Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodowy spektakl trwa ... 11:17, 31 sty 2017

Do góry
mira napisał(a)

Powiem, ach!
Podmiejski ogródek 10:57, 31 sty 2017

Do góry
No, luty idzie, trzeba skończyć obijanie się!

Wykokosiłam się chyba z projektami dwóch rabat.
Jak zrobiłam tą pod domem, to okazało się, że tą pod płotem muszę z powrotem przerobić. Ta pod domem będzie letnio- jesienna, a ta pod płotem - wiosenno-letnia. Nie dało się zrobić rabat całorocznych.

Priorytetem było wykorzystanie tych roślin, które już mam (zaznaczone gwiazdką). Mam dużo gatunków, za to mało egzemplarzy - zatem w planie jest intensywne dzielenie i rozmnażanie.

Jestem i tak niepocieszona, bo wielu pięknych zestawień i roślin nie udało mi się zmieścić.

No dobra. Rabata pod domem teraz wygląda tak:

a ma wyglądać tak:

wszystkie byliny są raczej długo kwitnące, tylko czasem mam problem z wyborem;
- trzcinnik karl forester czy proso rózgowate heavy metal?
- jeżówka (np.: hope) czy krwawnik (np.: purpurglut)?
- śmiałek darniowy czy rozplenica?
Liczę na Wasze podpowiedzi

Z kolei rabata pod płotem teraz wygląda tak:

a ma wyglądać tak:

Tutaj z kolei byliny są raczej krótkokwitnące, ale za to więcej krzewów, więc mam nadzieję że da radę.

Niestety, tą rabatę będę przerabiać dopiero w sierpniu, bo głupio posadziłam piwonie i cebulki czosnków i tulipanów i na wiosnę już nie chcę ich ruszać.

Teraz czeka na mnie jeszcze rabata pod lipami.
Rady, co za katorga...

Ps.: żeby nie było niejasności: na pierwszym rysunku kratka ma 50 cm, a na drugim - 100.
Ogród w remoncie 10:56, 31 sty 2017

Do góry
Patrząc na ten projekt nasunęło mi się jeszcze jakieś drzewo w tle bo jakoś tam pusto a przy iglakach może wtedy rh?Ciekawe co Bogdzia na to ? Muszę skonsultować .

...uDany ogród 10:54, 31 sty 2017

Do góry
Kasiu u mnie też stada ptaków na drzewach, świergolą aż miło.

Izuniu chyba dopiero założy wątek
Pewno nas poinformuje.

U nas śnieg się topi i zaczyna pokazywać ziemię

Ja umyłam 4 okna i planuję jeszcze dwa w kuchni. Trochę się dotleniłam i od razu mi lepiej.
Ptaki siedzą na drzewach i mi się przyglądają , wcale się nie boją

No może sikorka się wystraszyła, bo tak ją złapałam

Miłego dnia
Przedwiośnie ogrodu..:) 10:51, 31 sty 2017

Do góry
Zima
Moje małe królestwo 10:41, 31 sty 2017

Do góry
olga80 napisał(a)
U mnie ferie nie zaczęły się ciekawie młody znowu kaszel taki jak ze "studni" głos zachrypnięty czeka nas wizyta u lekarza.Młody marudzi bo miał być basen, lodowisko i teatrzyk a będzie... siedzenie w domu.
śniegu u nas nie ma lekko mrozi maksymalnie do -5 nie maco ciekawego z bieżących widoczków pokazywać za to pokażę

cały czas planuję rabatę z ciurkadełkiem, od lewej mam zaplanowaną, samo otoczenie też kamienia też mam tylko problem czy zrobić żywopłocik bukszpanowy przed różami czy może jakiś niskie trawy, myślałam też o kocimiętce do wiosny niby jeszcze trochę czasu ale nie mogę się zdecydować

U mnie podobnie wczoraj młody miał 40 stopni, dzisiaj już nie dopuszczam do takiej temperatury. Jak leki przestają działać zaraz rośnie
Żywopłocik będzie także żył zimą z trawami bywa różnie.
Moje małe królestwo 10:34, 31 sty 2017

Do góry
U mnie ferie nie zaczęły się ciekawie młody znowu kaszel taki jak ze "studni" głos zachrypnięty czeka nas wizyta u lekarza.Młody marudzi bo miał być basen, lodowisko i teatrzyk a będzie... siedzenie w domu.
śniegu u nas nie ma lekko mrozi maksymalnie do -5 nie maco ciekawego z bieżących widoczków pokazywać za to pokażę

cały czas planuję rabatę z ciurkadełkiem, od lewej mam zaplanowaną, samo otoczenie też kamienia też mam tylko problem czy zrobić żywopłocik bukszpanowy przed różami czy może jakiś niskie trawy, myślałam też o kocimiętce do wiosny niby jeszcze trochę czasu ale nie mogę się zdecydować
Ogród w remoncie 10:30, 31 sty 2017

Do góry
Wracając do frontu to może nie kombinować i przeciągnąć tę rabatę aż pod samo okno?. Początkowo chciałam tam coś innego wsadzić ale teraz myślę żeby nie kokosić i zostawić tak . Co najwyżej dać pod to okno trochę wyższe te bukszpany.Co o tym myślicie?

W moim małym ogródeczku - Dorota 10:15, 31 sty 2017

Do góry
olga80 napisał(a)
Piękne masz goździki muszę wiosną rozejrzeć się za sadzonkami.
Warto je mieć w ogródku, dla zapachu, koloru no i dość długo kwitną. Po kwitnieniu ścinam przekwitłe kwiatostany, zakwitają pojedynczymi kwiatkami drugi raz.

W moim małym ogródeczku - Dorota 10:11, 31 sty 2017

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Zachwyciłam się Twoimi goździkami, są śliczne, nawet czuję jak pachną (no, może bardziej sobie wyobrażam niż czuję ich zapach...)
Miło mi, że do mnie zajrzałaś, w ogródku mam wiele pachnących roślin, uwielbiam snujący się zapach kwiatów w ogródku.

Ja i mój ogródek, a może ogród 09:50, 31 sty 2017

Do góry
Dominika11 napisał(a)
a to nasz nowy członek rodziny

BRUNO

O rany CUDO!
Ale on chyba wielki urośnie
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 09:44, 31 sty 2017

Do góry
Szaruga taka od samego rana, ale rano stołówka ma największe wzięcie i aż się prosiła o kilka zdjęć.

Do sikorek dołączyły dzwońce, a na dole były też wróble. Więc myślę, że z czasem będzie jeszcze więcej gatunków.
Ogród w remoncie 09:34, 31 sty 2017

Do góry
makadamia napisał(a)

Ooo, niewiele brakowało, a przegapiłabym tego posta.

Nie wiem, czy to jest dobre miejsce: masz dużą działkę, a wszystko chcesz upchnąć w jednym kącie.

Ja bym skróciła perspektywę z ławeczki i altanki i kącik wypoczynkowy schowała jak poniżej:

tylko przed basenem, zamiast ażurowych traw i bylin trzebaby posadzić jakieś konkretniejsze krzewy, żeby go zasłonić (bo zapewne będzie taki rozkładany, plastikowy)

Przy okazji - znalazłam fajną inspirację na trampolinę

Kurcze,wiecie co jakoś nie mogę przekonać się do tego żeby umiejscowić basen i trampolinę w miejscu które wskazała Asia-Makadamia. Szkoda mi tej części ogrodu . Chyba każdej mi szkoda!
Kombinuję jak nie przymierzając koń pod górkę. Chciałabym mieć pustą działkę , wtedy byłoby łatwiej a tak to tylko ból głowy.
W oflisowym ogrodzie 09:27, 31 sty 2017

Do góry
hehe dziewczyny
ja jej chyba krzywdę zrobiłam tym kompostownikiem na plecach
To oryginał zdjęcia. Czy nadal Moka jest koniem

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:03, 31 sty 2017

Do góry
Witam Pierwszą Damę Ogrodowiska, witam w najpiękniejszym ogrodzie, który znam od wielu lat.

Czytam tu o psach i powiem tak. Mój pierwszy zginął tragicznie .... wytrzymałam kilka miesięcy. I co zobaczyłam sznaucera po drodze (kocham tę rasę), zatrzymywałam samochód i leciały mi łzy. Nie mogłam dłużej wytrzymać. Rozmawiałam z ludźmi, którzy wzięli psinki ze schroniska, po przejściach. Opowiadali mi o problemach i zatajonych chorobach i.t.p. Wiem, że to nie reguła, ale ..... już miałam psa z zaburzeniami socjalnymi i pamiętałam kłopoty. Bo sznaucery to psy z charakterem i wymagają konsekwencji i stanowczości a ja, cóż .... jak popatrzyłam w te piękne, wierne oczy topniałam. Poszłam do weta i przeprowadziłam z nim poważną rozmowę, znał moje stanowisko, że może być tylko sznaucer. Decyzja zapadła. No i się zaczęło .... poszukiwania na różnych portalach internetowych. Uważnie oglądałam zdjęcia i czytałam jak pisze hodowca. Setki telefonów i rozmów przeprowadziłam, wreszcie znalazłam i wybrałam. Zdjęcia rodziców, zdjęcia kolejnych miotów, pieski w sypialni na małżeńskim łożu , pieski w ogrodzie na kocyku, pieski na dywaniku, pieski na stole na kocyku jeszcze ślepe. Już wiedziałam z jakim hodowcą mam do czynienia. Musiałam dokonać przedpłaty symbolicznej. Psinka dorastała przy mamusi jeszcze kilka tygodni a ja byłam co kilka dni informowana telefonicznie, jak rozwija się już "moja dziewczynka" . Mogłam wybrać imię, ale tylko na literkę E, pasowało mi bo ja też na E . Hodowca "przesłuchał" mnie, zależało mu, by pies trafił do odpowiedniego domu. I choć minęło już kilka lat, chętnie ogląda zdjęcia Effe i udziela cennych porad.

pierwszy dzień mojego słodziaka z charakterem w nowym domu no i zaczął się urlop macierzyński

[
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:15, 31 sty 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

Ech...pozostaje tylko westchnąć i czekać cierpliwie
Ja i mój ogródek, a może ogród 07:30, 31 sty 2017

Do góry
NELA i proszę sie tylko nie śmiać z tej baby ... ujawniam się, bom chyba jeszcze nie znana

Ja i mój ogródek, a może ogród 07:29, 31 sty 2017

Do góry
kolejne moje czworonogi

ŁATKA

Ja i mój ogródek, a może ogród 07:28, 31 sty 2017

Do góry
a to nasz nowy członek rodziny

BRUNO

...uDany ogród 06:01, 31 sty 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
Wstawiłam tę parkę ku pamięci na różaną tablicę

Ja nie mogę jeszcze zabrać się za prace w ogrodzie. Śnieg zaskorupiały leży i roztapia się po prostu niezauważalnie

Cieszę się , mam nadzieję że wstawisz tam jeszcze niejedno
U mnie coraz mniej śniegu wczoraj bardzo dużo ubyło, dzisiaj ma być na plusie więc liczę że szybko się stopi

jakaś polyantha i żylistek

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies