Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogródek warzywny na balkonie 12:26, 05 lut 2017

Do góry
Dzięki Aga,
Stipa wykiełkowała:

Trochę sie niecierpliwiłam, że po 4 dniach jeszcze nic nie było widać zapomniałam, że ogrodnictwo uczy cierpliwości

P.S.
Te światełka to porażka, M kupił bez mojej wiedzy niebieskie
Ostnica - Stipa 12:22, 05 lut 2017

Do góry
Moja stipa po 8 dniach:

Księżycowy... 16:26, 04 lut 2017

Do góry
Z bylin myślę o szałwii,dzwonkach, ostrozkach, jarzmiankach, naparstnicach oraz lawenda, bukszpan i stipa.
Ostnica - Stipa 13:58, 03 lut 2017

Do góry
zasiana w sobotę stipa powolutku pokazuje kiełki (dziś jest czwartek)- buzia sama mi się śmieje. Na razie kilka igiełek w kuwetce pokażę na zdjęciach jak będzie ją bardziej widać. Nasiona są z 2015. Myślałam, że może nie dadzą rady. Dostałam je wraz z przyczepionymi niteczkami, tak mocno się trzymały, że nie mogłam oderwać - mimo to posiałam. Zobaczymy co będzie dalej ...
Trzymam je na oknie nad kaloryferem, wieczorem wystawiam kuwetkę z dala od okna, pierwsze dwie noce spędzila na kaloryferze. Co jakiś czas ją przykrywam, ale zwykle stoi odsłonięta.
Ogródek Iwony II 00:14, 03 lut 2017

Do góry
mira napisał(a)

piękna ta grządka makowa - napisz proszę co po przekwitnięciu czytałam zostają puste miejsca jak sobie radzisz

Mirko, musi być pierwszy plan. Maki po przekwitnięciu zawiązują nasionka, można część makówek zostawić, resztę się wyrywa, bo są jednoroczne. Wtedy znaczenie ma kolejna roślinka, co zasłoni pustkę. Dlatego chcę posadzić z liliowcami, które za trawkę będą robić po przekwitnięciu. Do tego firletka. I być może stipa z przodu, albo inna zwiewna trawka, ale to już w trakcie komponowania wyjdzie
Taką ilość miałam pierwszy rok, na dodatek likwidowałam rabatę, bo miałam inne plany...
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:28, 02 lut 2017

Do góry
sylwik69 napisał(a)

Rozplenice lub stipa,do nich rozchodnik aby jesienią było ciekawie i coś zimozielonego np.turzyce Everillo dla rozjaśnienia

Kupiłam nasiona stipy także zacznę własną produkcję - to będzie wersja niskobudżetowa na ten rok. Oprócz trzech brzóz, stipy i rozchodników widzisz tam miejsce na kulki bukszpanowe czy jednak dać sobie z nimi spokój? Muszę oblukać te turzyce everillo. Jak z ich zimowaniem i pobudką wiosenną?
Prawie - jak ogród 11:19, 02 lut 2017

Do góry
Tak mi się wydawało, że jest większa ta stipa i pomyślałam, że to ta druga odmiany

Zdjęcia zimowe bardzo ładne. Czy jeszcze jest u Ciebie tyle śniegu?

Wracając do stipy to bałam się, że nie rozpoznam czy przetrwała czy nie, a jednak rozpoznaje. Ta w donicach padła - zero zielonego tylko jak siano wygląda
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:09, 01 lut 2017

Do góry
magda19831 napisał(a)
Witam w Nowym Roku. Co prawda mam swój wątek, ale gości w nim niewiele ;-( rabata brzozowa - 3 brzozy doorenbos, kilka kulek bukszpanowych pomiędzy nimi i jako kropka nad "i" trawy - ale pytanie jakie? Rabata słoneczna, zależy mi na trawach wcześnie startujących wiosną. Myślałam o seslerii jesiennej, bądź o kostrzewie maier'a ale czy to dobry trop?

Rozplenice lub stipa,do nich rozchodnik aby jesienią było ciekawie i coś zimozielonego np.turzyce Everillo dla rozjaśnienia
Mała Eleczka 18:03, 31 sty 2017

Do góry
bleebla napisał(a)

śnieg jak zwykle zaskoczył ogrodomaniaków, wczoraj myślałam o wyrywaniu chwastów, dzisiaj o odśnieżaniu

u mnie też dzis pieknie bialo na balkonie, a w niedziele chcialam ciac trzcinniki

Aga, twoja stipa nadal mi sie podoba. Posialam swoja w niedziele i mam nadzieje ze juz niedlugo sie pojawi w doniczkach
Ogrodowe szaleństwo ... 15:41, 31 sty 2017

Do góry
cd.
- nagietki mnie nie lubią - zaliczam z nimi zawsze niepowodzenie
- słoneczniczki - do rozsadnika bym siała
- rudbekie - siałam cherry brand w maju i zakwitła jesienią - gdybym wysiała wczesniej tak jak dziewczyny na O to cieszyłabym się nią w pełni sezonu - wysiałabym do pojemniczków na parapet
- ostróżki są raczej dwuletnie, na rozsadnik bym dała
- werbena - wrrryy ! nasiona trzymałam w lodówce, gdy po wysiewie nie wschodziła wywaliłam na dwa tygodnie na zimny balkon i po przyniesieniu do domu wzeszła - bardzo himeryczna roślina w tym roku liczę że rozsieje się sama na ogródku, bo nie mam ochoty na powtórkę,
- kosmos - wysiewałam biały pełny w domu i byłam zadowolona, bo zakwitł w miarę wczesnie
- ostnica- jeśli to nasza stipa, to radzę siać do oddzielnych pojemniczków (ja stosuję kubeczki jednorazowe) po kilka nasionek do dołka - unikniesz pikowania , w zeszłym roku wysiewałam w połowie lutego i mi nie zakwitła, ale i tak cieszyła i cieszy
Mała Eleczka 14:52, 31 sty 2017

Do góry
Stipa dzisiaj

Malutki pod lasem 08:34, 31 sty 2017

Do góry
Marta, no przynajmniej ja nie znam

Asia, Ewa, każdy pretekst dobry Wchodzimy spóźnione do domu, a moja córka do moich rodziców od razu: "To przez mamę, bo zobaczyła nasionka "

Mirelka, ja miałam się też nie bawić, ale choć troszkę chyba posieję, bo jakoś tak mi bliżej będzie do wiosny

Dominika, no pewnie, że się uda
Mi jeszcze zależy na tych cyniach, bo mają fajny kolor, no i dmuszek i stipa, a reszta pójdzie do gruntu bezpośrednio
Mała Eleczka 15:57, 30 sty 2017

Do góry
bleebla napisał(a)

Pięknie wszystko uchwycilas Eleczko
Zazdroszczę ci tych pięknych widoków w ogrodzie. Cudnie; czy na pierwszym zdjęciu to stipa? tak piękne stoi w zimie ?
Ogród Mirelli 20:34, 28 sty 2017

Do góry
Karolka jaskry traktuję jako jednoroczne. Można je wykopać i przechować, ale wiesz, że ja się w takie rzeczy nie bawię
Mówisz, że czosnki się jeszcze wezmą? Ja marnie je widzę w tym roku. Trudno - będę wiedziała, że należy każdego roku trochę dosadzić

Madżenko cieszę się że zdjęcia Ci się podobają. Pochwała od Ciebie dużo dla mnie znaczy
Po cichutku liczę na to, że uda mi się stworzyć duet stipy i tulipanów.
Czosnki i stipa też super - musiało wyglądać pięknie. Zapisałam i w przyszłym roku spróbuję też z takim połączeniem

Madżenko czyli dobrze pamiętałam, że masz / miałaś PF. Dziękuję za informację. Chyba jednak zaryzykuję i dokupię. Staram się unikać jednoroczny roślin na rabatach, zdrowie nie zawsze pozwala mi sadzić ciągle coś innego.

Ania floksy moje mają bardzo wyrazisty fajny kolor w rzeczywistości ładniejszy niż na zdjęciu. Kępy były duże już w pierwszym roku, bo posadziłam po dwie sztuki do dołka dla lepszego efektu. Ciekawe czy w tym roku będą jeszcze bardziej dorodne

Kasia witam Cię na moim wątku i zapraszam do odwiedzin częściej
Zmiany u mnie duże i to w krótkim czasie. Bardzo zależało mi na poprawie wyglądu ogrodu, bo ciągle coś mi nie pasowało, a wieczne przesadzanie z miejsca na miejsce też dla mnie uciążliwe.
W tym roku drobne poprawki, ale ogrodowych rewolucji już nie planuję

Angelika nie znam tego lnu, ale dziękuję za informację - zapisałam w zeszyciku

Szmaragdowy Zakątek 19:26, 28 sty 2017

Do góry
Urszulla – owszem, poszerzające się rabatki to fajna rzecz, ale ja kawałek trawniczka też potrzebuję…wszak posiadam ogromnego futrzaka….niech i on coś ma z mojego ogrodu.

Kasya – Kasiu, jak już nie będzie co robić w ogrodzie (w co śmiem jednak wątpić) to energię spożytkuję na organizowanie imprez .na świerzym powietrzu…przyjemne z pożytecznym !

yolka
– Nie Jolu, jeszcze wiele bym zmieniła, ale jakoś….chciałabym a boję się…No i zasobność portfela zupełnie nie adekwatna do planów.
Nie wiem, czy zwróciłaś uwagę , że odcinek 10 w moim metamorfozowym serialu należy do Ciebie !

rozark – jak się robi fotki telefonem to i zdjęcia do doopy wychodzą. Ale masz rację…w realu chyba ładniej niż na zdjęciach.

jankosia – po pierwsze: jako właściciel wątku informuję, że moje prawa autorskie nic a nic nie zostaną nadszarpnięte, więc zgoda na kradzież „listeczkowatych” jest !
Po drugie: będę na słodkim !
Po trzecie: mało….? 106 odmian to mało? No to ja już wymiękam….
Po czwarte: stipa i pomidorki też nie długo. Na razie biegam wirtualnie po ogrodzie, ale zaraz będzie trzeba zakasać rękawy, żeby zdążyć ze wszystkim przed kolejną zimą.

Milka – właśnie Irenko, zastanawiam się nad zmianą tytułu wątku…. Może…”Hosta – królowa cienia w szmaragdowej komnacie”? Będzie chyba ok? Jak myślisz?

Monka – będziesz mogła, będziesz…poczekaj jeszcze z rok to sama się zdziwisz.

Margarete – kto jak kto, ale ty to już mnie najlepiej rozumiesz jeśli chodzi o nocne buszowanie….ha ha.
Fajnie, że podoba Ci się mój "szmaragdowy". A misz-masz to raczej nie moja bajka. Ja chyba wolę taki poukładany, mały minimalizm.

Piters – witam, Piotrek. Zdjęcia futrzaka wykonane jakiś czas temu. Teraz to już dorosły jegomość…ale wygłupy i zabawy nadal mu głowie.

AnnaCh – dzięki Aniu za miłe słowa. Co jak co ale mój kręgosłup wie najlepiej (i długo mi tego nie wybaczy) jaki kawał roboty został odwalony w „szmaragdowym”.
Ogród Mirelli 14:58, 28 sty 2017

Do góry
Mirella jakie cudowne zdjęcia nam zaserowowałaś!
Jak miło,z e przypomnilaś jak kolorowe jest lato

Mysle ,ze wiosna będziesz miała widok stipy z tulipanami. W zachodniej Polsce zima nie była ostra, wiec stipa ma szansę przeżyć. Ja miałam kiedyś na żywo taka inspiracje pinterestową z czosnkami
Ogród Mirelli 16:42, 27 sty 2017

Do góry
Edyta dziękuję za link. Nie widziałam, nie umię poszukać

Karolka jaskry pewnie nie przezimowały. Nie chciało mi się bawić w wykopywanie. Muszę kupić nowe i posadzić.
Zaglądałam dzisiaj do czosnków główkowatych i mało póki co ich wyszło. To będzie ich drugi sezon. Liczyłam, że podwoją swoją ilość, ale kiepsko to widzę.

Ania zobaczymy jak to będzie
Rośliny będą większe, róże dzisiaj zamówiłam, będzie inaczej.
Mam nadzieję na tulipany ze stipą tak jak w inspiracji - pamiętasz? Jeżeli moja stipa przetrwa to jest szansa na taki widok
Ogródek Iwony II 06:51, 24 sty 2017

Do góry
Joku napisał(a)
Ja lubię twoje czerwone róże. Piękne są.

Jolu, tyle razy juz myslalam o ich przesadzeniu... Ale nie wymyslilam jeszcze innego godnego miejsca. Czerwień mocna, to fakt. Żadne jednak później kupione roze nie byly tak zdrowe w ciągu sezonu, jak te.
Pachną delikatnie, miodowo. Na jednej gałązce naliczyłam 16 kwiatków wychodzacych z jednej rozety.
Zostają więc kolejny sezon przy tarasie. podoba mi się ich polączenie z czosnkami główkowatymi, potem werbeną, hortensjami i jeżówkami Do tego stipa, a w tle berberysy
W cieniu - zacieniona 16:38, 23 sty 2017

Do góry
bogumila napisał(a)
W tym roku wysiewy z nasion będą zdecydowanie mniejsze...tylko przemyślane chciejstwa...

aktualnie wschodzi stipa i świecznica...
Bogusiu widzę, że sezon 2017 otworzyłaś kiełkująco super świecznica z bordowymi listami?
u mnie jeszcze w tym temacie śpiąco
W cieniu - zacieniona 09:55, 23 sty 2017

Do góry
W tym roku wysiewy z nasion będą zdecydowanie mniejsze...tylko przemyślane chciejstwa...

aktualnie wschodzi stipa i świecznica...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies