Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 09:18, 10 lis 2016

Do góry
teraz w listopadzie ładniutki kolor maja hortensje ogrodowe, rozchodniki i perułkowiec - ma być formowany w kulkę ale dumam jeszcze jak to zrobić

i grzyby znowu rosną!

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 09:14, 10 lis 2016

Do góry
zafundowałam sobie kulki bukszpanowe od Karoli

i się zastanawiam czy pomiedzy nimi nie dosadzić lawendy?
jak sądzicie? będzie pasować?
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 09:12, 10 lis 2016

Do góry
a wiesz już czy chłopiec czy dziewczynka?

dla was pomponella jeszcze w kwiatach i pąkach

Jak feniks z popiołów 08:52, 10 lis 2016

Do góry
Było jesiennie, ale pani Mgła umówiła się na wspólny spacer z panem Przymrozkiem i przeszli tuż koło mnie pozostawiając ślad po swoim spotkaniu. Cudny ślad.

I jak tu nie zakochać się w listopadowych porankach?
Jak to wszystko ogarnąć? 08:46, 10 lis 2016

Do góry
TeresaK napisał(a)
Z innej perspektywy brzozowa:

Teresko, te hortensje po lewej tutaj to Phantom? Mają olbrzymie kwiatostany, dorodne Ładnie brzozowej z kamieniami. Bardzo mi sie podoba.
Połowa działki - czyli mam powoli dość 08:30, 10 lis 2016

Do góry
yolka napisał(a)
No to niezła rewolucja się u Ciebie szykuje, żeby tylko udało Ci się zachować rośliny. Jedyny plus taki, że może stworzyć nowe kompozycje, ale roboty to będziesz mieć po pachy, dasz radę Halinko

Faktycznie sobie trochę poprzestawiam .

Cały ten rządek do kopania aż do domu Dzięki za dobre słowo
Anna i Ogród 08:28, 10 lis 2016

Do góry

Anna i Ogród 08:27, 10 lis 2016

Do góry

Anna i Ogród 08:25, 10 lis 2016

Do góry
Hakuro na pierwszym planie - aktualnie wyglądają tak Trzymają się ogrodzenia

a tak reszta ogrodu

Trawy leżą po otrząśnięciu trochę się podniosły

Nauczka na przyszłość - wcześniej wiązać trawy!!!!
W Kruklandii 08:15, 10 lis 2016

Do góry

Typografia ogrodu 07:54, 10 lis 2016

Do góry
Typografia ogrodu 07:52, 10 lis 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Mimo, ze uciekam przed świetami na forum jak przed ogniem muszę zostawić u Ciebie wpis bo było kilka fajnych zdjeć ogrodu

Skoro honeycomb są od kilku lat na święta, skoro gwiazdy papierowe rownież, amarylisy od roku to trzeba w tym coś świeżego wymyślić
może beton.albo popularna stał?
Dla Ciebie ogrodowo porannie
Krokusowy zakątek 07:20, 10 lis 2016

Do góry
Witajcie. Od kilku tygodni czytam i czytam i nie mogę się nadziwić waszym cudownym ogrodom. Postanowiłam się w końcu zarejestrować. Przeczytałam artykuły o projektowaniu, znam na pamięć dekalog p. Danuty Cały czas przeglądam kilkutysięczne wątki o waszych ogrodach - są wspaniałe.

We wrześniu wprowadziliśmy się do naszego wymarzonego domu. W domu wszystko wyszło nam dokładnie tak jak chcieliśmy więc jesteśmy bardzo szczęśliwi. Na ogród tez miałam pomysł ale ... trafiłam na ogrodowisko i ... chyba wiecie jak to jest Ja uwielbiam pracować w ogrodzie - jest to niesamowita odskocznia od wszystkiego. Uwielbiam przycinanie i formowanie bukszpanów i iglaków i marze o cudownym ogrodzie.

Póki co ogród a raczej trawnik wygląda tak:

Część rzeczy zaczęłam robić przed lekturą ogrodowiska ale wszystko można zmienić

W "ogrodzie: zasiana jest trawa, posadzone są szmaragdy (w wersji tradycyjnej kwaterki cmentarnej), tuje po bokach od stron sąsiadów będa miały ok 2,5 metra docelowo za to te z przodu będa trzymane nisko -- chcemy mieć nadal widok na jeziorko. W trawie znajduje się 400 cebulek krokusów w lewym rogu ogrodu zrobiłam pierwszą rabatę na której znajdują się iglaki, bukszpany (jeszcze nie uformowane, ponieważ już za późno na ostrzejsze cięcie) i rododendron. Widać tam też hortensję, ale ona jest tutaj tylko chwilowo. W ziemi cebulki tulipanów oraz bardziej z tyłu krokusy różnych gatunków posadzone w grupach.

Po lewej stronie domu (patrząc na wejście) znajdują się 3 tujki na pniu - każda otoczona bukszpanowym kołem. W środku kół posadzone są tulipany.

Jeśli chodzi o ogrody to nie będę oryginalna - zauroczył mnie całkowicie ogród p. Danuty,
rabata z wątku https://www.ogrodowisko.pl/watek/608-ogrod-haiki
,
wiosenny ogród z wątku
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2713-wizytowka-igielkowy-ogrodeczek
Fenomenalny jest łuk z metamorfoz

A co mi się marzy?
Cudowny zimozielony ogród z różnobarwnymi kwitnącymi kwiatami -tak pamiętam o dekalogu i konsekwencji kolorystycznej. Uwielbiam czerwone i żółte kwiaty - problem polega na tym, że ja uwielbiam wszystkie kolory kwiatów i zastanawiam się jak to wszytko poukładać by nie "naciapać" jak na świątecznej choince

- wszystkie ścieżki wokół domu z niewysokim bukszpanowym murkiem

- Jeśli chodzi o rośliny to oprócz zimozielonych uwielbiam tulipany, bardzo lubię rododendrony, piwonie, spodobały mi się u was żurawki i te piękne jasnozielone trawy, czosnki ozdobne. Uwielbiam wisterię.

- jeśli chodzi o połączenia roślin to podoba mi się łączenie murków bukszpanowych z żurawkami lub berberysami.

- największy problem to podział tego ogrodu przed tarasem tak by wydzielić urokliwy ogród warzywny w dużych białych donicach i by wszystko wyglądało pięknie. Od pewnego czasu próbuję nabazgrać jakiś zarys ale nieszczególnie mi to wychodzi

Proszę pomóżcie - macie niesamowite zmysły artystyczne, niesamowite pomysły. Będę wam wdzięczna z całego serca za pomoc.
Choroby i szkodniki jałowców, jałowiec - Juniperus 07:17, 10 lis 2016

Do góry
Wydaje mi się, że idzie to ogóry. Na dole jeszcze są szczątki zielonych gałązek.
I póki co jest to tylko po jednej stronie jałowca. Dodam, że pozostałe dwa drzewka są całe zielone, tylko ten jeden zbrązowiał.
Co mogę zrobić aby go uratować?
Ukojenie 06:50, 10 lis 2016

Do góry
Dzis. Na termometrze +1 st. C, ale snieg lezy:

Lawendowy zawrót głowy 06:24, 10 lis 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Jolu, piękne te zdjęcia Uchwyciłaś słoneczko w roślinach

Pytałaś o książki. Kupiłam na dniach "Zanim się pojawiłeś"Jojo Moyes. Dziewczyny polecały. Dobrze się przy tym płacze Ale jeszcze nie sprawdzałam.
I zupełnie z innej beczki "Sprawiedliwi zdrajcy" Witolda Szabłowskiego.

A jak chcesz się pośmiać to "1000 lat wkurzania Francuzów" Stephan Clarke
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:07, 10 lis 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Nie jestem pewna
Widziałaś, jak panowie kładą kostkę? Musieliby zmienić technologię.
Taki kołnierz mi pan zrobił, by się nie obsuwało.

A ja połowę skułam, wybrałam piasek, zasypałam ziemią. Na brzegu niczego nie mogę posadzić. Ana miała taki sam problem. Wysypała brzeg żwirkiem ...
( tu akurat mam na płycie szamba )

Pomyśl, że ja podobny miałem po zrobieniu chodnika przez ekipę - skułem go do kamienia - i siedzi A bukszpany przylegają do samej ścieżki i nie wyobrażam sobie inaczej
Typografia ogrodu 23:34, 09 lis 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Stroik był taki

co jeden to piękniejszy masz MEGA TALENT!

aż się nie mogę doczekać co jutro pokarzesz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies