Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Mirkowy ogród (początki) 10:27, 21 lut 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Mirko,stipa u Ciebie już taka ładna a ja jeszcze swojej nie wysiałam nawet . Chyba zaraz się wezmę. Będziesz ją jeszcze pikować czy takimi kępkami wysadzisz?
Siałam z zamiarem nie pikowania ale w takiej ilości się wysiały ze jak podrośnie to po prostu podzielę na kawałki bez pikowania.Chcę zobaczyć jak urośnie bez pikowania bo jednak pikowania spowalnia wzrost.Taki eksperyment Haha ale się napikałam
Rewolucje w ogrodzie 09:35, 21 lut 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Jedną donicę Danusia ci rozrysowała i tego bym się trzymała:

W donicy kulki bukszpanowe podsadzone trzmieliną lub bluszczem albo irgą major ...
Na dole donicy ( na ziemi, gdzie donica jest tłem) widzę Variegatusy albo ML podsadzone lawendą, zielone, to moze być runianka, chociaż na słońcu nie zawsze sobie radzi, bo woli półcień... Ja mam jedną na słońcu i jest ok, ale dziewczyny różnie piszą ...
Czerwone - to berberysy kolumnowe, tak jak u mnie w donicy - są śliczne w słońcu.
Przed nimi dwa kolory żurawek, albo mogą być carexy ... np. ptasie łąpki, ID, może też być stipa z twojej inspiracji ...
To zielone pnące - typowałabym bluszcz...

Pozostaje druga i trzecia donica ...

Na dole powtórzyłabym miskanta. Tego samego. Tylko przeciągnęłabym nasadzenia dolne spod berberysów... Zresztą musisz ocenić sama, bo może się zmieści więcej beberysów. Jednak co 70 - 80 cm musisz je sadzić, bo się rozrastają

Iwonko jeśli chodzi o nasadzenia z inspiracji Danusi to rozszyfrowałam je również tak jak Ty . Tylko nie wiem jak to ładnie dalej pociągnąć aby nie narobić chaosu i aby pasowało to do stylu formalnego jaki nadała Danusia w donicy.
Mirkowy ogród (początki) 09:19, 21 lut 2017

Do góry
Mirko,stipa u Ciebie już taka ładna a ja jeszcze swojej nie wysiałam nawet . Chyba zaraz się wezmę. Będziesz ją jeszcze pikować czy takimi kępkami wysadzisz?
Malutki pod lasem 08:51, 21 lut 2017

Do góry
Ania
stipa u mnie różnie jedna przeizmowała inne wypadły
ID u ciebie lepiej wyglądają niż u mnie
Mój mały ogródeczek :) 08:04, 21 lut 2017

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Stipy i lawenda w świetnej formie są. Poczekaj z cięciem na zdecydowane ocieplenie.

Stipa pierwszy raz u mnie dopiero była
i cieszę sie że tak ładnie wygląda choć nie wszystkie
Ogród, mydło i powidło. 23:49, 20 lut 2017

Do góry
AgataP napisał(a)
Kasia na jakiej diecie jesteś ? Pytam z ciekawości, bo od marca też wchodzę w taki etap

Ciemierniki u mnie też wychodzą spod śniegu, na razie zielone więc może mróz ich tak nie uszkodził za bardzo. Reszta jeszcze tkwi pod białą kołderką, nie będę ruszać bo taka lodowa skorupa jest na wierzchu, najlepiej niech sie stopi sama...

Dieta Dukana, mam niestety dużo do zrzucenia , jak z większością diet trzeba z nią uważać.
Co do ciemierników to miałam nadzieję na mniejsze uszkodzenia bo w dużym stopniu były pod śniegiem no ale cóż.

AsiaK_Z napisał(a)
Kasiu, już wiosna do Ciebie nadchodzi Coś mi mówi, że muszę do ogrodu wskoczyć. Może i u mnie zostawiła jakieś znaki
Ale mówisz, że będzie te -10? to nie brzmi jednak optymistycznie

Ja dzisiaj powojniki podcięłam a co do temp. -10 to już wymienili na -2 - uuuffff!

AnnaCh napisał(a)
stipę mam w takim samym stanie, to co było pod śniegiem jest zielone
Czyli na coś się przydało to białe cholerstwo

Nie sądziłam że któraś przetrwa ale cieszę się bardzo

amelia_b napisał(a)
a gdzie ty masz te kiełki? kobieto przecież Ty 3 ulice ode mnie mieszkasz a u mnie lodowisko jeszcze wszędzie

No wyobrażasz sobie! Trzy kiełki a jaka radość, to w najmniej zaśnieżonym miejscu i od południa, słoneczko poświeciło i wylazły krokusiki botaniczne

agnieszka_m napisał(a)
Kasia stipe mam w podobnym stanie
I cemiernikowi też liście mrozik złapał
Poczekam jeszcze parę dni jak bedzie cieplej to powycinam chore liście

Ciekawe czy jakieś kwiatki będzie miał, nie chciałam rozgrzebywać jeszcze a stipa szczerze mnie zadziwiła

vita napisał(a)
Jakie-10 ? Nie sprawdzi się
Stipa dobrze wygląda, a ciemiernikiem nie przejmuj się, liście do wycięcia. Jak widzę to procentowo mniej niż u mnie. Poproszę coś więcej na temat domowej hodowli pietruszki. Jest to coś o czym nie wiem.

