Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

asiak 20:53, 21 sty 2017

Iwk4 napisał(a)

Justyś, ja nic nie chciałam kupować. I co? Wystarczyło podpowiedzieć komuś nasadzenia, zatęsknić za nowymi nabytkami i wrzucić do koszyka
M jeszcze nie wie

Nie lubię jesiennych golasków, po jesieni nie przeżyła mi Giardina. Na szczęście koncepcja mi się zmieniła i wiosną dokupiłam sporo innych

Hihihihi....
Lomianianka 20:59, 21 sty 2017

Przy okazji dowiedziałam się od Andy, że M Boll i Comte de Chambord to ta sama róża.

Mme Boll tworzy krzewy parkowe o wysokości do 1,5 m. Nadaje się na różane żywopłoty. Jest to przepiękna remontantka pochodząca z połowy XIX w./1858 rok/ a wyhodowana przez Daniel Boll, USA. Niektóre źródła zaliczają ją do portlandzkich. Wyróżniają ją piękne duże ciemno różowe kwiaty z jaśniejszymi zewnętrznymi płatkami o średnicy 10 cm. a zbudowane są z około 40 płatków. Intensywnie i przyjemnie pachnie. Powszechnie uważa się, że jest to krzew o królewskim ukwieceniu. Ale..... poważną jej wadą jest brak zdolności do samooczyszczania sie kwiatów po przekwitnięciu i odmiana ta nie znosi deszczu tak jak Souvenir de la Malmaison.
Tak po deszczu wygląda:

a krzaczek tak (raczej nieporządnie, kwiaty jakieś wymięte, pogniecione):

A ja kocham Mme Knorr

to róża idealna, historyczna, portlandzka o cudownym zapachu, piękny pokrój krzewu, długo trzymająca kwiaty tak jak Louise Odier. U mnie są znakomitymi sąsiadkami
Luki 21:00, 21 sty 2017

Na widok róż słabo mi się zrobiło, ale krowa od razu humor poprawiła
Jakoś patrząc na czarne pędy róż moje zamiłowanie do nich spadło na razie do zera, będą walczyć o moje uznanie wiosną
Iwk4 21:14, 21 sty 2017

asiak napisał(a)

Hihihihi....

Asia, teraz się śmiejesz ?
Gdybym miala miejsce, cale nasadzenie wg twojej inspiracji bym skopiowała.

asiak 21:24, 21 sty 2017

Bardzo mnie to cieszy, że podoba Ci się
Szkoda, że nie masz już miejsca... ja dopiero zaczynam, to mam jeszcze pole do popisu
Iwk4 22:21, 21 sty 2017

Ewa, pięknie opisałaś różę. Ale masz podobne doświadczenie, jak Madżenka. Posadziła obie blisko siebie, by mieć porównanie. Mme Knor lepiej się zaprezentowała. Niestety, nie wiedziałam tego rok temu... Dlatego wybór róż jest taki trudny...
Zobaczę, jak dalej będzie się prezentować M boll.

Iwk4 22:38, 21 sty 2017

Łuki, aż tak źle? Moje na razie przykryte pieżynką. Niemal ich nie widać. Choć dziś już na plusie było. Straty będę wiosną obserwować. Wzeszlym sezonie Graham Thomasa przycinalam dwa razy. Po pierwszym cięciu ponownie przymarzł. Ale odbił. Tylko był mniejszy i slabiej kwitł
Iwk4 22:47, 21 sty 2017

Tereniu, ty masz jeszcze miejsce.
Nie musisz isc na odwyk
To miła choroba
23:11, 21 sty 2017
Iwk4 napisał(a)

Justyś, ja nic nie chciałam kupować. I co? Wystarczyło podpowiedzieć komuś nasadzenia, zatęsknić za nowymi nabytkami i wrzucić do koszyka
M jeszcze nie wie

Nie lubię jesiennych golasków, po jesieni nie przeżyła mi Giardina. Na szczęście koncepcja mi się zmieniła i wiosną dokupiłam sporo innych

Mój też jeszcze nie wie, dużo nie wie, dowie się w swoim czasie
Iwk4 23:15, 21 sty 2017

A ja nie wiem, czy powiem...
Moze pomysli, ze w drugim sezonie róże kolor zmieniły?