Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Anda 10:22, 10 paź 2016

Dobrze zrozumiałaś Na wiosnę go mocno przycięłam, ale moje ciecie go tylko zmotywowało do dalszego wzrostu. Jak znajdę chwile to go sfoce.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
makadamia 10:25, 10 paź 2016

Czyli na razie mam go nie szukać? Co prawda czas spędzony na Twoim wątku nie będzie czasem straconym
Anda 10:39, 10 paź 2016

makadamia napisał(a)
Czyli na razie mam go nie szukać? Co prawda czas spędzony na Twoim wątku nie będzie czasem straconym

Wrzuć Black Tower do wyszukiwarki ogrodowiskowej i znajdziesz nie tylko mój

https://www.ogrodowisko.pl/watek/6070-doswiadczalnia-bylinowo-rozana?page=485#post_9

Co do tego co pisała Jankosia to nie wiem. Moj jeszcze jak miotła nie wygląda, ale był od dołu od razu przycięty. Bardzo możliwe, ze jak sie bedzie u gory rozgalezial, to nabierze miotlowatego pokroju.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
makadamia 10:51, 10 paź 2016

wrzuciłam i same dzieciaczki mi wyskoczyły.
Za to u Ciebie znalazłam knautię macedońską i zapisałam sobie do chciejstw
Anda 11:08, 10 paź 2016

No fakt, przeważnie młode bzy tu są. Knautia bardzo ładna. A scabiose już masz? Tez polecam. I ożankę. Kwitnie do teraz

A tu jest mój kwitnący rozmaryn z wiosny przed cieciem
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6070-doswiadczalnia-bylinowo-rozana?page=366#post_7
makadamia 11:35, 10 paź 2016

Anda napisał(a)
No fakt, przeważnie młode bzy tu są. Knautia bardzo ładna. A scabiose już masz? Tez polecam. I ożankę. Kwitnie do teraz

Ależ oczywiście że nie mam. W tym roku nakupiłam trochę roślin, ale raczej do cienia. Na słoneczną rabatę muszę się ograniczać z wyborem, bo mam tam mało miejsca. Jak widać, świetnie mi to idzie

Anda napisał(a)
A tu jest mój kwitnący rozmaryn z wiosny przed cieciem
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6070-doswiadczalnia-bylinowo-rozana?page=366#post_7

Dobrze że siedziałam
Nie miałam pojęcia, że rozmaryn w ogóle może dorastać do takich rozmiarów...
Anda 12:21, 10 paź 2016

Ja tez nie Troche mało tam jest własnie miejsca, myślałam, ze będzie mniejszy, ale najwyraźniej mu się tam podoba.
makadamia 13:12, 10 paź 2016

Anie, które na jednej rabacie znoszą nie więcej niż 4 gatunki, uprasza się o odwrócenie wzorku

1 - kalina
2 - stożek buksowy
3 - kulka buksowa
4 - rozchodnik
5 - berberys bagatelle
6 - miskant ML
7 - piwonie
8 - przetacznik alba
9 - żurawki purple palace (to te krzyżyki)
10 - zawilce wiosenne
11 - hortensja dębolistna
12 - mahonie
13 -bez black tower
14 - jaśminowiec

pionowe kreski to stipa z szałwią a
poziome kreski to turzyca ID lub hosty

I tak: kępa miskanta wydaje mi się za duża, chyba lepiej byłoby zrobić ze dwie mniejsze, ale jeszcze nie wymyśliłam jak. Ewentualnie - powtórzyć w innym miejscu.
BRAKUJE mi (czujecie dowcip?tu jeszcze:
- drugiej kulki buksowej (przydałaby się pod piwoniami)
- drugiej kępy rozchodnika
- ze dwóch rozplenic (może zamiast kilku żurawek)
- kwiatów, które będą kwitły razem z piwoniami (kosaćce dałyby ładny, pionowy akcent - może wepchnąć je w miskanty a po kwitnieniu ściąć?)

Taaak, myślę że możemy oficjalnie to potwierdzić - jestem kokoszką.
A wręcz powiedziałabym - kokochą pełną gębą.

Będziecie mnie leczyć czy weźmiecie z dobrodziejstwem inwentarza?
anna_t 13:26, 10 paź 2016

ciemność widzę !
makadamia 13:39, 10 paź 2016

No to może skany z książki trochę mnie wytłumaczą

To jest przykład zaprojektowania jednej działki - pierwszych zdjęć, z mierzenia, robienia planu, skali nie skanowałam

widać trzy kolejne wersje koncepcji

wybrana koncepcja przełożona na dokładny projekt

nasadzenia - uwaga, to nie są kolejne wersje nasadzeń - to są kolejne rodzaje nasadzeń: szkielet, akcenty, ozdoby, wypełnienie

na ostatnim rzucie widać, ile roślin zmieściło się na rabatach:

i zdjęcie efektu końcowego

nieodmiennie zachwyca mnie połączenie różnych faktur na przodzie (i żwir)

Czy teraz rozumiecie, skąd się wziął taki bałagan na mojej rabacie?
Nie twierdzę, że umiem to zrobić, ale jestem przekonana, że da się zaprojektować rabatę, z dużą ilością gatunków, która będzie wyglądała harmonijnie i naturalnie.