Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

olciamanolcia 16:31, 08 cze 2022

Martka napisał(a)
Różanka przed domem JEDNAK musi być skorygowana akcentami. Jest mdło. Opierałam się przed fioletem i nadal opieram, ale purpurowa driakiew i purpurowe chabry może zmienią sytuację? Tylko są tak malutkie, że róże zdążą już przekwitnąć, zanim im obok akcenciki wyrosną
Ale same w sobie Olivie i Gertrudy piękne. Hmmm… A może jednak fiolet lepiej je połączy?????

Mnie się wydaje,ze ten fiolet tu niepotrzebny-po co mieszać... Wcale nie jest mdło-jest delikatnie a akcentu dodaje klon... Poszłabym raczej w białe akcenty jak juz koniecznie chcesz choć jak dla mnie kolorystycznie jest ok.
Martka 16:36, 08 cze 2022

Ewo, nieprecyzyjnie się wyraziłam, Caradonna i róż to świetne zestawienie, ale u siebie w ogrodzie jako całości chyba wolałabym mniej kontrastów, stonowane sąsiedztwa. Cleome w ogóle nie widziałam na żywo... dziękuję za ten pomysł. Liatry w bieli to też bardzo dobry pomysł. Nie zajmują na rabacie dołem dużo miejsca.

Wiolu, za dwa tygodnie (omg, to już?!?), na Jana, za radą Andy i Twoim przykładem i w tym roku Caradonnom zrobię Chelsea chop (tak, z bólem serca, ale wiem że to konieczne) i problem schowanych hortensji rozwiąże się, potem nie odrosną już takie wielkie.

Pada

Rojodziejowa 16:42, 08 cze 2022

Martka napisał(a)
Trawyibyliny napisały, że dostawa sporobolusa będzie po 20.6. Nie podoba mi się ta szkółka. Owszem, gdy zamawiałam, na stronie była informacja, że dostawa w czerwcu, więc po prostu czepiam się, bo po 20 czerwca to bardziej lipiec niż czerwiec. Jestem czasem zbyt niecierpliwa...

Zamówiłaś u tych z końcówką pl, czy eu?

Pl mają sporo traw od Słowińskich, to choć tyle, że gwarancja jakości by była.
Swoją drogą to zamawianie "na zaś" w przedsprzedaży już u kolejnej osoby nie wychodzi na dobre.
Wiolka5_7 16:49, 08 cze 2022

Tak szałwię trzeba przyciąć po kwitnieniu. Ona zakwitnie znowu ,ale będzie kwitła dużo skromniej i będzie mniejsza
Martka 17:14, 08 cze 2022

Justyna, kolejny głos na nie-fiolet, dzięki, delikatność to jest atut

Wiolu, tak zrobiłam w zeszłym roku, to się sprawdza, ale z bólem serca wycinałam te fiolety. Czy to samo należy zrobić ze wszystkimi szałwiami? (ale raczej nie jednorocznymi?...)

Asiu, zamawiałam na .eu, napisali, że dostawa w czerwcu, a ja czepiam się, że w czerwcu... o istnieniu eu i pl nie wiedziałam.

Melduję, że usunęłam ostatnie bratki, za to kompletnie, jak mi się wydawało, zaschnięte egzemplarze w kompostowniku odżyły i mam teraz i tam kolorowo

Wiolka5_7 17:29, 08 cze 2022

Ja mam 2 odmiany szałwii omszonej i obydwie tak przycinałam.Jednorocznej nie miałam więc nie wiem
ElzbietaFranka 19:46, 08 cze 2022

Martka napisał(a)
Różanka przed domem JEDNAK musi być skorygowana akcentami. Jest mdło. Opierałam się przed fioletem i nadal opieram, ale purpurowa driakiew i purpurowe chabry może zmienią sytuację? Tylko są tak malutkie, że róże zdążą już przekwitnąć, zanim im obok akcenciki wyrosną
Ale same w sobie Olivie i Gertrudy piękne. Hmmm… A może jednak fiolet lepiej je połączy?????

Gdzie ty masz mdłości na tej rabacie. Pięknie ci róże kwitną to się ciesz. Może jakieś akcenty wprowadzić aby w czasie kiedy róże nie kwitna to Inne rośliny by kwitły np jeżówki - rosną bez problemów.

Jak to Gertrudy tak się nazywa bo szukam w necie a tam tylko wysokie
Jest bardzo ładna i pytam.
Tulipany ładne, ale te liście. Co najgorsze nie można ich usun.
Judith 19:49, 08 cze 2022

Ela, ja usuwam liście tulipanów. Odmianom powtarzającym kwitnienie to nie przeszkadza - kwitną u mnie niezawodnie co wiosnę .
LIDKA 19:59, 08 cze 2022

Marta to ja się chwale że nawet wiem co to chelsea chop. Nom ...tom już ogrodniczka choć szałwie dopiero 3 szt i to nn. Niziutkie.
Ale te caradonny kupie na wiosne tylko ja musze z neta bo tu nigdzie nie dostane.

Oglądam taką jedną Twoją imienniczkę i stąd wiem.

A róże przed domem piękne są. Liatra by pasowała.
ElzbietaFranka 20:07, 08 cze 2022

Judith napisał(a)
Ela, ja usuwam liście tulipanów. Odmianom powtarzającym kwitnienie to nie przeszkadza - kwitną u mnie niezawodnie co wiosnę .

Co to znaczy usuwam liście tulipanów wszystkie czy zostawiasz jeden od ziemi. Ja tak przycinam.
Tulipany pobierają ze swoich liści soki ktore wpływają na rozwój cebulki.
Z tym kwitnieniem to zależy jaka odmiana. Van ejki kwitną bez problemowo. Pewnie inne odmiany też.

O liatria też ładna do roz długo kwitnie i bzykow od groma.