Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród niby nowoczesny ale... 08:49, 06 paź 2016

Do góry
Magda70 napisał(a)

Przez Ciebie wylazlam na t e wichurę

jarzęby...mam je chyba 3 rok...a moze drugi?
W tym roku zastrajkowały nie słabo kwitły. Owoców nie mają i na razie lisci nie przebarwiają na fluorescencyjny kolor

Dziękuję za poświęcenie
Masz wrażenie że wolno rosną te jarząby, czy rosną ok?
Ładne są nawet jako zielone, bo takie kolumny, i liście fajne.
Chcę kupić 5 sztuk i badam sprawę Falnrocków.
Właściwie u mnie narazie też mało jesiennych kolorów.
Jeszcze chwila i ogród powinien zacząć się zmieniać.
Jak feniks z popiołów 08:42, 06 paź 2016

Do góry
No dobra.
Na początek jeszcze raz westchnę, jakie Ty ładne te plany robisz - i drzewka na nich tak ślicznie narysowane i pokolorowane. Full profeska

Z sąsiadem zdecydowanie musicie pogadać. To, że jemu ten kawałek od Waszej strony niepotrzebny, nie oznacza, że Wy musicie patrzeć na ten bajzel. Zapytajcie się go po prostu, czy możecie na tym terenie posadzić jakieś rośliny, bo bardzo brzydko to wszystko wygląda. Marikenów i gumballi nie musicie tam wstawiać, tylko coś tańszego, to w razie zmiany zdania sąsiada wielkiej straty nie będzie.

Co planujesz w prawym górnym rogu? Kompostownik jakiś czy warzywnik? Bo widać jakiś zakątek schowany. A na skarpie? Bo ona wygląda jakby była zrobiona w jakimś celu. Widzę trzy możliwości: placyk do grilla/ogniska, plac zabaw dla dzieci lub warzywnik.

Jeśli to pierwsze, to na tej półkolistej krawędzi skarpy zrobiłabym schodki. Jeśli drugie lub trzecie - to zrobiłabym rabatę, a na niej rośliny, które trochę ten obszar zasłonią od strony tarasu. Linię skarpy ciut inaczej bym poprowadziła, żeby wyszło równe koło, koncentryczne w stosunku do tarasu.

Przy płocie sąsiada zrobiłabym jednak ten żywopłot - jak będzie na wysokość tej wyższej skarpy, gdzie są drzewa, to tarasu sąsiadowi nie zacieni. Pod drzewami zrobiłabym niski murek oporowy - można go wykorzystać jako ławkę lub jako rabatę, a miejsce pod drzewami obsadziła jakimiś wytrzymałymi roślinami.

Mniej więcej tak bym to widziała:

Choroby trawnika 08:37, 06 paź 2016

Do góry

sylwia_b napisał(a)
Nawóz był wysiany przed nasionami traw siewnikiem, niemożliwe, aby był nierówno wysiany. Może wrześniowy upał mu zaszkodził albo grzyb?

Nie, żyzność ziemi jest nierównomierna i w tych miejscach albo szybciej odpływa woda, albo ziemia jest gorszej jakości. Ale na 99% nawozu jest mniej tu, gdzie żółto. Gdyby był lipiec to bym zaleciła dosypanie i byś zobaczyła jak się zieleni po całości, ale teraz to już za późno. Wiosną się wyrówna. I z tym siewnikiem to nie byłabym aż taka pewna. Siewnikiem najgorzej się sieje i jak widać na ogrodowisku, kto sieje siewnikiem ma właśnie takie łaciate albo paskowane trawniki.

Wrześniowy upał to by zaszkodził całemu a nie w taki sposób.

Jest to ewidentny przykład, że nie należy nawozić trawnika przed siewem a po pierwszym koszeniu. I oczywiście patrzeć jak się sypie z siewnika. Ja sieję z ręki w kazdym razie. Zaopatrz się w siewnik do ręki, albo lepiej ćwicz sypanie. W końcu się nauczysz. I uwierz, że to możliwe jest nierównomierne sypanie, nikt mistrzem nie jest od razu
Mirkowy ogród (początki) 08:07, 06 paź 2016

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Mireczko a jak ukorzeniasz cisy ? Ja na razie tylko parę samosiejek mam u siebie.
Dubelek
Tu moje małe ukorzenione tujki
Ogród Małej Mi - sezon 2016 07:09, 06 paź 2016

Do góry
Milka napisał(a)
O, jaka cisza!
Dotarlam do moich, tez kwitna

Bo nie mam czasu chodzić po forum, to i nikt nie zagląda .. zdjęcia przed "potopu" wstawiłam... nowych nie mam.. nudą wieje, to i nikt nie zagląda. No nie zupełnie nikt.. bo zajrzały po fotach 4 osoby A ja z braku czasu zaglądam tylko do siebie.. wiec cisza.. taka kolej rzeczy.

Dziś mnie taki widok obudził.. i nie pada.. a padało solidnie.. od wiosny, przez chyba pół roku tyle nie spadło deszczu co teraz przez 2 dni (a może 3??).

Moja "przyziemna" :) pasja 00:29, 06 paź 2016

Do góry
Hej Jagodo, wpadłam z rewizytą Ale u Ciebie pięknie i bujnie, trawy powalają na kolana, będę zaglądać

Jagodaa napisał(a)
Zaległe fotki, jeszcze wcale nie tak bardzo jesienne, choć z 25 września

Erecty jeszcze zielone mocno

O tej porze w zeszłym roku rozplenice były żółciutkie... teraz na szczęście nie

Jarzmianki mają jeszcze świeże kwiaty (dwie z 45 , ale maluchy jeszcze)

Moja "przyziemna" :) pasja 00:26, 06 paź 2016

Do góry
Hej Jagodo, wpadłam z rewizytą Ale u Ciebie pięknie i bujnie, trawy powalają na kolana, będę zaglądać

Jagodaa napisał(a)
Zaległe fotki, jeszcze wcale nie tak bardzo jesienne, choć z 25 września

Erecty jeszcze zielone mocno

O tej porze w zeszłym roku rozplenice były żółciutkie... teraz na szczęście nie

Jarzmianki mają jeszcze świeże kwiaty (dwie z 45 , ale maluchy jeszcze)

Ogród Mirelli 00:02, 06 paź 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Tesiu o tą rabatę w przedogródku mi chodzi - to główna rabata.

Ale te rododendrony jak odżyły! Jestem w szoku, bo pamiętam że były na granicy życia i śmierci. Cudotwórczyni z Ciebie!
Ogródek Ewy 23:35, 05 paź 2016

Do góry
ryska napisał(a)

Smutno mi jak czytam co napisałaś.
reszta na priv.

Buziol wielki, nie smuć się, ja tak czasem mam
Mam chyba 1000 pomysłów, tylko czasu brak ;-) 23:01, 05 paź 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

A co to za roślinka?

clematis bylinowy, który już przekwitł -)
Z miłości do brzozy ... 23:00, 05 paź 2016

Do góry
Witam serdecznie

od dawna Was obserwuję, podglądam, szukam inspiracji, zapisuję ciekawe zdjęcia z nadzieją, że uda mi się skomponować własne rabaty. Niestety nie potrafię przełożyć tego na swój ogród. W końcu się odważyłam i jestem
Może na początek kilka słów o działce. Ogród (tzn coś co w przyszłości stanie się ogrodem ) mieści się pod samym lasem, ma ok 1800 mkw i co najważniejsze mamy w nim kilkanaście sztuk moich ukochanych brzóz.
Od początku takie było założenie, aby zachować spójność z otaczającym nas lasem i zachować wszystkie możliwe duże zdrowe drzewa.
Długa droga przed nami, mam tego świadomość , ale cóż od czegoś trzeba zacząć. Trzy lata temu zaczynaliśmy od buszu. Mąż samodzielnie wyciął jakieś 300 drzew... więc i może teraz uda się zrealizować marzenia.
Chcemy zacząć od rabaty przy tarasie. Rabata znajduje się w części południowo -zachodniej, wiec słońce operuje tu bardzo intensywnie.
Co do tej rabaty mam pewne pomysły, ale nie potrafię spiąć tego w całość.
Uwielbiam wszelkie trawy i turzyce. Zakochałam się w połączeniu rozplenicy z rozchodnikami i niskich trawek z szałwią. Chcieliśmy zachować dość swobodny nieformalny charakter ogrodu. Cudownie byłoby gdyby cały czas ogród się zmieniał, gdy jedne rośliny przekwitną chciałabym aby pojawiały się w to miejsce inne Szczypioreczek ze mnie w tej dziedzinie, ale pomarzyć można. Póki co nie przepadam za czerwonym i bordowym kolorem w ogrodzie.

Co do rabaty przy tarasie to tak myślę i myślę i w sumie to przychodzą mie do głowy dwie opcje, albo opcja z lawendą , czymś zimozielonym i stipą, żeby było lekko ... albo opcję z rozchodnikami czy szałwią, rozplenicą, czymś zimozielonym i może jakąś małą turzycą...sama już nie wiem jest tyle cudownych połączeń

A może ktoś ma zupełni inny lepszy pomysł?
Acha Wymiary rabaty
po lewo 2 x 3 m
po prawo 5,5 x 3 m
Patrząc z przodu rabaty rozmieszczone są symetrycznie po 3 m z każdej strony.
Szerokość rabaty aż 1m.

Będę wdzięczna za pomoc i wszelkie wskazówki.
Poniżej kilka fotek

i jeszcze mój przechowalnik na końcu działki
W zgodzie z naturą 22:48, 05 paź 2016

Do góry
W moim jesiennym ogrodzie...

Typografia ogrodu 22:41, 05 paź 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
dlatego wydrukowalam dwa

extra
Coś jeszcze, coś więcej... 22:34, 05 paź 2016

Do góry
Sebek napisał(a)
Lubię tą rabatę, chyba bardziej niż front

Rabata jak z katalogu
Śliczne zdjęcia i ujęcia
Zielonym do góry... :) 22:24, 05 paź 2016

Do góry
Aga Nie ma co pokazywać i na co się patrzeć. Piekny weekend w stolicy, teraz leje a kolejny weekend w Częstochowie. Spoko za rok po siedzimy razem na swoich tarasach. W sobotę przed weselem przykrecilismy kolejne rzędy, szkoda że nie zdążyliśmy całości. Brakuje 1/3.

Jeju za resztę wpisów dziękuję. Szkoda tylko że tak długo u nas wszystko trwa...
Coś jeszcze, coś więcej... 22:15, 05 paź 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

Ofszem ofszem ... Podrzucisz nazwe?
Tysiąc radości i utrapień 22:13, 05 paź 2016

Do góry
katel napisał(a)
Pięknie jest!!! Mam nadzieję że i do mnie ptaszki tak licznie będą zaglądały jak się ogród zagęści . Stipa sirocco zakwitła u Ciebie? U mnie nie kwitnie.

Też nie zakwitła. Trudno. Może przeżyje zimę i zakwitnie na drugi rok.
Najlepszym wabikiem na ptaki jest u mnie w tej chwili słonecznik .

Można zasiać ozdobny. Ptakom nie robi różnicy i ozdobny cieszy się u nich taką samą popularnością jak ten jadalny. Na dodatek wystarczy posiać jednego roku. W następnych latach ptaki posieją go same

Ogród, mydło i powidło. 22:12, 05 paź 2016

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)

To przynajmniej żaden stwór się nie przytuli

Hihihi! No, kolce gigantyczne jak by na całym drzewie takie miały być to bym nie sadziła bo strach o dzieciaki.

Kasya napisał(a)
fajna ta glediczja ja chcialam ta zolta, sunburst, ale ostatecznie przestraszylam sie rozmiarow

Mi też żółta się podobała ale dla dwóch takich to i u mnie miejsca nie ma

Zakochałam się w rozplenicach ale nie za bardzo jeszcze wiem czym się poszczególne odmiany wyróżniają i w ramach dokształcania się mam porównanie:

Od góry: Karley Rose - różowawa ale nie widać tego bo w deszczu zbierana i mokra po prostu, potem Hameln, Moudry od Kasyai (ja jeszcze nie mam) i Hameln Gold.
Ogród, mydło i powidło. 22:02, 05 paź 2016

Do góry
katel napisał(a)
Tak patrzę i chyba nie bardzo te papirusy na tym zdjęciu widać, potem zbliżenie cyknę.
Choroba ogrodowa u mnie nie tylko się nie cofa ale jeszcze postępuje , najpierw kupiłam wielką siatę tulipanów plus trochę czosnków i krokusów, potem dokupiłam czosnki bo były w rewelacyjnej cenie no a teraz jeszcze to, też w dobrej no i jak żyć .

Nie dziwię się, że uległaś krokusom . Tych niemal pierwszych wiosennych kwiatów nigdy nie za dużo . Chyba dwa lata temu miałam takiego śmiałka krokusowego, który próbował kwitnąć w połowie stycznia (ciepło było). Niestety potem przyszły mrozy i nic z jego kwitnienia nie wyszło.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:56, 05 paź 2016

Do góry
BKosimkArt napisał(a)

Cidowne te jesienne klimaty?

Basiu, jeśli to pytanie , to odpowiem, że cudowne.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies