Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:29, 13 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Powinnam:

- posadzić cebule do donic
- zebrać liście z trawnika i roślin
- zamieść ulicę
- sprzątnąć garaż
- posegregować śmieci, bo w środę zbierają
- zrobić projekt nowoczesny
- ściąć pomarznięte byliny (zawilce)
- znieść z balkonu to, co oklapło, resztę zamieść, ogarnąć
- posadzić zapasy które mam

Nie robię nic Nie daję przykładu i nie przykładam się.

Haha, to zdrowy objaw Danusiu, każdy może mieć czasem lenia, nawet Szefowa .
Moja codzienność - ogród Oli 14:37, 13 paź 2015

Do góry
Filemon zazdrościsz projektu czy siły i ciężkiej pracy jaką wykonuje Ola z eMem?
Ja również spojrzałam na Twój ogród na innym forum...Dlaczego się ukrywasz?? Dlaczego tutaj nie pokażesz swojego ogrodu?? Boisz się krytyki?? Odpowiadasz na to pytanie, że dopiero tworzysz swój ogród i trzeba poczekać na efekty...Jak już pewnie zauważyłaś na Ogrodowisku wiele ogrodów dopiero powstało w tym roku i na efekty nie trzeba czekać! Bo efekt jest od razu tylko trzeba w to włożyć duuuużo pracy i siły, obojętnie czy z projektem czy z własnym pomysłem.

Zobacz ogród np. Zielonej Marty, Wieloszki, Gabisi, Borbetki,Łukasza, Magdy, Joli.
To ogrody, które tworzą sami właściciele, bez projektów a zachwycamy się nimi bezustannie.

I ogrody, które zaprojektowano przez projektantów np. Oli, Madżenki, Ewy, Kokoszki, Any. Co by było z tych świetnych projektów gdyby nie pracowici i dokładni właściciele tych ogrodów?

Dla mnie dobry projekt+ wytrwały i konsekwentny właściciel= idealny ogród!

Moja codzienność - ogród Oli 11:05, 13 paź 2015

Do góry
Filemon24 napisał(a)
Ja rozumiem, że ty też włożyłaś swoje 5 groszy w projekt i miałaś jakiś swój pomysł ale zmiana jednej rabaty to nie wymyślenie całego ogrodu. Oczywiście doceniam ogrom włożonej pracy.
Zauważyłam jedną prawidłowość, że jakoś tak nie chętnie się ludzie przyznają że to nie oni wymyślili. Niektóre wątki są tak prowadzone, ze ciężko się połapać że był profesjonalny projekt.
Fajnie, pochwały zbierać tylko na siebie :/
Na szybko, DOBRY projekt, to podstawa, baza, ale możesz mieć dobry projekt, a ogród przeciętny. LIczy się precyzja wykonania, praca włożona, tyczenie rabat, sadzenie. Sadziłaś kiedyś np 40 grabów pod linijkę? ew innych roślin? to ciężka, katorżnicza czasami praca, którą Ola wraz z mężem wykonują sami. O tym zresztą jest głownie moim zdaniem jej wątek. Do tego Ola nigdy nie ukrywała, że ma ogród zaprojektowany, a część robiła sama. Wystarczy prześledzić wątek od początku jak już wytaczasz działa. Jak jesteś nieuważna w "strzelaniu" to ludzie wezmą Cię za pieniacza, a nie osobę, której uwagi są merytoryczne.
Moja codzienność - ogród Oli 09:29, 13 paź 2015

Do góry
Filemon obejrzalam Twoj ogrod i jestem zaskoczona. Ogrom terenu jaki posiadasz to ogrom pracy przed Toba. Zaczynasz powoli tworzyc rabaty. Chyba teraz rozumiem dlaczego tak sie uczepiłas u Oli tego projektu....widac u Ciebie , ze nie znasz kierunku w ktorym podazasz u Ciebie bardzo przydałby sie szablon ktory by zespolil to wszystko.

Jednak niestety oprocz projektu ogrod to ciezka praca. U Oli profeska , poczucie estetyki , wyczucie roslin, umiejetnosc komponowania i zestawiania kolorow ich gabarytow . Czystosc schludnosc prac tego nigdy w projekcie nie ma .......... Tego nikt nie kupi chyba wiesz o czym mowie .

Po co zmieniac projekt? Nie znasz odpowiedzi? Wszystko w naszym zyciuu sie zmienia czasami sytuacja finasowa prowadzi do oszczednosci czasami pozwala na zmiany na lepsze. Upodobania do roslin sie zmieniaja, rodliny wypadaj, zalewa nam czesc terenu, roslina nie orezentujecsie dobrze z pozostalymi ale poprostu nie odpowiada nam czesc projektu.

Przepraszam bo rowniez uwazam ze nalezy skonczyc ten temat. Jak kazdy jednak chciałam wyrazic swoja opinie niekoniecznie Filemon zła

Edit zmien forum przejdz do nas . Ogrodowisko stworzone przez szefowa Danke to jeden wielki projekt , tutaj z zupelnego laika ogrodowiskowego mona mozna sie stac osoba ktora pretenduje na ogrodnika
Moja codzienność - ogród Oli 08:58, 13 paź 2015

Do góry
Nie napisałam, że nie doceniam pracy włożonej przez Ole przecież widzę że ogród ładny zadbany i ludzie się napracowali, więc nie wiem czemu ta nadinterpretacja?
Napisałam tylko że projekt nawet jeśli się coś w nim zmieni dużo ułatwia ( no bo w sumie po co go brać jak się zmienia?) po to właśnie żeby było łatwiej, a tu od razu bulwersacja. Bo najlepiej pisać tylko pochwały a jak się ma coś innego do napisania nie koniecznie złego to już jest problem.
W Kruklandii 21:45, 12 paź 2015

Do góry
makkasia napisał(a)
Juziu ja czytam po kilka razy róża nr 4 na 2 czy odwrotnie i kurcze nie wiem JG jest ponoć wysoki ja nie wiem bo mój jakiś rachityczny - mam go od lata raz przesadzany i za bardzo się nie rozwinął ale kwiat cudny
Ja wiem jakiego efektu chcę - oczywiście buszu różanego ze zwiewnością traw z bukszpanami. Kurde chyba nie podołam temu - musowo projekt muszę zamówić

No a jakaś pnącą byś wybrała na moim miejscu?
Bo jak wybiorę już pnącą, to resztę będzie łatwiej dobrać...tak myślę
Czas zaczynać, a w głowie pustka... 21:33, 12 paź 2015

Do góry
A z nowości to troszkę sobie ostatnio popracowaliśmy (ręcznie, żeby było zabawniej).
Jedna strona działki zyskała 36 szmaragdów i 10 jantarów i na 1/3 posialiśmy trawę. A tu w nocy taki mróz i w dzień nie za ciepło, więc modlę się o ciepłe dni i brak ulewy póki trawka sie nie zakorzeni. W tym tygodniu miała być trawa na następnej 1/3 działki ale trochę zimno i chyba poczekamy na wiosnę. Rabaty które wiosną zyskają roślinki przykryłam matą szkółkarską, żeby osłonić je podczas siania trawy.
Tu jeszcze przed sianiem. Trawa Barenbrug Green Universal

Wiem, że robimy trochę od tyłu i najpierw powinny powstać rabaty ale mamy dośc tego piachu z całego serca.

Teraz pytanie może ktoś pomoże.
Tuje na wiosnę dostaną korę a przed nimi będzie jeszcze rabata około 110 cm na różne trawki itd i nie wiem jak to rozdzielić, żeby kora nie wpadała w przyszłości na trawę (wolałabym nic tylko trawnik na kancik i dalej korę ale nie wiem czy sie mi uda)
Trochę wcześniej wklejałam mój nieudolny projekt ogrodu, od teraz do wiosny zbieram pomysły i podpowiedzi jak to ma wyglądać, żeby wiosną ruszyć pełną parą z gotowymi planami każdej rabaty (będzie ich na razie trzy 9m, 14m i 45m wszystkie szerokie na około 110 cm (rabara z tujami od ogrodzenia łącznie 160 cm szer, same tuje od siatki chyba ciut za blisko bo tylko 50 cm, między tujami 90 cm

Jeszcze go nie poprawiłam i wklejam to co było z naniesionymi wymiarami.
Bok z tujami wygląda tak 12 szmaragdów, 5x Jantar, 12 szmaragdów, 5x Jantar i 12 szmaragdów (na moim rysunku tych ostatnich 12 szt brakuje) na końcu zostawiony róg na serby.
Zajmujemy sie pomarańczową rabatą 9m długości i 110 szer i tą frontową 14 m dł 110 cm szer.
Tak jak pisałam na frontowej chciałabym hortensje i coś przed nimi na bocznej przy kostce jakieś trawy (stipa)i marzy mi sie szałwia omszona ale nisko cięta do tego między trawami marzą mi się ledowe świecące na biało kule i może betonowe też) tylko nie wiem czy przy tych moich liniach prostych kule to doby pomysł.
No i znowu post gigant powstał
Pozdrawiam
W Kruklandii 21:32, 12 paź 2015

Do góry
Juziu ja czytam po kilka razy róża nr 4 na 2 czy odwrotnie i kurcze nie wiem JG jest ponoć wysoki ja nie wiem bo mój jakiś rachityczny - mam go od lata raz przesadzany i za bardzo się nie rozwinął ale kwiat cudny
Ja wiem jakiego efektu chcę - oczywiście buszu różanego ze zwiewnością traw z bukszpanami. Kurde chyba nie podołam temu - musowo projekt muszę zamówić
W Kruklandii 20:04, 12 paź 2015

Do góry
Juzia napisał(a)

Ten projekt to tak na żarty.
Ja też bym nie mogła z projektem, bo bym tylko pieniądze niepotrzebnie wydała...a robiłabym i tak po swojemu....dzisięć razy zmieniając.
Albo całe życie zmieniając

Chciałabym już wybrać, bo się doczekać nie mogę

pisałam z przymrużeniem oka wiem , wiem ... niecierpliwa
W Kruklandii 19:59, 12 paź 2015

Do góry
Syla napisał(a)

No i po co projekt ... Ja miałam trzy projekty i charakter mi nie pozwolił na uległość A róże wybierzesz ... kiedyś

Ten projekt to tak na żarty.
Ja też bym nie mogła z projektem, bo bym tylko pieniądze niepotrzebnie wydała...a robiłabym i tak po swojemu....dzisięć razy zmieniając.
Albo całe życie zmieniając

Chciałabym już wybrać, bo się doczekać nie mogę
W Kruklandii 19:50, 12 paź 2015

Do góry
Juzia napisał(a)

Hahahahaha

Do następnego ogrodu se wezmę projekt

A co do róży to nie wiem już.... zgłupłam.
Mam trzy do wyboru i nie ma tam Edenki
Nie podobają mi się jej kwiaty...

No i po co projekt ... Ja miałam trzy projekty i charakter mi nie pozwolił na uległość A róże wybierzesz ... kiedyś
W Kruklandii 19:31, 12 paź 2015

Do góry
ewa004 napisał(a)

A bo byś se projekt zamówiła i byś jak lodź robiła a nie cudujesz

Hahahahaha

Do następnego ogrodu se wezmę projekt

A co do róży to nie wiem już.... zgłupłam.
Mam trzy do wyboru i nie ma tam Edenki
Nie podobają mi się jej kwiaty...
W Kruklandii 19:21, 12 paź 2015

Do góry
Juziek Nev Dawn jest szybko rosnącą różą .
Wydaje mi się że na Twoją altanę będzie za duża .
Mi by się widziała Edenka ,piękna delikatna ,wolno rosnąca
denka bez porównania ładniejsza .

A bo byś se projekt zamówiła i byś jak lodź robiła a nie cudujesz
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:55, 12 paź 2015

Do góry
Powinnam:

- posadzić cebule do donic
- zebrać liście z trawnika i roślin
- zamieść ulicę
- sprzątnąć garaż
- posegregować śmieci, bo w środę zbierają
- zrobić projekt nowoczesny
- ściąć pomarznięte byliny (zawilce)
- znieść z balkonu to, co oklapło, resztę zamieść, ogarnąć
- posadzić zapasy które mam

Nie robię nic Nie daję przykładu i nie przykładam się.
Moja codzienność - ogród Oli 17:49, 12 paź 2015

Do góry
Olu, twoje 5 groszy pod śniegiem legło.
Ciśnienie mam podniesione podwójnie. Przez ten śnieg i nietakt pewnych osób na forum
Nie rozumiem, jak można się czepiać czyjegoś ogrodu, czy z projektem, czy bez - pokazaliście klasę w wykonaniu i jakości.

Ola, nigdy nie ukrywałaś, skąd czerpałaś pomysły na wykonanie. Czytałam twój wątek od początku i sama mi napisałaś, że masz projekt Danusi. W zeszłym roku z nim pracowałaś. A w tym masę pracy włożyliście w realizację własnych pomysłów i koncepcji. Efektem tych prac najbardziej się zachwycam. Ładne mi 5 GROSZY

Zima przyszłą przed jesienią. Zostały mi dwa dni,a tu taka zimota, ze nie poszłam cebul sadzić. Mam tyko nadzieję, że jak już będę mogła wrócić do prac ogrodowych, to wróci jesień

Kule, ozdoby, płotki, rzeźby do ogrodu 17:20, 12 paź 2015

Do góry
Nigdzie takich nie można kupić, to indywidualne wykonanie na potrzeby ogrodu na Chelsea Flower Show, takie same widziałam w hotelu w Egipcie, kilka lat po wystawie i pomyślałam sobie, że projektant ogrodu był chyba w tym samym hotelu

Mam nawet zdjęcie i byłam także na tej wystawie, gdzie parasolki to była swoista "rzeźba ogrodowa" - dekoracja ogrodu, projekt Diarmuid Gavin, Chelsea Flower Show 2008.

Gdy się przyjrzysz dokładnie, zobaczysz jak to jest zrobione. Potrzebny drut, siatka druciana, rury i spawarka.

Egipt

Moja codzienność - ogród Oli 16:34, 12 paź 2015

Do góry
Olu sorrki ze dołożyłam swoje nieszczęsne 5groszy do tej dyskusji.
Masz przepiękny ogód, który nas wszystkich powalił na kolana. I to nie tylko zasluga projektu. Bo ogrom prac jaki wykonaliście począwszy od elewacji, ścieżce, ściance wodnej, altanie, ogrodzeniu a przy tym ogrodzie jest POWALAJĄCY . Można mieć super projekt (hahah ja taki mam) i co... tu wsadziłam co mi ktoś dał, tu bo to od mamy pamiątka, tu bo teść przyniósł...mam wielki bajzlownik do totalnej przeróbki...
Olu Wy nie tylko macie przepiękny ogród, ale wszystko spinacie w jedną przepiękną całość (a robiąc to na istniejącym domu to nielada wyczyn.
Wnętrza to też perełki - czytając wątek można troszkę ujrzeć...
Pozdrawiam i przepraszam
Aśka
Moja codzienność - ogród Oli 16:07, 12 paź 2015

Do góry
Filemon24 napisał(a)
Ja rozumiem, że ty też włożyłaś swoje 5 groszy w projekt i miałaś jakiś swój pomysł ale zmiana jednej rabaty to nie wymyślenie całego ogrodu. Oczywiście doceniam ogrom włożonej pracy.
Zauważyłam jedną prawidłowość, że jakoś tak nie chętnie się ludzie przyznają że to nie oni wymyślili. Niektóre wątki są tak prowadzone, ze ciężko się połapać że był profesjonalny projekt.
Fajnie, pochwały zbierać tylko na siebie :/

Czytam te slowa z ogromnym zdumieniem ! ...projekt ogrodu to baza , jego fundament ...Ci , ktorzy zamawiaja projekt a nastepnie firme , ktora ogrod zalozy i bedzie go pielegnowac to czesto mniejszosc .
W tym ogrodzie Filemonie nijak Twoj wywod mi nie pasuje : projekt posluzyl jako drogowskaz do prac i nasadzen ...szkoda , ze nie docenilas ogromnej i ciezkiej pracy wlascicieli .
Na przyszlosc dedykuje Ci cytat : Błogosławieni Ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego w słowa.
J. Tuwim
Pozdrawiam V.
Moja codzienność - ogród Oli 15:45, 12 paź 2015

Do góry
"projekt jest najważniejszy nie oszukujmy się bez projektu w dodatku dobrego to jak się nie znasz to się możesz w tyłek klepnąć. "

To się klepię!
I połowa forum ze mną.
Ale nie o to tu chodzi.

Tu chodzi o FUN z robienia ogrodu, a nie o efekt końcowy "do pokazania ludziom".

Moja codzienność - ogród Oli 15:40, 12 paź 2015

Do góry
Filemon24 napisał(a)
projekt jest najważniejszy nie oszukujmy się bez projektu w dodatku dobrego to jak się nie znasz to się możesz w tyłek klepnąć.

Owszem projekt to podstawa ale są na forum przykłady gdzie bez projektu powstały ogrody jak marzenie
Front mam według projektu ale tyły już po swojemu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies