Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Gożdzikowa - wiejski ogród 13:01, 26 kwi 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Basiu te piwonie takie wyrośnięte. U mnie to dopiero ok 2 cm od ziemi. Może to wcześniejsze.

W ogóle masz wszystko ładne co tu dużo mówić. Dobra ziemia obornikiem podprawiona to i rośnie.

Elu piszesz ,że u ciebie mokro to może dlatego? U nas sucho , 2 razy podlewałam bo właśnie bałam sie ,że rośliny nie wyjdą spod grubej warstwy obornika i do tego kory jaką im zafundowałam jesienią.Jednym słowem miałam pietra ,że przeholowałam ale jest dobrze
Gożdzikowa - wiejski ogród 12:31, 26 kwi 2022

Do góry
Basiu te piwonie takie wyrośnięte. U mnie to dopiero ok 2 cm od ziemi. Może to wcześniejsze.

W ogóle masz wszystko ładne co tu dużo mówić. Dobra ziemia obornikiem podprawiona to i rośnie.
Ptasi gaj 12:26, 26 kwi 2022

Do góry
gobasia napisał(a)

Elu u mnie krokusy w tym roku dały pokaz jak nigdy dotąd,i te stare i nowe też.Tulipany to porażka ze starych został tylko jeden gatunek a nowe to 1/3 wyrosła i jeszcze nie kwitną takie byle co.U nas też nie pada

Basiu to jest nadzieja, że w przyszłym roku moje krokusy łanem zakwitną

Tulipany mam van ejki przy hortkach są nie zawodne. Reszta to też porażka.
Te bladoróżowe u ciebie ładne. Kupiłam takie 2 lata temu nornice jak się wdały do gryzienia to tylko zielone zostało.
Teraz jak będę sądziła muszę zaznaczyć i trutkę do słoiczkiw wsypie od jesieni.
Ptasi gaj 08:14, 26 kwi 2022

Do góry

Że skalniaka w zeszłym roku wykopałem dużo wyższych roślin i krzewów kamieni nie było widać. W tym miejscu posadziłam maleństwa i dużo wiosennych krokusów i hiacyntow. Mało wyrosło pojedyncze sztuki albo nornice cebulki zjadły.

U mnie też statycznie w niektórych miejscach.
Przesadzam tylko.

Mam kilka roślin o takich samych liściach i nie wiem czy to czyściec maleństwa.

U nas nie pada

Elu u mnie krokusy w tym roku dały pokaz jak nigdy dotąd,i te stare i nowe też.Tulipany to porażka ze starych został tylko jeden gatunek a nowe to 1/3 wyrosła i jeszcze nie kwitną takie byle co.U nas też nie pada
Ptasi gaj 08:04, 26 kwi 2022

Do góry
Milka napisał(a)
Rzeczywiście cudo Ty sporo nowinek masz w ogrodzie, ciągle coś zaskakuje pozytywnie. Ja już statycznie mam, nie chce sobie roboty dokładać. Ruszyły w końcu te czyśćce, ale wolno rosną, a u ciebie?

Że skalniaka w zeszłym roku wykopałem dużo wyższych roślin i krzewów kamieni nie było widać. W tym miejscu posadziłam maleństwa i dużo wiosennych krokusów i hiacyntow. Mało wyrosło pojedyncze sztuki albo nornice cebulki zjadły.

U mnie też statycznie w niektórych miejscach.
Przesadzam tylko.

Mam kilka roślin o takich samych liściach i nie wiem czy to czyściec maleństwa.

U nas nie pada
Gożdzikowa - wiejski ogród 07:56, 26 kwi 2022

Do góry
Witam Basiu

Przepiękne kwiaty rosną w ogrodzie. Wszystko kwitnie. Basiu ci ty piszesz że sucho masz? U mnie tyle wody może u ciebie tego śniegu nie było. U nas co drugi dzień pada.
Wczoraj wykopywalam rośliny to mokro.
U ciebie przyrosty jak u Irenki pod Wrocławiem. A to wschód Polsku jak to jest masz specjalny klimat wschodni.

Wiatru specjalnie nie ma na szczęście.

Pozdrawiam

Witaj Elu.

sucho u mnie ,śniegu nie było a deszcz nas omija ale teraz od kilku dni wilgotne i mżyste powietrze i rosliny ruszyły ,już czuć wiosnę.Wiatru to już by wystarczyło

Miłkowo - sezon 2016-2022 07:23, 26 kwi 2022

Do góry
Miluś nie przejmuj się. Zdążę posadzić nawet jak po świętach wyślesz to będzie dobrze.

Ja dzisiaj wysłałam po 14 in postem. Jutro pewnie nie będzie chyba, że transport nocny będzie. Ale w środę będziesz miała na bank.
Są zabezpieczone to mogą choćby nawet coś się poruszyło to są rośliny jak chwasty wyrosną.
Masz opisane na kartkach. Groniaste możesz posadzić bez dzielenia. Wolkers 2 szt jedna możesz podzielić jest większa.

U nas pochmurno ale nie pada dosyć ciepło ok 15 stopni.
A ja już deszczu nie chcę

Ela, dziś pochmurno, ale nie pada, to może się uda.
Oj dzięki, szybka jesteś.
U ciebie wilgotno, sezon później rusza, to w pełni rozumiem, że deszcz nie potrzebny, co innego u mnie. Teraz podlane i jest tak soczyście i zielono, jak w maju, bo zaraz maj
Ptasi gaj 22:30, 25 kwi 2022

Do góry
Milka napisał(a)
Ela, u nas leje, więc nici z kopania roślin, a tak miałam fajnie zaplanowane. Niemniej z deszczu baaardzo sie cieszę. Może jutro się uda.
Ten twój przetacznik cudny, ten Blue.

Zobacz jaki piękny. Posadziłam na skalniaku. Kupiłam jesienią 6 szt i tak się pięknie rozrasta. Te czerwone to już zalążki kwiatów. Wg opisu powinien kwitnąć od lipca a on już ma paczki.

Kupiłam jeszcze inne cudenka na skalniak, ale nawet nie wiem w którym miejscu posadziłam. Czekam

https://albamar.pl/byliny/1577-przetacznik-szypulkowy-georgia-blue-veronica-peduncularis-9749061290883.html
Ogród w Klein Kottorz 21:51, 25 kwi 2022

Do góry
Danusiu proszę o adres na emaila lub priv

Elu wysłałam na priv.
Dębowe zakątki 21:28, 25 kwi 2022

Do góry

Każdy dobry jak nie swoj. Ha ha

Ogród w Klein Kottorz 20:12, 25 kwi 2022

Do góry
Danusiu proszę o adres na emaila lub priv
Miłkowo - sezon 2016-2022 19:59, 25 kwi 2022

Do góry
Miluś nie przejmuj się. Zdążę posadzić nawet jak po świętach wyślesz to będzie dobrze.

Ja dzisiaj wysłałam po 14 in postem. Jutro pewnie nie będzie chyba, że transport nocny będzie. Ale w środę będziesz miała na bank.
Są zabezpieczone to mogą choćby nawet coś się poruszyło to są rośliny jak chwasty wyrosną.
Masz opisane na kartkach. Groniaste możesz posadzić bez dzielenia. Wolkers 2 szt jedna możesz podzielić jest większa.

U nas pochmurno ale nie pada dosyć ciepło ok 15 stopni.
A ja już deszczu nie chcę
Ptasi gaj 19:19, 25 kwi 2022

Do góry

Danusiu chyba tylko jeden krzak róży wyślę który ma odrosty zielone.

Elu, wyślij jedną. Sama najlepiej umiesz ocenić w jakiej kondycji jest róża.

U nas dzisiaj znowu lało i trawy nie wykopałam.
Ptasi gaj 18:13, 25 kwi 2022

Do góry
Roocika napisał(a)
Kurde, u mnie też miskanty i rozplenice stoją jak zaklęte. Chyba za zimno jest. Jak tak dalej pójdzie to będą dopiero w czerwcu.

Mam posadzona kocimiętkę chyba Junior Walker i nigdy przy niej kotów nie widziałam, chociaż u mnie pies na podwórku stacjonuje, co kotów nie lubi, więc może dlatego

Rozplenice i miskanty muszą mieć ciepła ziemię aby wystartować. Trzeba czekać na co najmniej 20 stopni.

Teraz jeszcze chodzimy w ciepłych kapptach może sezon przeciągnie się do końca listopada jak w zeszłym roku.

U mnie w zeszłym roku kocich gniazd nie było ale bywały poprzednie lata.

Jedyny kwiat aby tylko mrozu nie przyszły

Przetacznik szypułkowy "Georgia blues". Piękny jest

Ogród w dolinie 15:12, 25 kwi 2022

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Taka glebogryzarka wywołuje we mnie od razu płacz ze śmiechu. Pamiętam, jak to dziadostwo pożyczyliśmy I wszyscy byli przekonani, że to takie hop-siup. Co jeden próbujący to miał lepszą minę. Bardzo żałuję, że tego nie nigdzie nie uwieczniłam

My kiedyś pożyczyliśmy jakąś z wypożyczalni ale była za słaba i nawet nie umiała się wbić w naszą glinę, no i się zepsuła
Ta ma odpowiednią moc

Basieksp napisał(a)
Nooo dorzucam swój podziw do prac z glebogryzarkądużo pracy zrobiłaś grujecznik śliczny ale bardzo ładna jest też ta piesia obok

Piesia kochana, już zrobiła się taka do miziania i lubi być na zdjęciach

Asia przytnij na równo te irgi tak jak ci pokazywałam na fotach z osiedla. Nie będziesz miała problemu z chwastami.
Musisz przyciąć przy brzegu jaki sobie wymierzysz do którego miejsca mają pędy rosnąć i koniec reszta do wycięcia. Widać to na ostatnich 2 fotach przez cięcie irga będzie się zagęszczać chwasty nie będą miały jak rosnąć. Ja bym je przycielam co najmniej 20 cm od wertykulacji. Zrób rowek taki jak przy rabatach, pod irgą o ile się da rozłóż kartony i podsyp kora nie będziesz miała chwastów.
Wiem co to znaczy taka maszyna ciężka jak sto diabłów i jeszcze lata we wszystkie strony.

Ładnie wszystko wychodzi l.

Pozdrawiam

Elu Kochana, w ubiegłym roku tak właśnie ją cięłam, zagęściła się, w tym roku jeszcze nie miałam kiedy ale dojdę i do niej. Ona rośnie już jak wściekła

Nie udało mi się tylko ogarnąć tych chwastów w ubiegłym roku pod skarpą, a że to nie trawa, tylko wszystko inne, to mi ciągle wpełzało. Wypielę do końca, wyłożę kartonami i mam nadzieję, że jakoś to utrzymam w ryzach

galgAsia napisał(a)
No wiesz, Ty jesteś normalnie Siłaczka
Nigdy nie próbowałam tego urządzenia, znam jego działanie tylko z relacji - tym większy mój podziw i szacunek.
Ruszasz się?

Asiu

Ruszam się, ruszam, nie jest tak źle, nastawiałam się na gorzej
Gożdzikowa - wiejski ogród 13:01, 25 kwi 2022

Do góry
Witam Basiu

Przepiękne kwiaty rosną w ogrodzie. Wszystko kwitnie. Basiu ci ty piszesz że sucho masz? U mnie tyle wody może u ciebie tego śniegu nie było. U nas co drugi dzień pada.
Wczoraj wykopywalam rośliny to mokro.
U ciebie przyrosty jak u Irenki pod Wrocławiem. A to wschód Polsku jak to jest masz specjalny klimat wschodni.

Wiatru specjalnie nie ma na szczęście.

Pozdrawiam
Ogród w dolinie 12:54, 25 kwi 2022

Do góry
Roocika napisał(a)
Wpadłam wczoraj na "wspaniały" pomysł, że muszę jakoś wypielic pod skarpą zanim zielsko ruszy.
Zabrałam się za to sama z konieczności, ciekawe czy jutro się będę ruszać hmm

Nie mam niestety zdjęcia przed. Ale za to zostałam uwieczniona w trakcie pracy. Obsługa tej maszyny wymaga mnóstwo siły fizycznej, najpierw pielnik, potem glebogryzarka, a na koniec wygrabilam chwasty grabkami. Oczywiście przy samej irdze do poprawy ręcznie, bo za chiny ludowe nie miałam siły tam wjechać maszyną..

Asia przytnij na równo te irgi tak jak ci pokazywałam na fotach z osiedla. Nie będziesz miała problemu z chwastami.
Musisz przyciąć przy brzegu jaki sobie wymierzysz do którego miejsca mają pędy rosnąć i koniec reszta do wycięcia. Widać to na ostatnich 2 fotach przez cięcie irga będzie się zagęszczać chwasty nie będą miały jak rosnąć. Ja bym je przycielam co najmniej 20 cm od wertykulacji. Zrób rowek taki jak przy rabatach, pod irgą o ile się da rozłóż kartony i podsyp kora nie będziesz miała chwastów.
Wiem co to znaczy taka maszyna ciężka jak sto diabłów i jeszcze lata we wszystkie strony.

Ładnie wszystko wychodzi l.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 22:36, 24 kwi 2022

Do góry
Gosialuk napisał(a)
U mnie trawy też jeszcze nie ruszają. Cierpliwość musimy ćwiczyć.
Kocimiętki te odmianowe ładne, w końcu tą six hills giant muszę nabyć i przetestować. Jakoś nie przepadam za odmianami o pstrokatych liściach.
W tym roku bardzo słabo ruszają u mnie szałwie omszone. Nie wiem może za zimno im jeszcze. Ale jak tak będą zwlekać, to potem je ślimaki zaatakują zanim wystrzelą w górę.
a

Gosiu jak widzisz na załączonej focie u mnie też ani jednego źdźbła zielonego tylko seslieria jesienna te kępy 4 zielone. Na rondlu mam trochę traw preriowych i też stoją w miejscu.
Te jeżyki to rozplenice następnie szałwia omszona też szału nie ma. Jedynie tulipany jako takie ale nornice mi w jednym miejscu wygryzły kilka tulipanów.
Jeżówki odmianowe też tam mam.

Posyp soda oczyszczona dookoła kępki szałwi.
U mnie to problem z hostami ślimaki żrą ale sypie niebieski granulat i zdychają. a
Mam duże opóźnienie przez tą pogodę nie mogę grzebać w ziemi boje się że usunę jakaś roślinę. Zaczynają chwasty rosnąć.
Ptasi gaj 21:53, 24 kwi 2022

Do góry
daszum napisał(a)
Elu przeczytałam, że azalia Nowa Zembla jest bardzo podatna na fytoftorozę.

Dzisiaj leje deszcz to może jutro uda mi się trochę tej trawy ukopać lub upiłować.

U mnie po raz pierwszy kot sąsiadów wyczuł kocimiętkę. Jak jest ładna pogoda tarza się godzinami w kępie, pewnie mi ją całkiem zmarnuje.

Danusiu chyba tylko jeden krzak róży wyślę który ma odrosty zielone.
Ta duża która właśnie tak wyglądała w 2020 r. W zmarzła zeszłej zimy bardzo ucierpiała mimo to pozbierała się i wypuściła parę pędów. Jednak dzisiaj przy wykopywaniu wg mnie korzeń nie za bardzo wygląda jest suchy. Dałam go do wiadra może odbije to bym ją wysłała razem z liliami.

A to korzeń

Ogród w Klein Kottorz 20:44, 24 kwi 2022

Do góry
U mnie też nie za bardzo rosną te ostatnio posadzone w zachwyt nie wpadam. Chrobry, Łokietek, Calsap ładnie wyglądają jak są małe potem luźne są.
Mam jednego nie pamiętam nazwy ładnie rośnie, ale w nie dobrym miejscu. Boje się go przesadzić aby się nie zmarnował.
Jestem zadowolona z Nowa Zemla stara odmiana i dobrze rośnie ścisły jest.

Elu chciałabym posadzić większe, żebym nie musiała czekać 10 lat, żeby je było widać.
W jednej szkółce znalazłam duże interesujące mnie odmiany, ceny niezłe, ale krzewy wyglądają na zabiedzone.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies