Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Jestem w polu 16:01, 04 wrz 2015

Do góry
Anda napisał(a)
Rozplenica sliczna. Wczoraj w Toomie widzialam mnostwo traw i wlasnie Hameln tez. I nawet Rubrum. Trawy chce kupic dopiero na wiosne. Bede robila rewolucje przedogrodka.

Dlaczego teraz jest tyle traw w sprzedazy, skoro polecane jest sadzenie ich na wiosne? Nie rozumiem.

Lawenda ma przepiekny kolor. Dlugo kwitnie u Ciebie.

Ta ostrozka jest zabojcza. I tak pod brzozami daje rade? Wow.

Piekne foty robisz

Dlatego, że mogą się nie zakorzenic do zimy i jak przyjdzie jakas mroźna, to mogą zmarznac. Ale teraz z naszymi zimami to mało prawdopodobne
Jestem w polu 15:18, 04 wrz 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Rozplenica wkońcu u Ciebie ruszyła i jest bardzo ładna

A co z tą Barbulą? Czekam i czekam

O matko, Barbula znowu na tapecie Kwiatuszki są, ale jeszcze nie zmieniły koloru, więc chyba sama przemaluję je na niebiesko. Będzie szybciej
Jestem w polu 15:15, 04 wrz 2015

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Śliczne kotki ma ta Twoja rozplenica
Moja lawenda też jeszcze szaleje i też się zastanawiam co z nią zrobić?

Dzięki w imieniu rozplenicy. Na lawendę na razie patrzę i wącham, bo ona zachowuje się tak jakby zapomniała, że czas już przekwitnąć. Przez nią i rozplenicę stoję w miejscu z moją rabatą
Jestem w polu 15:12, 04 wrz 2015

Do góry
Anda napisał(a)
Rozplenica sliczna. Wczoraj w Toomie widzialam mnostwo traw i wlasnie Hameln tez. I nawet Rubrum. Trawy chce kupic dopiero na wiosne. Bede robila rewolucje przedogrodka.

Dlaczego teraz jest tyle traw w sprzedazy, skoro polecane jest sadzenie ich na wiosne? Nie rozumiem.

Piekne foty robisz

Nie wiem jak to jest z trawami, ale jedną sadziłam jesienią zeszłego roku, na wiosnę przesadziłam i nic jej nie jest. Jest troszkę mniejsza od tej na zdjęciach, ale ma dopiero rok. Lawenda trochę krzyżuje mi plany rabatowe tym swoim długim kwitnieniem. Żal mi ją ruszać, więc na razie tylko poszerzymy rabaty.
Ostróżka kwitnie chyba trzeci raz Sadząc ją nawet nie pomyślałam, że przy brzózce może nie dać rady. Może dlatego taka ładna jest, bo nad nią nie skaczę. Po prostu daję jej rosnąć. Tę rabatę też muszę przeorganizować, bo brzózka się rozszalała i wchodzi mi do domu przez okno
Mój ogród nad rzeką... 11:11, 04 wrz 2015

Do góry
Z nowości:

Kulka przesadzona w inne miejsce. W projekcie jest kosodrzewina Mops.

Rozplenice Moundry (pierwsze za buksem, na nimi miskanty variegatusy) zamówiłam przez Internet. Więcej w tej szkółce nie zamawiam.
Wszystkie trawy przysłali poucinane, pourywane. Jedynie dwa miskanty nie były ścięte.

I kosaćce, które mi przysłano. Miałam reklamować, ale przesyłka w cenie roślin, więc sobie darowałam.

Żuraweczka

Jałowce Blue Carpet- miniaturowe.

Hościska. Uwielbiam jak ta kulka w nich siedzi

RH nie daje rady. Teraz przy braku podlewania już raczej nie ma szans. Choć ziemia jeszcze mokra, dodatkowo dziś deszcz. Do wymiany.

Rozplenica nie wiem jakiej odmiany przesadzona pod taras. Wokół tasasu wychodzi mi rabata trawiasta. Rabata w trakcie powstawania, więc proszę nie patrzeć na linie kroplujące.
Jestem w polu 10:53, 04 wrz 2015

Do góry
Rozplenica wkońcu u Ciebie ruszyła i jest bardzo ładna

A co z tą Barbulą? Czekam i czekam
Jestem w polu 10:43, 04 wrz 2015

Do góry
Śliczne kotki ma ta Twoja rozplenica
Moja lawenda też jeszcze szaleje i też się zastanawiam co z nią zrobić?
Jestem w polu 10:37, 04 wrz 2015

Do góry

Piekne foty robisz

Jestem w polu 10:35, 04 wrz 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
Śliczna ta rozplenica, a moja ciągle nie ma kotków.Może za rok się doczekam.
Jesteś pewna, że chcesz zmieniać taką rabatę.Ona jest taka piękna.No dobra już Ci nie mieszam hi hi.

Gocha!!! Zmiana będzie, bo muszę ją poszerzyć i wywalić róże. To nie jest miejsce dla nich.

Rozplenica rośnie w tym miejscu już drugi rok i zostanie na tej rabacie tylko lekko ją przesunę, ale szkoda mi ją teraz ruszać. Poczekam jeszcze chwilkę. Lawenda pewnie też tu będzie. Muszę tę rabatę trochę upożądkować Mam nadzieję, że będzie ładnie.
Jestem w polu 10:24, 04 wrz 2015

Do góry
Śliczna ta rozplenica, a moja ciągle nie ma kotków.Może za rok się doczekam.
Jesteś pewna, że chcesz zmieniać taką rabatę.Ona jest taka piękna.No dobra już Ci nie mieszam hi hi.
Jestem w polu 10:20, 04 wrz 2015

Do góry
Bardzo mi miło, że zaglądacie. Sorki, że tu taka cisza. Z rabatą muszę jeszcze poczekać (kasiorka ) Może nawet lepiej, że to się trochę przeciąga, bo zakwitła mi tam rozplenica i cały czas kwitnie lawenda. Trochę mi szkoda je ruszać, ale już niedługo (mam nadzieję).

Ogród niby nowoczesny ale... 08:24, 04 wrz 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Madzia
Grabowa boska, rozplenica wzdycham, lawenda ah płacze po mojej, sesleria załuję ze mojej nie ciachalam gdy trabiłaś . Eh piknie mas

Karminik wyrzucisz nawet z cienia....

No widzę Madżen, że masz znów problem z lawendą...ech te Twoje podmokłe tereny

Będę trąbić głośniej i seslerii za rok może wtedy ciachniesz a co do karmnika....hmm...mówi się trudno

Basiula122 napisał(a)
podglądam i oko cieszę ,a jakie to rozplenice?szukam czegoś podobnego akurat

Basiu to rozplenice Halmen...polecam!

JulkAd napisał(a)

....co Ty gadasz?....u mnie po roku jedna jeżówka zakwitła ino dwoma kfiotkami...co Ty jej dajesz?

Julka...nic....zupełnie nic. Leniwa jestem jeśli chodzi o nawożenie więc wiosną ze dwa razy polałam jakimś biohumusem. Jak robiłam gnojówkę z pokrzywy to tylko po warzywach lałam bo nie chcialo mi się z konewką latac po ogrodzie. A te jeżówki długo się zbierały po wiosnie. Już myślałam, że nic z nich nie będzie bo strasznie liche były...
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:08, 03 wrz 2015

Do góry
Gracki

Rozplenica Hameln od Madzi70

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:31, 03 wrz 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
rozplenica z rozchodnikiem to baaaardzo udany duet

... i baaardzo popularny na O
Pan Maluśkiewicz 21:10, 03 wrz 2015

Do góry
Mixtoorka napisał(a)

Rozplenica przed miskantem ML, pomiędzy hortensje nn jeżóweczka , bardziej z przodu Imperata Red Baron?

Będę latać z donicami jak będzie już gotowa ziemia ogrodowa czyli dopiero po 15 września....uroki małych miejscowości

Witaj

Ta propozycja wygląda jakoś przejrzyściej. W tej pierwszej, to czy miskant nie zje przypadkiem red baronów? On chyba duży rośnie? Nie mam, ale się wymądrzam Jeżówki obok hortek mam i to ładnie wygląda.
Pan Maluśkiewicz 20:59, 03 wrz 2015

Do góry
Dziękuję Mirello Ja mam dwie ogrodniczki, ale ta mniejsza zapowiada się na większą miłośniczkę ogrodową. Choć obie lubią moje roślinki, szczególnie podlewać konewką, dużo podlewać i siebie i kwiatki.

A to moje nowe Smaragdy i propozycja ustawienia nr 1: na tle ściany Smaragdów całe szt. 7
rozplenica pomiędzy hortensjami , z boku miskant ML a przed nim Imperata Red Baron

czy

Rozplenica przed miskantem ML, pomiędzy hortensje nn jeżóweczka , bardziej z przodu Imperata Red Baron?

Będę latać z donicami jak będzie już gotowa ziemia ogrodowa czyli dopiero po 15 września....uroki małych miejscowości
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 19:24, 03 wrz 2015

Do góry
JulkAd napisał(a)

Gabrysiu czy możesz mi napisać jak wysoką masz tę obwódkę z bukszpanów? I co to za różyczka biała za trawą no i oczywiście jaka to trawka, ta niska i ta wyższa?, odmian jeżówek też jestem ciekawa i po ile ich sadziłaś? No i jak długą i szeroką masz tę rabatę?
Pozdrówka.....pięknie jest

Julitko, obwódka jest młoda, ma może z 20 cm.
Biała różyczka niestety NN
Trawka wyższa - rozplenica, ale bezodmianowa - nie polecam, straaaasznie późno kwitnie, jesienią wymieniam (na Hameln, albo jakieś proso).
Trawka niższa carex Ice Dance - nie polecam, straaaaasznie się rozłazi, jesienią wymieniam na carex variegata.

Jeżówki to Southern Belle, Secret Affair, Supreme Elegance ireszty nie pamiętam…

Rabata ma 2 metry na około 6 metrów.
Ogród niby nowoczesny ale... 19:24, 03 wrz 2015

Do góry
Madzia
Grabowa boska, rozplenica wzdycham, lawenda ah płacze po mojej, sesleria załuję ze mojej nie ciachalam gdy trabiłaś . Eh piknie mas

Karminik wyrzucisz nawet z cienia....
Zielonym do góry... :) 12:12, 03 wrz 2015

Do góry
Asiu, pięknie urosła roztoczańska, a takie małe roślinki były. Już jest efekt. Moja rozplenica strajkuje, nie chce wypuścić kwiatostanów

Ta rabata nad którą dumasz, to wzdłuż wejścia/wjazdu do domu?
Pomyślałam, że skoro masz tam sinego koloru sporo, to mogłoby być tam więcej białokwitnacych. Pasowałoby kolorystynie. Do hortensji dodać ubiorek wiecznie zielony (kwitnie w maju), białych jeżówek, odętkę białą, może zawilce japońskie. Byłoby bardziej elegancko, bo tak chyba byś chciała. Jeśli miałabyś miejsce, to mogłabyś dodać jeszcze wydmurzycę (rozchodzi się rozłogami, więc można ją w doniczce uwięzić), też siny kolor ma.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:23, 03 wrz 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Rozplenica Viridescens
Prosiłaś abym zebrała dla Ciebie jej nasiona (chętnie tylko podpowiedz mi jak to dobrze zrobić)
Dziękuję za mile słowa co do trawnika
Ale żebym ja jakimś fachowcem była to nie powiem - po prostu tak mi wyszło

PS w wolnym czasie (ostatnio odczuwam jego deficyt) przygotuję Ci taki przepis na trawnik a la Renata.

Reniu, widzisz, skleroza nie boli, tylko dokucza.
Dobrze, że ty pamiętasz. Gdzieś w październiku delikatnie możesz ściąć dwie - trzy szczotki i włożyć do torebki. W tych szczoteczkach powinny być nasionka, to sobie wykruszę
Na przepis trawkowy poczekam cierpliwie. Ja wprawdzie nawadniania trawnika nie zrobię, ale i tak muszę się za niego wziąć wiosną. Nie wiem tylko, skąd dobrej ziemi zamówić. Ta łąkowa, co rolnicy zwożą, jak wyschnie, robi się jak popiół. Nie nadaje się
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies