Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Luki 23:24, 14 cze 2016

Łukasz natura trochę pomogła bo roślinom pozwalam się troszkę rozsiać przynajmniej tym grzeczniejszym bo werbeny wyrwałem już kilka wiader

Beatko możesz sobie porównać kocimiętki. Na pierwszym planie na samym przodzie jest zwykła kocimiętak fassena, zdecydowana różnica, a kolor też jest dośc intensywny na dodatek się nie pokłada. Co do zapachu chodząc przy rabacie czy plewiąc w niej zapach jest niewyczuwalny dopiero jak zacznie się w niej gmerać to czuć kocimiętkę, ale słabiej niż tą zwykłą.
Przetacznikowca polecam

Kasiu w sumie nie wiem czy tak się robi, ale jak tak robię by też te liście dostały troszkę środka, a później się ich pozbywam by zminimalizować występowanie patogenu. Tak na chłopski rozum sobie to robię, jak na razie sprawdza się
Nallar 00:48, 15 cze 2016

Luki napisał(a)

Gdyby ktoś nie zauważył to wlazłem za gigantyczną kępę pysznogłówki

Gdybyś nie napisał że tam się ukryłeś z całą pewnością bym Cię nie dojrzała Pysznogłówka okazała ale bardziej przypadł mi do gustu Przetacznikowiec, trzeba będzie się rozejrzeć po szkółkach
Dobrze że mnie brakło czasu na przycięcie jaśminowca, teraz też upajam się jego zapachem (pierwszy raz od pięciu lat)
Łukaszu czym pryskasz swoje róże?
jazzy 00:59, 15 cze 2016

Luki napisał(a)

Czochy Globmaster dają kolor kolejny tydzień, ale powoli zbliża się ich koniec, ale kolorystycznie zaczyna je zastępować przetacznikowiec wirginijski. Bardzo polubiłem tą bylinę...

... bardzo delikatny, ale masywny gabarytowo akcent na rabacie. Piękna ciemna zieleń liści, rusza już wczesną wiosną i tworzy gęste kępy bardzo oryginalnych liści i w zeszłym roku nawet nie brzydł przekwitając bo po ścięciu samych kwiatostanów zakwita ponownie

Niesamowite połączenie kolorów!
Przetacznikowiec też od dawna na mojej liście. Może w tym roku się uda
Bardzo się cieszę, że mogę go u Ciebie zobaczyć
Pozdrawiam!
Iwk4 07:11, 15 cze 2016

Piękna jest twoja obecnie niebieska rabata.
Przetacznik zakodowałam. Naprawdę wart uwagi.
leon60 07:16, 15 cze 2016

Twoje niebieskości są obłędne
jolka 07:30, 15 cze 2016

Niebieska czaruje
A przy okazji się nauczyłam, co to przetacznikowiec
siakowa 07:47, 15 cze 2016

Luki napisał(a)
Alicjo normalnie do łóżeczka i spać , dziękuje.

Bożenko to dobrze bo to dopiero początek, byliny całe w pąkach, aż zaskoczony jestem bujnością

Kasiu w zeszłym roku przetaczikowiec nie miał nawet jednego listka z mączniakiem, teraz też nic.
W zeszłym roku kupiłem już spore sadzonki, ale miały po 3-4 pędy, teraz po minimum 12, ale jest dość wąski i bardzo sztywny.

a pamiętasz gdzie kupowałeś i jaki to konkretnie?
Luki 08:31, 15 cze 2016

Ewo z tego co zauważyłem z przetacznik owcem ciężko bo ja kupiłem przypadkiem bo zauważyłem w szkółce kilka kwitnących roślin, zapytałem co to i zabrałem bez namysłu
Nawet kolorystycznie się wpasowałem, więc mało widoczny jestem.
Róże leję niestety chemią Topis lub Amistar tylko wtedy jak coś się pojawi.
Z jaśminowcem widzę, że jedyny nie jestem

Jazzy miło cię widzieć Przetaczikowca z czystym sumieniem mogę polecić jest u mnie w sumie równy rok, ale do tej pory zachowuje się bardzo dobrze.

Iwonko szczerze to troszkę się boję jak wybuchną jeżówki floksy i pysznogłówki tym bardziej, że dosadziłem jesienią co nieco i np nie wiem czy jeżówka Glowing Dream spasuje się kolorystycznie, ale sądziłem kwitnącą i wyglądało dobrze... okażę się bo spory placek będzie

Olu też mi się podobają

Jolu ja to z chęcią poznał więcej mało znanych bylin, które zapewne dobrze rosną, ale trudniej je dostać, przetacznikowiec na pewno do takich należy

Kasiu nie wiem co to dokładnie za odmiana bo jak kupowałem pamiętam dokładnie było 7 sztuk w szkółce, a ja zabrałem 3. Jednak nie ma go w ofercie, więc możliwe, że pozostałe stoją i na kogoś czekają.
Kupowałem w bylinowym r, chyba będę w przyszłym tygodniu to zobaczę czy został
siakowa 08:38, 15 cze 2016

tak obstawiałąm że tam
08:48, 15 cze 2016
nudna rabata super ...jeszcze tylko na stipe czekamy zeby nuda sie spotegowała
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies