Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja bajka 04:36, 29 lis 2016

Do góry
Katkak napisał(a)
M.in dla tej ślicznoty te kukurydze były dedykowane i jak widać słusznie .
to fajnego gościa zaprosilas. Wszystko pooglądalam co robisz dla polepszenia klimatu.cudowne
Ogrodowe szaleństwo ... 00:35, 29 lis 2016

Do góry
Chcecie dalej - proszę bardzo
37 - to warzywniki dwa
38 - jabłonka (smaczna jak nie wiem co)

i moja ukochana psina

36 - dereń biały (na rogu domku), obok tawułka
35 - kącik z hostami

34 - to nowo powstała pergola (własnoręcznie wykonana przeze mnie) po nie piąć powinny się dwa powojniki i winobluszcz (jeśli przeżyją do wiosny). Pod pergolą na rabacie kwitło już 16 różnych lili, wszadziłam ok 50 cebulek tulipanów, kilka czosnków ozdobnych, sa tam trzy tawułki, zawilce...

RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 00:31, 29 lis 2016

Do góry
AMBER QUEEN
Śliczna rabatóweczka,o ciemnych woskowanych listkach.
Młodziutka jeszcze, bardzo lubię ten jej energetyczny kolor

RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 00:26, 29 lis 2016

Do góry
Aicha

Najwcześniej kwitnąca róża.
Wytrzymała na mróz.
Bardzo kolczasta, pachnie owocowo.
W czerwcu kwitnie obficie,później pojedynczymi kwiatami.
U mnie na podporze,ale może być wielkim rozłożystym krzewem.

Ogrodowe szaleństwo ... 00:20, 29 lis 2016

Do góry
1 - dwa kompostowniki,
2 - za kompostownikami leszczyna przycięta
3 - tuja (ok. 1,5m)
4 - pień po starej śliwce

te suche krzaczory po lewej stronie to śnieguliczka - do usunięcia!

5 - mała jabłoneczka
6 - poletko z truskawkami

i oczywiście śnieguliczka do kasacji!!
7 - mała komóreczka
8 - krzak czerwonej porzeczki
9 - pień po jakimś starym drzewie, na nim karmik (od dołu puściłam bluszcz, ale za nim urośnie...)

obok jest 33 - tawuła wczesna
Czy coś rozumiecie z tego co ja bredzę?
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 00:17, 29 lis 2016

Do góry
Kolejna na A
Alchymist,niezbyt w kolejności alfabetycznej,ale jakoś łagodnie trzeba przejść do żółtości,które nie sa popularne na O

Alchymist
Róża pnąca,potworas właściwie. W ciągu sezonu potrafi wypuścić pędy o długości 2m.
U mnie się odradza,po zniszczeniu przez budowlańców,ale w czasach swojej świetności osiągnęła 4m wysokości.

Kameleon kolorystyczny,w pąku żółta,później łososiowa,a w ostatniej fazie różowa.
Nie powtarza kwitnienia,ale kwitnie długo.

Ogrodowe szaleństwo ... 00:07, 29 lis 2016

Do góry
No dobra, teraz odkrywam wszystkie swoje talenty. Oto plan mojej działki. Proszę o powagę. Jedyne co mnie tłumaczy, to zmęczenie i późna pora

Prawda, że czytelne. Teraz zostaje mi żmudna praca - opisać moje gryzdoły.
Ogrodowe szaleństwo ... 23:51, 28 lis 2016

Do góry
Nowalijka napisał(a)

Pewnie, jak dostanę jakąś radę odnośnie lilaka - podzielę się.

Przy okazji mam inną prośbę. Mam plany co do wiosny, na załączonym zdjęciu mam podłużną rabatę do zagospodarowania, (ok 6m x o,5 m). Jak widać zaczyna się liliowcami a kończy kamieniami, po drodze jest lawenda, której już nie ma (jest przesadzona).Po drugiej stronie rabaty (za siatką) jest działka sąsiadów, jest to strona południowo - zachodnia, niestety zacieniona przez leszczynę, altanę, dużą śliwę i inne krzaki.
Podpowiedzcie mi proszę co mogę tam posadzić.

A ja tu widzę hortensje Anabelle Dla rozjaśnienia
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 23:19, 28 lis 2016

Do góry
Współczuję Wam siedzenia na tych programowych spotkaniach. Ja już od tego wolna, i dobrze mi z tym! Brak pobocznych od ogrodu emocji, dobrze robi na zdrowie!

Spokojnej nocy!

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 22:59, 28 lis 2016

Do góry

Haniu prześliczny kolor nieba, taki idealny jak lubię
Przerwa na kawę... 22:25, 28 lis 2016

Do góry
inka74 napisał(a)
Gotowa bombka po zdobieniu

Śliczna
Ogródek Iwony II 22:24, 28 lis 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ewuniu, nie ma problemu. Ja dwa lata myślę. Na co mój M mówi: chyba oszalałaś
Danusia kiedyś mi narysowała taką donicę z wysoką roślinką.

Tylko ja nie wiem, co to mogłoby być. No i zimą problem. I mało miejsca w tym przejściu jest ...

Iwonka takie podluzne lustro, w sensie do samej ziemi fajnie by tam wyglądało i idbijalaby się w nim piękna rabata. Tylk na jakiejś plycie trzeba by je przykleić, a nie do sciany, bo do skrzy.ki musi byc dostęp jakby co, Le bede dumac nadal
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 22:10, 28 lis 2016

Do góry
Sylwia, przepraszam, że za chwilę coś tam skrytykuję. Kompletnie nie musisz brać tego pod uwagę. Zresztą być może to tylko moje wrażenie z patrzenia na kilka zdjęć i jakieś rysunki. Być może w rzeczywistości wygląda to inaczej.
To po wstępie kilka moich uwaga
Masz niewielki teren, już poszatkowany i wydaje mi się, że próbujesz go pokroić i zamknąć w malutkich kawałkach jeszcze mocniej. Zastanów się co chcesz mieć w ogrodzie i jakie ma spełniać funkcje. Tył ma być gospodarczy, jest budynek z garażem i zaczątek warzywniaka. Zacznij od porządkowania tej części, bo póki co śliczne skrzynie wyskakują ni stąd ni zowąd z trawnika. Do tego te naprawdę ładne skrzynie zasłoniłaś tujami, które za kilka lat totalnie zasłonią Ci widok i tym sposobem skrócisz sobie działkę o ładnych parę metrów. Tuje byłyby super na sam koniec działki. Przesłoniłyby boisko, ale nie skróciłyby działki. Przed nimi posadziłabym 2 jabłonie, które wiosną cieszyłyby oczy patrząc z tarasu czy salonu, a jesienią miałabyś pyszne jabłuszka. Zamknęłabym warzywniak od strony rowu jakimiś krzewami jadalnymi (porzeczka lub agrest na pniu) i poprzeplatała je z jakimiś trawami np. karl forest. Pisałaś wcześniej, że przy domu, koło grilla ma stanąć domek na narzędzia. Skoro tył jest gospodarczy, to po kiego diabła zabierać sobie przestrzeń przy domu. Zaplanuj ten domek przy warzywniaku i niech prowadzi do niego prosta ścieżka, która póki co kończy się przy budynku gospodarczym a do warzywniaka przeciskasz się koło budynku i tui. Jak one się rozrosną, to będziesz dziurę wycinać, żeby się tam dostać Przed skrzyniami zrobiłbym długą wąską rabatkę. Mogą tam rosnąć truskawki, poziomki, ale można posadzić jakieś fajne kwiatki. Przy ścianie budynku gospodarczego jest idealne miejsce na winorośl. A przed nią ławeczka. A po bokach ławeczki rozplenice i masz piękny kącik do odpoczynku po plewieniu grządek. Warzywniak owszem oddzieliłabym od reszty, ale czymś delikatniejszym, może szpalerkiem borówek albo jakimiś trawami. Poza tym wydaje mi się, że latem jest więcej słońca od zachodu niż wschodu, więc te tuje z czasem zabiorą Ci też sporo słońca z warzywniaka.
To na razie ta część; nie umiem rysować na kompie, a na kartce ciężko wszystko pozaznaczać, ale może będziesz wiedziała o co chodzi:
Coś jeszcze, coś więcej... 22:06, 28 lis 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

Za tym tęsknię najbardziej! Dobrze, ze u mnie już na 14.02 są w sprzedaży to jeszcze tylko trochę ponad dwa miesiące i będę się cieszyć stokrotami
Walmer Castle and Gardens 22:02, 28 lis 2016

Do góry
mira napisał(a)

Zaczęłam się zachwycać bylinowymi, a tu taka niespodzianka, przepiękny ogród kuchenny. Dzięki Twoim zdjęciom mój pomysł na drzewka w szpalerze, jest już zaklepany jako pewniak. Byle do wiosny
Działeczka Asi :) 22:02, 28 lis 2016

Do góry
Nowalijka napisał(a)

żeby tylko nie podobały, ja nie wiedziałam, że tak maja na imię))

To zdjęcie (jak już pisałam na swoich postach) zrobił mój mąż kilkanaście lat temu, bardziej zachwycałam się motylami niż kwiatkami... gusta zmieniają się...

a to już tegoroczny dorobek (chyba, że to nie jeżówka?)

Elu, na drugim zdjęciu też jeżówka (chyba )
Śliczne są
Działeczka Asi :) 21:58, 28 lis 2016

Do góry
asiak napisał(a)
I pomyśleć, że jeżówki też mi się nie podobały... jak te gusta się zmieniają

żeby tylko nie podobały, ja nie wiedziałam, że tak maja na imię))

To zdjęcie (jak już pisałam na swoich postach) zrobił mój mąż kilkanaście lat temu, bardziej zachwycałam się motylami niż kwiatkami... gusta zmieniają się...

a to już tegoroczny dorobek (chyba, że to nie jeżówka?)

Ogródek Iwony II 21:54, 28 lis 2016

Do góry
Ewuniu, nie ma problemu. Ja dwa lata myślę. Na co mój M mówi: chyba oszalałaś
Danusia kiedyś mi narysowała taką donicę z wysoką roślinką.

Tylko ja nie wiem, co to mogłoby być. No i zimą problem. I mało miejsca w tym przejściu jest ...
Działeczka Asi :) 21:50, 28 lis 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Tak Joasiu. Są różne. Tu masz całą kolekcję. Wejdź na tą, co ci się podoba - będzie opis i wymagania.
http://www.sklep.bylinowyraj.pl/rozwin/jezowka_-_echinacea

Ja zachorowałam na taką, jak u Justynki z Kolorowej Piaskownicy ...
http://www.sklep.bylinowyraj.pl/sklep/jezowka_-_echinacea/milkshake
Dwa lata temu kupiła cztery, teraz ma piękne łany
Ale ja ostatnio więcej kremowego wprowadzam

Jest też jeżówka purpurowa, taka zwykła różowa, wysoka, można z nasion ją otrzymać. Wysiewałam ją, tylko dopiero po dwóch latach kwitnie. Mam ją w awatarku.

Ło, matko... prawdziwy raj bylinowy, niech już jest ten maj
Działeczka Asi :) 21:40, 28 lis 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Tak Joasiu. Są różne. Tu masz całą kolekcję. Wejdź na tą, co ci się podoba - będzie opis i wymagania.
http://www.sklep.bylinowyraj.pl/rozwin/jezowka_-_echinacea

Ja zachorowałam na taką, jak u Justynki z Kolorowej Piaskownicy ...
http://www.sklep.bylinowyraj.pl/sklep/jezowka_-_echinacea/milkshake
Dwa lata temu kupiła cztery, teraz ma piękne łany
Ale ja ostatnio więcej kremowego wprowadzam

Jest też jeżówka purpurowa, taka zwykła różowa, wysoka, można z nasion ją otrzymać. Wysiewałam ją, tylko dopiero po dwóch latach kwitnie. Mam ją w awatarku.

Iwonko, rozumiem, że bylinowy raj jest godny polecenia?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies