Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:29, 15 cze 2016

Do góry
Paweł wcale się nie dziwię, że czasu brakuje bo podlewanie przy takich deficytach wody jest uciążliwe. U mnie wody w stuni nie za wiele, ale deszcz co jakiś czas pada, więc nie narzekam nawet na to, że parna mokra pogoda grzybom sprzyja.
Rabate możesz kopiować nie zabraniam

Aniu jesienna dostawa musiała obyć się bez pomyłek, ta z jesiennych golasów najładniej ruszyła, a krzaczek wydawał się średni przy sadzeniu.
Ja jakoś nie mam szczęścia do namacalnego kupowania róż. Nigdy nie ma tego co bym chciał, a róż bez planu na pewno nie kupię

Bożenko ten przetacznikowiec to typowy zakup w chwili słabości posadzony gdzie było troszkę miejsca i udało się z dobrym skutkiem
Ogród Loczka 22:21, 15 cze 2016

Do góry
Ja to bym zrobił trzy podłużne drewniane donice z egzotyka jeżeli chcesz zostawić surowe jak pomalować to farby polecane n forum wystarczą na modrzew i będzie na lata. Do tego brzegi całego tarasu obsypałbym żwirkiem(byle nie białym), a na środku ta trawa jeżeli mają być meble. Musisz jednak się liczyć z tym, że trawy bez podlewania czy nawet drzewa nie dadzą sobie rady, ewentualnie odpowiedni dobór gatunków traw tych bardziej rodzimych, a drzewo z wielkiej donicy aby miało spory system korzeniowy.
Nie wiem jaka to wystawa, ale dach będzie się mocno nagrzewać i oddawać to podwyższone ciepło roślinom, a to też trzeba zabrać pod uwagę
Donice waidomo ocieplone, zdrenowane i spore by ziemi był zapas.
Oczywiście to tylko moja wizja
Pubikacji gratuluję
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:04, 15 cze 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Tak tylko w sprawie cen, czasem robota ta sama, materiał ten sam, żadnego skomplikowania, ale taki na przykład wgłębnik i ścianka wodna dla niektórych fachowców brzmi ekskluzywnie, więc trzeba więcej skasować. Testowałem fachowców pod względem cen przy budowie bardzo szybko potrafili zwiększać kwoty a najlepiej próbować robić samemu co się da, ale wiadomo nie wszystko można

Reniu ciekaw jestem strasznie jak wyjdzie ścianka

Łukasz
To ja sobie znalazłam takich fachowców, że hasło ścianka wodna nijak dla nich nie zabrzmiało więc nie krzyknęli jakieś ceny z kosmosu za to jak widać za wielkiego pojęcia o robocie nie mają. Modlę sie żeby oni choć tynkować potrafili no bo murowanie dla murarza to chyba nic trudnego?

No właśnie nie zawsze wszystko można samemu ... i nie chodzi tu o umiejętności ale o czas
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:48, 15 cze 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Zostawiam Wam zapowiedź różanego szaleństwa w moim skromnym wydaniu bo powoli zaczynają, na weekend powinno już być obficie

Nowość tego roczna: Shone Maid
Jestem zachwycony bo krzaczek z jesieni, sztywne pędy, duże przepięknie pachnące kwiaty skierowane do góry, utrzymują się do 4-5 dni. Dla mnie to był dobry wybór

Tutaj chyba najwierniej udało mi się oddać kolor

Hej Luki Przyszłam sobie powzdychać do niej bo to mi pozostało a piękna jest u Ciebie. Floribunda.pl ociąga się z reklamacją pomylonych róż, nie odpowiadają na @
Na pociechę kupiłam sobie Voyage dwie sztuki namacalnie w szkułce.
Ale i tak nie odpuszczę...
Dobrze że Tobie się udało
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 17:55, 15 cze 2016

Do góry
Na moje źródło przetacznikowców raczej nie ma co liczyć bo w zeszłym roku były ładne kwitnące, więc na pewno poszły, a w tym roku nowych nie widziałem, chociaż mogłem przeoczyć

Makasiu jeżeli skierujemy wszystko na jedną rabatę to taki malutki raj powstał, ale kilka dziur z bliska jest po zimowych stratach, ale jakoś mnie to nie rusza

Kasja czosnki to na 90% Globemaster, kwitnie bardzo długo

Ewo kto wie ja za to dzisiaj zachwycałem się zapachem po raz kolejny

Małgosiu niestety gdyby to było takie proste to dawno bym to zrobił, ale moja działka jest za wąska i nie ma żadnej możliwości poszerzenia rabat, nic a nic .
Wiadomo, że tuje zabiorą za dużo miejsca i wody, a już i tak jest żywopłot sąsiada posadzony pod samym moim płotem.
Na rabacie do okoła miejsca na basen nie wiem co posadzę, ale na razie się nie stresuje tym. Za to w innych miejscach plany prawie gotowe teraz powoli czekać na realizację
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 16:07, 15 cze 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Ewo z tego co zauważyłem z przetacznik owcem ciężko bo ja kupiłem przypadkiem bo zauważyłem w szkółce kilka kwitnących roślin, zapytałem co to i zabrałem bez namysłu
Nawet kolorystycznie się wpasowałem, więc mało widoczny jestem.
Róże leję niestety chemią Topis lub Amistar tylko wtedy jak coś się pojawi.
Z jaśminowcem widzę, że jedyny nie jestem

Dzięki Łukaszu, swoje kolczaste spryskałam dziś Topsinem, pojawiły się na liściach jakieś dziwne kropki, oby pomogło. Przekonana jestem że jest dużo więcej osób które zastanawiają się dlaczego ich jaśminowiec nie kwitnie
Przetacznikowiec trafiłeś w BR?
edit: też doczytałam.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 13:13, 15 cze 2016

Do góry
Luki napisał(a)

Czochy Globmaster dają kolor kolejny tydzień, ale powoli zbliża się ich koniec, ale kolorystycznie zaczyna je zastępować przetacznikowiec wirginijski. Bardzo polubiłem tą bylinę...

Piękne zestawienie!Niby w jednych tonacjach-ale tyle się dzieje.Co to masz za czosnki?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:07, 15 cze 2016

Do góry
Kasiu jak wiadomo moje główne źródło na byliny, a na miejscu mozna czasem ciekawostki wyłapać

Justynko ja nie wiem czy stipa w tym rok da radę się przebić na brzegu rabaty na pewno, ale w samych różach już raczej nie, przy szałwiach nie posadziłem bo trawsko o mało mi je zabiło, a bukszpany też ledwo ledwo, a grzyba by złapały, ale jest i w drugiej połowie lipca powinno być ją widać
Biało różowy ogród za płotem. 09:20, 15 cze 2016

Do góry
Ewelino przyzwyczaiłem się, ja to i tak większa maruda jestem

Ludwiko fakt urósł, ale to obraz nędzy i rozpaczy, cały w plamy, zabiegi polepszające glebe nic nie dały, a na dodatek trawnik był troszkę przelany i złapała go czerwona nitkowatość. Na razie nie ma co pokazywać ale jak się odbuduję to pokażę co się działo, a różnica w sumie już dość spora
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:33, 15 cze 2016

Do góry
Jest na czym oko zawiesić, bardzo mi się podoba, a w szczególności połączenie barona z hostą Sum and Substance chyba
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:31, 15 cze 2016

Do góry
Ewo z tego co zauważyłem z przetacznik owcem ciężko bo ja kupiłem przypadkiem bo zauważyłem w szkółce kilka kwitnących roślin, zapytałem co to i zabrałem bez namysłu
Nawet kolorystycznie się wpasowałem, więc mało widoczny jestem.
Róże leję niestety chemią Topis lub Amistar tylko wtedy jak coś się pojawi.
Z jaśminowcem widzę, że jedyny nie jestem

Jazzy miło cię widzieć Przetaczikowca z czystym sumieniem mogę polecić jest u mnie w sumie równy rok, ale do tej pory zachowuje się bardzo dobrze.

Iwonko szczerze to troszkę się boję jak wybuchną jeżówki floksy i pysznogłówki tym bardziej, że dosadziłem jesienią co nieco i np nie wiem czy jeżówka Glowing Dream spasuje się kolorystycznie, ale sądziłem kwitnącą i wyglądało dobrze... okażę się bo spory placek będzie

Olu też mi się podobają

Jolu ja to z chęcią poznał więcej mało znanych bylin, które zapewne dobrze rosną, ale trudniej je dostać, przetacznikowiec na pewno do takich należy

Kasiu nie wiem co to dokładnie za odmiana bo jak kupowałem pamiętam dokładnie było 7 sztuk w szkółce, a ja zabrałem 3. Jednak nie ma go w ofercie, więc możliwe, że pozostałe stoją i na kogoś czekają.
Kupowałem w bylinowym r, chyba będę w przyszłym tygodniu to zobaczę czy został
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 07:47, 15 cze 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Alicjo normalnie do łóżeczka i spać , dziękuje.

Bożenko to dobrze bo to dopiero początek, byliny całe w pąkach, aż zaskoczony jestem bujnością

Kasiu w zeszłym roku przetaczikowiec nie miał nawet jednego listka z mączniakiem, teraz też nic.
W zeszłym roku kupiłem już spore sadzonki, ale miały po 3-4 pędy, teraz po minimum 12, ale jest dość wąski i bardzo sztywny.

a pamiętasz gdzie kupowałeś i jaki to konkretnie?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 00:59, 15 cze 2016

Do góry
Luki napisał(a)

Czochy Globmaster dają kolor kolejny tydzień, ale powoli zbliża się ich koniec, ale kolorystycznie zaczyna je zastępować przetacznikowiec wirginijski. Bardzo polubiłem tą bylinę...

... bardzo delikatny, ale masywny gabarytowo akcent na rabacie. Piękna ciemna zieleń liści, rusza już wczesną wiosną i tworzy gęste kępy bardzo oryginalnych liści i w zeszłym roku nawet nie brzydł przekwitając bo po ścięciu samych kwiatostanów zakwita ponownie

Niesamowite połączenie kolorów!
Przetacznikowiec też od dawna na mojej liście. Może w tym roku się uda
Bardzo się cieszę, że mogę go u Ciebie zobaczyć
Pozdrawiam!
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 00:48, 15 cze 2016

Do góry
Luki napisał(a)

Gdyby ktoś nie zauważył to wlazłem za gigantyczną kępę pysznogłówki

Gdybyś nie napisał że tam się ukryłeś z całą pewnością bym Cię nie dojrzała Pysznogłówka okazała ale bardziej przypadł mi do gustu Przetacznikowiec, trzeba będzie się rozejrzeć po szkółkach
Dobrze że mnie brakło czasu na przycięcie jaśminowca, teraz też upajam się jego zapachem (pierwszy raz od pięciu lat)
Łukaszu czym pryskasz swoje róże?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:05, 15 cze 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

spokojnie, szału nie ma ogólnie napisałam, bo nieraz już taką prawidłowość różni znajomi stwierdzili, dlatego od jakiegoś czasu robię tak jak Luki pisze, wolę się nie denerwować tymi kosmicznymi wycenami
wiesz ze to zart był?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:56, 14 cze 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
az starch sie zatem bac co stoi Edyto pod Twoim garazem

spokojnie, szału nie ma ogólnie napisałam, bo nieraz już taką prawidłowość różni znajomi stwierdzili, dlatego od jakiegoś czasu robię tak jak Luki pisze, wolę się nie denerwować tymi kosmicznymi wycenami
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:51, 14 cze 2016

Do góry
Luki napisał(a)

Też
U siostry dom z zewnątrz szału w ogóle nie robi, ale jak się któregoś wpuściło i zobaczył wielką pustkę nad salonem to od razu 'rezydencje' widział i cena sru do góry, od tego czasu wszystko telefonicznie i mailowo było załatwiane bo ze 4 takie sytuacje były
tez mam pustke nad salon oczywiscie.nie w głowie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:49, 14 cze 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
i samochód trzeba schować do garazu jak fachowcy przychodzą bo kwota często podyktowana tym co pod garażem widza

Też
U siostry dom z zewnątrz szału w ogóle nie robi, ale jak się któregoś wpuściło i zobaczył wielką pustkę nad salonem to od razu 'rezydencje' widział i cena sru do góry, od tego czasu wszystko telefonicznie i mailowo było załatwiane bo ze 4 takie sytuacje były
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:44, 14 cze 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Tak tylko w sprawie cen, czasem robota ta sama, materiał ten sam, żadnego skomplikowania, ale taki na przykład wgłębnik i ścianka wodna dla niektórych fachowców brzmi ekskluzywnie, więc trzeba więcej skasować. Testowałem fachowców pod względem cen przy budowie bardzo szybko potrafili zwiększać kwoty a najlepiej próbować robić samemu co się da, ale wiadomo nie wszystko można

i samochód trzeba schować do garazu jak fachowcy przychodzą bo kwota często podyktowana tym co pod garażem widza
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:36, 14 cze 2016

Do góry
Luki napisał(a)

Święta prawda co napisałeś o fachowcach
Zaczynam sie stresować trochę tą ścianką - tak dużo osób czeka
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies