za rady
Toszka 11:23, 17 mar 2017

Te drobniutkie, łyse gałązki wycinaj. Z grubszymi możesz poczekać (to opcja "koło ratunkowe dla nowicjusza") zaczekać aż pokażą się malutkie przyrosty i wtedy ciąć i wycinać to co suche. Nabierzesz szybko wprawy i sama będziesz bez problemu widziała która gałązka sucha, a która tylko łysa, bo swiatła nie miała.
Oczyszczenie od środka, z suchych, martwych gałązek zaowocuje wpuszczeniem powietrza i światła, a to zaskutkuje obudzeniem się śpiących oczek.
Kawa 11:29, 17 mar 2017

Toszka napisał(a)
Te drobniutkie, łyse gałązki wycinaj. Z grubszymi możesz poczekać (to opcja "koło ratunkowe dla nowicjusza") zaczekać aż pokażą się malutkie przyrosty i wtedy ciąć i wycinać to co suche. Nabierzesz szybko wprawy i sama będziesz bez problemu widziała która gałązka sucha, a która tylko łysa, bo swiatła nie miała.
Oczyszczenie od środka, z suchych, martwych gałązek zaowocuje wpuszczeniem powietrza i światła, a to zaskutkuje obudzeniem się śpiących oczek.

czyli dzisiaj go całego dokładnie pooglądam
wytne wszystkie suche badylki
zrobię trókąt - chudy i poprzycinam odstające gałązki
m_gocha 14:45, 17 mar 2017

JoannaDe napisał(a)

Toszko, to ja tak przy okazji jeśli już o dezynfekcji sekatorów piszesz. Używam tego środka co polecałaś. Przed i po każdym cieciu psikam nim narzędzia. I tu moje pytanie. Psikam, czekam chwile i mogę przechodzić do następnej rośliny? Czasami jest tak ze jeszcze mam wilgotne narzędzie jak zaczynam ciąć następne rośliny. To duży błąd?

Sorry Kami za prywate :*
A mogę dostać namiary na ten płyn dezynfekujący narzędzia?
Kawa 14:47, 17 mar 2017

m_gocha napisał(a)
A mogę dostać namiary na ten płyn dezynfekujący narzędzia?
Incidur Spray, przez internet chyba
JoannaDe 15:32, 17 mar 2017

Dokładnie, ja kupowałam na aledrogo. Proponuje od razu zakupić 5l baniak
Kawa 18:18, 17 mar 2017

Toszko przycielam tego cisa. czy jeszcze dołek to bardziej odchudzić? zdjęcie kiepskie bo jak skończyłam to już ciemno było