Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Lawendowy zawrót głowy 16:34, 08 maj 2019

Do góry
Piękny nowy nabytek magnolia Genie. A czy ona na żywo jest bordowa? Czy bardziej amarant?
Polecane drzewa i krzewy liściaste 22:14, 07 maj 2019

Do góry
A ile jest tam miejsca? Na glinę dobry jest miłorząb, leszczyna turecka, magnolia japońska.
Ogrodowe kreacje 14:22, 07 maj 2019

Do góry
Na najnowszej rabacie zostało tylko dosadzić z tyłu derenie magnolia otulona agro bo w nocy teraz spada do 0 i obawiałam się przymrozków. Zdjęcia robione w biegu jednak ostrości nie łapią..... aj postaram się w najbliższym czasie lepsze cyknąć

Ogród przydomowy - Hosty 12:32, 07 maj 2019

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Piękną masz magnolię, czy wiesz jaka to odmiana? Pozdrawiam

Magnolia ×soulangeana 'Lennei'
magnolia Soulange'a 'Lennei
Sezon 2017 u Hanusi 13:39, 06 maj 2019

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Dziś udało się wyskoczyć do ogrodu. Mróz poszedł bokiem, udało się podlać, i co nieco posadzić.
Może w tygodniu jeszcze się uda bo trochę pracy jeszcze jest. Kwitnie skimia - prezent od Bogusi z zacienionej

No to fajnie Haniu ,że odwiedziłaś ogród i super ,że mróz nie dotarł
U nas było na minusie ,magnolia straciła kwiatki ,liście róż też liżnięte
Przerwa na kawę... 11:50, 06 maj 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
Ten dereń jest obłędny. Płatki ma jak pomalowane farbami plakatowymi

Ale i magnolia będzie świetnie wyglądała na rondku
te starsze po całości kwitły. U mnie 2 gałązki ale za to jaki. Muszę jeszcze do Anitki na wątek wrócić i zobaczyć jej magnolię. Ale chyba tak posadzę.
Pszczelarnia 11:37, 06 maj 2019

Do góry
podpisane.
Trzymajcie się Kochani
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:27, 06 maj 2019

Do góry
zdjęcia, świetnie!!!
I to piękne zdjęcia!
Nie mogę się napatrzeć jak ogród się zmienił, jaki jest bujny.
Naprawdę świetnie wygląda.
I miło Cię spotkać Gosiu
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 08:59, 06 maj 2019

Do góry
Anitka napisał(a)
Świetny ten energetyczny zestaw tulipanów. U mnie też czosnki zgraja się z tulipanami. Dobrze z nimi sadzić późne odmiany, np. 'Queen of Night'.

Też dumam gdzie posadzić dalie. Żeby tylko wielkości i kolory się zgadzały
Planuje zrobić taką energetyczna rabatę z ich udziałem - bordowo-pomarańczową

Dylematów z magnolia nie zazdroszczę. Sama kupowałam nie kwitnąca, która miała być niewielka o krzaczastym pokroju, a jak zakwitła okazało się, że to zupełnie coś innego. Musiała zmienić miejscówkę.

No właśnie u mnie Queen of the night z nimi sąsiadują i Dolls minuet, które może nie tyle są późne, co mam wrażenie, że po prostu dość długo kwitną, choć też już kończą swoją kolejkę

Z daliami to u mnie o tyle kłopot, że osiągają naprawdę spore rozmiary (co robić jak lubię najbardziej kwiaty tych dekoracyjnych wielkich ) - u mnie nie mają tyle miejsca ile bym chciała i mogą się wydawać za duże w stosunku do rabaty Ale zobaczymy jak będzie Mam nadzieję, że udało się jako tako je skomponować do nasadzeń.

Przerwa na kawę... 08:21, 06 maj 2019

Do góry
Ten dereń jest obłędny. Płatki ma jak pomalowane farbami plakatowymi

Ale i magnolia będzie świetnie wyglądała na rondku
Przerwa na kawę... 00:45, 06 maj 2019

Do góry
nicol21 napisał(a)
Myślę że magnolia w kole będzie fajnie wyglądać, ale ja dałabym raczej taką rozkrzaczoną, na pewno nie szczepioną na patyku. Deren pagodowy variegata też byłby super, on ma świetny pokrój, lekkość korony i jasność przez te swoje biało zielone listki. Pomysł zapodany fajny. No i by się ładnie odcinał na tle tuj. Problem ze ten variegata nie jest aż tak często dostepny i tani.

Super wycieczki!! Rzeczywiście fajny sposób na rh w nieckach
Tam na kole są rośliny do 1 metra wysokości, floksy, astry jesienne, róże. Nie wiem czy krzaczasty wejdzie. Dereń muszę obejrzeć z bliska. Na zdjęciach jest piękny. Wycieczki - mega fajne. Polecam i u ciebie takie wypady.
Przerwa na kawę... 23:29, 05 maj 2019

Do góry
Myślę że magnolia w kole będzie fajnie wyglądać, ale ja dałabym raczej taką rozkrzaczoną, na pewno nie szczepioną na patyku. Deren pagodowy variegata też byłby super, on ma świetny pokrój, lekkość korony i jasność przez te swoje biało zielone listki. Pomysł zapodany fajny. No i by się ładnie odcinał na tle tuj. Problem ze ten variegata nie jest aż tak często dostepny i tani.

Super wycieczki!! Rzeczywiście fajny sposób na rh w nieckach
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 22:34, 05 maj 2019

Do góry
Świetny ten energetyczny zestaw tulipanów. U mnie też czosnki zgraja się z tulipanami. Dobrze z nimi sadzić późne odmiany, np. 'Queen of Night'.

Też dumam gdzie posadzić dalie. Żeby tylko wielkości i kolory się zgadzały
Planuje zrobić taką energetyczna rabatę z ich udziałem - bordowo-pomarańczową

Dylematów z magnolia nie zazdroszczę. Sama kupowałam nie kwitnąca, która miała być niewielka o krzaczastym pokroju, a jak zakwitła okazało się, że to zupełnie coś innego. Musiała zmienić miejscówkę.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 22:10, 05 maj 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Kasiu może lepiej, abyś na razie nie sadziła tej magnolii. Zadołuj ją w donicy w miejscu docelowym. Na zimę tylko trzeba będzie ją okryć i korą podsypać aby lepiej przezimowała. Za rok, jak zakwitnie będziesz wiedziała czy to to. Szkoda, że już po kwitnieniu kupiona. Ja kupiłam Albę Superba i ta też ma duże listki. Trudno na obecną chwilę powiedzieć czy na 100% to ta jedna wymarzona. Jak kwitnie to łatwiej.

Edit: ale ty wiesz, czytałaś, że Lennei Alba rośnie do 6 metrów wysokości i 4 metrów szerokości? Tak podają na ZSzP a oni się rzadko mylą. Zawsze możesz próbować ją ciąć. Można delikatnie po kwitnieniu nowe przyrosty. Mam tak dwie różne magnolie korygowane i żyją i kwitną co roku.

http://www.e-katalogroslin.pl/plants/3909,magnolia-soulangea-lennei-alba_magnolia-soulangeana-lennei-alba

Chyba faktycznie tylko ją zadołuję.. może w większej donicy spróbuję. O LA w sumie w różnych źródłach czytałam różne informacje odnośnie jej wymiarów, z reguły jednak nieco mniejsze widywałam Najwyżej będę cięła.

Zresztą tą malutką patykowatą też chyba do dużej donicy dam i zadołuję w jakimś tymczasowym miejscu
Ogród KasiWB - część II 14:50, 05 maj 2019

Do góry
To teraz może coś przyjemniejszego

Kwitnie magnolia, pierwszy raz aż 4 kwiatami od 9 lat ))

Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 14:09, 05 maj 2019

Do góry
Asiu Gienie przepiękna - niesamowity ma ten kolor .

Było trochę czasu na pracę i zamiast przy komputerze to w ogrodzie siedziałam.
Najpierw fotki z cięcia Iolanthe z zeszłego roku było już trochę późno 9czerwca 2018
(drugie drzewo to dereń kiecisty, magnolia to ta na pierwszej fotce po lewej:

Nie zrobiłam zdjęć tuż przed ale po ścinkach widać że bardzo suptelnie nie było ale w większości to młode przyrosty.

Ogród, mydło i powidło. 12:24, 05 maj 2019

Do góry
Marga napisał(a)
Zaglądam znowu do Ciebie Kasiu i dalej nie mogę się zdecydować czy magnolię czy derenia kwiecistego dać na frontową rabatę. Cudnie Ci kwitną! Zeby mi to nie wymarzło zaraz.

Monia ani jedno ani drugie nie wymarza - najniższa temperatura jaką przetrwały to -32 stopnie ale były jeszcze małe i okryte, ostatnie zimy nie były jakieś wyjątkowo zimne. Od czasu jak zaczął kwitnąć to niezawodnie i co roku kwitnie dereń, magnolia co roku ma zatrzęsienie pąków ale niestaty kwiaty są nie często ale i jedno i drugie jest piękne a teraz jeszcze dotarł do nich judaszowiec - też jest cudny .
Dereń jest jesienią czerwony natomist magnolia ma piękne duże liście - na zacisznym stanowisku będą więkasze niż na mojej magnolii. Myśłę że zmieści Ci się i jedno i drugie - tylko co będzie na najlepszym stanowisku.

anabuko1 napisał(a)

Clemek już się ładnie zapowiada .
A tm pięknym dereniem kwiecistym mocno kusisz.
On dobrze rośnie, czy jakieś problemy są z nim ??

Aniu nie mogę się górskich clematisów doczekać tyle czasu bałam się je posadzić a tu taka niespodzianka - oczywiście zdaję sobie sprawę że nie zawsze będą kwiaty .
Dereń jest piękny - zachwyca i wiosną i jesienią - październik 2018:

Co ciekawe kiedy był młodszy bardziej jednolicie się wybarwiał po prostu świecił - pażdziernik 2014:

Co do kłopotliwości to rósł pięknie i nie chorował do momentu kiedy parę lat temu zaczęłam mu sadzić w korzeniach iinne rośliny i sypnęłam im sztucznych nawozów (wcześniej dostawał co najwyżej garstkę obornika granulowanego + wióry rogowe) , bardzo wtedy wystrzelił do góry ale na jesień dostał plamistości, pryskałam go i od tamtej pory jesienią miewa jeszcze plamy ale w niewielkich ilościach i już go nie pryskam tylko liście usuwam.
Ptasi gaj 12:22, 05 maj 2019

Do góry
pestka56 napisał(a)
Sucho

Ela, u ciebie jednak musi być nieco cieplej niż u mnie, może dlatego, że u mnie wieje. W każdym razie rhododendrony moje jeszcze śpią jak susły. Tylko glicynie otwierają pączki i kalina powiększa kule kwiatowe.

Kasiu na suszę nie będę się licytować u mnie wydmuchow.
Wczoraj sądziłam dalie więc wiem jaka mam suszę, skala szpadel ledwo wchodził trzeba było ciosać.

U mnie z rodkow tylko królowa Elżbieta tak wczesna i kwiaty nie za bardzo wykształcone. Reszta powoli się zbiera. Już wiem, że 2 azalie żółte które kupiłam w tym roku nie będą kwitły obmarzly. Niala zbiera się do rozkwitu.

Starsze powolutku nabierają pąków. Jestem zawieszona magnolia żółta każdy rok inaczej zakwita. Raz ma liście i kwiaty raz same kwiaty. Teraz ma liście i kwiaty więc nie specjalnie widać kwiaty.

Dzisiaj zrobię jeszcze porządki po przycince m im azalia w bałaganie rośnie

Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 10:56, 05 maj 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)
Ale śliczne zdjęcia, prawdziwa uczta! Biały tulipan - mniam, mniam . I magnolia . A potworek zaskoczył mnie kolorem, myślałam że będzie fioletowy.

Mnie zaskakuje niesamowitą zmiennością, cieszę się że się podoba
Dziękuję Kasiu
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 10:55, 05 maj 2019

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Wow, jaka magnolia cudna!
Wiosnę też masz bardzo kolorową, pięknie!

Bardzo lubię magnolie w stanie bezlistnym, kiedy są same kwiaty, wydaje się cała różowa, a teraz mimo że nadal kwitnie to już nie ten sam efekt bo liście już wyszły
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies