Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Ogródek Iwony 18:50, 28 sty 2016

Do góry
Wow, Sylwia. Czapki z głów
Pięknie wymyśliłaś. Po przemyśleniach też mi się podoba wersja nr dwa bardziej Zastanawiam się tylko nad cisem przy ścianie. Docelowo ok, ale obecnie jest tam sucha, martwa strefa. Trzeba tam podlewać. W przyszłości planuję nawadnianie, to nic nie będzie przeszkadzać, by tam posadzić. W tym roku musiałabym się skupić nad posadzeniem pozostałych roślin. Podobałby mi się też w rogu miskant. Tylko kalina go chyba przesłoni
Obwódka z bukszpany wszystko pięknie scala, do tego kulki i kolorowe kwiaty pomiędzy. Super

A twoje rysunki chyba w ramki włożę
Będę szukała takiej kaliny na pniu. Ładnie to wygląda

Sylwia, wielkie dzięki kochana

Widzę, ze innym też podoba się 2. Nawet głosowanie się odbyło, jak ja w papierach szkolnych siedzę. Dzięki. łatwiej podjąć decyzję
Kiedyś będzie tu ogród 19:57, 23 sty 2016

Do góry
anka_ napisał(a)
Bożenko bardzo dziękuję. Ptaków ilościowo dużo w tą zimę, ale bardziej wybredne się zrobiły. No i szpaki szkody robią, musiałam zabezpieczyć azalie przed nimi, bo zjadają pąki. A na drzewach jabłuszka wiszą i kalina obsypana owocami....

Dzisiaj pokazało się trochę promyczków i całe chmary mazurków wygrzewają się na słoneczku.

Sosna pospolita Aurea po mrozkach świeci w ogrodzie.

Jeden z elementów ptasiej stołówki.

Mazurki wprost pozowały do zdjecia.Myśle ze to nie szpaki tylko kosy bo szpaki jeszcze nie przyleciały a kosy zostają na zimę. Fakt ze powinny jesc co innego niz pąki azalii , ja jeszcze nie widziałam żeby u mnie jadły ale moze to robia, musze poobserwowac.
Kiedyś będzie tu ogród 12:14, 21 sty 2016

Do góry
Bożenko bardzo dziękuję. Ptaków ilościowo dużo w tą zimę, ale bardziej wybredne się zrobiły. No i szpaki szkody robią, musiałam zabezpieczyć azalie przed nimi, bo zjadają pąki. A na drzewach jabłuszka wiszą i kalina obsypana owocami....

Dzisiaj pokazało się trochę promyczków i całe chmary mazurków wygrzewają się na słoneczku.

Sosna pospolita Aurea po mrozkach świeci w ogrodzie.

Jeden z elementów ptasiej stołówki.
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 21:49, 20 sty 2016

Do góry
Lecimy dalej ze wspomnieniami...ostatnio zatrzymaliśmy się na maju...maj to oczywiście tulipany ale też i peonie, kalina, kwitnące jabłonie i cudnie wybarwione żurawki...

Hirutkowy raj:)) 17:22, 17 sty 2016

Do góry
jankosia napisał(a)
Ale masz śniegu Js też wczoraj ciekałam z aparatem, może jak wieczorem usiądę do komputera to wrzucę coś na fb. A co ty masz z tymi koralikami? Nie widziałam ostatnio, kalinka jakaś?

Monika to kalina koralowa nie chc jej jesc jeszcze ma irge cala w owocach pomaranczowych i berberysy
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:55, 13 sty 2016

Do góry
GorAna napisał(a)
Zachwyciłam się rocznym przeglądem ogrodu, po prostu cudnie Agato u Ciebie
W maju pokazałaś kalinę o pozimych gałęziach....jaka to odmiana?
Pozdrawiam

Aniu nawet dokładnie nie wiem, ale jest to kalina japońska, a odmiany znam trzy
Viburnum plicatum Mariesi
Viburnum plicatum Cascade
Viburnum plicatum Watanabe
Kwiaty z ogródka Marty :) 10:48, 12 sty 2016

Do góry
waldek727 napisał(a)
Fajnie Marta, że już powróciłaś do nas. Pewnie w tym roku Twój sezon ogrodowy będzie stał pod znakiem wielu uwarunkowań. Napisz coś o swoim małym przyszłym ogrodniczku.
Pozdrawiam.

Cześć Waldek jak miło, że zajrzałeś ja dysponuję czasem wolnym kiedy Kalinka śpi - teraz ta chwila trwa przede wszystkim cieszę się, że wróciłam do normalności i w końcu nie będzie ograniczeń w pracach ogrodowych, nie będę musiała się aż tak oszczędzać, czasu też sporo bo jeszcze do pracy nie wracam, ale w związku z tym też pieniążków mniej na ogrodowe zachciewajki Kalina to bardzo energiczna dziewczynka i jak już wspomniałam w wątku Gardenera będzie miała gdzie tę energię spożytkować bardzo mnie ciekawi jak będzie reagowała na ogród, świat roślin.. póki co jak zerka na nasz kalendarz, który co roku obowiązkowo jest z motywem roślin to piszczy i uśmiecha się także jest szansa, że mama już zaszczepiła jej uwielbienie do kwiatów Pozdrawiam Ciebie
Rośliny na suche i słoneczne stanowiska 19:33, 01 sty 2016

Do góry
Dodam jeszcze do tych krzewów tamaryszka, kalina hordowina, śnieguliczki,budleja dawida, oliwniki
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 09:46, 30 gru 2015

Do góry
Urszulla napisał(a)
U Ciebie jeszcze nie byłam świątecznie, ale za to jestem poświątecznieważne że nastroje dobre...mi marzy się już wiosna a tu jeszcze zima przed nami. Dzieci pewnie zadowolone z wypadu

Za życzenia dziękuje i sie odwzajemniam

Dzieci zachwycone, i na zime sie cieszymy bo narty gotowe a ferie za pasem...
Do wiosny jednak też tęsnie, choc wszystko po kolei.. teza mrozik chwycił, rodki sie poskrecały, lodzik sie pokazał, tylko sniegu brak...

Skrecone od mrozu rodki, kalina i pieris
Kamienny ogród patykiem malowany 09:11, 17 gru 2015

Do góry
Sylvana napisał(a)

Na zdjęciach mam trochę krajobraz pustynny jeśli chodzi o byliny i krzewy....ale to nie tak, że nie mam ich wogóle.
Mam kilka krzewuszek, cały skalniak berberysów, kilka hortek...tawuły japońskie też.
Bez koralowy...dopisuję do listy, mahonię już mam na liście...tylko nie mogę się zdecydować czy dać ją przy tarasie czy w ogródku przy "plac zabawie" (pod ogrodzeniem).
Na oczary już dawno choruję...ale jakoś nie mogę im miejsca zaklepać...bo duże rosną.
Na mojej liście jest jeszcze duuużo różności
Abeliofylum koreańskie, guzikowiec zachodni, Dereń Kousa 'Satomi', Dereń kwiecisty, Kalina koralowa 'Roseum', Kalmie, Laurowiśnia wschodnia, Lespedeza krzewiasta, Obiela mieszańcowa 'The Bride', tawuła śliwolistna 'Plena', Trzmielina oskrzydlona, Szczodrzeniec pomarańczowy itd.....

Lista imponująca . A masz dereń Sibirica Variegata? JA mam jeszcze malutki, ale jesienią się cudnie na różowo przebarwia, coś pięknego . Co do oczarów też bym chciała, ale do mojego małego ogródka nada się tylko jeden - Quasimodo - rośnie do 1 m wysokości i szerokości. Danusia mi o nim powiedziała. Więc może o nim warto pomyśleć . Wróćmy jeszcze do rozmnażania. Spróbuj gałązkę nawet teraz przygiąć do ziemi (bez odcinania jej), przyłożyć kamieniem, żeby nie wylazła i zobaczymy co wiosna przyniesie. Powinna się ukorzenić. Jeśli chodzi o rozmnażanie z samych gałązek (odcinanych), to spróbowałabym ok kwietnia, maja uciąć pęd wierzchołkowy, nie zdrewniały jeszcze i zamoczyłabym go w ukorzeniaczu i wsadziła wprost do gruntu. Gdzieś czytałam, że takie zdrewniałe patyki można uciąć nawet teraz i wsadzić do mieszanki ziemi z piaskiem i, że też powinny się ukorzenić, ale tego sposobu nigdy nie testowałam. No, ale spróbować możesz, próba nie strzelba. Będziemy o jedno doświadczenie mądrzejsi Twoją mądrością .
Kamienny ogród patykiem malowany 22:29, 16 gru 2015

Do góry
Katkak napisał(a)

Ja też myślę, że to najbardziej niezawodny sposób . W ten właśnie sposób rozmnażam horty i zawsze się udaje.

Po jakim czasie się ukorzeniają....bo czytałam kiedyś, że tak można też z Rh, ale trzeba czekać 2 lata.

Poza tym jak jakieś kwitnące krzewy to może krzewuszki posadzone w grupie, berberysy maści wszelakiej. Zobacz jaki cudowny jest bez koralowy Sutherland gold (mam go, ale jeszcze malutki). Może mahonia? Cudowna jest przez cały rok. Może oczary? Mają fajne, pajączkowate kwiaty i kwitną już zimą, a jesienią pięknie się przebarwiają . O hortach nawet nie wspominam, bo to przecież sztandarowa roślina Ogrodowiska . Jest w czym wybierać, a jeszcze jak w odmiany się zagłębisz, to już w ogóle bajka . Jak mogłam zapomnieć o tawułach japońskich .

Na zdjęciach mam trochę krajobraz pustynny jeśli chodzi o byliny i krzewy....ale to nie tak, że nie mam ich wogóle.
Mam kilka krzewuszek, cały skalniak berberysów, kilka hortek...tawuły japońskie też.
Bez koralowy...dopisuję do listy, mahonię już mam na liście...tylko nie mogę się zdecydować czy dać ją przy tarasie czy w ogródku przy "plac zabawie" (pod ogrodzeniem).
Na oczary już dawno choruję...ale jakoś nie mogę im miejsca zaklepać...bo duże rosną.
Na mojej liście jest jeszcze duuużo różności
Abeliofylum koreańskie, guzikowiec zachodni, Dereń Kousa 'Satomi', Dereń kwiecisty, Kalina koralowa 'Roseum', Kalmie, Laurowiśnia wschodnia, Lespedeza krzewiasta, Obiela mieszańcowa 'The Bride', tawuła śliwolistna 'Plena', Trzmielina oskrzydlona, Szczodrzeniec pomarańczowy itd.....
Ogród pod trzema dębami 21:47, 16 gru 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Zazdroszczę kwitnącej kaliny na Święta. Dla tego zapachu zerwałabym swoją do wazonu.

Moja kalina pachnie tylko w słoneczne dni, nie pomyślałam o zabraniu jej do domu.
Ogród pod trzema dębami 22:18, 15 gru 2015

Do góry
Nie wiem, czy to już zapowiedź wiosny, czy jeszcze przypomnienie lata, ale zakwita u mnie róża.

I tradycyjnie już w grudniu zaczyna kwitnąć kalina.

Taka pogoda, że dekorować się nie chce nawet zimowo.
Kleję za to cotton balls-y i jestem zachwycona efektem. Szkoda, że to tyle roboty.
Gotowe, które oglądałam, są na tyle gęste, że słabo światło przebija.
Te moje dają fajne efekty po zapaleniu.
Znowu na wsi 20:21, 08 gru 2015

Do góry
mirkaka napisał(a)
Jolu, jak nazywa się ta kalina? Masz jej zdjęcie latem? Ona kwitnie tylko zimą?

To kalina bodnantska Dawn. Zaczyna kwitnąć bardzo późną jesienią, kończy wiosną. Kwiatki kulą się podczas silniejszych mrozów. Pod tym względem podobna jest moim zdaniem do oczara (-u?). Znalazłam takie zdjęcie (krzew pierwszy po lewej stronie), lepszego niestety nie mam. Latem nie kwitnie.

Znowu na wsi 18:41, 08 gru 2015

Do góry
Jolu, jak nazywa się ta kalina? Masz jej zdjęcie latem? Ona kwitnie tylko zimą?
Znowu na wsi 19:43, 07 gru 2015

Do góry
Kalina tak może całą zimę, bez względu na to jaka ta zima jest. Jedynie trochę zamiera w czasie mrozów. Podejrzewam że kwiatki silnych mrozów mogą nie przetrwać. Ale pozostaje nadzieja na następne sezony.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies