Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Iwk4 19:15, 15 maj 2016

Asiuniaa napisał(a)

Jeszcze piękny buk dawyck gold mnie złapał za serce ale narazie nie mam koncepcji. Liatrę sadziłam z cebul w kwietniu. Już wychodzi. I zawilce coronaria z cebulek powychodziły mi. Ciekawa jestem czy zakwitną.
Ja z wysiewów jeszcze krwawnik mam i nie wiem gdzie go posadzić. Iwona zajrzyj do mnie bo coś mi nie pasi na rabatce drugiej frontowej. Może mnie oświecisz jakimś komentarzem

Buki są piękne. Może znajdziesz na niego miejsce
Widziałam twoją rabatkę i też mi nie pasi. Trudne decyzje. Najgorzej u siebie planować
Krwawnik posadziłam do rozplenicy, ale nie wiem, czy się uda, bo rozplenica jeszcze nie ruszyła
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4626-ogrod-na-glinie?page=465
Iwk4 19:22, 15 maj 2016

yolka napisał(a)
Pozdrawiam niedzielnie. U mnie zimno i niestety bezdeszczowo, zaledwie trochę pokropiło. A moje stipy jeszcze w doniczkach, ale poczekam, aż zrobi się cieplej. Buziak

Jolu, u mnie dziś popadało. Raz deszcz, raz grad. Też zimno...
U mnie część roślinek też jeszcze w doniczkach. Chyba na noc wezmę do domu ...
Macham
Iwk4 19:34, 15 maj 2016

Wczoraj wyprostowaliśmy rabatę z przodu.
Będzie też zmiana linii kostki - w lipcu. Umówiłam się już z panem. Chodniczek do domu będzie podwyższony, by woda nie zlatywała z trawnika na chodnik i pod fundamenty. Gdy rok temu o tym wspominałam Zbyszkowi, nie chciał o tym słyszeć. Teraz to jego sugestia

Przed:

Po:

Przed:

Po:
Iwk4 19:44, 15 maj 2016

Zrobiło się wolne miejsce na rabacie. Myślę o 3 kulkach podsadzonych trawkami. Jakimiś zwiewnymi.
Ma ktoś jakiś pomysł?
Początek rabaty:
Róża pnąca, różaneczniki, kulki bukszpanowe, floksy :

środek:
Hortensje Annabell wkoło jodły, na brzegu żurawka krwista, dalej carex ptasie łapki:

różaneczniki, za nimi Bonica podsadzona firletką smółką, żurawki:

Koniec rabaty:
obwódka bukszpanowa, lawenda, róże Artemis i Knnopires Mary, perovsak, werbena, miskant Grosse Fontanne, stipa:
Asiuniaa 21:55, 15 maj 2016

Iwk4 napisał(a)

Buki są piękne. Może znajdziesz na niego miejsce
Widziałam twoją rabatkę i też mi nie pasi. Trudne decyzje. Najgorzej u siebie planować
Krwawnik posadziłam do rozplenicy, ale nie wiem, czy się uda, bo rozplenica jeszcze nie ruszyła
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4626-ogrod-na-glinie?page=465

Buki naprawdę piękne. Miejsca mam tylko nie mam planu na rabaty. Ja u siebie kompletnie nie umiem planować. Pięknie krwawnik z rozplenica wygląda. Rozplenicy mam już na 2 rabatach z rozchodnikami .Ja chyba ze stipą posadzę ale nie wiem gdzie bo rabat mi brakuje. Musze tworzyć. Może gdzies wokół placu zabaw? Tyle roślin bym jeszcze chciała, które mi się podobają.
Zastanawiam się czy krwawnik mi zakwitnie w pierwszym roku.
Asiuniaa 21:56, 15 maj 2016

Może Hakone posadzisz do bukszpanowych kulek? Jaka tam ze słońcem?
bacowa 06:13, 16 maj 2016

Może taka trawka ? zapomniałam nazwę .
Asiuniaa 09:04, 16 maj 2016

bacowa napisał(a)
Może taka trawka ? zapomniałam nazwę .

To chyba Carex elata☺.Dobry pomysł ☺ Apropo carexow może ktoś rozpozna u mnie czerwoną trawę?
makkasia 10:07, 16 maj 2016

Przed i po już pisałam, że u Ciebie są jedne z najbardziej spektakularnych i najszybszych zmian na Ogrodowisku. Iwonko mam haconecholoe all gold na słońcu, Jedyny minus tej trawy to, to że dość długo się zbiera i powoli rozrasta ale jak już się zaaklimatyzuje to jest to najpiękniejsza trawa jaką mam z tych limonkowych. Zaznaczam, ze w upały jest przypalana.
ściskam cię kochana
ren133 10:47, 16 maj 2016

Iwk4 napisał(a)

Tak urosła rok temu z takich maleństw (sierpień 2015 - to samo miejsce):

I jak tu nie pragnąć stipy w ogrodzie jak ona taka piękna?