Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Jak feniks z popiołów

Jak feniks z popiołów

wiklasia 13:19, 03 paź 2016

Makusia napisał(a)

PS. Nasionka są Koperta tak zabezpieczona, że póki co podziwiam ją, ale otworzyć aż się bojam, bo jak otworzę, to klamka zapadła- trza siać- a ja nadal nie wiem jak

Nie bać się! W kopercie jest kolejna może nie kopertka, ale torebusia papierowa więc jakby co ...klamka jeszcze nie zapadnie.
Anda 13:24, 03 paź 2016

Jakie fajne plany i szerokie kadry. No i Twój język pisany jest po prostu boski Pozdrawiam
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gruszka_na_w... 21:21, 03 paź 2016

wiklasia napisał(a)

kurcze, Makusia Ty mi tu mieszasz jak mikser śmietanę, bo zaczynam się ostro zastanawiać: a jakby w tym trójkąciku wyglądał duży stożek cisowy ze smykami kulkowymi. Można by był światełka wieszać i zimozielone by było (Haniu - pamiętam o 4 porach roku)

To dobra myśl. Na froncie trochę się obawiam krótko kwitnących bylin na eksponowanych stanowiskach. Tam jednak lepiej wygląda coś atrakcyjnego dłużej. Duże piwonie potrafią się pokładać po deszczu lub pod ciężarem kwiecia, czasem kwiecie się osypuje. Na dużej rabacie można zastosować zamaskowane podpory, płatki się gubią w gąszczu, a tutaj wśród dostojnych granitów wyglądałoby to nieestetycznie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
OlgaKol 20:02, 04 paź 2016

Witaj Wiklasia,

Trafiłam do Ciebie od Makusi i wciągnęłam się w ciekawą lekturę
Niestety nie umiem nikomu doradzać w projektowaniu - sama tworzyłam mój ogród metodą prób i błędów - zresztą nada jestem na etapie ciągłych zmian. Z podłożem mam ten sam problem co Ty - zbita glina. Buki, perukowce, klony, berberysy i iglaki rosną u mnie jak szalone - pomimo, że nie zmieniałam im podłoża. Na róże też nie mogę narzekać. Jedynie mam problem z rodkami i hortensjami, ale śledząc niektóre wątki ogodowiskowe mam zamiar to zmienić.
Tyle tytułem wstępu - w wolnej chwili zajrzyj do mnie, może akurat coś Cię zainteresuje i będę mogła pomóc.

Tak czy inaczej, będę Ci kibicować przy tworzeniu ogrodu
Pozdrawiam
Makusia 22:24, 04 paź 2016

wiklasia napisał(a)

Nie bać się! W kopercie jest kolejna może nie kopertka, ale torebusia papierowa więc jakby co ...klamka jeszcze nie zapadnie.

Nazywajmy rzeczy po imieniu- tytka jest w dużej kopercie
wiklasia 17:07, 05 paź 2016

Witam Olgę i do Ewy ponownie się uśmiecham.

Asia (makadamia) swoimi pytaniami "utrudnia" mi wiedzenie żywota człowieka poczciwego i leniwego. Spinam więc pośladki (oby im to na dobre, znaczy się na jędrne wyszło i przedstawiam Wam oczywistości oczywiste, które jednak dla mnie oczywiście oczywistościami nie były.
Rzut ogólny:

czerwone - to miejsca zapalne wymagające przesłonięcia,
zielone - moje wizje nasadzeń, metamorfoz

Najpierw front:
garażo -szopkę sąsiada planuję przesłonić 3 śliwami szczepionymi na pniu (Nigra lub Pissardi)

W zamyśle drzewka wyższe mają być (niedobory kadrowe wystąpiły podczas sesji ze statystami stąd takie kurdupelki). Każde drzewko umiejscowione tak mniej więcej pośrodku przęsła.

W trójkąciku zmiana dekoracji z sezonowej na całoroczną. Zamiast piwonii i konwalii cisowy stożek w towarzystwie kulek bukszpanowych. Tu jednak kwestia zasadnicza - czy na takim wypierdku tyle dobra wszelakiego da się upchnąć?

wiklasia 17:27, 05 paź 2016

Na tyłach kurtyny przesłaniające to również konieczna konieczność i oczywista oczywistość. W innym przypadku podziwiamy takie oto coś:

Warianty dwa wpadły mi do głowy jeśli chodzi o przesłonięcie budynku gospodarczego sąsiadów:

Niezorientowanym przypominam i objaśniam, że jest konieczna konieczność pozostawienia pasa o szerokości ok 1-1,5m wzdłuż szopki.
I wariant drugi:

Dodatkowo, jeśli już tak wpadłam w ten trans kurtynowy przydałoby się przesłonięcie perspektywy na sąsiadowy taras.

Zamyślam się nad posadzeniem powojników przy płocie, a dodatkowo wsadzić coś konkretniejszego w koronie skarpy po łuku. Przy płocie konkretów (porządnego żywopłotu) sadzić bym nie chciała by nie zacienić sąsiadom przestrzeni przy ich tarasie. Myślę, że posadzenie ekranu po łuku fajnie wydzieli przestrzeń i dodatkowo zasugeruje wkraczającemu z tej strony kierunek patrzenia.
wiklasia 17:36, 05 paź 2016

Jest jeszcze kwestia jakiejś przegrody przy tarasie od strony południowej, bo tu z kolei drugi sąsiad, jak się uprze, to z balkonu zaglądać może mi do talerzy.

Istniejący w tym miejscu szpalerek bukszpanów planuję przeobrazić w kulki na froncie a w tym miejscu wsadzić jakieś trawsko o białych liściach i potężnej postury. I może jeszcze derenia ivory halo. Idę w biel, bo tuż za rogiem czai się lawenda, a dla niej wolę białe towarzystwo. Ma to sens? Czy może to bredzenia szalonego ignoranta?
makadamia 18:39, 05 paź 2016

Wiklasiu - żadne bredzenie tylko same rozsądne słowa. Mam swoje pomysły ale potrzebuję kompa a nie telefonu. Jutro dam znać
Makusia 22:18, 05 paź 2016

A może coś na pniu zamiast piwoni? I kulki. Albo trawki. Albo nie wiem