A ja się wnerwiłam na rozchodniki spod hortensji i wyprosiłam je z ogrodu bo szkoda mi miejsca na nie, dosyć że w lecie stada much pasą się na nich to jeszcze jak liście opadają to na rabacie mam gnojowisko tak więc Matrona poszła papa bo szkoda mi na nią miejsca.
Szybko zimozieloność uzyskałam tylko na froncie. Tam wsadzałam rośliny zaraz po kupnie działki. W narożnikach są serby i daglezje- w tym sezonie wystrzeliły, ale zza krzaków jeszcze je słabo widać. Krzaki mi pasują, one nawet w stanie bezlistnym potrafią tworzyć coś foremnego. Tuj jako przesłony jakoś u siebie nie widziałam.
Bogdzia, ale głowy nie stawiaj A przyjedź na piwonie drzewiaste, albo w innym terminie, jak Ci pasuje
A dzisiaj astry kwitnące do mrozów... zdjęcie z 29 października.
'Monte Cassino'
Masz racje ale ja jestem w gorącej wodzie kąpana. Już chcialabym mieć pieknie na działce. Dzisiaj byłam nad morzem, szukałam okazow. Nic nie bylo ciekawego. Zeby trafić na interesujace gałezie czy tez konary drzew musi byc chyba przyplyw. Ludzi na spacerze dużo. Mrozik trzymał, sloneczko swiecilo. Oto fotorelacja:
Jakis gosc brodził w morzu
Piekna roslinnosć na wydmach
Moja towarzyszka na dobre i na zle
Trochę przyziemnych akcentów
i piękne morze
Faktycznie choiny kanadyjskie mogą niecięte takie wysokie być
ale aż tak bym się tym nie przejmowała,bo one wprost nadają się na zywopłoty i doskonale znoszą cięcie,nie ogołacają się też od dołu jak świerki i sosny,a zwłaszcza sosny
myślę,że choiny spokojnie możemy kontrolować cięciem,ciachac je z boku,od góry,z przodu ,styłu,wpoprzek,wspak-tylko im to urody doda bo sie zagęszczą
o choiny bym sie tak nie bała jak o świerki
Danusia wiem,że ciacha swoje serby też od góry i na pewno robi to umiejetnie
Bardzo dobrze ,ze się zastanawiasz i już teraz myslisz o docelowych wymiarach wszystkiego;gdy przejeżdżam przez okolicę i widzę tak okropnie ściachane gdzieniegdzie świerki od góry to aż serce mi się kraje i płakać mi się chce,niektórzy robia to nieumiejetnie i po prostu brzydko to wygląda
na puszczenie samopas serbów moga sobie pozwolić tylko ci,którzy hektarami dysponują;w wielkich ogrodach parkowych i krajobrazowych na pewno bedą wyglądały one dobrze i po latach
mnie urzeka też świerk Brewera bardziej jako taki jeden solista-dorosły okaz jest wprost baśniowy,ale trzeba mieć na niego miejsce
przyjrzę sie dokładniej świerkom w Jurajskim,uwielbiam ten ogród
Do wiosny tylko 80 dni, to już ją prawie widać! Do świąt zleci na około domowych sprawach , a potem będziemy się rozglądać za ziemią do doniczek, do wysiewów, i czyhać na słońce! Bo nasłoneczniać się trzeba, zwłaszcza zimową porą.