Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przyjazny ogród

Przyjazny ogród

Bogdzia 21:25, 16 mar 2016

Kasya napisał(a)

wstydz się

Wstydzenie sie nic tu nie zmieni.
Mariusz 12:55, 19 mar 2016

Kalina wonna 'Nanum', krokusy, ciemierniki, przylaszczki

Mariusz 12:55, 19 mar 2016

anka_ 14:30, 19 mar 2016

Wiosna zdecydowanie bardziej zaawansowana niż w mojej okolicy. U mnie dzisiaj śnieg padał. Czy ta kalina rzeczywiście tak mocno pachnie jak podają?

Mariuszu a czy tatarak Ogon mogę teraz przyciąć?
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Justyna 20:20, 19 mar 2016

Mariusz napisał(a)

W razie czego mieszka na Podkarpaciu taki jeden wariat co sieje i po 8 lat czeka na kwitnienie i służy gotowymi siewkami, podobno gdzieś w pobliżu arboretum

Boskie są! Takie dorodne i jeszcze te oczka Ten wariat z Podkarpacia ma nie tylko cierpliwość, ale i wiedzę i szczęśliwą rękę. I jeszcze dzieli się pięknem
Serdecznie
Alicja169 22:57, 20 mar 2016

Witaj Mariusz. Dzisiaj stałam się szczęśliwą posiadaczką piwonii drzewiastej, dlatego też do specjalisty pytanie, co zrobić z roślinką, która tak wyglada :
kiedy wysadzić ją do gruntu i jak jej wymościć gniazdko żeby dobrze jej u mnie było,

Mariusz 19:31, 21 mar 2016

Znajdź miejsce na stale, bo nie lubi przenosin.
Miejsce zaciszne, ciepłe, słoneczne (jasne, nie na tzw. patelni) albo półcieniste (dłużej kwitną), nie pod drzewami, bo przegrywają walkę o wodę i pokarm.
Miejsce bez zastoisk wodnych.
Gleba przepuszczalna, głęboko przekopana przed sadzeniem, rozluźniona kompostem, niezbyt ciężka, w razie potrzeby z drenażem.

Nawożenie ograniczam do kompostowania, z azotem uważam, mineralnych nie używam. Na drugi rok podsypie dobrze przekompostowanym obornikiem, ziemia musi coś dostać, bo się wyjaławia, ale pod piwonie trzeba uważać z azotem.

Wiosna nie jest dobrym okresem do sadzenia piwonii, korzenie wepchnięte z zimną glebę nie rozwijają się, a wykarmić muszą silnie startujące pędy, to też czasem mogą odchorować. Sadzenie wiosenne traktuje jako zło konieczne.

Też zamówiłem trzy piwonie, które dotrą w kwietniu, ale mam nadzieje, że gleba już nieco ogrzeje się.
Moim zdaniem, przetrzymaj jeszcze w doniczce, posadź jak będzie cieplej.
Pozdrawiam

Mariusz 19:40, 21 mar 2016

anka_ napisał(a)
Wiosna zdecydowanie bardziej zaawansowana niż w mojej okolicy. U mnie dzisiaj śnieg padał. Czy ta kalina rzeczywiście tak mocno pachnie jak podają?

Mariuszu a czy tatarak Ogon mogę teraz przyciąć?

'Ogon' przycinam tylko jak zbrzydnie, końcówki brązowieją, gniją, co często u mnie się zdarza, bo warunki ma słabe.
Właśnie już przyciąłem.
Marzena ma wypasione, pytaj też u niej.
Mariusz 19:54, 21 mar 2016

Aj... bym pominął , kalina pachnie mocno, ale nie zawsze, szczególnie podczas ciepłego wilgotnego dnia.
Alicja169 20:00, 21 mar 2016

Mariusz , dzięki, bardzo wyczerpująco mi odpowiedziałeś. Profesjonalnie. Dziękuję!

Czy mogę rozumieć półcień jako słońce poranne do godz. 12 a później już cień ?
czy to za mało słońca?

Miałabym takie miejsce zaciszne przy murze, ale jest tak że po południu już cień.

Dobrze się składa, bo mogę ją przetrzymać w doniczce w ogrodzie zimowym aż ziemia się ociepli.