Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Luki 10:07, 15 cze 2016

Kasiu jak wiadomo moje główne źródło na byliny, a na miejscu mozna czasem ciekawostki wyłapać

Justynko ja nie wiem czy stipa w tym rok da radę się przebić na brzegu rabaty na pewno, ale w samych różach już raczej nie, przy szałwiach nie posadziłem bo trawsko o mało mi je zabiło, a bukszpany też ledwo ledwo, a grzyba by złapały, ale jest i w drugiej połowie lipca powinno być ją widać
makkasia 11:15, 15 cze 2016

Przyszłam nacieszyć oczy rabaty bylinowej - Łaukasz stworzyłaeś raj dla moich oczu szkoda, ze nie moge powąchać
mikina34 12:08, 15 cze 2016

Łukaszu, przetacznikowiec bajeczny, kolor ma obłędny
Dasz znać na priv gdzie kupowałeś sadzonkę?

Edit: już doczytałam
kasja83 13:13, 15 cze 2016

Luki napisał(a)

Czochy Globmaster dają kolor kolejny tydzień, ale powoli zbliża się ich koniec, ale kolorystycznie zaczyna je zastępować przetacznikowiec wirginijski. Bardzo polubiłem tą bylinę...

Piękne zestawienie!Niby w jednych tonacjach-ale tyle się dzieje.Co to masz za czosnki?
Nallar 16:07, 15 cze 2016

Luki napisał(a)
Ewo z tego co zauważyłem z przetacznik owcem ciężko bo ja kupiłem przypadkiem bo zauważyłem w szkółce kilka kwitnących roślin, zapytałem co to i zabrałem bez namysłu
Nawet kolorystycznie się wpasowałem, więc mało widoczny jestem.
Róże leję niestety chemią Topis lub Amistar tylko wtedy jak coś się pojawi.
Z jaśminowcem widzę, że jedyny nie jestem

Dzięki Łukaszu, swoje kolczaste spryskałam dziś Topsinem, pojawiły się na liściach jakieś dziwne kropki, oby pomogło. Przekonana jestem że jest dużo więcej osób które zastanawiają się dlaczego ich jaśminowiec nie kwitnie
Przetacznikowiec trafiłeś w BR?
edit: też doczytałam.
Margarete 16:21, 15 cze 2016

Kuba napisał(a)
Mnie się Twoje rabaty zawsze podobają ale to wiesz od dawna tam zawsze panuje lato
Jedyna sugestia która mnie naszła w tych miejscach z których nie jesteś zadowolony to to że sprawiają wrażenie za wąskich, tyle że z obrzeżami problem...

Dokładnie takie samo wrażenie i ja odniosłam Łukasz, wysokie tuje jako ekran a potem piekne krzewinki dużo niżej i rzeczywiście gdybys poszerzył rabatje i wcisnął jaieś pośrednie piętro, może to dałoby wreszcie ukojenie twoim zmysłom i czułbys poprawe.
Generalnie uwielbiam twój ogród, jest takie bogactwo roślin, są świetnie skomponowane, wiele kolorów i sama zieleń w wielu odcieniach.
Pozdrawiam
Margarete 16:29, 15 cze 2016

Łukasz a ta różanka z półokrągłymi brzegami i zywopłocikiem z bukszpanu to juz mistrzostwo świata
Luki 17:55, 15 cze 2016

Na moje źródło przetacznikowców raczej nie ma co liczyć bo w zeszłym roku były ładne kwitnące, więc na pewno poszły, a w tym roku nowych nie widziałem, chociaż mogłem przeoczyć

Makasiu jeżeli skierujemy wszystko na jedną rabatę to taki malutki raj powstał, ale kilka dziur z bliska jest po zimowych stratach, ale jakoś mnie to nie rusza

Kasja czosnki to na 90% Globemaster, kwitnie bardzo długo

Ewo kto wie ja za to dzisiaj zachwycałem się zapachem po raz kolejny

Małgosiu niestety gdyby to było takie proste to dawno bym to zrobił, ale moja działka jest za wąska i nie ma żadnej możliwości poszerzenia rabat, nic a nic .
Wiadomo, że tuje zabiorą za dużo miejsca i wody, a już i tak jest żywopłot sąsiada posadzony pod samym moim płotem.
Na rabacie do okoła miejsca na basen nie wiem co posadzę, ale na razie się nie stresuje tym. Za to w innych miejscach plany prawie gotowe teraz powoli czekać na realizację
Pawlus 21:37, 15 cze 2016

Przez suszę nie jestem aktywny na forum, ale bylinową muszę pochwalić. Zrobiłbym kopiuj-wklej do siebie.
anulajda 21:48, 15 cze 2016

Luki napisał(a)
Zostawiam Wam zapowiedź różanego szaleństwa w moim skromnym wydaniu bo powoli zaczynają, na weekend powinno już być obficie

Nowość tego roczna: Shone Maid
Jestem zachwycony bo krzaczek z jesieni, sztywne pędy, duże przepięknie pachnące kwiaty skierowane do góry, utrzymują się do 4-5 dni. Dla mnie to był dobry wybór

Tutaj chyba najwierniej udało mi się oddać kolor

Hej Luki Przyszłam sobie powzdychać do niej bo to mi pozostało a piękna jest u Ciebie. Floribunda.pl ociąga się z reklamacją pomylonych róż, nie odpowiadają na @
Na pociechę kupiłam sobie Voyage dwie sztuki namacalnie w szkułce.
Ale i tak nie odpuszczę...
Dobrze że Tobie się udało