Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Znowu na wsi 20:24, 10 paź 2016

Do góry
Na koniec trochę różowości i mój powód do radości czyli trudna do utrzymania paproć domowa Adiantum. Mam ją już kilka lat, jak podeschnie to obcinam na łyso a ona ładnie odrasta. Lubi dużo wody, każdy niedobór to kilka zaschniętych listków.

Lawendowy zawrót głowy 20:21, 10 paź 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Net pogoda fatalna i zdjecia Komórki po dwa platany w odległościach na jednej focie 3,5 a na drugiej 2, 5

Joluś dzięki. U mnie wyjdzie raczej tak jak u Ciebie na drugim zdjęciu, pewnie 2,5 metra, choć jeszcze dokładnie nie mierzyłam. No mi się u Ciebie z tymi dwoma podoba. Tak w sekrecie Ci powiem, że bardziej 2 platany niż 3 Nigry
A przy płocie to już coś innego wymyślę- chyba graby będą, ale to jeszcze do przemyślenia

Muszę teraz dobrze przemyślec co pod nie wsadzić. I nie ukrywam, ze liczę na Twoją pomoc
Znowu na wsi 20:19, 10 paź 2016

Do góry
Basiu, Magda, Anusia, Elisa, Hania, Tess - dziękuję za wasze wpisy. Dopiero zebrałam się żeby coś u siebie napisać. Wolałam wędrować po waszych i nie tylko ogrodach.
Pogoda jesienna, pada, szybko robi się ciemno. Leżaczki należałoby już schować do szopki i czekać na następne zdjęcia z tego poziomu do wiosny. Dzisiaj udało mi się wkopać na rabatę Eden Rose trochę mi jeszcze pracy zostało. M. in. wkopać cebulki tulipanów, które nie wiadomo po co wykopałam.

Tym razem widoczek z drzwi tarasowych jako dowód że jesień też już u mnie coraz bardziej widoczna

.
A to najbardziej udany zakup tego sezonu: marketowa Burgundy Ice. Kwitnie po raz kolejny, nadal w małej doniczce, dałam jej jedynie korek z nawozem na wiosnę. Nie choruje, jedynie stale jakieś mszyce na niej widzę.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:12, 10 paź 2016

Do góry
Kochani zerknijcie proszę na zdjęcie czy taki układ drzew będzie ok? Myślałam o 6 szt grujecznika. 3 szt po jednej stronie i trzy po drugiej stronie. Tylko nie wiem jak blisko siebie mogą rosnąć. Nie pamietam kto ale pisal ze ma posadzone co 1.5m i nie jest zbytnio tym faktem zadowolony. A chciałabym żeby jedno drzewko zachodziło na drugie.
Dodam że murek po prawej stronie ma 2.70 a po lewej 2.90.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:06, 10 paź 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Narożnik brzozowy
Perukowiec podolski i miłorząb, w tle forsycja Maluch

Na pierwszym zdjęciu (nad żółtą tawułą) zielonolistne krzewuszki- zero przebarwień- pójdą do kasacji.Na drugim zdjęciu wnętrze zagajnika brzózkowego- do przemyśleń zimowych - czym zadarnić? Astry już nie chcą tam rosnąć. Przy sadzeniu były wyższe niż derenie.

W tym roku zupełnie inne warunki pogodowe i rośliny inaczej się przebarwiają, teraz ciągle pada więc chyba znowu zatrzymały się w czerwienieniu. Ale mój podolski chyba nigdy nie barwił się na czerwono. Krzewuszek się chyba definitywnie pozbędę. Dwa lata temu odżyły ale zima i wiosna tegoroczne wykończyły doszczętnie te krzaczki, chyb ich miejsce na ognisku Nawet obfite podlewanie nie pomogło
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:58, 10 paź 2016

Do góry
Zostały tylko takie tam, to tradycyjnie na koniec z nimi!

W cieniu - zacieniona 19:54, 10 paź 2016

Do góry
...jeszcze kwitną...
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:50, 10 paź 2016

Do góry
Narożnik brzozowy
Perukowiec podolski i miłorząb, w tle forsycja Maluch

Na pierwszym zdjęciu (nad żółtą tawułą) zielonolistne krzewuszki- zero przebarwień- pójdą do kasacji.Na drugim zdjęciu wnętrze zagajnika brzózkowego- do przemyśleń zimowych - czym zadarnić? Astry już nie chcą tam rosnąć. Przy sadzeniu były wyższe niż derenie.

Winobluszcz- puszczę go na ogrodzenie w miejscu, gdzie nie ma żywopłotu. Powinien wpisać się w stylistykę całości. Listki dereni.

W czerwcu kupiłam 4 sadzonki żurawki Obsydian. W sierpniu eksperymentalnie jedną podzieliłam na mniejsze. Oderwane szczepki wsadzałam od razu do gruntu. Wszystkie się przyjęły. Jest około 10 młodych.

Czaję się teraz na rozmnożenie bordowolistnego rozchodnika. Sadzony w sierpniu na przedpłociu. Nie przyrósł spektakularnie. Muszę zaczekać.

Moja działka. 19:48, 10 paź 2016

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)

Bożenko on nie rośnie w donicy to jest taka mała rabata,w środku rośnie duża śliwa ,ale jak spadną liście to będzie usunięta ...może miał za mało wody.
Pokaże ci go z drugiej strony.

Przesliczny. Jesli nie rosnie w donicy to nic nie rób , opadanie starych lisci jesienia to normalne zjawisko.
W cieniu - zacieniona 19:44, 10 paź 2016

Do góry
Katkak napisał(a)
Bogusiu Phantom na pniu robi wrażenie. Ja spróbuję w ten sposób poprowadzić ukorzeniony patyczek Limki. Mogę prosić o wskazówki? I ile lat zajęło Ci wyprowadzanie go do dzisiejszej formy?

Pisałam o tym już wcześniej...ale powtórzę...
W 2014 wyprowadziłam jeden długi patyk,boczne pędy wyłamywałam.W 2015 ucięłam wierzchołek i systematycznie bawiłam się w uszczykiwanie pędów...zrobiła się mała korona.
W tym roku wiosną znowu przycięłam i pozwoliłam zakwitnąć...na dużą koronę jeszcze trzeba poczekać dwa lata.Myślę,że udało mi się to wyprowadzenie na pniu i w tym roku odłożyłam już następne,dorodne pędy...wiosną,po ukorzenieniu zacznę zabawę na nowo.
Na ten efekt czekałam trzy lata...może to długo ale jestem z tych cierpliwych i czas szybko mija.

2014...2015...

...i 2016

...życzę powodzenia.
Rododendronowy ogród II. 19:40, 10 paź 2016

Do góry
pestka56 napisał(a)
Mój też już zasnął. Tylko trawy wyglądają ładnie.

Ja mam mało traw i na złym tle , zdjecia nie są ciekawe.Pięknie wygląda kalina choc po bokach przebarwiona a w środku zielona.

Rododendronowy ogród II. 19:39, 10 paź 2016

Do góry
pestka56 napisał(a)

Nie kliknęłam

Ładne zdjecie dziecioła duzego-samicy.
Rododendronowy ogród II. 19:37, 10 paź 2016

Do góry

Nie kliknęłam
Rododendronowy ogród II. 19:36, 10 paź 2016

Do góry
W ogrodzie juz nieciekawie. Resztki róz

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:33, 10 paź 2016

Do góry
ryska napisał(a)
Znów trafiłam na dawkę mądrości życiowych, och jak ja się z Tobą zgadzam

Czuję się baaaaaaaardzo staro , skoro to, co piszę, zaczyna uchodzić za mądrości życiowe.

Rysko, jak ja Ciebie teraz rozumiem. Dobrze, że masz swoje pasje. Bardzo Ci pomogą.
Dla Ciebie coś z mojej aktualnej pasji.

irga pomarszczona plus aster z rozplenicą oraz berberysy (nie mogę przestać się zachwycać ich zmianą barw)

rozplenica i proso rózgowate

Ogród Sylwii od początku cz.II 19:29, 10 paź 2016

Do góry
Syla napisał(a)
na dobranoc ostatnie tchnienie jeżówek ... za chwil kilka ścinam ...

Dlaczego ścinasz jeżówki w fazie kwitnienia?
Pokaż jesienną odsłonę raju, plis
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:26, 10 paź 2016

Do góry
malkul napisał(a)

Goszja jakiego cis kupowałaś na tą kostke/wysoko będziesz prowadzić?
Ogród z łezką II 19:25, 10 paź 2016

Do góry
Kindzia napisał(a)

Cuudne trawki w przyszłym roku planuje je do donic z białą surfinią o ile się zmieszczą
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:22, 10 paź 2016

Do góry
malkul napisał(a)

Gocha coś mi tu nie gra...Ty masz ładniejszy trawnik wyjeżdzając na urlop niż ja bez! ;/
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:19, 10 paź 2016

Do góry
Nie padało, temperatura była znośna- idealne warunki na prace ogrodowe.
Posadziłam czosnek ozimy (jadalny), wysiałam szpinak i sałatę na wczesnowiosenny zbiór. Wsadziłam do ziemi cebule tulipanów i czosnków. Przy wsadzaniu główkowatych męłłam pod nosem niecenzuralne słowa. Nie lubię drobnicy cebulowej. Natknęłam się na siewki jeżówki.

Warzywnik i siewki jeżówki- dla tych, co nie widzieli, a oczekują.

Na koniec zrobiłam rundkę ogrodową.

Kalina watanabe i oczar pośredni

Krzewuszki Purpuera Nana i Anabelka z miskantem ML i rozplenicą Paul's Giant. Rozplenicy zrobiło się tam trochę za ciasno.

Długa prosta w ogóle i szczególe

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies