Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 21:27, 17 maj 2018

abiko napisał(a)
(...)
Miło ogląda się takie widoki jak u Ciebie.. faktycznie spokój i harmonia.

Tak, czasami się dziwię, że przez 2 dni można nie widzieć żadnego ludzia na horyzoncie.

Pszczelarnia 21:38, 17 maj 2018

akwarela napisał(a)
Przeleciałam przez twój ogród i powiem, że wrażenia niesamowite. Wkład pracy niezmierny i ogromny szacunek dla przyrody. Tak jak lubię.
Miejsca do nasadzeń to ci raczej nie zabraknie, więc jak będziesz miała ochotę na hosty giganty to pamiętaj o mnie na jesieni. Będę mnożyć i chętnie się podzielę swoim dorobkiem. Swoje dziecko w takim sielskim ogrodzie chętnie będę podglądała. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za nazwanie mojej trawki

Kiedy właśnie ja tego miejsca nie mam ... . Główkuję jak zrobić prawdziwy porzeczkowo-agrestowy raj, czyli znaleźć miejsce.

Pierwiosnki dla Ciebie:

Pszczelarnia 21:42, 17 maj 2018

eee_taam napisał(a)
przyszłam klona 'Postelense obejrzec ....poprosze o fotki ..i opis ile ma sezonów juz ma

załapałam sie na klimatyczne fotki ...jeszcze tu wróce w innym czasie żeby poczytac ...bo te klony na zywopłot tez intrygujace sa

Nie mam dobrych zdjęć. To on. Ale teraz nachodzi mnie wątpliwość, bo to może być 'Princeton Gold'. 'Postelense' jest przecież polnym.

Nieważne - ważne, że jest fajny!

leon60 21:44, 17 maj 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Tak, czasami się dziwię, że przez 2 dni można nie widzieć żadnego ludzia na horyzoncie.

chciałabym tak
21:46, 17 maj 2018
Pszczelarnia napisał(a)

Nie mam dobrych zdjęć. To on. Ale teraz nachodzi mnie wątpliwość, bo to może być 'Princeton Gold'. 'Postelense' jest przecież polnym.

Nieważne - ważne, że jest fajny!

dzięki ...jeszcze sie motam ..bardzo
Zana 21:48, 17 maj 2018

Jarzęby szwedzkie z przyjemnością u Ciebie obejrzałam. Obrazy ogrodowe jak zawsze przecudne.
sylwia_slomc... 21:50, 17 maj 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Marto,
jeżeli chcesz naturalną łąkę z dodanymi gatunkami kwiatów łąkowych to w posianej trawie (dobranej do stanowiska: słoneczne, żyzne; kup po prostu trawę jak na pastwiska) wsiewasz ww. kwiaty. Szałwia lekarska - nie wiem czy ją tam utrzymasz, ją często mrozi i wtedy trzeba obciąć nisko, drewnieje też.

Do takiej łąki dodać można firletkę (u mnie miała za sucho), sypnąć nawet rzepakiem albo szczawiem, można naparstnicami. Można wprowadzić na wzór kaukaski tulipany botaniczne (jak ktoś jest zainteresowany podam nazwy gatunków).

Albo możesz stworzyć rabatę łąkową z trawami wyselekcjonowanymi: czyli wprowadzasz gatunki traw, np. molinię, jakąś turzycę (duży wybór: pagórkowatą, graya - lekki cień wskazany) na przygotowanej powierzchni - czyli robisz tak jakby łąkę.

Słoneczne stanowisko jest dobre dla łąki.

Moja jedna duża polowa łąka (ostatni jej rok) ma dużo sucholubnych wrotycza, rumianków, rozchodnika, macierzanki.

Moja zaś rabata łąkowa w ogrodzie to molinia, śmiałek, sesleria skalna i jeszcze 2 trawy (zapomniałam nazw) jako dodatek do azalii - ona dopiero powstaje metodą własnych doświadczeń (ale ciągle myślę o naturalnych stanowiskach azalii i traw gdzieś tam daleko na wschodzie).

Tak więc specjalistką nie jestem ale wydaje mi się, że jeżeli koszenie przypadałoby 3 razy w roku, to powinnaś udać się po trawę do sklepu z zaopatrzeniem dla rolnictwa. My tak zrobiliśmy - bardzo zmieniła się ta łąka na przestrzeni tych lat, gatunki walczą ze sobą, jedne poległy. Jednak w żaden sposób nie przeszkadza to gadom i owadom i drobnym oraz dużym ssakom korzystać z niej. Krowom wraz z upływem czasu było trochę gorzej z tą łąką.

Zobacz tutaj:
http://magazyn.salamandra.org.pl/m28a09.html

Kurcze nie wiedziałam, że masz krowy
Pszczelarnia 21:53, 17 maj 2018

sierika napisał(a)
Ewo, pytałaś u Vivy o prowadzenie ogórków, każdego roku puszczam je w górę ze względu na mini rozmiar mojego warzywnika. Wbijam kije co mb, między nimi zakładam siatkę o oczkach mniej więcej 10x10cm, plastykową, estetyka żadna ale ogórki tak szybko pokrywaja ją, że razi zaledwie chwilkę. Wystarczy tylko pomóc im trafić na samym początku i wędrują w górę a zbiór to czysta dosłownie przyjemność.

Mam siatkę! A jak siejesz ogórki? Bo ja tak dziwnie gniazdowo: w jednym gieździe po 3 sztuki co 1,5 metra.

Lubisz?

Pszczelarnia 21:57, 17 maj 2018

nawigatorka napisał(a)
a drzewo - nie dowidze co to - jak utyło

Czereśnia. Owocuje już tylko dla ptaków. Owoce małe, żółciutkie, jak rodzynki.

Takimi płytami zastawiano u nas otwory do piwnic (zamiast brakujących drzwi):

Pszczelarnia 21:58, 17 maj 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Kurcze nie wiedziałam, że masz krowy

Ja nie, sąsiedzi mają.