Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 16:07, 15 cze 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Ewo z tego co zauważyłem z przetacznik owcem ciężko bo ja kupiłem przypadkiem bo zauważyłem w szkółce kilka kwitnących roślin, zapytałem co to i zabrałem bez namysłu
Nawet kolorystycznie się wpasowałem, więc mało widoczny jestem.
Róże leję niestety chemią Topis lub Amistar tylko wtedy jak coś się pojawi.
Z jaśminowcem widzę, że jedyny nie jestem

Dzięki Łukaszu, swoje kolczaste spryskałam dziś Topsinem, pojawiły się na liściach jakieś dziwne kropki, oby pomogło. Przekonana jestem że jest dużo więcej osób które zastanawiają się dlaczego ich jaśminowiec nie kwitnie
Przetacznikowiec trafiłeś w BR?
edit: też doczytałam.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 13:13, 15 cze 2016

Do góry
Luki napisał(a)

Czochy Globmaster dają kolor kolejny tydzień, ale powoli zbliża się ich koniec, ale kolorystycznie zaczyna je zastępować przetacznikowiec wirginijski. Bardzo polubiłem tą bylinę...

Piękne zestawienie!Niby w jednych tonacjach-ale tyle się dzieje.Co to masz za czosnki?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:07, 15 cze 2016

Do góry
Kasiu jak wiadomo moje główne źródło na byliny, a na miejscu mozna czasem ciekawostki wyłapać

Justynko ja nie wiem czy stipa w tym rok da radę się przebić na brzegu rabaty na pewno, ale w samych różach już raczej nie, przy szałwiach nie posadziłem bo trawsko o mało mi je zabiło, a bukszpany też ledwo ledwo, a grzyba by złapały, ale jest i w drugiej połowie lipca powinno być ją widać
Biało różowy ogród za płotem. 09:20, 15 cze 2016

Do góry
Ewelino przyzwyczaiłem się, ja to i tak większa maruda jestem

Ludwiko fakt urósł, ale to obraz nędzy i rozpaczy, cały w plamy, zabiegi polepszające glebe nic nie dały, a na dodatek trawnik był troszkę przelany i złapała go czerwona nitkowatość. Na razie nie ma co pokazywać ale jak się odbuduję to pokażę co się działo, a różnica w sumie już dość spora
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:33, 15 cze 2016

Do góry
Jest na czym oko zawiesić, bardzo mi się podoba, a w szczególności połączenie barona z hostą Sum and Substance chyba
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:31, 15 cze 2016

Do góry
Ewo z tego co zauważyłem z przetacznik owcem ciężko bo ja kupiłem przypadkiem bo zauważyłem w szkółce kilka kwitnących roślin, zapytałem co to i zabrałem bez namysłu
Nawet kolorystycznie się wpasowałem, więc mało widoczny jestem.
Róże leję niestety chemią Topis lub Amistar tylko wtedy jak coś się pojawi.
Z jaśminowcem widzę, że jedyny nie jestem

Jazzy miło cię widzieć Przetaczikowca z czystym sumieniem mogę polecić jest u mnie w sumie równy rok, ale do tej pory zachowuje się bardzo dobrze.

Iwonko szczerze to troszkę się boję jak wybuchną jeżówki floksy i pysznogłówki tym bardziej, że dosadziłem jesienią co nieco i np nie wiem czy jeżówka Glowing Dream spasuje się kolorystycznie, ale sądziłem kwitnącą i wyglądało dobrze... okażę się bo spory placek będzie

Olu też mi się podobają

Jolu ja to z chęcią poznał więcej mało znanych bylin, które zapewne dobrze rosną, ale trudniej je dostać, przetacznikowiec na pewno do takich należy

Kasiu nie wiem co to dokładnie za odmiana bo jak kupowałem pamiętam dokładnie było 7 sztuk w szkółce, a ja zabrałem 3. Jednak nie ma go w ofercie, więc możliwe, że pozostałe stoją i na kogoś czekają.
Kupowałem w bylinowym r, chyba będę w przyszłym tygodniu to zobaczę czy został
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 07:47, 15 cze 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Alicjo normalnie do łóżeczka i spać , dziękuje.

Bożenko to dobrze bo to dopiero początek, byliny całe w pąkach, aż zaskoczony jestem bujnością

Kasiu w zeszłym roku przetaczikowiec nie miał nawet jednego listka z mączniakiem, teraz też nic.
W zeszłym roku kupiłem już spore sadzonki, ale miały po 3-4 pędy, teraz po minimum 12, ale jest dość wąski i bardzo sztywny.

a pamiętasz gdzie kupowałeś i jaki to konkretnie?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 00:59, 15 cze 2016

Do góry
Luki napisał(a)

Czochy Globmaster dają kolor kolejny tydzień, ale powoli zbliża się ich koniec, ale kolorystycznie zaczyna je zastępować przetacznikowiec wirginijski. Bardzo polubiłem tą bylinę...

... bardzo delikatny, ale masywny gabarytowo akcent na rabacie. Piękna ciemna zieleń liści, rusza już wczesną wiosną i tworzy gęste kępy bardzo oryginalnych liści i w zeszłym roku nawet nie brzydł przekwitając bo po ścięciu samych kwiatostanów zakwita ponownie

Niesamowite połączenie kolorów!
Przetacznikowiec też od dawna na mojej liście. Może w tym roku się uda
Bardzo się cieszę, że mogę go u Ciebie zobaczyć
Pozdrawiam!
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 00:48, 15 cze 2016

Do góry
Luki napisał(a)

Gdyby ktoś nie zauważył to wlazłem za gigantyczną kępę pysznogłówki

Gdybyś nie napisał że tam się ukryłeś z całą pewnością bym Cię nie dojrzała Pysznogłówka okazała ale bardziej przypadł mi do gustu Przetacznikowiec, trzeba będzie się rozejrzeć po szkółkach
Dobrze że mnie brakło czasu na przycięcie jaśminowca, teraz też upajam się jego zapachem (pierwszy raz od pięciu lat)
Łukaszu czym pryskasz swoje róże?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:05, 15 cze 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

spokojnie, szału nie ma ogólnie napisałam, bo nieraz już taką prawidłowość różni znajomi stwierdzili, dlatego od jakiegoś czasu robię tak jak Luki pisze, wolę się nie denerwować tymi kosmicznymi wycenami
wiesz ze to zart był?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:56, 14 cze 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
az starch sie zatem bac co stoi Edyto pod Twoim garazem

spokojnie, szału nie ma ogólnie napisałam, bo nieraz już taką prawidłowość różni znajomi stwierdzili, dlatego od jakiegoś czasu robię tak jak Luki pisze, wolę się nie denerwować tymi kosmicznymi wycenami
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:51, 14 cze 2016

Do góry
Luki napisał(a)

Też
U siostry dom z zewnątrz szału w ogóle nie robi, ale jak się któregoś wpuściło i zobaczył wielką pustkę nad salonem to od razu 'rezydencje' widział i cena sru do góry, od tego czasu wszystko telefonicznie i mailowo było załatwiane bo ze 4 takie sytuacje były
tez mam pustke nad salon oczywiscie.nie w głowie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:49, 14 cze 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
i samochód trzeba schować do garazu jak fachowcy przychodzą bo kwota często podyktowana tym co pod garażem widza

Też
U siostry dom z zewnątrz szału w ogóle nie robi, ale jak się któregoś wpuściło i zobaczył wielką pustkę nad salonem to od razu 'rezydencje' widział i cena sru do góry, od tego czasu wszystko telefonicznie i mailowo było załatwiane bo ze 4 takie sytuacje były
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:44, 14 cze 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Tak tylko w sprawie cen, czasem robota ta sama, materiał ten sam, żadnego skomplikowania, ale taki na przykład wgłębnik i ścianka wodna dla niektórych fachowców brzmi ekskluzywnie, więc trzeba więcej skasować. Testowałem fachowców pod względem cen przy budowie bardzo szybko potrafili zwiększać kwoty a najlepiej próbować robić samemu co się da, ale wiadomo nie wszystko można

Reniu ciekaw jestem strasznie jak wyjdzie ścianka
i samochód trzeba schować do garazu jak fachowcy przychodzą bo kwota często podyktowana tym co pod garażem widza
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:36, 14 cze 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Tak tylko w sprawie cen, czasem robota ta sama, materiał ten sam, żadnego skomplikowania, ale taki na przykład wgłębnik i ścianka wodna dla niektórych fachowców brzmi ekskluzywnie, więc trzeba więcej skasować. Testowałem fachowców pod względem cen przy budowie bardzo szybko potrafili zwiększać kwoty a najlepiej próbować robić samemu co się da, ale wiadomo nie wszystko można

Święta prawda co napisałeś o fachowcach
Zaczynam sie stresować trochę tą ścianką - tak dużo osób czeka
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:34, 14 cze 2016

Do góry

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:24, 14 cze 2016

Do góry
Łukasz natura trochę pomogła bo roślinom pozwalam się troszkę rozsiać przynajmniej tym grzeczniejszym bo werbeny wyrwałem już kilka wiader

Beatko możesz sobie porównać kocimiętki. Na pierwszym planie na samym przodzie jest zwykła kocimiętak fassena, zdecydowana różnica, a kolor też jest dośc intensywny na dodatek się nie pokłada. Co do zapachu chodząc przy rabacie czy plewiąc w niej zapach jest niewyczuwalny dopiero jak zacznie się w niej gmerać to czuć kocimiętkę, ale słabiej niż tą zwykłą.
Przetacznikowca polecam

Kasiu w sumie nie wiem czy tak się robi, ale jak tak robię by też te liście dostały troszkę środka, a później się ich pozbywam by zminimalizować występowanie patogenu. Tak na chłopski rozum sobie to robię, jak na razie sprawdza się
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:18, 14 cze 2016

Do góry
Katkak Kasiu u mnie już też na Williamie zauważyłem pierwsze plamki, bardzo chorowity jest, niestety trzeba opryskać i po kilku godzinach oberwać wszystkie listki z plamkami.
Szałwie wzeszły pod koniec zeszłego roku w większości, ale nie wszystkie bo z wiosny też kilka jest(takie po 1-2 pędy kwiatowe mają). Zaskoczyły mnie rozmiarem ogromnie, siewki są o wiele większe od tych co sadzone z doniczek były

Kacha tu mogę powiedzieć otwarcie, że sam jestem zachwycony efektem jaki się tworzy, już niedługo będzie wybuch kwiecia. Teraz to w sumie nawet nie ma miejsca na trawy, które wypadły, ale mimo wszystko będzie ich troszkę brakować jesienią, ale teraz ciekawsze rzeczy mnie czekają

Asiu jaśminowiec jest też w blado lawendowym kolorze, nawet bardziej widoczny z daleka.
Z jaśminowcem to ja gapa byłem delikatnie mówiąc bo przez 3 lata ścinałem go mocno wiosną by nadać mu kształt i marudziłem, że słabo kwitnie, a najlepsze jest to, że za każdym razem czytałem kiedy powinno się go ciąć W tym roku wiosną nie tknąłem i odwdzięczył się kwiatami dosłownie na każdej gałązce.

Aniu to róża Munstead Wood, piękne pachnące cudo, całe w pąkach. Będzie szał jak zakwitnie w pełni, a szałwia będzie trzymała fason

Julka macham energicznie busz się robi straszny, ale jeszcze po rabacie da się spacerować chociaż czasem przydają się te lata spędzone nad gimnastyką
Niebieska szałwia to Blue Queen siewki o wiele sztywniejsze od tych posadzonych z doniczek. Potrzebowały czasu tylko od jesieni, aby tak wyrosnąć. Różowa szałwia to Rosenwein, ale ta się pokłada i już mam powiązaną, mimo to ładna
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:17, 14 cze 2016

Do góry
Luki, zaczyna się szaleństwo ! Nie dziwie sie że zatrzymałeś się na dłużej przy tej rabacie - piekna zapowiedź bajkowego raju
Za kocimietka nigdy nie przepadaąłm ale ta twoja nie daje mi spokoju (jeszcze jak powiesz że słabo pachnie to już jest moja ).
A przetacznikowiec to kolejny który od ciebie zgapiam
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:07, 14 cze 2016

Do góry
Alicjo normalnie do łóżeczka i spać , dziękuje.

Bożenko to dobrze bo to dopiero początek, byliny całe w pąkach, aż zaskoczony jestem bujnością

Kasiu w zeszłym roku przetaczikowiec nie miał nawet jednego listka z mączniakiem, teraz też nic.
W zeszłym roku kupiłem już spore sadzonki, ale miały po 3-4 pędy, teraz po minimum 12, ale jest dość wąski i bardzo sztywny.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies