Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Jak feniks z popiołów 17:27, 05 paź 2016

Do góry
Na tyłach kurtyny przesłaniające to również konieczna konieczność i oczywista oczywistość. W innym przypadku podziwiamy takie oto coś:

Warianty dwa wpadły mi do głowy jeśli chodzi o przesłonięcie budynku gospodarczego sąsiadów:

Niezorientowanym przypominam i objaśniam, że jest konieczna konieczność pozostawienia pasa o szerokości ok 1-1,5m wzdłuż szopki.
I wariant drugi:

Dodatkowo, jeśli już tak wpadłam w ten trans kurtynowy przydałoby się przesłonięcie perspektywy na sąsiadowy taras.

Zamyślam się nad posadzeniem powojników przy płocie, a dodatkowo wsadzić coś konkretniejszego w koronie skarpy po łuku. Przy płocie konkretów (porządnego żywopłotu) sadzić bym nie chciała by nie zacienić sąsiadom przestrzeni przy ich tarasie. Myślę, że posadzenie ekranu po łuku fajnie wydzieli przestrzeń i dodatkowo zasugeruje wkraczającemu z tej strony kierunek patrzenia.
Szarobiałego ogrodowe początki. 17:27, 05 paź 2016

Do góry
Szarobialy napisał(a)
Zabieram się do pracy

Kocham takie widoki! Poczytałam wszystko, dzień bez cisów był u Ciebie 1.10. Ja wczoraj posadziłam 7 takich okazów i teraz żałuję - dlaczego nie wzięłam więcej.

Cisy będą rosły, dołożysz im swojego kompostu jak będziesz miała.

Rozpoznawanie chorób i szkodników 17:22, 05 paź 2016

Do góry
Jodła koreańska i klon palmowy 'Atropurpureum' rosły blisko siebie. Wiosną z bólem serca wycięłam całkowicie zbrązowiałą jodłę (choć gałązki były giętkie, a pień po przepiłowaniu wyglądał na zdrowy).
Klonowi usunęłam wyschnięte gałązki aż do białego łyka oraz zabezpieczyłam maścią ogrodniczą. W ciągu całego sezonu podrósł niewiele i młode przyrosty latem wyschły. Większość liści też ma wyschnięte końcówki i są odbarwione jak na zdjęciu.
Co mogło być przyczyną niedomagania obu roślin?
Czy jest szansa na utatowanie klona?

Ranczo Edy 17:21, 05 paź 2016

Do góry
Mogę Tobie swoich podesłać. Mam cały pojemnik po piwie wuykopanych i nie zagospodarowanych. Ale moje sa blade lila.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:19, 05 paź 2016

Do góry
I takie tam jesienne klimaty

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:13, 05 paź 2016

Do góry
Figielko, zdjęcie raczej wiernie oddaje kolor. To zieleń z czerwonawą obwódką.
Pestko, tak zdaje się trzeba będzie zrobić. Wysiać dobrą trawę przeznaczoną na suche stanowiska.
Makusiu, idea jaka przyświecała mi przy robieniu ścieżek, właśnie taki miała cel. Po dwóch latach zamieszkania już wiem, że pomysł z ograniczeniem powierzchni trawiastych był słuszny.

Wczorajszy widok z "jadalnego okna"

Dzisiaj leje, wieje, jeszcze bez zamieci. Kolorowo wciąż, co wprowadza w dobry nastrój mimo niesprzyjającej aury.

W kamiennym kręgu od początku 17:11, 05 paź 2016

Do góry
GorAna napisał(a)

Iwonko, wybacz nie mogę, bo mi d....zmoknie
Innym razem bardzo chętnie
Tak dokładnie to o co chodzi?

Tak wyglądała w 2012 r, jak układałam kamienie.
[/quoted]

Nie ma sprawy. Generalnie chodzi o to, że po rozbiórce stodoły, mam na podwórku tony kamienia. Zanim go wywieziemy szukam pomysłów na wykorzystanie.
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 17:10, 05 paź 2016

Do góry
Edytko, dzięki za buziaczki, Też czekam na hibiskusa,
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 17:08, 05 paź 2016

Do góry
zawitka napisał(a)
Hortka u Ciebie jeszcze ładna dalie też nie popuszczają Czy werbena u Ciebie zostaje do mrozów czy zbierasz i mrozsz?????

Werbenę zostawiam do mrozów, a i potem jej nie wykopuję, której uda się przeżyć, to będzie, i tak jest dużo siewek wiosną, Zawsze można coś wybrać na rabatę. Na wszelki wypadek mam jedną w doniczce, którą tradycyjnie do domu zaproszę na zimowanie.

Jak feniks z popiołów 17:07, 05 paź 2016

Do góry
Witam Olgę i do Ewy ponownie się uśmiecham.

Asia (makadamia) swoimi pytaniami "utrudnia" mi wiedzenie żywota człowieka poczciwego i leniwego. Spinam więc pośladki (oby im to na dobre, znaczy się na jędrne wyszło i przedstawiam Wam oczywistości oczywiste, które jednak dla mnie oczywiście oczywistościami nie były.
Rzut ogólny:

czerwone - to miejsca zapalne wymagające przesłonięcia,
zielone - moje wizje nasadzeń, metamorfoz

Najpierw front:
garażo -szopkę sąsiada planuję przesłonić 3 śliwami szczepionymi na pniu (Nigra lub Pissardi)

W zamyśle drzewka wyższe mają być (niedobory kadrowe wystąpiły podczas sesji ze statystami stąd takie kurdupelki). Każde drzewko umiejscowione tak mniej więcej pośrodku przęsła.

W trójkąciku zmiana dekoracji z sezonowej na całoroczną. Zamiast piwonii i konwalii cisowy stożek w towarzystwie kulek bukszpanowych. Tu jednak kwestia zasadnicza - czy na takim wypierdku tyle dobra wszelakiego da się upchnąć?

Róża "Chopin" 17:00, 05 paź 2016

Do góry
marcin544 napisał(a)
Witam
Niewiem czy to odpowiedni wątek bo nieweim co to za odmiany róż które mam .
Równiez mam pytanie odnośnie jednej z nich - dlaczego z jednej strony sa pojedyncze pączki a z drugiej jest ich dużo na jednym pędzie ??

Drugie pytanie co to za owad i jak go zwalczyć bo smakują mu płatki róży
Wyczytałem w internecie że może to być chrabąszcz majowy ale nie jestem pewien czy to on i niewiem jak sie go pozbyć ?

Serdecznie pozdrawiam

Co do pierwszego pytania, Myślę, ze musisz sprawdzić skąd wychodzą te gałązki wieklopąkowe, BYć może z podkładki. Sprawdź poniżej i powyżej miejsca szczepienia.
Na drugim zdjęciu masz ogrodnice niszczylistkę, chyba można ją zwalczać decisem
W kamiennym kręgu od początku 17:00, 05 paź 2016

Do góry
Figielka napisał(a)
Świetny pomysł z kamienną ścieżką.Czy możesz zrobić zdjęcie z bliska )))

Iwonko, wybacz nie mogę, bo mi d....zmoknie
Innym razem bardzo chętnie
Tak dokładnie to o co chodzi?

Tak wyglądała w 2012 r, jak układałam kamienie.
tak jesienią 2013r
W kamiennym kręgu od początku 16:57, 05 paź 2016

Do góry
bogumila napisał(a)
Oglądam fotki i zawsze czuję niedosyt...Twojego ogrodu nigdy dość...pięknie...pozdrawiam.

Bogusiu, zawsze jest jakaś ciekawa roślinka, żeby ją pokazać, nawet w deszczu

W kamiennym kręgu od początku 16:45, 05 paź 2016

Do góry
Mam nadzieję, że rewolucja mi się uda

2004

dzisiaj
W kamiennym kręgu od początku 16:39, 05 paź 2016

Do góry
yolka napisał(a)
Co przesadzasz? ściąga mi potrzebna, Ja co chwilę coś przesadzam, a nic się nie zmienia, widać nie umiem przesadzać Za to popadam w przesadę jeśli chodzi o róznorodność, dobrze, że chociaż zdaje sobie z tego sprawę

Jolka, mówisz i masz
Specjalnie dla Cię wdrapałam się dzisiaj na dach garażu, żebyś miała jasny podgląd
Chcę wreszcie zabrać się za tą część ogrodu i zrobić jakieś sęsowne nasadzenia, bo jak dotąd to tylko improwizowałam....rozmnażałam roślinki, rysowałam coś na karteczkach
Teraz już decyzję podjęłam, przystąpiłam nawet dzisiaj z łopatą do działania, alem zmokła i siedzę przed kompem
Pod szpadel idzie teraz ta część ogrodu. tutaj rok 2004

tak dzisiaj

W kamiennym kręgu od początku 16:29, 05 paź 2016

Do góry
m_gocha napisał(a)
Trochę zrobiły mi się zaległości na O. ale już nadrabiam
Aniu cuuudnie u Ciebie. Dodatkowo robisz piękne zdjęcia. Oglądam już któryś raz i napatrzeć się nie mogę . Cudnie!

Ciekawa jestem jak tam zasadzone listeczki rozchodnikowe? U mnie chyba nic z tego nie będzie, bo większość listków zżółkła i zrobiła się dość miękka Ale czekam jeszcze cierpliwie. Natomiast odkryłam dzisiaj, że włożone do flakona w bukiecie rozchodniki zaczęły wypuszczać korzonki. I tak się zastanawiam czy jeszcze trochę poczekać i czy wsadzać do doniczki czy od razu do gruntu. Przeżyją zimę?

Małgosiu, wsadzaj rozchodnik do ogrodu, jak ma korzenie, nic mu nie będzie
Moje listeczki też nie wyglądają za ciekawie
Nic to będziemy zatem rozmnażać rozchodniki wiosną, wtedy jest 100% przyjęć
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 16:28, 05 paź 2016

Do góry
Mam "jakiś" świerk srebrny. Nie znam nazwy, nic nie wiem o jego sile wzrostu. Młode przyrosty przez cały sezon odróżniają się jaśniejszą barwą i są rozczapierzone. Czy ktoś zna jego nazwę?
W kamiennym kręgu od początku 16:23, 05 paź 2016

Do góry
Iwonko, dzisiaj weszłam na dach garażu, żeby zrobić aktualne zdjęcia ogrodu, tuż przed jego rekultywacją
trawa do wymiany, i zmiany będą na rabatach
Ostrzegam.... teren nieciekawy po pracach ziemnych

2004

2016

2004

2016
Myślę, że za rok, na te rabaty, będzie się patrzyło przyjemniej
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 16:22, 05 paź 2016

Do góry
Kolo mojego przedszkolnego okna kwitnie pigwowiec, moze po tych kilku dniach zimna przyjdzie wiosna.
W sobote jak bylismy w termie w drodze z parkingu przechodzilismy obok pieknie bozonarodzeniowo ozdobionego sklepu. Mialam wielka ochote juz teraz udekorowac dom, by wiosna szybciej przyszla. No ale tak sie nie da w naturze wszystko ma swoje miejsce i nawet jak jej sie troche pomiesza to i tak wskoczy na swoje zwyczajne tory.

Żywopłot strzyżony liściasty 16:17, 05 paź 2016

Do góry
Figielka napisał(a)
Witam,
Wiosną chciałabym zagospodarować widoczny na zdjęciu fragment ogrodu.
Przy ogrodzeniu chciałabym żywopłot , myślałam o dereniu. Rozświetli ten fragment,od strony ulicy, ogrodzenie od strony ulicy będzie ładnie wyglądało na jasnym tle ,zasłoni widok na podwórko z ulicy. Wystarczy mi wysokość taka jak ogrodzenie. Nie mam doświadczenia i nie wiem jak się sprawdzi.Na jaką szerokość mozna prowadzić taki szpaler. Czy pokrój i tempo wzrostu można porównać do forsycji.
Ziemia w tym miejscu to piasek , a szerokość pomiędzu ogrodzeniem i zabudowaniami to 7 metrów.
Jak nie dereń to co?

Figielko, dereń ładnie przyrasta ale w piasku czuje się źle, ta roślina zdecydowanie lubi żyzną glinę i inne próchniczne wilgotne gleby. Musisz też wiedzieć, że co 4 lata ścina się go do zera (dla odmłodzenia i pięknego wybarwiania się gałązek), więc przez okres przedwiośnia będzie całkiem "goło". Ja bym po całości nie dawała derenia a pomieszała go z cisami. Duży kawałek cisów, derenie (3-5 szt.) itd.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies