Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Judith 20:25, 08 cze 2022

ElzbietaFranka napisał(a)

Co to znaczy usuwam liście tulipanów wszystkie czy zostawiasz jeden od ziemi. Ja tak przycinam.
Tulipany pobierają ze swoich liści soki ktore wpływają na rozwój cebulki.
Z tym kwitnieniem to zależy jaka odmiana. Van ejki kwitną bez problemowo. Pewnie inne odmiany też.

O liatria też ładna do roz długo kwitnie i bzykow od groma.

Gdy tylko zaczynaja być żółtawe wycinam wszystko.
Martka 20:26, 08 cze 2022

Wiolu, idę w to jednorocznych nie mam, ale ma Aga Nowa12.

Elu, Ty to napiszesz: konkretnie i słusznie Piękny czas, rabatę będę modyfikować. Nieopodal odkryłam kolejne gniazdo mrówek w kolejnym penstemonie. Zwiesza wierzchołki. Mamy ten sam problem. Jeżówki są z tyłu rabaty, posadzone jeszcze w zeszłym roku, choć nie jestem zwolenniczką tego połączenia, ale z rozpędu trzy krzaczki zostały. Ten mocniejszy róż to 'Gertrude Jekyll'. Pachnie upojnie, muszę tylko zaradzić pędom, dać jakąś podporę. Niska to ona akurat nie rośnie, Elu. Ponad metr a nawet więcej, zależy od prowadzenia. Tyle wiem w teorii, w praktyce mam to co widać na zdjęciach  wszelkie żyjątka na niej obecne.

Judith, te tulipany są do wykopania, biedronkowa pomyłka, tu nie pasują. Tylko nie mam kiedy tego zrobić, a róże już. Ale wiadomość świetna, że nie ma problemu Też miałam pytać, jak wycinasz, ale już jasne.

Lidka, po roku to już mądrzymy się Caradonnę kupuj, po jednym sezonie nie poznasz. Szałwie omszone lubię, dokupiłam w tym roku białe i w różu.

Martka 20:33, 08 cze 2022

Penstemon już

Czosnki Graceful Beauty - efekt tylko w masie, źle posadziłam, spodziewałam się, że będą wyższe. Może miały za dużo słońca? Słabo rozkwitły. Urok mają mimo wszystko.

Dziś było pucowanie. Moskitiera - to był dobry ruch.

Jeden krzaczek łubinu…
Martka 20:39, 08 cze 2022

Amsonia - szukam dla niej optymalnej miejscówki. Rabata z Desdemoną czy jednak z Princess Alexandra of Kent?

Purple Rain jeszcze purple.

Dereń kousa Milky Way, dokładnie takich efektów kolorystycznych potrzebowałam.

Gdyby nie brak wysokich drzew, efekt uznałabym za zadowalający.

Gdyż rok temu…
ElzbietaFranka 20:44, 08 cze 2022

Jak lubisz szałwie omszone to spójrz na Night Field mam ją i jest piękna. Kwitnie non stop do mrozów.

Właśnie byłam zdziwiona,że Gertruda u ciebie taka niska.
Wszędzie w opisach jest powyżej metra do 2 nawet jak się jej pozwoli. Zobaczysz jak się będzie zachowywać najwyżej przesadzisz i potraktujesz jako pnące.

Ogród to ciągłe zmiany. Jak ładnie pachnie to trzeba ja mieć.

Tak się zastanawiam czy ja jej nie mam w zeszłym roku kupowałam jakieś róże ale u mnie z nazwami to na bakier nie pamiętam.

Mrówki syp proszkiem do pieczenia lub Sida nie masz wyjścia.
Judith 21:03, 08 cze 2022

Przepiękny kolor ma łubin!
antracyt 21:10, 08 cze 2022

Martka napisał(a)
Amsonia - szukam dla niej optymalnej miejscówki. Rabata z Desdemoną czy jednak z Princess Alexandra of Kent?

Zerwij kawałek i przykładaj do róż, tak najlepiej się dopasowuje. No chyba, ze ona cały czas w doniczce, to już w ogóle można całą roślinę przykładać
Chyba jakoś wcześniej nie zauważyłam tego fajnego regału w szklarni, super tam wygląda

ps. "Troszkę" Ci się rabaty rozrosły
LIDKA 23:23, 08 cze 2022

Byłam dzisiaj na początku Twojego wątku.

Gdyby nie to że na naszych oczach tworzyłaś rabaty , to nigdy nie uwierzyłabym że Ogród Martki ma dopiero rok. Obstawiałabym 3-4lata.
Marta dokonałaś niemożliwego.
Magara 23:32, 08 cze 2022

Martka, kiedy Ty te wszystkie róże zdążyłaś posadzić? Kiedy one tak Ci porosły? I skąd masz taki obłędny łubin?
wiklasia 00:24, 09 cze 2022

Dołączam do chórku pień pochwalnych na cześć koloru łubinu