Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

AgataP 14:24, 29 gru 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Wendy, derenie przycinam w lutym. Do tej pory przycinałam je na wysokość 1 metra w celu zagęszczenia. W tym roku zacznę wycinanie najstarszych gałęzi u podstawy. Elegantissimę puszczę wolno. Zależy mi na efekcie dużej jasnej plamy w lecie. Część dereni mam sadzone w grupach- tu zależy mi na efekcie krwistych gałęzi, a kilka pojedynczo- i u tych zależy mi na plamie koloru wiosną i latem.

Zoja, ciekawa jestem bardzo jak w tym sezonie będzie wyglądał ogród. Piąty sezon się zacznie.

Dominiko, oby to był dobry rok dla ogrodu.

Ewo, bardzo lubię mahonie o tej porze roku. liście mają taki głęboki kolor czerwonego wina. Ładnie się łączą z gałązkami dereni.

Gruszeczko piękne derenie, masz je gęsto sadzone? Nie wiem czy 1 m to dobra odległość na planowanie nasadzeń Elegantissimy, Midwinter Fire planowałam co 0,8 m. Będę plany czynić jak tylko pomiary sobie po nowym roku zrobię
Gruszka_na_w... 14:42, 29 gru 2016

Agatko, ja sadzę tak na oko. Ale chyba mieści się to w przedziale 0,8-1m.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
AgataP 17:47, 29 gru 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Agatko, ja sadzę tak na oko. Ale chyba mieści się to w przedziale 0,8-1m.

Na oko najlepiej
Rytla 19:52, 30 gru 2016

Przyzwoitość, takie niemodne słowo, ale tak, właśnie żeby było przyzwoicie na tym mi zależy, w byciu tu i teraz, z wychowywaniu dzieci i ogólnie, a w tym szczególnym czasie:

Szopa bydłu przyzwoita, a w dodatku źle pokryta pałacem była

zaśpiewałam skojarzenie ze słowem przyzwoitość, z najlepszymi życzeniami!
Johanka77 20:51, 30 gru 2016

Szystkiego najlepszego na Nowy Rok Śmigalscy! Piękna bordo-zima u Was z ogrodzie. Niech Wam się zieleni w kolejnym roku na szczęście!
Gruszka_na_w... 15:40, 31 gru 2016

Stary rok, nowy rok...tyle ich już przeżyłam. Dobrze, że wciąż jeszcze jakiś dreszczyk przeżywam w momencie przełomu. I nawet marzenia mam.

Johanko, dziękujemy za życzenia!
Rytla, śpiewanie łagodzi obyczaje.

A dzisiaj?
Odmierzamy czas

Niespiesznie odmierzamy, bo przecież nigdzie nie trzeba się spieszyć. Szukamy piosenek Diany Krall i Norah Joness

Norah

Diana
Muzyka i czas- dobry duet

Jeszcze kot mruczący sennie i ciepłe światło lampy. Może szaliczek, gdyby chciało się wyjść na mróz

I można żegnać stare i witać nowe.
Do siego roku wszystkim!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 15:48, 31 gru 2016

W ogrodzie mroźno. Szron ładnie pokrył to i owo.

Zachwyciły mnie wrzosy i wrzośce oraz pierisy. Ładnie przymroziło królicze uszy.

Gruszka_na_w... 15:59, 31 gru 2016

I takie tam grudniowe widoczki

Hortensje wciąż zdobią

Ładny kolor daje tatarak Ogoni stipa

Ostrokrzew i trzmielina w objęciach rozplenic

Gruszka_na_w... 18:40, 31 gru 2016

Rok 2016 był dla ogrodu udany. Cieszył mnie o każdej porze roku. I oby tak było dalej.

wiosna

lato

jesień

i zima

Warmia 18:47, 31 gru 2016

Ah jo Cudnie. Rewelacyjne podsumowanie. Moja mamuniu adopcyjna
Szczęśliwego Nowego Roku