Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 14:51, 30 sty 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Po przeczytaniu ostatnich stron zastygłam w rozkroku. Po obejrzeniu zdjęć z ogrodu Doroty już miałam chwytać za sekator i przystąpić do cięcia, a tu następny post, w którym autorka każe jeszcze leżeć odłogiem.
Mnie już nosi- w tym tygodniu szykuję się na cięcie w sadzie i bielenie. Może jakieś korekty w krzewach pospolitych zrobię.
Pozdrawiam

Spocznij !
Autorka leży ale Ty nie - znaczy już nie ma co leżeć bo od piątku ciepło i sekatory w dloń ! Mam sobotę uzgodnioną z moim M - może się uda on u góry ja na dole No a potem trzeba to zmielić i ściółeczka będzie.
mira 15:06, 30 sty 2017

Hej ogrodnicy ! koniec leżenia z książką no może jednak nie jeszcze wieczorami troszkę czasu jest.

Idzie ciepło - będzie cięcie tawuł, świerków, grabów i co tam się nawinie oczywiście poza różami. Potem trzeba to sprzatnąć i zacznie się porządkowanie tego co pocięte.
Grabienie trawników też dla mnie wyzwanie, rabaty zostawiam w spokoju.
Budki lęgowa trzeba przeglądnąć.

Nasiona sukcesywnie gromadzę a najgorsze jest to że w moim spożywczym jest taki regał który uzupełniają z nasionami i ostatnio zabrałam 2 torebeczki - pomarańczowe cynie i goździki.

No i trzeba zakupić mnożarki i ziemię do wysiewu. Od połowy lutego sieję kleome, goździki, karczochy i paprykę - coś pominęłam ?

Grzebię po katalogach i chyba zaraz zamówię dalie i obrazki włoskie - kto miał ?

to na razie tyle wieści z mojego ogrodu - szykuję też nowy wątek z ogrodem .
Wiem że lubicie inspiracje to może coś takiego

to raczej żart

a ławka w rozchodnikach ?

a takie połączenie kolorów?

Tymczasem
Jana 20:43, 30 sty 2017

mira napisał(a)

Który odcinek bo przyznam że nie oglądałam w tym roku Mai - ale nadrobię.

Nasion mam sporo z ub roku bo wysiewałam po pół torebki. Czekam na nasiona z wymiany pewnie na dniach przyjdą i zamówiłam w pomidorlandii małe co nieco takie właśnie nowości - jak dostanę to się pochwalę może dziś.
Kupiłam goździki szabo pierwszy raz nigdy nie siałam.

żebym to ja wiedziała oglądałam ostatnio na HGTV też przebieram nasiona ale nowych jeszcze nie kupiłam, nie dziwię się, że nie możesz się oprzeć ich kupnie u mnie tyle śniegu, żadnych oznak wiosny a Ty już robisz przygotowania i plany ogrodowe, z tego to chyba zacznę odśnieżać śnieg i przerzucać do sąsiada, może wtedy szybciej wiosna u mnie będzie
Gruszka_na_w... 22:26, 30 sty 2017

Wzdycham na widok tej ławki w rozchodnikach. Piękna jest.
Pozostaję w spoczynku (mocno dziś wiało). Jako że z racji wieku jestem w grupie ryzyka powikłań grypopochodnych, to się nie wychylam. Te psiny też niczego sobie, ale klimatu odpowiedniego nie posiadam (zdałoby się mieć poszlachecki dworek na stanie).
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Pszczelarnia 11:17, 31 sty 2017

mira napisał(a)

Powiem, ach!
Pszczelarnia 11:42, 31 sty 2017

mira napisał(a)
Byłam dziś u Doroty w ogrodzie.
ta stara jabłonka jest przycinana co roku bardzo starannie - i pewnie wnet zlecą kolejne ścinki

Lubię takie cięcie ale nie mam tak prowadzonych drzew; sadownictwo, to wyższa szkoła jazdy.
Pszczelarnia 11:42, 31 sty 2017

mira napisał(a)
Byłam dziś u Doroty w ogrodzie.
ta stara jabłonka jest przycinana co roku bardzo starannie - i pewnie wnet zlecą kolejne ścinki

Lubię takie cięcie ale nie mam tak prowadzonych drzew; sadownictwo, to wyższa szkoła jazdy.
mira 18:50, 31 sty 2017

wklejam sobie bo to bardzo ciekawe co napisała Bogdzia

PAZ KRÓLOWEJ
Motyl żywi sie nektarem roslin gatunki dla jego gąsienic to marchew, koper równiez fenkuł, pietruszka, biedrzeniec.

PAZ ŻEGLARZ
Motyl żywi sie nektarem lilaka pospolitego, żmijowca, a gąsienice lubią liscie śliw tarniny i głogu.

RUSAŁKI ( rusałka pawik, pokrzywnik, ceik, kratkowiec, admirał, osetnik) Motyle oczywiscie nektar a gasienice glownie pokrzywy i chmiel.

RUSAŁKI ( drzewoszek , żałobnik i wierzbowiec).Motyle sok ze zranionych drzew i gnijace owoce a gasienice liscie wierzby , osiki, wiazów i brzóz.

BIELINKI (bielinek kapustnik, bytomkowiec i rzepnik) oczywiscie rosliny kapustne ale równiez wieczornik damski, gorczyce i nasturcje.Bielinki są bardzo zarłoczne i bardzo objadaja rosliny.Do bielinków należy tez Zorzynek żerzuchowiec-mały biały motyl z duzą żóltą plamą na skrzydlach i cytrynek który żywi sie szakłakiem i kruszyną.

Perłowce-wszystkie rodzaje fiołków i drobne bratki.

Modraszek Arion motyl żywi sie nektarem a gasienice macierzanką i rozchodnikiem, ale uwaga jesli rozchodnik jest bardzo zniszczony to pewnie nie jest to wina motyli a opuchlaków.
CZERWOŃCZYK DUKACIK Motyl żywi sie nektarem ostów i lebiodek a gasienica szczawiem.
Są tez motyle których gąsienice żywia sie trawami ale wszystkich tu nie opiszę , napisałam o naładniejszych i najczęsciej spotykanych.Jesli spotkacie gąsienice na wymienionych gatunkach pamietajcie że to moga byc wlasnie gasienice pieknych motyli.
Gardenarium 18:52, 31 sty 2017

Lubię Twoje zdjęcia z wojaży.
Odczytaj pw.

Instagram Ogrodowiska
mira 19:01, 31 sty 2017

Poczytałam,
jak lubisz to znów będą tylko że ja leżę z grypą i jak mi gorączka spada to jest lepiej - no wiadomo

trzeba się jakoś pocieszyć