Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

AniMa 13:43, 29 gru 2016

Wiedziałam, że Ci się spodoba...Oglądałam wszystkie realizacje na stronce a ta wprost wołała, żeby ja do Ciebie wrzucić
Kotek na furtce super
Cieszę się bardzo, że sprawiłam Ci przyjemność
AgataP 14:19, 29 gru 2016

Nie tylko Agniecha się ucieszyła Ja też z wielką przyjemnością pospacerowałam po tym ogrodzie. Cudne połączenie prostych linii, nowoczesnego basenu i rustykalnego warzywnika. Mnie zaciekawiło ogrodzenie bo szukam rozwiązania do siebie i wciąż się waham czego użyć
Gruszka_na_w... 14:37, 29 gru 2016

Wendy79 napisał(a)

Pozostaje praca ręczna, ewentualnie glebogryzarka, chociaż ta mi się nie sprawdza. Rabaty dookoła wyznaczone, na wiosnę miałam się brać za trawnik. Zielony nawóz powiadasz? Może, a który? Czytałam o nostrzyku, ale ciężko chyba zdobyć.

Też nie lubię glebogryzarek. Ich praca kojarzy mi się z chaotycznym mieszaniem ziemi i chwastów. Trudno potem wybrać korzenie wieloletnich chwastów.
To może tak:
Rozrzucić na tym kawałku piasek. Przekopać na głębokość dwóch szpadli. Dodać granulowanego (suszonego obornika). Wysiać zielony nawóz. Na gliny najlepsza jest
gorczyca, ale można siać też owies, bobik, groch, wykę, facelię. Tylko że ten kawałek ziemi miałabyś do dyspozycji dopiero latem. Zielony nawóz musi urosnąć na 30-40 cm, trzeba go ściąć, przekopać i dać trochę czasu na rozłożenie w glebie.
U mnie zastoin wody już nie ma (a były).
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
sylwia_slomc... 15:06, 29 gru 2016

Widzę że będzie co siać od wiosny
Uwielbiam kolorowe ogrody
Wendy79 15:25, 29 gru 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Też nie lubię glebogryzarek. Ich praca kojarzy mi się z chaotycznym mieszaniem ziemi i chwastów. Trudno potem wybrać korzenie wieloletnich chwastów.
To może tak:
Rozrzucić na tym kawałku piasek. Przekopać na głębokość dwóch szpadli. Dodać granulowanego (suszonego obornika). Wysiać zielony nawóz. Na gliny najlepsza jest
gorczyca, ale można siać też owies, bobik, groch, wykę, facelię. Tylko że ten kawałek ziemi miałabyś do dyspozycji dopiero latem. Zielony nawóz musi urosnąć na 30-40 cm, trzeba go ściąć, przekopać i dać trochę czasu na rozłożenie w glebie.
U mnie zastoin wody już nie ma (a były).

Plan dobry, wprowadzam go od wiosny. Trawa może poczekać na jesień.
Wendy79 15:38, 29 gru 2016

Proszę się powstrzymać od śmiechu Twórczość własna. Co postawić,posadzić na końcu, w warzywniku, tak gdzie strzałka? takie miejsca mam dwa. Mam dwa pomysły, ale może ktoś spojrzy na to inaczej i coś innego podpowie?

To własnie tu, po prawej stronie, w miejscu przyszłego trawnika, mam omawiany problem z zastoinami wody.
Pszczelarnia 16:15, 29 gru 2016

AniMa napisał(a)
Wiedziałam, że Ci się spodoba...Oglądałam wszystkie realizacje na stronce a ta wprost wołała, żeby ja do Ciebie wrzucić
Kotek na furtce super
Cieszę się bardzo, że sprawiłam Ci przyjemność

Mnie też sprawiłaś przyjemność. Dziękuję.
Pszczelarnia 16:18, 29 gru 2016

Posadzić morwę jak jest tam dużo miejsca. Widziałam takie w Anglii.
Drzewo życia posadzić.

Postawić zawsze można ozdobną donicę na postumencie w tymianku.

Zegar słoneczny.

Misę, z której dokądś przelewa się woda.

Koryto piaskowcowe wyniesione jak u Nawigatorki.

AgataP 17:53, 29 gru 2016

Wendy79 napisał(a)
Proszę się powstrzymać od śmiechu Twórczość własna. Co postawić,posadzić na końcu, w warzywniku, tak gdzie strzałka? takie miejsca mam dwa. Mam dwa pomysły, ale może ktoś spojrzy na to inaczej i coś innego podpowie?

To własnie tu, po prawej stronie, w miejscu przyszłego trawnika, mam omawiany problem z zastoinami wody.

Ja stawiam na zegar słoneczny na postumencie Lub na podwyższeniu wielka misa służąca za poidełko i basen kąpielowy dla ptaków
AgataP 17:54, 29 gru 2016

Poza tym pierwsze wejście też bym ozdobiła pergolą lub uformowała z grabów.