Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:36, 03 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Łyso jest pod drzewem, ono potrzebuje hortensji przy samym pniu

1 - żółty żywopłot iglasty strzyżony (płot z siatki nie jest najlepszym tłem
2 - hortensje
3 - więcej różaneczników, jeden przy drugim
4 - miskanty 'Gracillimus'
5 - różanka z dużą ilością róż (30-40 krzaków jeden przy drugim) jeżówek, werbeny V. bonareinsis i lawendy

za trójką białe to miskanty Variegatus.

Danusiu siedzę już tydzień uwięziona w domu i tak ciągle myślę o tej rabacie...Kształty proponowane przez Ciebie będę korygować w miarę możliwości. na razie musi tak być dopóki jest tam plac zabaw dla dzieci....ta rabata pod płotem praktycznie wygląda tak jak narysowalaś. Miałam czas żeby popatrzeć na nią w świetle dziennym

Sen z powiek spędzają mi nasadzenia w tym miejscu...jakoś nie mam pomysłu co tam posadzić pomimo wielu inspiracji z forum...Na pewno przesadzę hortensje przed drzewo bo to dobry pomysł. No ale co posadzić dalej w lewo? to jest jakieś 8 metrów...Myślałam o 3 stożkach bukszpanowych z gracilimmusami i jakimiś karłowymi iglakami do końca bukszpanowego żywopłocika. Ale czy to dobry pomysł i czy pasuje? Co dać dalej na kolejne dwa metry? Chodzi mi po głowie rabata z tegorocznego Chelsa tylko może z innym krzewem/ drzewkiem może klonem palmowym? http://www.rhs.org.uk/Shows-Events/RHS-Chelsea-Flower-Show/2013-pdf/Advertorials/PSGD_023_M-G_Plan_FIN
Tylko naprawdę nie wiem czy to ma jakiś sens. Bukszpany mam w różnych miejscach ogrodu ale w formie kulistej. Rozpisałam się...ale naprawdę nie wiem co posadzić, będę wdzięczna za wskazówki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:25, 03 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Lutowe kwiaty:
Od lewej: jaśmin nagokwiatowy, ciemiernik, śnieżyca, oczar, ciemiernik, mahonia, ciemierniki, oczar.

Piękne zdjęcia, piękne kwiaty. Przedwiosenne, a takie już rozgrzewające.

Danusiu, kiedy można zacząć przesadzanie/wysadzanie do donic krzewów na czas zmian? Chodzi mi o różaneczniki, hortensje, choiny, berberysy, tawuły, derenie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:46, 03 lut 2014

Do góry
Dzisiaj zabawa w pierwsze zimowe kwiaty

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.822775637748527.1073741917.140025996023498&type=1

Ogrodnik Mimo Woli cd 10:26, 03 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Podobny, cała Ania. Tylko w miniaturze

Bo to Mały MI

Reszcie odpowiem potem..... koniec przerwy
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:14, 03 lut 2014

Do góry
Podobny, cała Ania. Tylko w miniaturze
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:10, 03 lut 2014

Do góry
Grupy roślin niskich (plamy) :

- żurawki po kilkanaście sztuk https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/96-zurawki-liscie-zamiast-kwiatow
- wrzosy i wrzośce po kilkanaście a nawet kilakdziesiąt sztuk
- trzmieliny Fortunego (kolorowe) plus niskie turzyce zimozielone (Carex)
- róże okrywowe plus szałwie omszone czy lawenda plus niskie trawki
Wertykulatory 09:47, 03 lut 2014

Do góry
Po takim "drapaniu", gdzie ostrza zahaczają o kępy korzeni , jesteś wyczerpana a nawet możesz mieć w mięśniach zakwasy. To ciężka praca.
Drzewa, krzewy owocowe i pnącza o jadalnych owocach 09:44, 03 lut 2014

Do góry
Zanim ruszą soki, ale gdy już nie będzie mrozu. Zależy od pogody, marzec najpewniej, u mnie teraz mrozy i śnieg więc nie ma mowy o cięciu.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:11, 02 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Damianie, rabata którą Ci narysowałam, jest idealna od wjazdu od bramy, a to czy rośliny będą się zasłaniać, czy nie to już zależy od Ciebie, jak je dobierzesz i jak je wyeksponujesz. I jakie posadzisz.

Nie sadź kolekcji pojedynczych roślinek, bo to nie będzie kompozycja, a zbiór roślin przypadkowych.

Elementy dominujące (bonsai, coś na pniu, czy trawy - gdzieś pomiędzy.
Niskie z przodu w dużej ilości, plamami, średnie w środku i pomiędzy świerkami.

Pytałeś o to, aby ładnie wkomponować, więc wkomponowałam, czyli zrobiłam jedną rabatę opartą o dom, dobrze widoczną od wejścia na działkę, włączając świerki. To tylko można zrobić najlepszego w tym wypadku.

To co masz z białym żwirkiem na środku to nie był dobry pomysł. Oderwana od reszty rabata w dodatku z takim kolorem żwirku - niedobrze było. Sam widziałeś, że niedobrze, skoro prosiłeś o pomoc Dlatego poradziłam tak, a nie inaczej,

Od ulicy posadź jednolity żywopłot.

Jeszcze raz dziękuję za poradę, ale byłbym wdzięczny jakie konkretnie grupy roślin mam tam posadzić?

A od ulicy mam tak i nie chciałbym tego przerabiać.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:59, 02 lut 2014

Do góry
kasiek napisał(a)
Danusiu a Ty masz u siebie jaśmin nagokwiatowy,? Jeżeli tak to na jakim stanowisku? Bo ciekawa jestem czy u nas nie marznie.

Nie mam, to fotka z ogrodu bardziej na zachodzie. Tam cieplej.

Myślę, że u Irenki, Madżenki, da radę.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:57, 02 lut 2014

Do góry
Aneczka napisał(a)

A niech mnie, już ci tak pięknie ogród kwitnie? Tylko pozazdrościć A ja głupia myślałam, że ty tak dla informacji wstawiłaś
Ja to znowuż internetowa maniaczka jestem Gazety bardzo rzadko czytam.

Nie to nie z mojego ogrodu, ale jeszcze "gorące" fotki, a u mnie śnieg po pas
To co lubię... 20:54, 02 lut 2014

Do góry
Kliknij Cytuj ten post i skopiuj bez słów quote Inaczej link nie działa (spacji nie zilkwidowałaś) i nikt do Ciebie nie trafi

To co lubię
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 20:49, 02 lut 2014

Do góry
Witaj, mój syn wciągnął się w domowe, może to się rozwinie, Ucz dziewczynki

Zlikwiduj spacje (odstępy) w podpisie bo link nie działa. A ja chyba Ci zrobiłam podpis, nazwę masz z błębem lubie nie lubię
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:45, 02 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dla mnie to takie sadzenie, hortensje wtedy są ładnie wyeksponowane, a nie symetryczne.

Dziękuję kochana Kobieto... za cierpliwość przede wszystkim
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:42, 02 lut 2014

Do góry
Damianie, rabata którą Ci narysowałam, jest idealna od wjazdu od bramy, a to czy rośliny będą się zasłaniać, czy nie to już zależy od Ciebie, jak je dobierzesz i jak je wyeksponujesz.. I jakie posadzisz.

Nie sadź kolekcji pojedynczych roślinek, bo to nie będzie kompozycja, a zbiór roślin przypadkowych.

Elementy dominujące (bonsai, coś na pniu, czy trawy - gdzieś pomiędzy.
Niskie z przodu w dużej ilości, plamami, średnie w środku i pomiędzy świerkami.

Pytałeś o to, aby ładnie wkomponować, więc wkomponowałam, czyli zrobiłam jedną rabatę opartą o dom, dobrze widoczną od wejścia na działkę, włączając świerki. To tylko można zrobić najlepszego w tym wypadku.

To co masz z białym żwirkiem na środku to nie był dobry pomysł. Oderwana od reszty rabata w dodatku z takim kolorem żwirku - niedobrze było. Sam widziałeś, że niedobrze, skoro prosiłeś o pomoc Dlatego poradziłam tak, a nie inaczej,

Od ulicy posadź jednolity żywopłot.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:38, 02 lut 2014

Do góry
Dla mnie to takie sadzenie, hortensje wtedy są ładnie wyeksponowane, a nie symetryczne.

Szklarnia - uprawy szklarniowe ekologiczne 20:32, 02 lut 2014

Do góry
U mnie ustawiona jest tak jak mogłam ustawić czyli północ ---- południe, tak miałam miejsce, ogórki rosną od wschodu, a pomidory od zachodu, dzięki temu ogórki są bardziej w cieniu.
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 20:28, 02 lut 2014

Do góry
Bukszpany. Prowadzisz na odpowiednią wysokość.
Wertykulatory 20:26, 02 lut 2014

Do góry
Ręczny, ale na kółkach polecam - jest mniej ciężki w użyciu. A takim z nożami trzeba wyrobić sobie technikę i "od siebie" jedziesz na nożach, nie podnosisz go do góry.

Do siebie" ciągniesz po trawie, ale pod odpowiednim kątem. Ja już sobie kiedyś wyćwiczyłam, ale teraz mam spalinowy więc po sprawie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:51, 02 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Niższą odmianę hortensji bukietowej np. 'Bobo" co najmniej 7 sztuk, tuje za glediczją trzeba podrównać

Przepraszam że zanudzam, ale nie wiem co to znaczy sadzić wachlarzem Czy posadzić tak jak ta zielona kreska biegnie?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies