Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 17:13, 05 paź 2016

Figielko, zdjęcie raczej wiernie oddaje kolor. To zieleń z czerwonawą obwódką.
Pestko, tak zdaje się trzeba będzie zrobić. Wysiać dobrą trawę przeznaczoną na suche stanowiska.
Makusiu, idea jaka przyświecała mi przy robieniu ścieżek, właśnie taki miała cel. Po dwóch latach zamieszkania już wiem, że pomysł z ograniczeniem powierzchni trawiastych był słuszny.

Wczorajszy widok z "jadalnego okna"

Dzisiaj leje, wieje, jeszcze bez zamieci. Kolorowo wciąż, co wprowadza w dobry nastrój mimo niesprzyjającej aury.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:19, 05 paź 2016

I takie tam jesienne klimaty

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:26, 05 paź 2016

Ponieważ na forum toczą się dyskusje na temat przydatności i urody astrów na rabatach w trakcie sezonu, spróbuję pokazać rabaty z ich udziałem w szerszym przedziale czasowym

czerwiec- astry podsadzone są rozplenicą, rozchodnikami, obwódka z czyścca

lipiec czyściec po kwitnieniu przycięty, masy nabiera rozplenica

sierpień zaczynają kwitnąć

wrzesień

Mary 20:08, 05 paź 2016

Zajrzałam oglądać astry.
Zastanawiam się, czy to dyskusja, w której brałam udział czy równolegle toczy się jakaś druga...

Dziękuję za tę prezentację zmian w czasie.
Bardzo mi się podoba wrzesień. Super to wygląda. Ale wcześniej nie bardzo do mnie przemawiają.
No i u mnie one we wrześniu jeszcze nie kwitną. Pewnie dlatego, że zbyt mało słońca. Dopiero teraz zaczynają.
Myślę, że jeszcze dam im jedną szansę. Zobaczymy.
BKosimkArt 20:34, 05 paź 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
I takie tam jesienne klimaty

Cidowne te jesienne klimaty? Zwłaszcza fiolety z czerwienią, a jeszcze z trawami, połączeniw idealne...
Gruszka_na_w... 21:56, 05 paź 2016

BKosimkArt napisał(a)

Cidowne te jesienne klimaty?

Basiu, jeśli to pytanie , to odpowiem, że cudowne.

pestka56 01:30, 06 paź 2016

Bylinowo - kolorowo
Ja dopiero w zeszłym roku zaczęłam wprowadzać kolory do ogrodu. Kiedyśmam nadzieję coś z tego wyniknie.

Mało trawnika to jedyna słuszna idea
zoja 06:54, 06 paź 2016

pieknie
Wiesz, zaczely mi kwitnac moje astry - te co zgolilam chyba w lipcu /musze sprawdzic/ sa niskie ok 30cm i poxne - jak scinalam to mialy juz metr wysokosci...
Dzieki Twoim aranzacjom powoli klaruje mi sie pomysl gdzie je przeniesc
AgataP 11:00, 06 paź 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Wiraż przy wrzosowisku

Gruszeczko powiedz mi czy imperata zielona da radę na słonku tylko do południa? Planuję rabatę trawiastą i dumam jaki gatunek by mi pasował do tego typu światła. Aha trawy planuję bardziej naturalistyczne
Gruszka_na_w... 16:19, 06 paź 2016

Agatko, z moich obserwacji wynika, że ona nie ma żadnych wymagań poza odrobiną wody w okresach suszy. Pod brzozami wyschła. Na innych rabatach radzi sobie dobrze.

Pestko, nie wyobrażam sobie ogrodu bez kolorów. Monochromatyczność to nie moja bajka, tak samo jak ogrody formalne. Podziwiam porządek, przewidywalność i ład przestrzenny, ale radości już bym nie miała. W domu jest minimalizm kolorystyczny, więc na zewnątrz może być dla kontrastu inaczej.
Zoja, astrom dobrze robi uszczykiwanie. Swoich nie uszczykuję, potrzebne mi są takie wysokie akcenty.
Po deszczach akcenty mi się trochę pochyliły.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies