Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:52, 07 sty 2014

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:51, 07 sty 2014

Do góry
Pusto było w Trzech Króli

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:50, 07 sty 2014

Do góry
Mamy mało zdjęć

Kwitnące róże

Irenka fotografująca i Irenka pod choinką

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:37, 07 sty 2014

Do góry
Przyjemności to mi zafundowali Gospodarze szanowni, Urocza Irenka zaciągnęła mnie siłą do niesłychanej restauracji na Rynku, gdzie było wysublimowane w wyglądzie i smaku danie niby z wątróbki, ale jakież niesamowite. Do tego drink bezalkoholowy z miętą, lodowo szronowy i lody truskawkowe z czekoladą

Danie było podane w zawiniątku z jadalnego przezroczystego papieru, nie wiem co to za "papierek"
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:27, 07 sty 2014

Do góry
Najpierw porady, potem przyjemności Wróciłam Nawet samotna droga była niezbyt męcząca, Waligura super wyprowadził mnie na obwodnicę, zaoszczędziłam 30 minut na całej drodze A potem to już prułam mijając czym prędzej niepewnego kierowcę Mitsubishi, który co jakiś czas wyprzedzał nieistniejące samochody, Miałam obawy co do jego stanu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:24, 07 sty 2014

Do góry
efka napisał(a)
Proszę Panią mam pytanie, czy ziemia z kretowisk zebrana może być dla skalniaków i pnączy? Chciałam na szybko ogródek 3 lata temu i zebrałam takiej ziemi z łąki, byłoby wszystko dobrze tylko teraz męczę się z perzem i chwastami, no i tą ziemię stale podlewam latem. A jeśli przykryję korą będzie dobrze czy trzeba tą ziemię zmienić? Ale nasadziłam sporo cebulek i teraz będzie ciężko.

Oczywiście, może być taka ziemia. Z chwastami trzeba walczyć systematycznie i przegrają.

Korą mozna przykryć.

Tutaj pomocne artykuły o odchwaszczaniu i ściólkowaniu

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/294-jak-pozbyc-sie-chwastow-w-ogrodzie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/379-sciolkowanie-w-ogrodzie
Rhododendron, Azalia i inne wrzosowate 08:17, 07 sty 2014

Do góry
Nie ma takiego wątku porównawczego.

Obecnie Azalia jest zaliczana do rodzaju Rhododendron.

Ale łatwiej jest opisywać azalie oddzielnie a typowe różaneczniki wielkokwiatowe oddzielnie.

Azalie japońskie (one są półzimozielone, mają drobne listki z reguły) wymagają podobnych warunków jak różaneczniki typowe, o dużych kwiatach i wolą półcień niż pełne słońce. W pełnym słońcu mogą rosnąć Rhododendron yakishimanum, mają na spodzie liścia jakby mączysty nalot - biały lub żółtawo-brązowy. To sprawa naturalna, nie choroba grzybowa.

Azalie pontyjskie gubią liście na zimę, rosną jako spore krzewy, ale mające rzadko ułożone gałęzie i lubią słońce. Atakuje je mączniak, a różaneczniki mają zupełnie inne choroby na które zapadają. Najgroźniejsza jest fytoftoroza.

Łatwiejsze w uprawie są azalie pontyjskie.

Może tutaj będziesz miała więcej informacji.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/176-rozaneczniki-ogrodowa-arystokracja
Platan - Platanus 08:07, 07 sty 2014

Do góry
Moim zdaniem podobnie, ale w zasadzie to teraz zimy są łagodniejsze i oba drzewa nie wymarzają. Jesli malutkie owiń matą słomianą w pierwsze zimy.
Mata przeciw chwastom 08:04, 07 sty 2014

Do góry
5 cm, wystarczy.
Lobelia 08:03, 07 sty 2014

Do góry
Okrywanie jest po to, aby utrzymać stałą wilgotność, wtedy więcej nasion wzejdzie i szybciej.
Szklarnia w ogrodzie 08:02, 07 sty 2014

Do góry
Najważniejsza jest konstrukcja i wietrzenie, Musi być możlwość wietrzenia, bo inaczej rośliny się "ugotują".
Tu będzie moje zaciszne zalesie 07:39, 07 sty 2014

Do góry
Witaj Dprptko

Na początek zapoznaj się z bardzo szczegółowymi poradami w częściach, które napisałam na początku istnienia Ogrodowiska.

Szkoda je przepisywać, a jak dotrwasz do końca, na pewno Ci się przejaśni od czego zacząc na tym etapie

Czytaj od część I itd. sprzątanie, planowanie i projektowanie, realizacja itd.

https://www.ogrodowisko.pl/szukaj?utf8=%E2%9C%93&q=jak+zaprojektowa%C4%87
Zdjęcia Roku 2013 13:46, 06 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Fruwające nimfy

Dokładam fruwającą nimfę
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:35, 05 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Całkiem zapomniałam, że miałam jechać po ciemierniki. Dzisiaj obudziłam się o trzeciej w nocy i chyba z dwie godziny obmyślałam różne ogrodowe sprawy, powinnam zapisywać, bo teraz mało pamiętam co wymyśliłam. Notesik mus pod łóżko schować i długopis. Kto ma sposób na szybkie zapisywanie zapisków?

świetne
ja też tak mam,
muszę sobie pomysł narysować bo też zapominam co wymyśliłam i
tak nigdy w rzeczywistości nie jest tak jak narysowane.
U Ciebie to co innego
Plan to PLAN z dokładnością Mistrza
Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe 22:45, 04 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie pamiętam czy coś zmieniałaś tutaj, ale mnie naleciało na zmiany u Ciebie

Nie wiem dlaczego nie zasłoniłaś szamba?

1 - Smaragd
2. sama nie wiem, ale może miłorząb Mariken?
3. duża korona drzewa w rogu
4. ekran z cisa lub liściasty
5. Hortensje bukietowe.

Inna linia trawnika, (pomarańczowa) za linią rabat, bez paska trawnika

Noo własnie ... Wizyta Danusi , to jest własnie to czego człekowi do szczęścia potrzeba .... Bedzie pięknie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:05, 04 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Różnicowanie tła gatunkowe i kolorystyczne służy temu, żeby móc przed nimi posadzić inne rośliny, które dzięki kontrastowi mogą być lepiej wyeksponowane.

W ogrodach innych niż nowoczesne z reguły stosuję trzy gatunki na żywopłoty, wyjątkowo cztery.
W nowoczesnych jeden albo dwa.

Bardzo dziękuję. To dla mnie ważna rada, bo sama wiesz, że mam około 250mb tła do zrobienia w samej tylko pierwszej części ogrodu... Dziękuję też za wizytę. Podnosi mnie na duchu.

Danusiu - a czy choina kanadyjska posadzona bezpośrednio przy serbach wygląda dobrze, czy jednak jako ekrany lepiej wyglądają odmienne bryły zestawione obok siebie?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:51, 04 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Całkiem zapomniałam, że miałam jechać po ciemierniki. Dzisiaj obudziłam się o trzeciej w nocy i chyba z dwie godziny obmyślałam różne ogrodowe sprawy, powinnam zapisywać, bo teraz mało pamiętam co wymyśliłam. Notesik mus pod łóżko schować i długopis. Kto ma sposób na szybkie zapisywanie zapisków?
Danusia dyktafon
Mój 4 arowy azyl... 18:52, 04 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ruszanie się z kijkami powoduje uruchamianie różnych innych mięśni i wzrost tętna, a nie biegasz, więc to korzystne dla babek co mają więcej latek niż nastolatki

Taki energiczny marsz fajnie "męczy" ale nie wykańcza jak te "skalpele" i "kilery". Ja bardzo jestem zadowolona z kijków, chodzimy całą rodziną.

Sam spacer jest fajny na rozmowy, a kijki na rozruszanie organizmu i spalanie większej liczby kalorii. To jak marsz na nartach. Trzeba się "odpychać" wtedy lepiej działa.

Basiu, pozdrawiaam "kijkowo" i "wspierająco".

Bardzo 'zdrowotne' te kijki
Z kijkami mogę zrobić i 5 kilometrów, bez nich po 100 metrach kręgosłup mnie boli A ruszać się trzeba!
Danusiu i ja pozdrawiam
Bluszcz pospolity - Hedera helix 18:21, 04 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Mam pytanie. Kiedyś mianowicie widziałem takie liście u mnie. To osad? choroba?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:07, 04 sty 2014

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies