Iwonko, ja mam piszczystą glebę, tylko w jednym miescu skądś glina. Jak opady są słabe, to nie ma problemu z roślinami, ale u nas jesień, zima i wiosna przeważnie wilgotne są. Teraz przeglądając prognozę na 16 dni widzę codziennie opady. I jak tu żyć?
No to róże kopczykuję,/jeszcze jest trochę czasu/ a resztę zostawiam na pastwę losu do 1 marca. Potem albo est ok, albo jeszcze miesiąc deszczu jak w tym roku.
A podobno dziś w nocy w Zakopanem już śniegiem poprószy. Ja nie chcę śniegu!
Chyba Wam tuneliku nie zwiało? Wiatr ma być na morzu powyżej 10-tki. I to ten najgorszy północny. Przewiduje się cofkę wody w korytach rzek pomorskich i mogą być powodzie szczególnie na Żuławach.
Ja jutro zostaję w domu. mojego ogródka może nie wydmucha z kretesem.
Rośliny zachowują się nienormalnie, bo było ciepło, zimno, znowu ciepło i deszcze. Myślą, że wiosna. I mimo, że one faktycznie mózgów nie mają, ale w genach jest coś zapisane. No to działają zgodnie z instrukcją. Moje krokusy mają pędy kwiatowe na wysokość małego palca. Ale chyba kwiatów nie będzie, Bo u mnie znowu ochłodzenie. I to znaczne.
Ale Twoją hostę chętnie obejrzę. Mój hibiskus jeszcze ma zamiar mnie ucieszyć
Widzę Haniu że miałaś wczoraj bardzo pracowity dzień. Szkoda że to już jesień, niby jeszcze jest ładnie ale to już nie to. U nas wczoraj było słonecznie ale wiało masakrycznie. Trochę zrobiłam porządków w ogrodzie warzywnym i nazbierałam orzechów.
Toś się, Basiu, w wiewiórkę się zabawiłaś! A ja dziś lajtowo w domku. Wiatr i desszcz na przemian ze słońcem, ale z przewagą wiatru i deszczu.
Nie ryzykuję dziś ogrodowo.
No pewnie Haniu, zimny wiatr jest najbardziej zdradliwy i lepiej sobie odpuścić. Co innego jak ktoś ma ogród przy domu, to jakby co to zaraz może się schować. A jak ty musisz kawał drogi dojechać to już jest mniej zabawne.
Ja dzisiaj nic nie zrobię w ogrodzie bo już mój urlop się skończył i wróciłam do pracy. Ech życie...
Werbenę zostawiam do mrozów, a i potem jej nie wykopuję, której uda się przeżyć, to będzie, i tak jest dużo siewek wiosną, Zawsze można coś wybrać na rabatę. Na wszelki wypadek mam jedną w doniczce, którą tradycyjnie do domu zaproszę na zimowanie.