Siałam z zamiarem nie pikowania ale w takiej ilości się wysiały ze jak podrośnie to po prostu podzielę na kawałki bez pikowania.Chcę zobaczyć jak urośnie bez pikowania bo jednak pikowania spowalnia wzrost.Taki eksperyment Haha ale się napikałam
Mirko,stipa u Ciebie już taka ładna a ja jeszcze swojej nie wysiałam nawet . Chyba zaraz się wezmę. Będziesz ją jeszcze pikować czy takimi kępkami wysadzisz?
Dieta Dukana, mam niestety dużo do zrzucenia , jak z większością diet trzeba z nią uważać.
Co do ciemierników to miałam nadzieję na mniejsze uszkodzenia bo w dużym stopniu były pod śniegiem no ale cóż.
Ja dzisiaj powojniki podcięłam a co do temp. -10 to już wymienili na -2 - uuuffff!
Nie sądziłam że któraś przetrwa ale cieszę się bardzo
No wyobrażasz sobie! Trzy kiełki a jaka radość, to w najmniej zaśnieżonym miejscu i od południa, słoneczko poświeciło i wylazły krokusiki botaniczne
Ciekawe czy jakieś kwiatki będzie miał, nie chciałam rozgrzebywać jeszcze a stipa szczerze mnie zadziwiła
Już na szczęście zmienione na -2 . Ciemiernik w dużym stopniu był pod śniegiem więc jestem trochę zdziwiona że takie uszkodzenia no ale zobaczę jak po wycięciu liści będzie i czy ma pąki kwiatowe.
Pietruszkę gdzieś u dziewczyn podpatrzyłam, jak do zupki obieram to tą końcówkę obcinam, na spodeczek kładę i pilnuję żeby woda była i zaraz się zielone pojawia .
Jedną donicę Danusia ci rozrysowała i tego bym się trzymała:
W donicy kulki bukszpanowe podsadzone trzmieliną lub bluszczem albo irgą major ...
Na dole donicy ( na ziemi, gdzie donica jest tłem) widzę Variegatusy albo ML podsadzone lawendą, zielone, to moze być runianka, chociaż na słońcu nie zawsze sobie radzi, bo woli półcień... Ja mam jedną na słońcu i jest ok, ale dziewczyny różnie piszą ...
Czerwone - to berberysy kolumnowe, tak jak u mnie w donicy - są śliczne w słońcu.
Przed nimi dwa kolory żurawek, albo mogą być carexy ... np. ptasie łąpki, ID, może też być stipa z twojej inspiracji ...
To zielone pnące - typowałabym bluszcz...
Pozostaje druga i trzecia donica ...
Na dole powtórzyłabym miskanta. Tego samego. Tylko przeciągnęłabym nasadzenia dolne spod berberysów... Zresztą musisz ocenić sama, bo może się zmieści więcej beberysów. Jednak co 70 - 80 cm musisz je sadzić, bo się rozrastają ...
Teraz donica:
lawenda cięta w kulki wygląda zimą tak: https://www.ogrodowisko.pl/watek/6594-ogrodek-iwony-ii?page=610#post_8
Stipa też zimą łądnie wygląda, chociaż z reguły zimy nie przeżywa, ale za to wiosna mozesz wsadzić w puste miejsce bratki, a potem młode sadzonki stipy. Ja bym stipę dała osobno w tą mniejszą donicę. https://www.ogrodowisko.pl/watek/6594-ogrodek-iwony-ii?page=611#post_1
Moja stipa też zielona od ziemi. Jestem ciekawa czy to możliwe żeby przezimowała. Całą zimę była pod śniegiem. Nie powiem by mnie to cieszyło bo wsadzałam ją po omacku rok temu i miejscówki niezbyt trafne. Jeśli przezimowała to będę musiała ją przesadzić.
Jakie-10 ? Nie sprawdzi się
Stipa dobrze wygląda, a ciemiernikiem nie przejmuj się, liście do wycięcia. Jak widzę to procentowo mniej niż u mnie. Poproszę coś więcej na temat domowej hodowli pietruszki. Jest to coś o czym nie wiem.
Wczoraj właśnie robiłam obchód po ogrodzie i moja stipa, ta co była pod śniegiem wygląda na żywą
Stipy i rozplenic jeszcze się nie tnie, za zimnoo, musi być cieplutko, poczekajcie.