Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

Dorota123 22:08, 29 sty 2017

asiak napisał(a)
Goździki prześliczne... ja mam u siebie takie jasno różowe, ale nie tak ładne jak Twoje
Miałam jasnoróżowe, pachnące, ale pękały kwiaty, były takie trochę rozczochrane. Zrezygnowałam z nich, szkoda mi było miejsca.

Dorota123 22:15, 29 sty 2017

Anabell napisał(a)
Białe goździki mam pewnie takie same jak u Ciebie b. pachnące, zapuszczam się na przesadzanie, ale powinnam to zrobić po przekwitnięciu. Powinno się ukorzenić odrosty (sztobry).
Ukorzeniać zacznę w kwietniu w szklarni jeśli będzie ciepło, może coś się uda. W ubiegłym roku kupiłam jedną doniczkę czerwonych ale wyglądają na inną odmianę.

Teraz żałuję zamawiałam nasiona w kilku miejscach były goździki to zastanawiałam się czy bawić się w wysiewy.

Ja rozmnażam około sierpnia goździki, inną porą nie próbowałam. Moje czerwone są troszkę wyższe od pozostałych, ale mają sztywne łodyżki, więc też mi się podobają.

AgnieszkaW 15:33, 30 sty 2017

Zachwyciłam się Twoimi goździkami, są śliczne, nawet czuję jak pachną (no, może bardziej sobie wyobrażam niż czuję ich zapach...)
mira 15:47, 30 sty 2017

size=318x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/132/1320933/original.JPG[/img]

Temat goździków w sam raz dal mnie. Cudnie sobie je namnożyłaś - kupiłaś czy siałaś ? Pytam bo wczoraj kupiłam goździki szabo i pisze że już można siać
masz doświadczenie w sianiu ?
To bardzo cenna zaleta że po kwitnieniu kępa jest ładna.

Kiedyś miałam takie w kolorze jak na fotce - były może wyższe i pachniały dokładnie gożdzikami bardzo subtelnie /nie tak mocno jak te białe/ ale już nie mam.

pozdrawiam
olga80 15:50, 30 sty 2017

Piękne masz goździki muszę wiosną rozejrzeć się za sadzonkami.
Dorota123 10:01, 31 sty 2017

mira napisał(a)

Temat goździków w sam raz dal mnie. Cudnie sobie je namnożyłaś - kupiłaś czy siałaś ? Pytam bo wczoraj kupiłam goździki szabo i pisze że już można siać
masz doświadczenie w sianiu ?
To bardzo cenna zaleta że po kwitnieniu kępa jest ładna.

Kiedyś miałam takie w kolorze jak na fotce - były może wyższe i pachniały dokładnie gożdzikami bardzo subtelnie /nie tak mocno jak te białe/ ale już nie mam.

pozdrawiam
Miro siałam kiedyś goździki szabo, ale nie byłam z nich zadowolona do końca. Rosną wysokie, wymagają podpórek, bez nich pokładają się.Nie dają barwnej plamy.
Czewrwone i różowe kupiłam na bazarku pare lat temu( sadzonki z kwiatkami). Nie bardzo wierzyłam sprzedawczyniom, że są wieloletnie. Byłam mile zaskoczona jak na drugie lato znów zakwitły.Rozmnożenie takich goździków wymaga sporo cierpliwości i systematyczności. Trzeba je co dzień zraszać polewaczką ogrodową, trud się opłaca.
Dorota123 10:11, 31 sty 2017

AgnieszkaW napisał(a)
Zachwyciłam się Twoimi goździkami, są śliczne, nawet czuję jak pachną (no, może bardziej sobie wyobrażam niż czuję ich zapach...)
Miło mi, że do mnie zajrzałaś, w ogródku mam wiele pachnących roślin, uwielbiam snujący się zapach kwiatów w ogródku.

Dorota123 10:15, 31 sty 2017

olga80 napisał(a)
Piękne masz goździki muszę wiosną rozejrzeć się za sadzonkami.
Warto je mieć w ogródku, dla zapachu, koloru no i dość długo kwitną. Po kwitnieniu ścinam przekwitłe kwiatostany, zakwitają pojedynczymi kwiatkami drugi raz.

anabuko1 11:07, 06 lut 2017

Piekne masz te goździki. To wieloletnie może? Pięknie z tą lawendą wyglądają.
asiak 11:17, 06 lut 2017

Dorotko, goździki rzeczywiście śliczne. Ja w zeszłym roku kupiłam takie mocno czerwone i oddałam mamie, bo stwierdziłam, że nie będę mieć czerwonego koloru, poza różami 6 sztuk. Ale były śliczne. A z tym czerwonym, to nie wiem do końca, czy nie będę mieć na działce, ja lubię kolorowo
Dorotko, a te różowe na nóżce, to co to?