Już na szczęście zmienione na -2 . Ciemiernik w dużym stopniu był pod śniegiem więc jestem trochę zdziwiona że takie uszkodzenia no ale zobaczę jak po wycięciu liści będzie i czy ma pąki kwiatowe.
Pietruszkę gdzieś u dziewczyn podpatrzyłam, jak do zupki obieram to tą końcówkę obcinam, na spodeczek kładę i pilnuję żeby woda była i zaraz się zielone pojawia .
Ogródek Iwony II 22:30, 20 lut 2017

Do góry
Moja ubiegłoroczna stipa bardzo mnie zaskoczyła i to pozytywnie.Z mojej sianej miałam spore kępy i teraz widzę, że żyją.
Rewolucje w ogrodzie 22:22, 20 lut 2017

Do góry
Jedną donicę Danusia ci rozrysowała i tego bym się trzymała:

W donicy kulki bukszpanowe podsadzone trzmieliną lub bluszczem albo irgą major ...
Na dole donicy ( na ziemi, gdzie donica jest tłem) widzę Variegatusy albo ML podsadzone lawendą, zielone, to moze być runianka, chociaż na słońcu nie zawsze sobie radzi, bo woli półcień... Ja mam jedną na słońcu i jest ok, ale dziewczyny różnie piszą ...
Czerwone - to berberysy kolumnowe, tak jak u mnie w donicy - są śliczne w słońcu.
Przed nimi dwa kolory żurawek, albo mogą być carexy ... np. ptasie łąpki, ID, może też być stipa z twojej inspiracji ...
To zielone pnące - typowałabym bluszcz...

Pozostaje druga i trzecia donica ...

Na dole powtórzyłabym miskanta. Tego samego. Tylko przeciągnęłabym nasadzenia dolne spod berberysów... Zresztą musisz ocenić sama, bo może się zmieści więcej beberysów. Jednak co 70 - 80 cm musisz je sadzić, bo się rozrastają ...
Teraz donica:
lawenda cięta w kulki wygląda zimą tak:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6594-ogrodek-iwony-ii?page=610#post_8
Stipa też zimą łądnie wygląda, chociaż z reguły zimy nie przeżywa, ale za to wiosna mozesz wsadzić w puste miejsce bratki, a potem młode sadzonki stipy. Ja bym stipę dała osobno w tą mniejszą donicę.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6594-ogrodek-iwony-ii?page=611#post_1

Ogródek Iwony II 22:20, 20 lut 2017

Do góry
Stipa zimą też zdobi ogród:

Niestety wiosną zwykle nie daje oznak życia, trzeba sadzić na nowo:

W oflisowym ogrodzie 18:01, 20 lut 2017

Do góry
Moja stipa też zielona od ziemi. Jestem ciekawa czy to możliwe żeby przezimowała. Całą zimę była pod śniegiem. Nie powiem by mnie to cieszyło bo wsadzałam ją po omacku rok temu i miejscówki niezbyt trafne. Jeśli przezimowała to będę musiała ją przesadzić.
Ogród, mydło i powidło. 17:27, 20 lut 2017

Do góry
Jakie-10 ? Nie sprawdzi się
Stipa dobrze wygląda, a ciemiernikiem nie przejmuj się, liście do wycięcia. Jak widzę to procentowo mniej niż u mnie. Poproszę coś więcej na temat domowej hodowli pietruszki. Jest to coś o czym nie wiem.
Wysiewy czyli rozmnażanie dla cierpliwych;) 14:53, 20 lut 2017

Do góry
Gazania

Stipa

Pomidorki
Wysiewy czyli rozmnażanie dla cierpliwych;) 12:52, 20 lut 2017

Do góry
stipa i szałwia omszona
Mój mały ogródeczek :) 09:06, 20 lut 2017

Do góry
Wczoraj właśnie robiłam obchód po ogrodzie i moja stipa, ta co była pod śniegiem wygląda na żywą
Stipy i rozplenic jeszcze się nie tnie, za zimnoo, musi być cieplutko, poczekajcie.
Malutki pod lasem 09:02, 20 lut 2017

Do góry
Aniu, Stipa pięknie się uchowała pod śniegiem. Moja przemarzła, śniegu miałam za mało.
Mój mały ogródeczek :) 08:17, 20 lut 2017

Do góry
kamila66 napisał(a)
U mnie stipa także już wzeszła.
Ubiegłoroczna w ogrodzie ma 2 cm zielonego nad ziemią i nie jestem pewna czy ona wymarzła czy, żyje

Moja ma podobnie
Słoneczko wychodzi to może wyjdę i poobcinam
Mój mały ogródeczek :) 07:57, 20 lut 2017

Do góry
U mnie stipa także już wzeszła.
Ubiegłoroczna w ogrodzie ma 2 cm zielonego nad ziemią i nie jestem pewna czy ona wymarzła czy, żyje
Mój mały ogródeczek :) 07:53, 20 lut 2017

Do góry
Stipa juz coś widać
Ogród, mydło i powidło. 23:38, 19 lut 2017

Do góry
Tak wyglądał dziś mój ogród

Ciemiernik mocno ucierpiał , za to stipa chyba żyje

Rabata na której mają być tulipany i za domem.

Malutki pod lasem 22:53, 19 lut 2017

Do góry
Zrobiłam dziś obchód po ogrodzie, śniegu jeszcze pełno, topi się bardzo powoli.

Wygląda na to, że stipa pod śniegiem przezimowała
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies