Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 18:26, 12 lut 2017

Do góry
JoannA napisał(a)
A za takimi widokami coraz bardziej tęsknię

Red Leonardo da Vinci

Artemis

Leonardo da Vinci

Piękne widoczki wszyscy tęsknimy bardzo bardzo ale czekamy cierpliwie czas leci jak szalony zaraz pstryk będzie i wiosna i będziemy grzebać w ziemi sobie ha ha buziaki miłej niedzieli życzę
Wilcza Góra 18:20, 12 lut 2017

Do góry
WilczaGora napisał(a)
... a kiedy spadł śnieg ...

może grzane wino w ogrodzie ? stół nakryty, krzesła czekają

ale zaśniegowane cudnie u mnie już pusto a szkoda bee co robić to wszystko w przyrodzie się dzieje i nie pyta wiesz mi też i chyba nam wszystkim czas leci jak głupi może ziemia szybciej się kręci ? buziaki miłej niedzielki
Mirkowy ogród (początki) 18:11, 12 lut 2017

Do góry
Koniec cdn

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:00, 12 lut 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

jak sie nazywa ten zoltawy krzaczek? mam taki sam a nie wiem co to, dostalam od rodzicow

sliczna masz kotke
Typografia ogrodu 17:57, 12 lut 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Stromby. Szablony są nawet w Ikei za 10 zł ale możliwości jest dużo.trzeba tylko wyznaczyć os. Ja też mam do zrobienia jeszcze galeria na drugiej stronie ściany z plakatami.na jej plecach.prawie 6mb do zagospodarowania i nawet od dwóch lat plan na biurku leży

A tu trochę inspiracji
http://pin.it/SiEn8YG

o dzięki wielkie
widzę że wnętrzarsko ciągnie Cie do PRL-u
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:56, 12 lut 2017

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Drażnisz moją wiosenną potrzebę, u mnie zbita biała skorupa

Dolny Śląsk ma tę zaletę, że wiosna przychodzi tu stosunkowo najwcześniej. Choć i tam jestem dwa tygodnie w tyle za Wrocławiem. Ale za to do stolicy masz bliżej.

Okolice tarasu i długa prosta, Fajną poświatę daje grupa dereni.

I takie tam na koniec

Migdałek kulturalnie i po cichu zszedł był do migdałkowego nieba. Bardzo mnie kusi, żeby wzdłuż trawiastej ścieżki przy brzegu rabaty dosadzić jakieś niewielkie drzewa. Może wiśnię Kanzan? A może wykopać z zapłocia klony ginnala? Na zapłocie w ich miejsce wsadzić graby... Myślę intensywnie.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 17:55, 12 lut 2017

Do góry
vanilia napisał(a)
Witam serdecznie,
bardzo proszę o poradę.
Wiosną posialiśmy trawę w ogrodzie, gdzie wcześniej rosły warzywa. Niedawno zaczęto budowę bloków, więc zrezygnowaliśmy z prowadzenia ogrodu na rzecz trawy. Staraliśmy się dobrze oczyścić ziemię, przekopaliśmy i posialiśmy trawę z Iławy. Po jakimś czasie dosialiśmy. Może nie była idealna, ale tez nie wyglądała najgorzej, lecz to co się dzieję z nią teraz widac na załączonych miejscach. Trawa żółknie i wysycha. Dodam, ze przy dosiewa nawieźliśmy i dosypaliśmy lepszej ziemi. Początkowo żółte plami były miejscami, lecz teraz atakują całą działke, trawa strasznie się przerzedziła i schnie. Miejscami jest bardzo płytko ukorzeniona, że bez wysiłku można ją wyjąć z korzeniami.

Bardzo proszę o poradę, czy da się jeszcze to odratować?
dodam, że trawę podlewaliśmy w miarę regularnie, ostatnio ciągle pada, więc ziemią się porządnie napiła, a dziś po skoszeniu się załamaliśmy ( zdjęcia)
Nawóz jaki użyliśmy to Substral długo działający.( do 180 dni). Czy może być tak, że za dużo go użyłam? Przyznam, że zużyłam trochę ponad normę i sypałam nieregularnie, ale zaraz po obficie podlałam, a to schnięcie zaczęło się juz przed nawozem.
Jakiś czas temu rozstawiliśmy trampolinę, a po kilku dniach pod nią trawa wyschła, przerzedziła się i umarła.

Dodam jeszcze, iż trawa usycha w miejscach gdzie wcześniej była bardzo gęsta i ładna. Na początku zakupiliśmy podkaszarkę, po skoszeniu nie zebraliśmy trawy i tam gdzie leżała skoszona trawa, w tych miejscach uschła, lecz z tym się pogodziliśmy. Zakupiliśmy kosiarkę i mimo,że na trawniku nie pozostaje nawet jedno źdźbło dzieje się z nią coraz gorzej.

zdjęcie ostatnie predstawia większy obszar trawnika
Mirkowy ogród (początki) 17:48, 12 lut 2017

Do góry
Cd.wysiewów.

Chwasty w trawniku 17:48, 12 lut 2017

Do góry
ręcznie!!!? nawet tak sobie nie żartuj

Do góry
wireless napisał(a)
witam,
założyłem nowy trawnik, wiele cennych informacji wykorzystalem czytając ogrodowisko.pl, dziękuję

trawnik powstawał od wiosny w miejsce 40 letniego trawnika na którym rosła głównie koniczyna.

Wymieniłem wierzchnią warstwę ziemi, jakieś dobre 10 cm, założyłem nawodnienie firmu Hunter i posadziłem trawę firmy Barenbrug na zacienione miejsca, bo to podstawowy problem mojego
trawnika, nie szczędzilem pieniędzy, ani sił, wszystko moimi ręcami

No i byloby ładnie i pięknie, gdyby nie gość, który pojawił się po ok 2 tygodniach ni stąd ni zowąd

Co robić? Jestem jeszcze przed pierwszym koszeniem
Na starym trawniku nie widziałem chyba tego osobnika[/quoteWitaj Wireless]Na tak młody trawnik nie stosuje sie herbicydów ,trzeba recznie sie pobyc albo czekać

Do góry
wireless napisał(a)

Witam,
założyłem nowy trawnik, wiele cennych informacji wykorzystalem czytając ogrodowisko.pl, dziękuję

trawnik powstawał od wiosny w miejsce 40 letniego trawnika na którym rosła głównie koniczyna.

Wymieniłem wierzchnią warstwę ziemi, jakieś dobre 10 cm, założyłem nawodnienie firmu Hunter i posadziłem trawę firmy Barenbrug na zacienione miejsca, bo to podstawowy problem mojego
trawnika, nie szczędzilem pieniędzy, ani sił, wszystko moimi ręcami

No i byloby ładnie i pięknie, gdyby nie gość, który pojawił się po ok 2 tygodniach ni stąd ni zowąd

Co robić? Jestem jeszcze przed pierwszym koszeniem
Na starym trawniku nie widziałem chyba tego osobnika
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:40, 12 lut 2017

Do góry
Zachodnia rabata wciąż w jesiennej odsłonie

Uporządkowany wstępnie prawy i lewy półksiężyc

Mirkowy ogród (początki) 17:36, 12 lut 2017

Do góry
Na razie tylko to mi się grało

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:33, 12 lut 2017

Do góry
W zeszłym tygodniu zaczęłam cięcie traw. Podczas tego weekendu cięłam dalej. To jeszcze nie koniec. Została mi jeszcze rabata wzdłuż zachodniej granicy i południowo-zachodni narożnik. Ścięłam kwiatostany wrzosów, przycięłam hortensje. W tym tygodniu temperatury w dzień w naszym rejonie mają oscylować między 5-9 stopniami na plusie. To dobre warunki do oprysku miedzianem. Opryskam róże, wrzosy, kiścienia i drzewka owocowe. Może uda się rozsypać dolomit w warzywniku i na trawnikach.

Wrzosy po cięciu. Ładnie przezimowały. Nie mają oznak przemarznięcia.

Hortensje cięłam różnie. Te najmłodsze bardzo nisko. Wycinałam im najcieńsze gałązki. Te najstarsze skracałam o ok. 40 cm.

Miałam pomocnika. Każde źdźbło trawy było świetną zabawką.
Po ścięciu miskantów unaocznił się klon pensylwański. Ładną ma korę.

Róże jeszcze muszą czekać w kolejce do cięcia, choć przyznam szczerze, że denerwująco wyglądają ich badyle.

Zakładanie trawnika podczas letnich upałów 17:13, 12 lut 2017

Do góry
jacek_z napisał(a)

Myli się Pan...
Doceniam i podziwiam wiedzę dużej części użytkowników tego forum, także Pani Danusi. Panu jednak dziękuję, rozmija się Pan w powyższych wypowiedziach i nic nowego nie wnosi do tematu. Demagogów na forach jest aż nadto. Proszę zamknąć temat. Dziękuje, pozdrawiam. Ps. proszę tylko się na mnie nie obrażać

Jakżeż mi Jacku przykro z tego powodu.
Na szczęście ja nic nikomu na forum nie muszę udowadniać, ani zabiegać o czyjekolwiek względy.
To ode mnie.
Dla Ciebie.
Na pamiątkę.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:04, 12 lut 2017

Do góry
Rumianka napisał(a)
tyle kolorów zachowało się, aż niebywałe...Rośliny jakby na chwilkę tylko zamknęły oczy na czas zimy, ale już spod ich powiek wyrywają się kolorki...by buchnąć z wiosną pelnym rozkwitem

To prawda Rumianko
Niektóre rośliny już stoją w blokach startowych

Hortensja pnąca i irys Pumilo

Dzwonki Poszarskiego i jakieś cebulowe

Zaczęłam wiosenne porządki, bo przy nasadzeniach naturalistycznych sporo jest pracy, a sił niestety nie przybywa. Liliowce i irysy syberyjskie zaczęły wypuszczać nowe kiełki. Nadeszła pora, aby usunąć zeszłoroczne liście.
Podokienne lewa i prawa

Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 17:03, 12 lut 2017

Do góry
waldek727 napisał(a)
sullifan.
Czy to jest ziemia rodzima, czy nawieziona z innego miejsca?

to jest ziemia rodzima, dosłownie 10 metrów obok rośnie na takiej samej zboże. Ktoś powiedział, że jest to ziemia I klasy - nie wiem bo nie znam się na tym. Byłem obok w szkółce ogrodniczej i powiedzieli, że u mnie ziemia powinna być podobna co u nich czyli dobra np. pod krzewy. Teraz jak jest bardzo ciepło to jest sucha i twarda jak pieprz podczas próby przekowpywania kruszy się na twarde kawałki jak na zdjęciu, patrząc na nią nie wiem jak trawa się w niej zakorzeni.
Czy powinienem się martwić, że trawa na niej nie wyrośnie?
Może po przekopaniu, zroszeniu i ubiciu nabierze odpowiedniej formy pod wysiew?

fotka z dnia dzisiejszego:

Bardzo proszę o pomoc bo nie wiem czy ryzykować i siać, pieniędzy też za bardzo nie mam aby zwozić nową ziemię...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies