Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Anda 11:58, 05 maj 2019

Sliczny ten mix pomaranczowo-magentowy tulipanów. Energetyczny, ale mimo to harmonijny
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Wiolka5_7 12:09, 05 maj 2019

Też podziwiam ten energetyczny zestaw kolorów tulipanów uwielbiam mocne kolory
ewsyg 15:09, 05 maj 2019

Kasiu, ależ masz piękne tulipany. Faktycznie kolorystyka bardzo energetyczna. Masz je pierwszy rok, czy już kolejny?. Ja tulipanów nie wykopuję. U mnie tylko nieliczne odmiany kwintą w kolejnych latach. Sporo tych ładnych nie wyszło, chyba zgniły.
mirkaka 21:12, 05 maj 2019

Podziwiam tulipanki, piękne kolorki, ale ta azalia cudna, i już kwitnie?
Kasia_CS 21:37, 05 maj 2019

tulucy napisał(a)
Się wybieram, ale też pamiętaj, że u mnie masz Leosia do obejrzenia

pamiętam

Nie wiem tylko jak tam Ania godzinowo zaplanuje zlot czarownic. Mój eM rano bierze samochód, a ma tego dnia pracę zupełnie w innym kierunku i nie wiem, kiedy udostępni mi autko. ALe to bliżej spotkania się jakoś zgadamy.
Kasia_CS 21:39, 05 maj 2019

kasiab napisał(a)
Kasiu jakby jakieś roślinki zostały bez domu to chętnie przygarnę gdybyś wysyłała

Z wysyłką nie widzę problemu, choć nie ukrywam, że pewnie pierwszeństwo będą miały osoby, które odbiorą osobiście. A co by Ciebie interesowało?
Kasia_CS 21:40, 05 maj 2019

malinia napisał(a)

wiesz ze to też moje pierwsze rośliny w moimo grodzie
no ja nie wiem gdzie je dać ;(

a masz jakieś przedpłocie? ?
Kasia_CS 22:10, 05 maj 2019

inka74 napisał(a)
Kasiu może lepiej, abyś na razie nie sadziła tej magnolii. Zadołuj ją w donicy w miejscu docelowym. Na zimę tylko trzeba będzie ją okryć i korą podsypać aby lepiej przezimowała. Za rok, jak zakwitnie będziesz wiedziała czy to to. Szkoda, że już po kwitnieniu kupiona. Ja kupiłam Albę Superba i ta też ma duże listki. Trudno na obecną chwilę powiedzieć czy na 100% to ta jedna wymarzona. Jak kwitnie to łatwiej.

Edit: ale ty wiesz, czytałaś, że Lennei Alba rośnie do 6 metrów wysokości i 4 metrów szerokości? Tak podają na ZSzP a oni się rzadko mylą. Zawsze możesz próbować ją ciąć. Można delikatnie po kwitnieniu nowe przyrosty. Mam tak dwie różne magnolie korygowane i żyją i kwitną co roku.

http://www.e-katalogroslin.pl/plants/3909,magnolia-soulangea-lennei-alba_magnolia-soulangeana-lennei-alba

Chyba faktycznie tylko ją zadołuję.. może w większej donicy spróbuję. O LA w sumie w różnych źródłach czytałam różne informacje odnośnie jej wymiarów, z reguły jednak nieco mniejsze widywałam Najwyżej będę cięła.

Zresztą tą malutką patykowatą też chyba do dużej donicy dam i zadołuję w jakimś tymczasowym miejscu
Anitka 22:34, 05 maj 2019

Świetny ten energetyczny zestaw tulipanów. U mnie też czosnki zgraja się z tulipanami. Dobrze z nimi sadzić późne odmiany, np. 'Queen of Night'.

Też dumam gdzie posadzić dalie. Żeby tylko wielkości i kolory się zgadzały
Planuje zrobić taką energetyczna rabatę z ich udziałem - bordowo-pomarańczową

Dylematów z magnolia nie zazdroszczę. Sama kupowałam nie kwitnąca, która miała być niewielka o krzaczastym pokroju, a jak zakwitła okazało się, że to zupełnie coś innego. Musiała zmienić miejscówkę.
Kasia_CS 22:34, 05 maj 2019

BKosimkArt napisał(a)
I Ty działasz Kasiu, córcia chyba już trochę na to pozwala
Twoje azalie już w takim stadium??!!?? szok moje w ścisłym pąku...
pokażesz je szerzej?? ciekawa jestem ich towarzystwa...

edit: cofnęłam się i zobaczyłam towarzystwo azalii
Ty wiesz, że ja mam je też przy hakuro

Oj Basiu.. to tylko korzystanie z jej snu w ciągu dnia. Zwykle udaje jej się przespać od 30min do nawet 2,5h ciągiem (gdy ma smoczek niewyjęty z buzi i trochę wtedy z premedytacją jej pozwalam z nim pospać jak mam coś pilnego do zrobienia), więc najpierw ogarniam domowo najpilniejsze sprawy i wypuszczam się na ogród. Co prawda co chwilę przerywam pracę i podchodzę do okna sprawdzić, czy się nie obudziła, więc troche ta robota do kitu i często muszę rzucić wszystko nieskończone tak jak zobaczę, że się obudziła.

oo proszę, jakie "ogrodowiskowe" połączenie stworzyłyśmy