Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ogród » Mata przeciw chwastom

Mata przeciw chwastom

Gardenarium 13:54, 30 gru 2013

Ja jestem pracowitym ogrodnikiem i wszelkie nienaturalne sposoby odradzam. Nigdy szmatki w ogrodzie nie miałam i nie będę, nawet pod żwirem, kamykami. A szczególnie kładzenie plastikowej szmaty. Należy prawidłowo i zgodnie z naturą uprawiać glebę. Odchwaszczać teren a nie zakrywać go szmatą. Pielić.

Instagram Ogrodowiska
EdytaB 09:46, 31 gru 2013

Bo ziemia zwyczajnie musi żyć
Robert3 21:46, 31 gru 2013

Wymyśliłem sobie i taki wariant.

Przykryje niejednolicie, a mianowicie zakupię agrotkaninę o szerokości 40cm i będzie tak: 40cm pas agrotkaniny, obok 40cm pas ziemi, 40cm pas agrotkaniny itd itd.

Najlepiej by była taka:

Folie lub włókniny służące do ściółkowania, wyprodukowane z naturalnego polimeru, jakim jest roślinna skrobia, nie są zagrożeniem dla środowiska. W zależności od warunków, zachowują one swoje właściwości przynajmniej przez 2 miesiące, a maksymalnie przez 6. Przy wysokiej temperaturze i wysokiej wilgotności powietrza zaczynają rozkładać się na wodę i dwutlenek węgla po upływie 4–6 tygodni od położenia ściółki. Po pewnym czasie ściółka ulega całkowitemu rozkładowi pod wpływem działalności mikroorganizmów glebowych. Takie folie lub włókniny wyglądają jak zwykłe folie polietylenowe i ściółkuje się nimi zagony w taki sam sposób (fot. 1) i przy użyciu tych samych maszyn (fot. 2, 3). Folia ulegająca biodegradacji przylega bardzo dobrze do gleby. Po zakończeniu uprawy ściółkę tę można przyorać lub też jej resztki wywieźć na kompost. Ściółkowanie takimi materiałami daje takie same korzyści, jak ściółkowanie zwykłą folią czy włókniną. Ogranicza nie tylko rozwój chwastów, ale także zmniejsza straty wody, wpływa na podwyższenie temperatury gleby, dzięki czemu możliwe jest uzyskanie plonów we wcześniejszym terminie, wyższych i lepszej jakości. Ściółki ulegające biodegradacji są już powszechnie używane w różnych krajach, m.in. we Włoszech. Stosowanie takich materiałów jest zalecane w rolnictwie ekologicznym przez IFOAM (International Federation of Organic Agriculture Movement — Międzynarodowa Federacja Rolnictwa Ekologicznego). Folia ulegająca biodegradacji znajduje się w obrocie również w Polsce. Została wprowadzona na nasz rynek pod zastrzeżoną nazwą BioAgrowłóknina®. Nazwa jest myląca, bo materiał ten nie wygląda jak powszechnie znana agrowłóknina, gdyż ma strukturę podobną do zwykłej czarnej folii.

efka 19:19, 05 sty 2014

Witam,
Jestem tu nowa i również cieszę się że trafiłam na to forum...kocham kwiaty i wszelką roślinność mogłabym godzinami pielić itp. do tej pory nie miałam żadnej szmaty w moim ogrodzie ale ostatnio poważnie myślałam nad zakupem, bo praca zawodowa nie pozwala mi na spędzanie tyle czasu na pielenie...a problem mój taki że jak się tu wprowadziłam 3 lata temu to chciałam na szybko ogród no a nie było kasy zresztą i teraz zbytnio nie ma ale chcąc mieć ogródek przekopałam kawałek ziemi, z grubsza wyrzucilam korzenie chwastów, potem nosiłam z sąsiedniego pola piasek z kretowisk i w tej ziemi wsadziłam różne skalniaki, cebulki, byliny i inne...cieszyłam się że mam ogród ale pielenia naprawdę dużo...teraz czytam tutaj o tym kompoście i ziemi próchnicznej i nie wiem czy na to mnie stać żeby kupić. Ile musiałabym tego nasypać cm. A czy teraz na tą ziemię po kretowiskach gdy nasypałabym korę to wystarczy żeby nie było tyle pielenia?
Sebek 16:56, 06 sty 2014

Całkowicie wystarczy - przed samym wysypaniem kory najlepiej wyplew wszystko dokładnie i przykryj - chwastów nie powinno być. Tam gdzie mam korę na rabatach pielę gdzieś raz na dwa-trzy miesiące, tam gdzie samą ziemię co tydzień większe chwasty, a gruntownie co trzy Także różnica jest niezła
efka 23:27, 06 sty 2014

Sebek dziękuję za podpowiedz, to dobra wiadomość bo mam sporo cebulek, a tej kory dużo nasypałeś, 5cm starczy, bo czytałam że jeśli za grubo to grzyb się zbiera pod korą?
Gardenarium 08:04, 07 sty 2014

5 cm, wystarczy.

Instagram Ogrodowiska
efka 13:16, 07 sty 2014

Dziękuję i pozdrawiam
Zlosnicaja 19:44, 05 lut 2014

Gardenarium napisał(a)
Niezbyt ładnie to wygląda, zadusza rośliny. Zawsze mówiłam żeby nie kłaść "szmatek"

Witam, właśnie odnalazlam ten wątek i chciałabym dopytać.. Czy pod hasłem mata przeciw chwastom ukrywa się również agrowłóknina w kolorze czarnym? taka jak okrywamy rośliny zimą tylko, że czarna?
Patrząc na zdjęcia jestem przerażona, bo jesienią zafundowałam moim bukszpanom taki "luksus" odchwaszczający i przysypałam to zrębkami... Jeżeli zabieg okrywania rabaty ma zaszkodzić moim roślinkom, to usunę włókninę na wiosnę.
Gardenarium 19:47, 05 lut 2014

Tak samo, ja bym usunęła.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies