Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gosiniak"

Igiełkowy ogródeczek 18:28, 22 sty 2013

Do góry
Borbetka napisał(a)
Gosiu, ale nakulałaś stronek od grudnia! Rany! Nie zdążyłam jeszcze wszystkiego obejrzeć, ale kłaniam się w pas. Piękny ogród. Bardzo podoba mi się kamień u Ciebie, jest go dość dużo. Powiedz, czy sami go kładziecie, czy masz kogoś kto przychodzi na zawołanie? Bo jak pokazujesz, to chyba nie wszystko było robione od razu prawda? Ja mam kamienia zdecydowanie za mało, chciałabym więcej, a do małych rabatek nikt nie chce przyjść. Jak już to duża robota, no i płatność też duża wtedy, a ja muszę kombinować.

Faktycznie, ostatnio to ciągle na forum przesiaduję, wystarczy że wizytówkę obejrzysz, po to ją zrobiłam, żeby przez cały wątek nie trzeba było się przedzierać. Kamień to otoczaki, sama wysypuję, najpierw agrowłóknina a potem sypię. W zeszłym roku trochę zmniejszyłam jego ilość, bo zlikwidowałam z jednej rabatki całkowicie, a w tym roku chcę trochę usunąć z rabaty przy tarasie, tam planuję ciurkadełko i zawijasek bukszpanowy. Robię etapami, po troszku, bo nie mam tyle siły i czasu a przede wszystkim kasy, żeby wszystko od razu powstało. Trzeba też zawsze na jakiś pomysł wpaść, zima jest od tego a potem realizacja i tak pomału do przodu.
Igiełkowy ogródeczek 18:03, 22 sty 2013

Do góry
wlasneniebo napisał(a)
No tak, jak tu jestem- oko mi bieleje z zazdrości,ale bardzo zdrowej zazdrości- motywującej-choć nie jestem pewna czy to mi akurat potrzebne Pięknie masz-skalniak- piękny skalniak
Bradzo dobry patent z tym uszczykiwaniem nigdy nie słysząłam o tym, ale spróbóję na jednej i zobaczę

Ja też się na początku bałam i szkoda mi było tych młodych świeczek, ale nie ma co się martwić, więcej gałązek wypuszcza wtedy i się zagęszcza. Dla zwykłych kosodrzewin, czyli nie karłowych to konieczność, jeśli chce się mieć zwarte. Tym karłowym zbędny jest ten zabieg bo same wolno i gęsto rosną typu Varellka tak ostatnio polubiana na tym forum, ale sosen karłowych jest całe mnóstwo i wszystkie są piękne- ja je uwielbiam
Igiełkowy ogródeczek 17:59, 22 sty 2013

Do góry
gierczusia napisał(a)

Gosiu na tym zdjęciu jest zdaje się kosodrzewina ... Czy Ty ją tniesz ?
Mam tam kilka kosodrzewin, uszczykuję je- czyli wyłamuję ok 1/2 nowego przyrostu palcami, można więcej, w ten sposób nie uszkadza się sąsiednich igieł i po zabiegu nic nie widać, jak tniesz to ucinasz też sąsiednie igły i to widać niestety.

Noooo tak .. A ja myślałam , że trzeba uszczykiwać całe ..a tu 1/2.., ajaj ... Dzięki ... Jak przyjdzie pora uszczykiwania to daj znać plizzzz

Ja uszczykuję (ale trudne słowo) jak jest przyrost taki giętki i igiełki jeszcze sie nie wyprostowały
Igiełkowy ogródeczek 17:58, 22 sty 2013

Do góry
Gosiniak napisał(a)

Mam tam kilka kosodrzewin, uszczykuję je- czyli wyłamuję ok 1/2 nowego przyrostu palcami, można więcej, w ten sposób nie uszkadza się sąsiednich igieł i po zabiegu nic nie widać, jak tniesz to ucinasz też sąsiednie igły i to widać niestety.

Noooo tak .. A ja myślałam , że trzeba uszczykiwać całe ..a tu 1/2.., ajaj ... Dzięki ... Jak przyjdzie pora uszczykiwania to daj znać plizzzz
Borówcowy raj 17:57, 22 sty 2013

Do góry
Skarbonka to konieczność, ja już od września zbieram
Mieszczuch na wsi, czyli jak rodzi się i spełnia marzenie... 17:55, 22 sty 2013

Do góry
Widok nieziemski, ale jak się wyjdzie na dwór to znacznie gorzej.
Borówcowy raj 17:50, 22 sty 2013

Do góry
Lista planów spora, ale dasz radę, trzymam kciuki
Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 17:46, 22 sty 2013

Do góry
Oj, ale kolorowo i wiosennie, człowiek teraz bardzo potrzebuje tych kolorów, pozdrawiam
Mój ogrodowy azyl 17:41, 22 sty 2013

Do góry
Przeszłam się po raz kolejny, masz piękne rośliny, jukki jak kwitną widok nieziemski, to samo lawenda, świetne zestawienia kolorystyczne, czarujący ogród
Ogród do kwadratu 17:34, 22 sty 2013

Do góry
Hahaha, najpierw wszyscy za cisami teraz szmaragdami, no masz ci los, Aga chyba sama musisz zdecydować.
A jeśli chodzi o ławeczkę między słupami jestem jak najbardziej na tak i rożom też daję zielone światło. Będzie piękny zakątek
Kolorowe rabaty 17:25, 22 sty 2013

Do góry
Witam serdecznie, podziwiam wizytówkę- pięknie masz w ogrodzie, tak kolorowo i radośnie, u mnie królują iglaki, więc zawsze chętnie zajrzę, żeby oczy nacieszyć. Pozdrawiam
W Gąszczu u Tess 17:07, 22 sty 2013

Do góry
Ależ cudny wianek tez bym ci zabroniła rozbierać, witam serdecznie
Tu odpoczywam 16:22, 22 sty 2013

Do góry
Grażynko- rododendron piękny ale jakie azalie śliczne, czy one co roku tak ślicznie kwitną, nie wymarzają?
Igiełkowy ogródeczek 16:11, 22 sty 2013

Do góry
Grażyna- sama, bo ja to bardzo lubię, jak my wszyscy tutaj
Staram się co roku coś tam dołożyć nowego, upiększyć, żeby było coraz ładniej, nie byłam w stanie wszystkiego na raz zrobić, więc dawkuję sobie tą przyjemność. W tym roku ciurkadełko i rabatkę "japońską" chcę zrobić, a poza tym trochę zmian na innych rabatach, takie poprawki kosmetyczne.
Igiełkowy ogródeczek 16:00, 22 sty 2013

Do góry
Aga- świetny pomysł tam aż się prosi o ławeczkę, a słupy można różami, byłby taki zakątek różany.
Igiełkowy ogródeczek 15:55, 22 sty 2013

Do góry
Gosiniak napisał(a)

Igiełeczko kochana - chyba znalazłam inspirację pnącą .. Myslisz, że ta róża nadaje się na oplecenie słupa elektrycznego?? Mam taki słup w zakątku z serbami i nie wiem co z nim począć...

Jeśli chodzi co o Abraham Derby, to chyba jednak nie bardzo, to róża angielska o pokroju krzaczastym, powinnaś wybrać raczej coś z pnących, u mnie na pergoli też się średnio sprawdza. Wydaje mi się, że jeśli chcesz słup zakryć to raczej szybciej rosnąca, a takie są właśnie pnące, niestety odmiany ci nie podpowiem bo nie mam takiej. Tylko pomyśl, że w zimie i wiosną słup i tak będzie widoczny, pokaż u siebie jak to wygląda, pomyślimy

Gosiu - część ze słupem w moim ogrodzi nie jest widoczna. Zimą zupełnie nikt tam się nie zapuszcza, a nawet w sezonie raczej tylko ja tam spacerki urządzam .
To mój słup

Myślałam, żeby tam pomiędzy nogi słupa jakąś ławeczkę ustawić, bo gdyby udzało się go roślinnością przesłonić byłby to nawet ciekawy zakątek...
Kwiatki i rabatki u Elizy 15:47, 22 sty 2013

Do góry
Gosiniak napisał(a)
Lodowisko jak się patrzy, ale nie zazdroszczę, u mnie śnieg pada, na początek lutego odwilż zapowiadają, ciekawe czy się sprawdzi, pozdrowienia zostawiam

Niech już ten śnieg leży i chroni nasze rośliny, nie lubię odwilży, bo ciapa i buty mokre, dzisiaj u nas zdecydowanie lepiej, śnieg zamiast mżawki.
Igiełkowy ogródeczek 15:42, 22 sty 2013

Do góry
gierczusia napisał(a)

Halino- nie ten skalniak jest na mojej posesji, z tyłu jest dom sąsiadów, a ta rabatka to część większej, która ciągnie się od furtki do drewutni, rabata jest bardzo długo i trudno ją uchwycić na jednym zdjęciu.
Próbuję się zasłonić i dlatego powstała pergola.

Mam tam kilka kosodrzewin, uszczykuję je- czyli wyłamuję ok 1/2 nowego przyrostu palcami, można więcej, w ten sposób nie uszkadza się sąsiednich igieł i po zabiegu nic nie widać, jak tniesz to ucinasz też sąsiednie igły i to widać niestety. W maju, jak zaczynają się ze świeczek igły wychylać biorę się do zabawy. W ten sposób sosna się zagęszcza, inaczej byłaby wielka i rzadka, a ja chcę mieć kuleczki gęste. Można tak postępować z każdą sosną, w tym roku biorę się też za moją himalajską, bo rozlazła się zrobiła, nigdy jej w ten sposób nie traktowałam. A poza tym można też świerkom tak skracać, tylko to dużo roboty, więc w ich przypadku to ja chyba sekatorem poszaleję
Igiełkowy ogródeczek 15:30, 22 sty 2013

Do góry
boguslaw_r_ napisał(a)
PERFEKCJA pozdrawiam.

U ciebie to perfekcja jest, jak ja Ci zazdroszczę tych formowanych, muszę sprawdzić gdzie się udać, to może skradnę Ci jedną
Igiełkowy ogródeczek 15:28, 22 sty 2013

Do góry
gusiarz napisał(a)
Igiełeczko kochana - chyba znalazłam inspirację pnącą .. Myslisz, że ta róża nadaje się na oplecenie słupa elektrycznego?? Mam taki słup w zakątku z serbami i nie wiem co z nim począć...

Jeśli chodzi co o Abraham Derby, to chyba jednak nie bardzo, to róża angielska o pokroju krzaczastym, powinnaś wybrać raczej coś z pnących, u mnie na pergoli też się średnio sprawdza. Wydaje mi się, że jeśli chcesz słup zakryć to raczej szybciej rosnąca, a takie są właśnie pnące, niestety odmiany ci nie podpowiem bo nie mam takiej. Tylko pomyśl, że w zimie i wiosną słup i tak będzie widoczny, pokaż u siebie jak to wygląda, pomyślimy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies