Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród Mirelli 21:21, 15 maj 2018

Do góry
MirellaB napisał(a)

U mnie na szczęście wszystkiego w szkółkach i centrach ogrodniczych pod dostatkiem. Ciekawa jestem w tym roku Twojej białej szałwi

Chyba muszę się przeprowadzić bliżej Ciebie, akurat miałabym pełno miejsca na nowe rośliny biała szałwia jest piękna, to będzie już jej chyba z 3 sezon, tylko tak się zastanawiam, czy oby na pewno dobre towarzystwo jej dobrałam ( czerwone róże) chyba poniosło mnie i patriotyzm wziął górę hihi
Podmiejski ogródek 20:43, 15 maj 2018

Do góry
Ja floksy lubię, ale faktycznie mączniak grasuje na nich często.

Ja mam rabatę, na krytej rośnie razem róża w plecach, przed nią rozchodnik, sesleria i szałwia, jarzmianka mi się tez zaplątala-slonce od wczesnego ranka do 16 mniej więcej. Podlewam zwykle tylko roze, a reszta to tak jak coś skapnie
Małymi kroczkami do celu... 19:39, 15 maj 2018

Do góry
Brzoza doorenbos, biała szałwia niezawodna jak co roku

Ice dance po przesadzeniu dobrze się trzyma, nawet lepiej,że teraz chłodniej się zrobiło,

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:37, 15 maj 2018

Do góry
Agania napisał(a)
Zakupiłam w ramach niedoborów i zarażona szałwią Caradonną u Anitki

Szałwia łąkowa "Rosea" (łac. Salvia pratensis) 1 x
Szałwia omszona "Amethyst" (łac. Salvia nemorosa) 3 x
Szałwia omszona "Caradonna" (łac. Salvia nemorosa) 6 x
Szałwia omszona "Salute Pink" (łac. Salvia nemorosa) 1 x
Szałwia omszona "Negrito" (łac. Salvia nemorosa) 2 x

Wpadła mi w oko w Botaniku Krakowskim...mechata na zdjeciu powyżej:
Szałwia srebrzysta (łac. Salvia argentea) 2 x , ciekawa jestem, czy te szałwie zimują...wie ktoś?

Ciekawe zakupy. Jestem ciekawa ich wyglądu
Małymi kroczkami do celu... 19:27, 15 maj 2018

Do góry
Szałwia i sesleria jesienna uwielbiam to połączenie niedługo powinny dołączyć jeszcze róże

Bylinowa łąka 19:17, 15 maj 2018

Do góry
Pierwszy raz mam czosnki i podobają mi się. Muszę im stworzyć taką łączkę narcyzową jak u Ewy Pszczółki. A męża przypilnować, żeby trawy tam nie wykosił, to zakryje zasychające liście.

Z roślinek od Gosi tylko szałwia i kuklik oklapły. Podlałam i będę czekać.

Krwawniki i łubiny.

Po sesji foto zabrałam się za sadzenie jeżówek. Wyszło ponad dwadzieścia sadzonek.
A przywiozłam tylko małą część. Zdjęć nie ma, bo kończyłam już wieczorem. Przyjemnie się wracało taką drogą.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 18:57, 15 maj 2018

Do góry
Nowe nabytki - kalina Aurora (w przyszłym roku liczę na piękne, pachnące kwiaty wiosną i trzcinnik Overdam czekający na wsadzenie ).

I wieczorne migaweczki: pęcherznica, krzewuszki i startująca żurawka

Szałwia Ostfriesland przesiedlona na frontową i tawułki też się szykują

Bylinowa łąka 18:18, 15 maj 2018

Do góry
Rozkwitły margerytki. Muszę jeszcze kilka takich plam zrobić.

Przetacznik zaczyna na niebiesko. Nawet dobrze u mnie rośnie.

Szałwia Caradonna wcześniejsza niż pozostałe. Robią się ładne kępy. Jak siewki okażą się Caradonną, będę bardzo zadowolona.

I mój ulubiony łubin. Szkoda, że nie sieje się tak obficie jak biały.
Tu ma być ogród :) 16:46, 15 maj 2018

Do góry
Dziś u nas pada, ale wczoraj w słoneczku popołudniowym zrobiłam fotkę przedpłocia - trawy tam szaleją jak na środek maja.

Miedzy nimi rozmożyły się czosnki Ostrowskiego

Przy tarasie miskanty mają już ponad metr wysokości

Szałwia kwitnie

I na koniec sasankowy jeżyk

Podmiejski ogródek 12:43, 15 maj 2018

Do góry
makadamia napisał(a)
Znalazłam więcej zdjęć z zeszłego roku:

połowa lipca (pamiętajcie, że rabata była w maju obsadzana)

początek sierpnia

koniec sierpnia

Zwróćcie uwagę, że na ostatnim zdjęciu już nie ma rozchodnika. Niby zielony, ale jakiś tak intensywny, że mi się kompletnie gryzł z biało-szarymi liśćmi lawendy/rogownicy/kostrzewy. Wyleciał i rabata moim zdaniem zrobiła się spokojniejsza.

Szałwia już w tej chwili jest dwa razy większa niż w zeszłym roku

Uczciwie mówiąc podoba mi się to co widzę z rozchodnikami, ja bym tylko zageściła te rośliny na rabacie i dodała coś na wczesna wiosnę, ale ja to ja, ja tak lubięno może zamiast kostrzewy sinej( nie lubię)dałabym rogownice lub czyściec
Podmiejski ogródek 12:30, 15 maj 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Ja tą ściankę z cisa ze względu na zimozielonosc dałam, ale jak Ci nie trzeba, to miejsce tylko dodatkowe na rabacie będzie

Jedyne co, to upchnęłabym gdzieś floksa inaczej, zeby od strony ścianki nie było widać lysych badyli u dołu. Bo od przodu buksem Ci zaslonilam. No ciekawa jestem czy cos wykorzystasz z tych moich wypocin hihi

Prawdę powiedziawszy, to czekam czy Toszka lub Ewa jeszcze dodadzą coś w kwestii pogrupowania roślin wymaganiami.
Widzę tutaj dwie możliwości:
- albo idę w kierunku "suchym", czyli przestaję podlewać, nawozić, a na rabacie będą rosły: perowskia, przegorzan, mikołajek, lawenda, szałwia, kocimiętka, kostrzewa, rogownica (wszystko to mam)
- albo umiarkowanie podlewam i nawożę, a na rabacie będą: kłosowce, jeżówki, floksy, szałwie, zawilce, bodziszki, przetaczniki (tylko bodziszków mi brakuje)

trochę mi szkoda, bo podobał mi się kontrast w ulistnieniu, a tak to będzie albo jednolicie szaro, albo jednolicie zielono.
Podmiejski ogródek 09:44, 15 maj 2018

Do góry
Znalazłam więcej zdjęć z zeszłego roku:

połowa lipca (pamiętajcie, że rabata była w maju obsadzana)

początek sierpnia

koniec sierpnia

Zwróćcie uwagę, że na ostatnim zdjęciu już nie ma rozchodnika. Niby zielony, ale jakiś tak intensywny, że mi się kompletnie gryzł z biało-szarymi liśćmi lawendy/rogownicy/kostrzewy. Wyleciał i rabata moim zdaniem zrobiła się spokojniejsza.

Szałwia już w tej chwili jest dwa razy większa niż w zeszłym roku
Z południa Polski - ogród Marzeny 09:07, 15 maj 2018

Do góry
Marzenaka napisał(a)
Wszystko chce już kwitnąć, szałwia, lawenda, przywrotnik... Hortensje dorodne...

Pięknie przystrzyżone tawuły, aż żałuję, że mam tylko 2, czosnki super!
Zainteresowało mnie to poidełko, gdzie można takie kupić?
Droga do spełnienia 07:56, 15 maj 2018

Do góry
AgataP napisał(a)
Ładnie wszystko rośnie u Ciebie sesleria ładnie kontrastuje z szałwią.
W Wojsławicach rosła z jeżówkami też cudnie wyglądała.

czekam aż się szałwia rozkręci
Z południa Polski - ogród Marzeny 22:41, 14 maj 2018

Do góry
Wszystko chce już kwitnąć, szałwia, lawenda, przywrotnik... Hortensje dorodne...

Kondziowy ogrod cz II 21:38, 14 maj 2018

Do góry
Kondzio napisał(a)

Szałwia okręgowa 'Purple Rain' jest w sklepach internetowych. Zamów 1 sztukę, żeby cieszyć się w tym roku. Zbierz nasiona wysiej, a sadzonkę kupioną podziel a w przyszłym roku będziesz miała fajną grupę.

Fajna sprawdziłam...tak zrobię
Podmiejski ogródek 21:16, 14 maj 2018

Do góry
Po pierwsze - czasami rośliny mają różne wybarwienie w zależności od warunków, w jakich rosną
A po drugie - różnie wyglądają w zależności od sąsiedztwa; tak jak kostrzewa czy lawenda, w zależności od kontekstu, mogą wyglądać srebrno lub sino, tak i u seslerii ta żółć czasem może być widoczna, a czasem nie.

W każdym razie, na razie próbuję przetrawić informacje od Toszki, że mi się wymagania kompletnie nie zgadzają.

Gleba jest na razie żyzna ale bardzo przepuszczalna i moim zdaniem jest tu dość sucho. Specjalnie dałam tu rośliny o obniżonych wymaganiach, żeby choć tą rabatką nie musieć się przejmować.

Jakby pogrupować te rośliny wymaganiami, to jakby to wyglądało?
Lawenda, mikołajek, szałwia, rogownica - ubogo, sucho, zasadowo?
Jeżówka, kłosowiec, floks, zawilec, żurawka - żyzno i przeciętnie wilgotno, tolerancyjnie co do ph?
Podmiejski ogródek 20:11, 14 maj 2018

Do góry
Toszka napisał(a)

Uchachałam się sednie, wiesz?

Gleba faktycznie na bogato, starczy na 4-6 lat, tylko posadziłaś na niej misz-masz siedliskowy...tak na szybko:
lawenda, szałwia, artemisia lubią sucho, ubogo, dolomitowo
Mikołajek co do gleby nie jest wybredny, pod warunkiem przynajmniej dolomitu, albo wapna

O masz
Czyli nie pogodzą się z zawilcem, floksami, kłosowcem, przetacznikiem?

Kondziowy ogrod cz II 20:06, 14 maj 2018

Do góry
Agania napisał(a)

Ach te Wasze byliny...dzięki zapisuję, gdzie ten wybór

Piękny ten irys, umnie tylko żóte, ale cieszą

Szałwia okręgowa 'Purple Rain' jest w sklepach internetowych. Zamów 1 sztukę, żeby cieszyć się w tym roku. Zbierz nasiona wysiej, a sadzonkę kupioną podziel a w przyszłym roku będziesz miała fajną grupę.
Kondziowy ogrod cz II 20:00, 14 maj 2018

Do góry
Kondzio napisał(a)

Ściskamy Cię mocno. Najbardziej atrakcyjna jest chyba szałwia okręgowa 'Purple Rain'. Trzyma kwiaty do 8 tygodni. Uwielbiam dwuletnią szałwię muszkatałową, ale regularnie zjadały nam ją ślimaki. W tym roku jest szansa, że doczekamy się jej kwiatów. Szałwie omszone są również super, a tam odmian masz do wyboru.

Ach te Wasze byliny...dzięki zapisuję, gdzie ten wybór

Piękny ten irys, umnie tylko żóte, ale cieszą
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies