Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

margaretka3 11:37, 24 lut 2017

Reniu, petunie mieszają się kolorystycznie. Ja też kiedyś miałam mix kolorów. I też ewoluowały w kolejnych latach w kierunku granatu. Wydaje mi się, że tak właśnie kończą - na odcieniach niebieskości. U mnie ostatecznie miały kolor fioletowo-liliowy. Znalazłam zdjęcie, gdzie się załapały petunie.
margaretka3 11:41, 24 lut 2017

Jana napisał(a)
Gratulacje, oczywiście czekamy na Twoje wysiewy czy już coś wysiałaś? ps. liczby nasion nas nie przerażają

Jana, nic jeszcze nie wysiałam. Serio
Przypomniałam sobie, że jesienią w doniczce z gerberą wysiała mi się stipa. Rosła sobie calutką zimę na parapecie. Teraz ją podzielę i wysiewanie stipy będę mieć z głowy. Choć bardzo też liczę na siewki, bo w tym roku stipa w słomkowym kolorze, więc chyba nic z niej nie będzie.
Milka 11:54, 24 lut 2017

margaretka3 napisał(a)

Już niedługo ruszę z wysiewami. Trochę się ich uzbierało Jak zwykle kłamałam, pisząc kiedyż, że już będę mniej wysiewać

Nie wierzyłam, że będzie mniej, gratki wygranej w konkursie
margaretka3 12:09, 24 lut 2017

Irenko, masz nosa

Będę wysiewać: białą krwawnicę, dalee (białą i różową), tojeść okazałą, czarnuszkę 'African Bride', leonotis, krwiściąg (biały i czerwony), tojeść ciemnopurpurową, arcydzięgiel purpurowy, rutewkę mniejszą, mieczyk dachówkowaty, szałwię 'Luna', chaber cesarski, głowaczek, ślaz dziki, trybułę ogrodową i wiele, wiele, wiele innych
Milka 12:12, 24 lut 2017

Ojej, nie znam, tez będę wysiewac i całkiem sporo, ale ja tylko w grunt
zoja 12:23, 24 lut 2017

Gosiu
jak zbierasz nasionka petuni?
(ja po tegorocznym kupowaniu nasion dochodzę do wniosku, że własnych zbiorę wiecej z jednego kwiatka niż oni do torebki wkładają )
tylko jakoś nie mam pomysłu jak te maleństwa można pozbierać??
margaretka3 12:25, 24 lut 2017

Zoju, z gałązek zrywałam całe nasienniki, zanim nasionka same się wysypały. Suszyłam nasienniki, a potem do torebki wytrzepywałam już same nasionka.
zoja 12:28, 24 lut 2017

margaretka3 napisał(a)
Zoju, z gałązek zrywałam całe nasienniki, zanim nasionka same się wysypały. Suszyłam nasienniki, a potem do torebki wytrzepywałam już same nasionka.

ok, spróbuję
dziękuję
07_Rene 12:33, 24 lut 2017

Dzięki

Tojeść ciemnopurpurowa - brzmi zachęcająco
Wendy79 12:39, 24 lut 2017

Ja muszę siać etapami, bo już wiem, że chyba oszalałam w tym roku. Sama nie wiem, gdzie to wszystko postawię. Nie mogę się już doczekasz, kiedy do mnie dołączysz ze swoimi wysiewami

Edit:
koniecznie daj wcześniej znać, kiedy będziesz siać daleę i inne nasiona z tego wspólnego miejsca na All.