Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Ogród Małej Mi - sezon 2016 10:00, 22 mar 2016

Do góry
bociek napisał(a)

Aniui, o ile dobrze pamiętam Ty ćwiczyłaś nicienie na opuchlaki (jak mnie pamięć zawodzi to przepraszam). Osiągnęłaś zadowalające efekty? Coś mi wygryza koronki w rodkach i nie wiem czy to nie opuchlaki właśnie i czym potraktować.

Stosowałam regularnie co roku przez 3 lata... i mam mieszane uczucia.

Jak były paskudy tak są.. może gdybym nie stosowała to bym już ogrodu nie miała????
Nie wiem.. jestem na etapie myślenia czy w tym roku kupić. Na mój ogród potrzebuję tego ogromnego opakowania, a to 660 zł. A i tak na wszytko nie starczy.. przejdą i tak od sąsiadów..

Ile można odmawiać sobie wszystkiego, aby wpompować w ogród? To się już robi chore... rozumiem, że wpompuje siew ogród i są tego efekty, ale jak nie ma.. to jaki ma sens.. Ot być albo nie być... mam nerwa. Chyba nie kupię w tym roku.. mam w nosie. Będę sadzić to czego nie lubią..

Wypada:
Aster
Tawułka
Bergenia
Camellia
Jeżówka
Epimedium
Trzmielina
Żurawka
Hosta
Kalmia
Lilia
Floksy, płomyki
Rhododendron
Rozchodnik
Lilak, (bez )
Cis
Choiny kanadyjskie
Wisteria
Truskawka
Borówka amerykańska
Róża
Bluszcz
Ognik
Barwinek
Tojeść
Ligustr
Poziomki,
Brzoskwinie
Maliny
Winorośl
Azalie
Irga
Na Serbach też widziałam, ale może były tylko gościnie??? Czytałam że jedzą też tuje...

Edit : pierwiosnki

Pozostaną tylko trawy i to też nie wszystkie, bo na perzu też żerują
Hortensjada 07:15, 22 mar 2016

Do góry
Dereń piękny i te floksy szydlaste w nogach Masz talent do komponowania roślin
Zszywkowy ogród marzeń :) 19:31, 19 mar 2016

Do góry
Dzisiaj pogoda była genialna: słońce i ciepło. Aż chciało się pracować więc zdaję sprawozdanie : Pociachałam hortensje, pęcherznice, berberysy, floksy, astry jesienne oraz wygrabiłam trochę trawnika. Ponadto umyłam samochód i okna Jestem zadowolona z dzisiejszego dnia
Zszywkowy ogród marzeń :) 17:24, 17 mar 2016

Do góry
Ja bym zrobiła taki układ.. piwonie pomiędzy rozplenicami, wysokie róże na studnie. Jedną plamą floksy, i jedną jeżówki. Sorki za byle jak ale nie mam czasu

Ale to Twój ogród To tylko taka moja propozycja... zrób jak uważasz. Użyłam tego co ty masz.. nic nowego

Druga wersja to piwonie w kupie razem, rozplenice w kupie razem... po 3 to fajnie wygląda
Zszywkowy ogród marzeń :) 19:24, 16 mar 2016

Do góry
Aniu za Twoją rada zamienię kocimietke z przetacznikiem. Jeżówki chciałam posadzić niskie, a floksy mają być bliżej trawy i też niższe. I tak jak pisałam wcześniej, nie zależy mi na razie na zimozielonych bo mam ograniczony budżet i na razie nie będę ich sadziła... Ice Dance planowałam posadzić bardziej od zachodu, a niedaleko rabaty mam wysokie drzewa i też dadzą trochę cienia
Zszywkowy ogród marzeń :) 22:24, 14 mar 2016

Do góry
zszywka napisał(a)
Jakiś czas temu pisałam o rabacie z różami i piwoniami przy studni, wymyśliłam coś takiego Chciałabym zapytać Was o zdanie: Co myślicie? Zmienić coś czy mogę sadzić ?

Rabata będzie oglądana z dwóch stron.. wiec w środek idzie najwyższe..

Zmień położenie jeżówek, bo zasłonią róże Bonica, róże najładniejsze są jak je będziesz nisko ciąć co roku. Jeżówki, floksy je zasłonią i zabiorą światło. Kocimiętka przed różami będzie wyglądała ładniej. I kocimiętka zakwitnie w maju przed różami, potem kocimiętkę zetniesz by odrosła, ale puste miejsce wypełni róża.

Floksy i jeżówki daj pomiędzy trawami, a róże wzdłuż rabaty.
Piwonie mi nie leżą w tym miejscu z uwagi na róże, kwitnienie się pokryje, z jednej strony studnia, a z drugiej róże je stłamszą.
Ice Dance na słońcu od południa będą brzydkie..

A teraz myślę jak to pomieszać po mojemu
Zakątek z fioletową ławeczką 21:13, 14 mar 2016

Do góry
Donia72 napisał(a)

Renatko, u mnie floksy są już nie ciekawe, mają sporo lat i pomimo przycinania straciły cały pokój. Robią się takie suche i wybujałe.

To mnie pocieszyłaś na zdjęciu przepięknej urody.
Zakątek z fioletową ławeczką 21:11, 14 mar 2016

Do góry
ryska napisał(a)
Bardzo miło popatrzeć. Floksy szydlaste są takie piękne ale mnie nie lubią i padają wszystkie, to chociaż u Ciebie popodziwiam. Pozdrowionka

Renatko, u mnie floksy są już nie ciekawe, mają sporo lat i pomimo przycinania straciły cały pokój. Robią się takie suche i wybujałe.
Zakątek z fioletową ławeczką 20:48, 14 mar 2016

Do góry
Bardzo miło popatrzeć. Floksy szydlaste są takie piękne ale mnie nie lubią i padają wszystkie, to chociaż u Ciebie popodziwiam. Pozdrowionka
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 14:50, 14 mar 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Basiu, ja żagwiny i floksy trzymam z zeszłorocznymi przyrostami do teraz. Byłam juz na tej rabacie i całość aż do korzeni powycinałam. Te stare łodygi tylko ślimaki ściągają, na nowo zawsze u mnie odbijają z korzeni i z tych resztek łodyg co zostawiam. I kępki są ładne, nie rozłażące się.

Tak że nie załamuj się, u Ciebie też odrosną. To samo robię z goździkami i macierzanką.

Haniu ,to znaczy że floksy i macierzankę Scinasz wiosną na jeża...ja przycinam ale pokwitnieniu,a teraz to tylko przeczesuje i wyskubuję
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 14:42, 14 mar 2016

Do góry
Basiu, ja żagwiny i floksy trzymam z zeszłorocznymi przyrostami do teraz. Byłam juz na tej rabacie i całość aż do korzeni powycinałam. Te stare łodygi tylko ślimaki ściągają, na nowo zawsze u mnie odbijają z korzeni i z tych resztek łodyg co zostawiam. I kępki są ładne, nie rozłażące się.

Tak że nie załamuj się, u Ciebie też odrosną. To samo robię z goździkami i macierzanką.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 09:20, 13 mar 2016

Do góry
chwilowo złapałam zasięg wiec pokazuję co wczoraj działaliśmy z eM bo chłopaków do pomocy przez najbliższe trzy miesiące nie mamy bo mają basen

Dokupiłam wczoraj jeszcze dwie angielki i zmieniłam sporo w przydomowym specjalnie dla nich

jedne poszły tutaj pod okno miedzy łybiny i floksy, a z przodu są liliowce i wiesiołki

a na wczesną wiosnę serduszka okazała, wszystkie stare donice poszły na tył bo w nich też rośliny , ale niech te inne zasłonią donice
w starych oponach są chryzantemy, nie mogę usunąć opon bo babcia nie da
pod drugim oknem gdzie juka i bukszpan , a w plecach irysy i goździki, których też na razie ruszyć mi nie wolno dałam resztę róż i poszerzyłam rabatę oraz wyprostowałam brzegi , dostała obwódkę ze stempli
Ogród w budowie - nieustającej 21:17, 11 mar 2016

Do góry
Rench napisał(a)
Piękna ta dalia
Też mam sentyment do dawnych kwiatków.
Mam kilka łubinów,nakupiłam jeszcze teraz jednoroczne jakieś,nawet nie wiedziałam,że takie są
Cynie białe,tojad.
Dalię kupiłam bulwiastą, ale jakaś podeschnięta,zalałam ją wodą. Myślisz,że będzie coś z niej,skoro ma bulwki grube ?

Są łubiny jednoroczne, tak jak floksy albo ostróżki. Taki łubin może być nawozem zielonym, bo to roślina motylkowa, bogata w azot.
Nawet z tych podeschniętych dalii wyrastają kwiaty, takie przecież często kupujemy w woreczkach i pod wpływem wilgotnej ziemi ożywają.
Ale chyba trochę za wcześnie na ich sadzenie, ja bym je wyjęła z wody.
Ogrodowy spektakl trwa ... 20:42, 11 mar 2016

Do góry
m_gocha napisał(a)
A czy kupowałyście w BR piwonie? Ciekawa jestem jak duża jest ta karpa? i czy są one w doniczce czy w w woreczku w torfie? Wysłałam zapytanie przez formularz na ich stronie ale beż odpowiedzi
Nie podają również wielkości innych oferowanych roślinek. Interesują mnie oprócz piwonii również hosty, jeżówki, floksy, trawy

Nie kupowałam chyba piwnoni przez net. Najlepiej zadzwonić i się dopytać.
A najlepiej kupić jak kwitną w doniczkach - jak wytrzymasz

A ja dostałam wieeeeelką karpę piwonii a w zasadzie cały krzaczor takiej piwoni co kwitnie w maju - ale karpa się rozwaliła i musiałam na szybko wsadzać - trochę zostało dam do doniczek.

Zdumiały nas te bulwy zwykle widywałam inne a te takie marchewki

a to ta

Z Pszenicznej ... 15:35, 08 mar 2016

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Na razie zakupiłam 2 białe floksy. A jak je się je później rozmnaża, przez podział?

Agnieszka, jak się trochę rozrosną ciachasz na wiosnę na pół wykopaną karpę i sadzisz w dwóch miejscach.
U mnie na bylinówce jest ich jakieś 30 szt, większość z podziału bo przywiozłam kilka od babci, resztę stopniowo dokupiłam.
W Auchan były ale takie mizeroty, lepiej chyba szukać w szkółkach.
Ja poczekam jak będą kwitły i wtedy ruszę na łowy
Z Pszenicznej ... 15:21, 08 mar 2016

Do góry
Na razie zakupiłam 2 białe floksy. A jak je się je później rozmnaża, przez podział?
Z Pszenicznej ... 15:20, 08 mar 2016

Do góry
Floksy niebieskie powiadasz...Może uda mi się M. namówić, żeby podjechał ze mną do Auchan.
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 14:35, 08 mar 2016

Do góry
O, jaki ładny rysunek! Fajnie to wygląda. Super, że jest tyle różności. Tylko jest taka zasada, aby się wszystko kupy trzymało, aby pewne elementy się powtarzały. Czyli np. jak w jednym miejscu masz kępkę czegoś, to w innym też powinna się znaleźć, aby była ciągłość rabaty. Czyli niektóre elementy z jednego fragmentu rabaty aby się powtórzyły w innym. Kępka trawek tu, kępka tam... Żeby nie wyszło tak, że co metr zupełnie inna rabata Zobacz jak np. tutaj są rośliny poukładane, niby chaos, a wszystko ma sens. Rabata jest prawie symetryczna na dwie strony, buksiki oraz kosaćce są w kępach w równych odstępach, floksy po dwóch stronach drzewka, a reszta jako wypełnienie już różnie, bardziej na luzie
Z Pszenicznej ... 12:32, 08 mar 2016

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Dobrze karm te nowe roślinki, bo nas jest tu duuużo
Ja też się zafloksowałam. Trzy nowe kupiłam w markecie, jeden ma być niebieski, ale to się okaze

Gosiu, oczywiście już dziś sypię 13 worków kompostu na rabatę.
Kurcze widziałam w Auchan floksy niebieskie, ale już tylko pusty kartonik został. Ale poczekam cierpliwie, znajdę i tego
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies