Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Przedogródek piękny jak maj 13:49, 22 sty 2014

Do góry
Może tak będzie lepiej

Przedogródek piękny jak maj 13:48, 22 sty 2014

Do góry
Nie zaczynaj od kółeczek, ale od wyznaczenia linii rabat i trawnika czyli którą powierzchnię będzie pokrywał trawnik, a którą rośliny. Robienie roślinek w trawniku to nie jest dobry pomysł.

Na tym schemacie to jest linia jasnozielona

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:34, 22 sty 2014

Do góry
Musisz wcisnąć jakoś.
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 13:30, 22 sty 2014

Do góry
Witaj Kasiu, najpierw myslałam, że jesteś najmłodsza na Ogrodowisku, masz jeszcze Mateusza z ogrodu zimozielonego przy białym domu, ale on już do gimnazjum się udaje

Jeśli masz ochotę pokazuj swoje doświadczenia ogrodowe i załóż własny watek w naszych ogrodach

Witam Cię serdecznie. Zaczynasz wcześniej niż ja (miałam 14 lat). Będziesz ogrodniczką wspaniałą jeśli to Twoja pasja

To w końcu ile masz lat, bo widziałam 10 ??? zmieniłaś wiek (znaczy wpis)?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:29, 22 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Aleś się rozpędziła z tym różowym, nawet nie zauważyłaś, że taką ważną rzecz napisałam o biżuterii

zauważyłam, będę kombinować tylko coś mi się wydaję że to były jedne wolne miejsca, bo albo kulki albo trawy mi przeszkadzały
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:25, 22 sty 2014

Do góry
Aleś się rozpędziła z tym różowym, nawet nie zauważyłaś, że taką ważną rzecz napisałam o biżuterii
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:22, 22 sty 2014

Do góry
Pęcherznica o bordowych listkach to kiepski krzew na tle zieleni, jest bardzo ciemny i smutny, rośnie wielki, trzeba ciąć, zaokraglać, on dobrze wygląda tylko na tle żółtego albo białego.

Łyso jest pod drzewem, ono potrzebuje hortensji przy samym pniu

1 - żółty żywopłot iglasty strzyżony (płot z siatki nie jest najlepszym tłem
2 - hortensje
3 - więcej różaneczników, jeden przy drugim
4 - miskanty 'Gracillimus'
5 - różanka z dużą ilością róż (30-40 krzaków jeden przy drugim) jeżówek, werbeny V. bonareinsis i lawendy

za trójką białe to miskanty Variegatus.
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 13:09, 22 sty 2014

Do góry
O jaki róż chodzi? Ja wiem, mamy taką zabawę na Facebooku na Ogrodowisku, codziennie inny kolor. Dzisiaj jest różowy, wczoraj był brązowy.

Różowe marzenia

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.815306781828746.1073741912.140025996023498&type=3
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:47, 22 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Brzoza nie jest typowym drzewem do cięcia. Podkrzesujesz gałązki od dołu, obniżasz wysokość, skracasz gałązki, żeby móc pod drzewem przechodzić. U brzóz jest zgoła inaczej - tniesz przez ruszeniem soków bo "płacze" czyli luty, ale jak ustąpią mrozy.

Które posadziłaś? Były w projekcie?

Zdzisław przywiązał gałązki i uzyskał to

Piękna
Ogród w Alei Lipowej... 12:44, 22 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trzeba było krecika przetransportować daleko na pola.

Danusiu było bardzooo wietrznie i zimno w ten dzień i bardzooo nie chciało mi się wychodzić A tak poważniej to kiedyś próbowałam złapać kreta na łopatę jak widziałam ruszający się kopiec, ale mi się nie udało, a starałam się zadziałać cicho i szybko Poza tym u mnie nie jest tak pięknie i elegancko więc jak są kopce to je rozgrabię po trawniku dokładnie i juz.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:14, 22 sty 2014

Do góry
Brzoza nie jest typowym drzewem do cięcia. Podkrzesujesz gałązki od dołu, obniżasz wysokość, skracasz gałązki, żeby móc pod drzewem przechodzić. U brzóz jest zgoła inaczej - tniesz przez ruszeniem soków bo "płacze" czyli luty, ale jak ustąpią mrozy.

Które posadziłaś? Były w projekcie?

Zdzisław przywiązał gałązki i uzyskał to

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:07, 22 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Irenko, nie spodziewałam się, że samodzielnie tak dobre, świetne po prostu efekty osiągniesz. Ciekawi mnie bardzo ta farba do donic zewnętrznych, czy się nadaje?

Pierwszy śnieg a myślałam że Cię ominie.

Danusiu dzięki pamiętaj, przetniesz wstęgę na otwarcie
farba nadaje się, mocno wiąże podłoże i jest jak skała, więc i zabezpiecza przed mrozem
Cena farby około 200 zł za 0,75l ale wystarcza na sporą ilośc metrów, zatem wybielaj i odnawiaj swoje
No jest snieg, a jak byłaś, miałyśmy wiosnę
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 12:07, 22 sty 2014

Do góry
ana_art napisał(a)

Kontnuując projekt haha podam Ci podpowiedź może niewidoczną dla Ciebie, ale dla mnie tak

Te kulki są w trójkącie równobocznym a zrób je tak żeby się nie pokrywały jak patrzysz z różnych stron, czyli w trójkącie nierównobocznym ha
Takie coś niby nic ważnego, nie każdy widzi, ale ja spostrzegłam taki niuansik

Trójkąt równoboczny masz

Trójkąt nierównoboczny będzie

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 12:01, 22 sty 2014

Do góry
Śliwa rozrośnie się i zacieni, a można ewentualnie zamienić Rh na R. yakushimanum, ma meszek i lepiej słońce znosi.

Ale ja mam w wielu ogrodach C.White na słońcu. Mogło być tak, że kupiłaś okazy, które stały w cieniu i poparzyło im listki w pierwszym roku po posadzeniu, , ale w następnym roku już tak się nie stanie
Pozdrawiam Ana

Listki przypalone obetnij oczywiście.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:35, 22 sty 2014

Do góry
Nieocenione dziewczyny, dziękuję. Śliwy, a generalnie pestkowe czyli wiśnie i czereśnie tniemy latem, po zbiorach owoców oczywiście bo wówczas są dobre temperatury do zabliźniania się ran i nie narażamy drzew na zachorowania na różne groźne zgorzele czy rak bakteryjny.

Natomiast ozdobne tak samo, poza tym kwitną wiosną więc szkoda by było pozbawiać się takiego efektu
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:30, 22 sty 2014

Do góry
Irenko, nie spodziewałam się, że samodzielnie tak dobre, świetne po prostu efekty osiągniesz. Ciekawi mnie bardzo ta farba do donic zewnętrznych, czy się nadaje?

Pierwszy śnieg a myślałam że Cię ominie.
Pomysł na ogród 10:41, 22 sty 2014

Do góry
Jeśli mogę prosić, to proszę o wklejenie ziół również tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/172-ogrodki-ziolowe-ziola

Tojeść rozesłana (Lysimachia nummularia) 09:01, 22 sty 2014

Do góry
Jeśli ten murek jest wilgotny i zacieniony to może trochę wejść, ale jako roślina pnąca to ona nie bardzo się nadaje.
Źródełka, ciurkadełka, inne elementy wodne 08:45, 22 sty 2014

Do góry
Na wypływ u góry nakładasz wąż, przytrzymujesz (może mieć mniejszy przekrój,) drugi koniec na trawnik lub rabatę i włączasz pompę w ciurkadełku. Woda wypompuje się bez użycia dodatkowej pompy

Jak robimy źródełko w ogrodzie klienta, to mamy takie specjalne zbiorniki z włókna robione pod takie coś i wtedy mają one korek spustowy i dostęp do pompy. Wyjmujesz korek, a pod zbiornikiem jest specjalnie wcześniej wykopane miejsce z kamykami i woda schodzi do zera

Rzeczka u Ciebie dałaby się zrobić, masz skarpę a potem placyk. Woda może płynąć najpierw wodospad na skarpie, potem wijący się strumień wśród roślin i opływający placyk i ginący gdzieś w fajnym miejscu Taki styl pasuje do tego miejsca.
Pomysł na ogród 19:50, 21 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kolumnowych nie bierz, tylko takie do cięcia. chociaż przy tarasie raczej nie należy zbyt wysoko prowadzić żywopłotu, więc też dopuszczam taką ewentualność. Wyjdą jednak drożej, bo są wąskie i więcej na mb trzeba posadzić.

dzięki za kolejne sugestie
czyli Cis pośredni "Hicksii" / Taxus media "Hicksii" będzie dobry ?
ja nie chcę żeby był za wysoki , ale tak z 1,80 powinien mieć żeby z tarasu stanowił taką zielona ścianę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies