Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 19:26, 03 sty 2017

tulucy napisał(a)
My to się zbierzemy na ten koncert, jak dzieci będą już samodzielne pewnie... w następnym dziesięcioleciu pewnie

powodzenia w losowaniu biletów
mira 19:28, 03 sty 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Nie ma róży Thomas Austin (chyba?), chodziło Ci o Thomas Graham?

Kolekcja składa się z 1 zegara w rzeczywistości, 3 prawdziwych szyszek od zegarów na furtce 8(zdjęcia nie mam na razie) . Zdjęcie nieudolne i starawe:

Dziękuję za ogród Vivy.

Ewa dzięki za czujność - ja zawsze się spieszę i takie głupoty czasem mi wychodzą a nie ma już możliwości edytować
oczywiście Thomas Graham

mira 19:34, 03 sty 2017

viva napisał(a)
Mireczko, dziękuję za piękne rozpoczęcie Nowego Roku Oby spełniły Ci się marzenia ogrodowe, podróżnicze i wszystkie inne ja masz na ten rok
W wolnej chwili zerknij ile podziękowań zebrałaś u mnie na wątku
Ze szczerym ciepłem wspominamy Waszą wizytę i to jak szybko minęła
Pozdrowienia dla Doroty
Do następnego

Byłam, widziałam i o to mi chodziło żeby moją radość z możliwości bycia w Waszym ogrodzie dzielić z innymi.

Dorota z pewnością doczyta pozdrowienia z postaram się zaraz pokazać kawałek ogrodu Doroty mając na względzie głównie Ciebie.

pozdrawiam

będzie tak

mira 19:39, 03 sty 2017

Katkak - co ma wisieć..

Zbyszku - pomyślności

AgnieszkaW - ale się cieszę że Ci się podobało - również wszystkiego naj

Jana - to zapamiętaj zawsze 1.01 godz 12-ta - poszukaj w necie może coś być

Gruszka - cieszę się - odważę się i pokażę za chwilę coś w kontekście koncertu

mira 20:20, 03 sty 2017

Jestem nadal w temacie róż - wcześniej rozpoczęłam opisywanie moich róż angielskich ale nie skończyłam przeskakując na wątek Vivy.
I nadal dziś nie skończę.

Na chwilkę wskoczymy do róż wielkokwiatowych które po angielskich są w moim ogrodzie w dużej ilości. A wśród nich jest Johann Wolfgang Goethe

znacie? na pewno, ja ją kupiłam przypadkiem bo nie było Tuscany i Pani mi ją prawie wcisnęła "zamiast"

i ta róża pięknie nawiązuje do koncertu na jakim byłam w 2010 r. w Wiedniu w złotej sali "Wiedeńskiego Towarzystwa Muzycznego" czyli miejsca skąd odbywają się koncerty noworoczne ponieważ jest to siedziba filharmoników wiedeńskich.

Ja byłam na koncercie szkolnym jaki co rok daje muzyczne gimnazjum. Zostaliśmy zaproszeni przez rodzinkę ku największej mojej radości.
Szkoła taki koncert przygotowywuje co najmniej rok a udział biorą wszyscy uczniowie i nauczyciele. Nauczyciele w sensie że czynnie - grają na instrumentach albo śpiewają swoje partie w chórze. Zapraszany jest też dyrygent ze świata.

W 2010 szkoła przygotowała operę Hektora Berlioza Potępienie Fausta która jest napisana na bazie Fausta J.Wolfganga Goethe.
Koncertem dyrygował Fabio Luisi i było zaproszonych 4 operowych śpiewaków do partii solowych

Tak więc znalazłam się w legendarnym budynku i sali którą podziwiałam zwykle 1 stycznia

Moje wrażenia -
he zaraz na wejściu do budynku wpadła mi szpilka do wycieraczki więc weszłam na bosaka bo mąż się siłował a nie chciałam blokować miejsca - klasyka jak dla mnie.

Z walącym sercem wchodziłam na salę /już w butach /

dla kogoś takiego jak ja to było naprawdę niesamowite przeżycie

i co czułam na wejściu do legendarnej sali ?

mira 20:45, 03 sty 2017

Otóż wielkie zaskoczenie ... ale nie w sensie na plus czy minus

jednak telewizyjny przekaz i nasze wyobrażenia są cit inne.

Sala na koncert noworoczny jest wypucowana i udekorowana niebywale pięknymi girlandami kwiatów.
Tym razem oczywiście kwiatów nie było, a dostojni goście to głównie rodziny uczniów szkoły i przyjaciele których jest wiele bo rodziny miały bilety limitowane i rozeszły się migiem.

A teraz to co chciałam przekazać - sala jest stara to wiadomo, podłoga drewniana parkiet stary i generalnie czuć zapach drewna taki jak wchodzi się do drewnianego starego kościoła - takie miałam skojarzenia.
Te złote ozdoby, filary też jak w starym kościele - w tv ładnie oświetlone błyszczą.
Fotele też inne niż widuję bardzo szerokie i siedzi się nisko.naprawdę byłam

Pomyślałam - świątynia muzyki

Jedynie sufit pięknie oświetlony z tymi malowidłami mnie nie zaskoczył.
Zaskoczyła mnie jeszcze ilość kabli bo koncert był nagrywany jak każdy tam.

Nie stulam naprawdę byłam

tu brawa - zobaczcie na balkon - tam był chór dzieci - nie pamiętam ile ich było ale chyba ponad 100 - wzruszyłam się przy ich partii -

Tego koncertu nie zapomnę. Muszę jeszcze dodać jak już taką prywatę uprawiam,
że "nasza" grała na skrzypcach a największą radością było że dyrygent uścisnął rękę i uśmiechem podziękował. A i goście z Polski też byli ważni .

Dodam tylko tyle że przed wyjazdem poleciałam do księgarni kupiłam Fausta i ze łzami rozpaczy że chcę to czytać i ze zrozumieniem !!! machnęłam to uznane dzieło w kilka dni. To nie dla mnie literatura - wiadomo to nie jest poradnik ogrodniczy.

mira 21:14, 03 sty 2017

No to prywata była to teraz wracamy do róż ponownie

byłam w ogrodzie Vivy co już pokazałam,

a teraz pokażę Wam ogród Doroty z którą byłam u Vivy

dodam że podróże w czerwcu z Dorotą były pod hasłem róże, i to był też rok w którym Dorota kupiła sporo róż do ogrodu bo uznała że ma mało

trochę jednak ma

szpaler z boniki do wejścia

już wiem że te hosty będą zastąpione czymś innym

mam słabość do donic to fotografuję - piękna begonia przy wejściu

mira 21:19, 03 sty 2017

jakby przedogródek - zapach jaśminowca - 16.06

hortensja kosmata prawie przy wejściu - sporo jest hortensji

cudny okaz hortensji dębolistnej - mi wymarzła brr

mira 21:31, 03 sty 2017

hortensja pnąca - pięknie się tu ma - widać że woli stanowiska cieniste - to wiem bo u mnie w słońcu

może jednak wróćmy na przedpłocie
przedpłocie różane - twierdzi że ma mało róż

róża schneewittschen

mira 21:34, 03 sty 2017

wchodzimy ponownie z ulicy z tego różanego przedpłocia

kolekcja fuksji