Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do kwadratu

Ogród do kwadratu

magnolia 14:42, 22 sty 2013

nie wiem czy nie za dużo.
Nie wiem czy dobrze by było stipę z bukszpanami zasłaniać lawendą.
Pięknie będzie stipę z bukszpanami posadzić, lub stipę z lawendą ( jak u myszorka), chyba może być tez stipa z lawendą i gdzieniegdzie poduchy bukszpanu, z L z bukszpanu, ale dwóch takich pasów o jakich piszesz, nie widzę.
Chyba że bukszpany docelowo będą wyższe niż lawenda i oba gatunki- bukszpany i lawende wsadzisz w lawendę. Tak tez może być. Tylko początkowo jak dasz małe bukszpany to lawenda je troszkę przytłoczy.
Werbena przy ścianie tak- ale wąski pas, bo ona długo jest siewką, więc jak dasz jej sporo mijeca to taka pustkę będziesz miała. 10-15 cm szerokości wystarczy.

gusiarz 15:15, 22 sty 2013

Magnolio - dzięki za pomoc. I utwierdziłaś mnie, że mój pierwotny plan był ok. Bo miałam zamiar zrobić stipę bez kulek z buksa. Werbena, przed nią stipa i pierwszy rząd lawenda...Plus elka z bukszpanu - i to wszystko.
gusiarz 16:54, 22 sty 2013

Dziewczyny - wreszcie wklejam zdjęcia tyczące się żywopłotu Wprawdzie każde z innej parafii, ale widać całość od -do Początek to brzoza, koniec to kawałek za tymi drewnianymi balaskami. Nie wiem czy się wyznacie. Jak nie, to jeszcze jutro jakieś zdjącia zrobię. Zimą zupełnie pusto jest.

Im bardziej się przyglądam, tym mocniej jestem za szmaragdami. Wysłoniłyby budynki...
Gabrysia_ 17:00, 22 sty 2013

Szmaragdy są fajne,ja je bardzo lubię...
...sama mam nimi obsadzone dwie strony działki
Juzia 17:20, 22 sty 2013

Ja chyba też za szmaragdami głosuję....
Gosiniak 17:34, 22 sty 2013

Hahaha, najpierw wszyscy za cisami teraz szmaragdami, no masz ci los, Aga chyba sama musisz zdecydować.
A jeśli chodzi o ławeczkę między słupami jestem jak najbardziej na tak i rożom też daję zielone światło. Będzie piękny zakątek
gusiarz 17:40, 22 sty 2013

Baby no na pomoc... A może taknp. 3 szt. szmaragów i kilka szt. cisków. Tylko czy nie za pstrokato wyjdzie... Widzi to ktoś...Jakoś...
Lena 17:51, 22 sty 2013

Aga napisz czy twoje ogrodzenie biegnie od lewej - brzoza - w lini prostej do końca?
Bo cieżko mi się dopatrzeć
Po prawej stronie masz sąsiada?Czy wolna przestrzeń?
gierczusia 17:51, 22 sty 2013

Agusia ja w sprawie cisów i bukszpanów za bardzo się nie będę wypowiadać , choć cisy chyba lubią cień i nie wiem czy wytrzymają w słońcu , a szmaragdy chyba wszędzie dają radę , więc może to też będzie dla Ciebie wskazówką ... Ale ławeczka pod słupem w charakterze świątyni dumania , to pierwsza klasa pomysł ... Natomiast słowo: balaski w odniesieniu do ogrodu mało nie spowodowało ,że się udusilam ze śmiechu ... Pozdrawiam serdecznie

Widzę , że seta się kroi będzie imprezka i kfiotki
gusiarz 18:01, 22 sty 2013

Lenko - tak od brzozy do końca. Po prawej - tu gdzie kończą się rabaty to dalej moje, ale - jak ja to nazywam - łąka (sory za te chaszcze...). Na ostatnim zdjęciu za lipką - to róg rabat i tu kończyłby się żywopłot a dalej moja łąka - taki mam plan. A w przyszłości od tego miejsca byłby zakręt z żywopłotem - kąt prosty... Mam nadzieję, że jasno piszę...

Eluś - no balaski - na ogórki - znaczy się...w warzywniku moim