Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Mata przeciw chwastom 08:04, 07 sty 2014

Do góry
5 cm, wystarczy.
Lobelia 08:03, 07 sty 2014

Do góry
Okrywanie jest po to, aby utrzymać stałą wilgotność, wtedy więcej nasion wzejdzie i szybciej.
Szklarnia w ogrodzie 08:02, 07 sty 2014

Do góry
Najważniejsza jest konstrukcja i wietrzenie, Musi być możlwość wietrzenia, bo inaczej rośliny się "ugotują".
Tu będzie moje zaciszne zalesie 07:39, 07 sty 2014

Do góry
Witaj Dprptko

Na początek zapoznaj się z bardzo szczegółowymi poradami w częściach, które napisałam na początku istnienia Ogrodowiska.

Szkoda je przepisywać, a jak dotrwasz do końca, na pewno Ci się przejaśni od czego zacząc na tym etapie

Czytaj od część I itd. sprzątanie, planowanie i projektowanie, realizacja itd.

https://www.ogrodowisko.pl/szukaj?utf8=%E2%9C%93&q=jak+zaprojektowa%C4%87
Zdjęcia Roku 2013 13:46, 06 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Fruwające nimfy

Dokładam fruwającą nimfę
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:35, 05 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Całkiem zapomniałam, że miałam jechać po ciemierniki. Dzisiaj obudziłam się o trzeciej w nocy i chyba z dwie godziny obmyślałam różne ogrodowe sprawy, powinnam zapisywać, bo teraz mało pamiętam co wymyśliłam. Notesik mus pod łóżko schować i długopis. Kto ma sposób na szybkie zapisywanie zapisków?

świetne
ja też tak mam,
muszę sobie pomysł narysować bo też zapominam co wymyśliłam i
tak nigdy w rzeczywistości nie jest tak jak narysowane.
U Ciebie to co innego
Plan to PLAN z dokładnością Mistrza
Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe 22:45, 04 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie pamiętam czy coś zmieniałaś tutaj, ale mnie naleciało na zmiany u Ciebie

Nie wiem dlaczego nie zasłoniłaś szamba?

1 - Smaragd
2. sama nie wiem, ale może miłorząb Mariken?
3. duża korona drzewa w rogu
4. ekran z cisa lub liściasty
5. Hortensje bukietowe.

Inna linia trawnika, (pomarańczowa) za linią rabat, bez paska trawnika

Noo własnie ... Wizyta Danusi , to jest własnie to czego człekowi do szczęścia potrzeba .... Bedzie pięknie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:05, 04 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Różnicowanie tła gatunkowe i kolorystyczne służy temu, żeby móc przed nimi posadzić inne rośliny, które dzięki kontrastowi mogą być lepiej wyeksponowane.

W ogrodach innych niż nowoczesne z reguły stosuję trzy gatunki na żywopłoty, wyjątkowo cztery.
W nowoczesnych jeden albo dwa.

Bardzo dziękuję. To dla mnie ważna rada, bo sama wiesz, że mam około 250mb tła do zrobienia w samej tylko pierwszej części ogrodu... Dziękuję też za wizytę. Podnosi mnie na duchu.

Danusiu - a czy choina kanadyjska posadzona bezpośrednio przy serbach wygląda dobrze, czy jednak jako ekrany lepiej wyglądają odmienne bryły zestawione obok siebie?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:51, 04 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Całkiem zapomniałam, że miałam jechać po ciemierniki. Dzisiaj obudziłam się o trzeciej w nocy i chyba z dwie godziny obmyślałam różne ogrodowe sprawy, powinnam zapisywać, bo teraz mało pamiętam co wymyśliłam. Notesik mus pod łóżko schować i długopis. Kto ma sposób na szybkie zapisywanie zapisków?
Danusia dyktafon
Mój 4 arowy azyl... 18:52, 04 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ruszanie się z kijkami powoduje uruchamianie różnych innych mięśni i wzrost tętna, a nie biegasz, więc to korzystne dla babek co mają więcej latek niż nastolatki

Taki energiczny marsz fajnie "męczy" ale nie wykańcza jak te "skalpele" i "kilery". Ja bardzo jestem zadowolona z kijków, chodzimy całą rodziną.

Sam spacer jest fajny na rozmowy, a kijki na rozruszanie organizmu i spalanie większej liczby kalorii. To jak marsz na nartach. Trzeba się "odpychać" wtedy lepiej działa.

Basiu, pozdrawiaam "kijkowo" i "wspierająco".

Bardzo 'zdrowotne' te kijki
Z kijkami mogę zrobić i 5 kilometrów, bez nich po 100 metrach kręgosłup mnie boli A ruszać się trzeba!
Danusiu i ja pozdrawiam
Bluszcz pospolity - Hedera helix 18:21, 04 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Mam pytanie. Kiedyś mianowicie widziałem takie liście u mnie. To osad? choroba?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:07, 04 sty 2014

Do góry
Pszczelarnia 18:03, 04 sty 2014

Do góry
Jakbyście chciały klosze, to są w naszym sklepiku 30tki też
http://sklep.ogrodowisko.pl/t/kategorie/akcesoria-ogrodnicze
Spełnione marzenie - ogród 17:53, 04 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja też wpadam ponownie i patrzę z ciekawością ile masz rzeźb i dlaczego je wybrałaś?
Uzbierało się troszkę ,lubimy takie ozdoby jesteśmy starymi dziećmi ,nie lubimy krasnali.Z każdą rzezbą związana jest jakaś historia i wspomnienie.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:31, 04 sty 2014

Do góry
Patrzę i na bank się zmieści na moje oko.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:30, 04 sty 2014

Do góry
Na długości 4 metry zmieści się jedno karłowe drzewo i pienne trzmieliny, małe roślinki sadzisz gęsto, mnie by się pewnie zmieściło

Ilość roślin dostosowujesz do wolnego miejsca, nie wiem też jak daleko od krawężnika masz beton od kostki. Jak się nie zmieści 11 sztuk to się zmieści 7 sztuk, ale plamy kolorów na pewno się zmieszczą.

Bylinki małe, wrzośce sadzisz 11-15 szt /m2, średnie 7 na m2, większe 3. O olbrzymach nie wspominam bo ich tu nie potrzeba.

Narysowałam Ci pola kolorów, ilość sobie dostosuj.
Spełnione marzenie - ogród 17:23, 04 sty 2014

Do góry
Ja też wpadam ponownie i patrzę z ciekawością ile masz rzeźb i dlaczego je wybrałaś?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:54, 04 sty 2014

Do góry
Wszystko zależy od stylu ogrodu i ilości gatunków jakie chcesz zastosować, od linii rabat, czy proste, faliste czy mieszane.

Szpalery tui, zwłaszcza strzyżone, wcale nie muszą wyglądać niefajnie, jeśli to ładne i zadbane tuje, wtopią się w krajobraz jako neutralne tło dla innych roślin, a nie jako tylko "nudne tuje".

Lubię żywopłoty strzyżone.

Różnicowanie tła gatunkowe i kolorystyczne służy temu, żeby móc przed nimi posadzić inne rośliny, które dzięki kontrastowi mogą być lepiej wyeksponowane.

W ogrodach innych niż nowoczesne z reguły stosuję trzy gatunki na żywopłoty, wyjątkowo cztery.
W nowoczesnych jeden albo dwa.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:57, 04 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Pomyślałam, że niepotrzebny, skoro link do niego umieściłam na pierwszej stronie II części. Mam zamieścić?

Już zamieściłam, skróciłam tytuł

Dzięki!

Zawsze to łatwiej znaleźć ..

Wczoraj tak się naoglądałam metamorfoz w bukszpanowym, że całą noc mi się dziś śniły, nie tylko te ze zdjęć!
to już chyba jakiś obłęd!
Tylko dlaczego w moim ogrodzie nic mi się nie przyśni?!
Dziś piękna pogoda u nas, wyszłam na ogród i znów próbowałam coś tam w głowie poukładać....
spełzło na niczym...
Macham
Jeżówka - Echinacea 13:43, 04 sty 2014

Do góry
Rozmnażanie generatywne (z nasion) nie powtarza cech mieszańców stąd braki w ofercie. Niektóre odmiany w ogóle nie zawiązują nasion (kwiaty sterylne). Rozmnażanie wyłącznie wegetatywne przez podział roślin lub metodą kultur tkankowych (in vitro). Dlatego nie ma nasion odmian, bo po prostu nie zawiązują nasion.

Kupuj rośliny, nie nasiona, można je dostać na targach ogrodniczych, w w dobrych szkółkach lub u specjalistycznych hodowców.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies