Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kochani! - pomóżcie proszę z przedogródkiem!

Kochani! - pomóżcie proszę z przedogródkiem!

Gardenarium 13:22, 29 gru 2016

Przydałąby się jeszcze rabata pod oknem na wejściu do domu

Ręką mi się dziś trzęsie, ale o to mi chodzi

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 13:24, 29 gru 2016

Instagram Ogrodowiska
13:31, 29 gru 2016
Co fachowiec to fachowiec, bedzie pieknie
AgaCzek 20:01, 29 gru 2016

Pani Danusiu SUPER! - bardzo dziękuję. A ja akurat w szpitalu i taka niespodzianka Ale mam też zajęcia bo segreguję w tabelce roślinki do kupienia na wiosnę tak by zawsze coś kwitło i było pięknie. Nawet nie wiecie jak ogrodowisko może ratować

Jak wrócę do domku znowu mąż będzie mi się ze mnie nabijał, że za stado dzików robię - wytyczając i przekopując nowe rabaty Ale bardzo to mi się podoba i tak zrobię.

Za to nadal nie wiem jak obsadzić ten kwadracik między garażem a wejściem? Tak by było pięknie i zimą i latem

AgaCzek 21:01, 08 sty 2017

Ok zrobiłam mały zarys prawej części przedogródka zgodnie z liniami p. Danusi(oczywiście będą tam też inne roślinki - na razie taką wymyśliłam bazę - jak macie sugestie to proszę dajcie znać) Jak to połączyć z tym kwadratem między wejściem a tarasem? Co tam posadzić by nawiązywało do lewej części

stan rzeczywisty

projekt

Problematyczny kwadracik (tego cyprysika tam nie będzie)

sylwik69 18:30, 09 sty 2017

Ja zwężyłabym troszkę koniec trawnika-odcinek przy wejściu do domu i tak jak sugeruje Danusia poprowadziłabym linię rabaty kwadratowej jako przecięcie po skosie,łagodną ukośną linią,dzieląc ten kwadrat.Nie wiem czy zrozumiale to napisałam,może ktoś mnie poprawi!to tylko moja sugestia,ale to rozwiązanie Danusi bardzo mi się podoba i chyba taki efekt chciałaś uzyskać
Na rabacie pod oknem na pewno posadziłabym coś na pniu albo stożki,a pod płotem coś wyższego i w większej masie aby się przesłonić,Przepraszam jeśli się wymądrzam
AgaCzek 21:35, 09 sty 2017

Sylwik nie do końca dobrze mnie zrozumiałaś - kształty będą takie jak narysowała Pani Danusia -nie wszystko potrafię idealnie odwzorować w paintcie ale robię postępy.

Nie w tym jest problem Problem jest w realizacji tzn obsadzeniu, tego wszystkiego roślinami. Na lewą stronę mam pomysł ale absolutnie nie wiem jak to połączyć z tym "kwadracikiem" - linia jest wytyczona ale wiadomo, że na kwadraciku trawa się nie sprawdzi, więc trzeba to podzielić jakimiś roślinami, zrobić linię z roślin, bądź z kory itd. Tylko, ze wklejam różne rzeczy do kwadracika, kombinuję i nic mi z tego ładnego nie wychodzi - "kwadracik" mnie pokonał z kretesem

Co do osłonienia się - to my wolimy na froncie mieć dużo słoneczka i przestrzeń a osłaniać się nie potrzebujemy - stąd te hortensje i bukszpany i zasadniczo dość niskie ogrodzenie co do rabaty pod oknem to rzeczywiście rzeczywiście jakieś stożki by się przydały

Poprawiłam kształty - za to nie mogę poprzesuwać hortensji i kulek by zapełniły powstałą dziurę bo to paint ale każdy wie o co chodzi. Dodałam też stożki
Iwk4 22:07, 09 sty 2017

Cześć Agatko. Danusia fajnie podzieliła ten kwadrat, łącząc go jakby z drugą stroną. Narzuca to więc podobny klimat nasadzeń. Cyprysika bym zostawiła. Jest ładny. Do tego linią wytyczyć podział rabaty.

Na jednej stronie może być lawenda we żwirku, na zimę pociąć ją koniecznie w kulki. Ja tak zrobiłam i teraz się zachwycam nią o poranku, jak wyglądam przez okno. Druga część kwadratowej rabaty - to posadziłąbym kilka kulek bukszpanowych albo tuje danica, rozrzucone, jakby przypadkiem. Pomiędzy koniecznie trawki: może być ID, albo hakone, bardzo ładnie wygląda w kulkach molinia Variegata.Jeśli lubisz kwiatki, to możesz dołożyć szałwię, albo jeżówki rozrzucone, choć, jeśli zdecydujesz się na lawendę, to niech ona gra pierwsze skrzypce. Kulki bukszpanowe wysypać korą. Jeśli nie chcesz lawendy, to daj na części żwirowej berberysy : admiration lub bagatelle.
https://pl.pinterest.com/pin/529876712393111208/
Z natury tworzą ładne kuleczki, choć można im pomóc delikatnym cięciem. Są też kuleczki berberysów w kolorze żółtym. Też wyglądają ślicznie. Jak coś chcesz zobaczyć, to daj znać u mnie. Zalinkuję ci fotki. Pozdrawiam
sylwik69 16:38, 10 sty 2017

Rozumiem!Iwona podsunęła fajne pomysły.Na pewno ten kwadrat musi nawiązywać do pozostałej rabaty i można go przeciąć linią żurawek lub berberysami,więc albo roślina albo kolor-coś musi łączyć te obie rabaty
AgaCzek 16:43, 10 sty 2017

Wielkie dzięki
Muszę przyznać, że myślałam o lawendzie - tylko musicie mi powiedzieć kiedy i jak się ją tnie bo ostatnio w jakimś programie mówili o min 2 cięciach lawendy w roku Tuje danica też mi się podobają.

Jeśli chodzi o trawki to też myślałam o hakone, nie wiem za to co to ta trawa ID? Molinia troche chyba dla mnie za duża. Co do kwiatków to lubię i to bardzo - jeżówki nawet już kupiłam w przedsprzedaży szałwia też mi się podoba. A co do berberysów to też akurat to sa te co lubię. Oj łatwo nie będzie wybrać a co do pinu to trafiłaś idealnie! bo mam jeszcze powkopywane w donicach w ogrodzie takie sosenki na pniu. Jeszcze raz wielkie dzięki - idę wklejać roślinki w kwadracik i mam nadzieje powiesz mi co jeszcze poprawić. Ja jestem z tych co żeby sobie wyobrazić to muszę sobie wszystko powklejać i dopiero to widzę. Biorę się więc za painta

Sylwik - no właśnie kombinuję - mam nadzieję, że w końcu coś się uda